7 богати на колаген храни

Обновена: 13.03.2024|
Богати на колаген храни.

Колагенът е едно от веществата в организма, на които дължим много – от начина, по който изглежда кожата ни до възможността да се движим безболезнено. Той отговаря и за още много функции в организма, които ще засегнем днес – наред с богати на колаген храни, от които можем да си набавим най-много от него.

 

7 богати на колаген храни, които спомагат естествения синтез на протеина

Един от най-интересните факти за колагена е, че той се синтезира в тялото, но и може да бъде приеман и усвояван от организма от външни източници. Към момента науката е открила 29 вида колаген, които работят по различни функции в организма на хората и животните. Добрите новини са, че има редица храни, от които можем да си го набавим.

Приемайки колаген чрез храната, той се разгражда до основните си вещества и се отделят полезните от тях, сред които са и аминокиселините, които помагат да се синтезира колаген в организма.

 

Много важно е да знаем, че по естествен път колагенът се приема под формата на храна предимно от продукти с животински произход. Затова и понякога хората, които практикуват вегетарианство или веганство, страдат от недостиг на колаген. Проучвания обаче доказват, че съществуват и растителни продукти, които, макар че не съдържат самото вещество, подпомагат активно естествения му синтез.

 

1. Костен бульон

Един от главните източници на колаген, с които природата ни е дарила, е костният бульон. Доказано е, че в него се съдържат най-големи количества от веществото. Минусът обаче е, че за да бъде наистина полезен и да запази полезните си качества, бульонът трябва да се вари много продължително време. Затова и мнозина предпочитат да купят готов, вече сварен бульон.

Ако изберете тази опция, е добре да проучите внимателно произхода и качеството на продукта.

2. Спирулина

 

Богати на колаген храни. Дефицит на желязо. Маса със купичка от спирулина, разбпръснат спанак и боровинки

 

Много популярен източник на колаген е и спирулината. За нея се знае сравнително отскоро, но полезните и качества вече са придобили световна познаваемост. Представлява синьо-зелено водорасло, което може да бъде намерено на повърхността на различни водоизточници.

Позната е още като прекрасно средство за регулиране на кръвното налягане и лошия холестерол, но и като източник на колаген за тялото.

Твърди се, че една лъжичка стрита на прах спирулина сутрин, приета със смути или храна, е достатъчна да си набавите достатъчно колаген за деня.

 

3. Яйца

Обичате яйца? Те също са прекрасен помощник за синтеза на колаген в тялото – особено техният белтък. В него се съдържат добри количества от аминокиселината пролин, която помага на организма да произведе колаген.

 

4. Стриди

Почитателите на стридите също могат да се зарадват.

Тези морски дарове съдържат големи количества цинк – елемент, който също е важен в процеса по синтез на колаген.

 

6. Маслини

Зелените и черните маслини съдържат здравословно количество сяра – минерал, за който е доказано, че стимулира образуването на колаген. Сярата също помага за поддържане на кожата чиста, тъй като ограничава омазняването и може да спре запушването на порите.

 

7. Авокадо

 

Богати на колаген храни. Торта с авокадо. Нарязано на филийки авокадо, приготвено за правене на маска, подобряваща вида и здравината на кожата.

 

Добавянето на малко допълнително авокадо към диетата ще направи чудеса, тъй като ще помогне на тялото да произвежда повече колаген. Маслото от авокадо, с високата си концентрация на растителни стероиди, е научно доказано, че помага на тялото да синтезира повече от протеина.

 

Други богати на колаген храни

Сред плодовете и зеленчуците също има няколко храни, които са незаменими в това да запазим красотата, младежкия си вид и възможностите си за безпроблемно движение за по-дълго време. Първенец в списъка е кивито – макар и нережимен плод, то участва активно в процеса по подготовка на производството на колаген.

За повече колаген можем да препоръчаме да включите в менюто си още:

 • Полезни бери плодове: малини, къпини, горски плодове, ягоди
 • Зеленолистни зеленчуци с по-наситен и тъмен цвят
 • Ядки и по-специфично – бадеми

Много от тези продукти са лесно достъпни и са част от ежедневното ни меню, а всеки от тях помага пряко или косвено на синтеза на колаген.

 

Какви са функциите на колагена в тялото

Богати на колаген храни. Образуване на колаген. Телешки и натурален колаген

От научна гледна точка колагенът е главният белтък в съединителната тъкан. Това важи за по-голямата част от бозайниците, при които той е около 1/4 от общото количество белтъци в организма. Синтезира се с помощта на аминокиселини в тялото ни, но и може да бъде приеман от външни източници и усвоен от организма.

Заради своите основни свойства: издръжливост на опън и неразтегливост, той е съставна част на много от най-важните елементи в тялото ни, които отговарят за движението: стави, хрущяли, сухожилия, ставни връзки.

Голяма част се намира и в костите и зъбите ни. Огромно е значението на колагена и за кръвоносната ни система. Той подпомага еластичността на кръвоносните ни съдове.

Една от най-популярните и познатите роли на колагена в организма ни обаче е тази за кожата ни. Там в комбинация с други вещества колагенът позволява на кожата да бъде разтеглива. При достатъчно наличие на колаген в организма, кожата се разтяга и свива без видими последствия – година след година.

За съжаление обаче, с времето, естествения синтез на колаген в тялото ни намалява. Затова и започваме да виждаме следите на времето върху себе си. Сред тях са:

 • Бръчките
 • Намаляване на еластичността на кожата
 • По-трудно зарастване на рани по нея
 • По-трудно лечение на костни наранявания
 • Трудност и болка при движение и други

Именно тогава на помощ идват хранителните добавки с колаген и храните, които най-много ни помагат да наваксаме количествата в тялото си.

 

Защо да изберем хранителна добавка колаген?

 

Богати на колаген храни. Хранителни добавки. Възрастите, в които се синтезира колаген.

 

В последните пет години виждаме активно нарастване на интереса към хранителна добавка колаген и различни видове продукти с добавен колаген. Те са лесно решение за всеки, чието ежедневие не позволява приготвяне на костен бульон или прием на храните, които описахме по-горе.

И въпреки, че винаги препоръчваме здравословно и добре балансирано на вещества меню, не можем да не признаем и ефективността на така наречения хидролизиран колаген – едно от откритията на науката.

Хидролизираният колаген, още известен като колаген пептид и колаген хидролизат, се усвоява много бързо от организма. Така той има възможност да достигне до тези части от организма ни, които имат нужда от него.

Той се извлича от продукти с животински произход и по лабораторен път – чрез процес, наречен хидролиза, се свежда до основните съставни части на колагена. Така организма го усвоява бързо в оптимална форма.

Той съдейства ежедневно на хиляди хора за:

 • По-красива кожа
 • По-добро чревно здраве 
 • По-здрави стави и ставни връзки
 • По-леко и безболезнено движение
 • По-здрави и красиви зъби
 • По-здрави кости

Включете повече от списъка с богати на колаген храни в менюто си, за да се възползвате от ефекта на есенциалния протеин.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 16.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:31 | Публикувана: 16 декември 2021 в 11:00 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни