Кюфтенца от пилешки дроб

Обновена: 15.03.2024|
Кюфтенца от пилешки дроб - рецепта.

Пилешкият дроб е един страхотен и питателен продукт, който ще преобразуваме в кюфтенца от пилешки дроб.

Всяко едно месо може да бъде направено на кюфте, именно затова няма да изпуснем възможността да ви предложим поредното малко по-различно и апетитно ястие.

Освен че са вкусни, тези кюфтенца от пилешки дроб са също чудесен източник на висококачествени протеини, витамини от групата Б, витамин А, цинк, желязо и други.

 

Рецепта за кюфтенца от пилешки дроб

Сега ще видим как да направим една хубава и хрупкава панировка, която чудесно може да се впише в менюто ни, без да се притесняваме, че ще нарушим кето режима си.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Ястието е изключително нисковъглехидратно, а калориите в него основно идват от маслото за пържене.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
35 минути 2 1,5 г нетни въглехидрати и 1245 калории

Необходими продукти:

  • 600 г пилешки дробчета
  • 100 г кашкавал
  • 3 бр яйца
  • 20 г хуск
  • 200 мл краве масло гхи
  • черен пипер
  • сол
  • 30 г пармезан, настърган
  • 50 г бадемово брашно

Начин на приготвяне:

  1. Започваме, като измиваме пилешките дробчета. Слагаме ги в тенджера да се сварят за около 4-5 минути.
  2. След това ги вадим, изцеждаме и пасираме. Към тях добавяме 1 яйце, хуска, кашкавала, подправките и бъркаме.
  3. Започваме да оформяме кюфтенца от пилешки дроб, след което смесваме бадемовото брашно и пармезана, и разбиваме останалите 2 яйца.
  4. Овалваме всяко от кюфтенцата първо в яйцето, после в сухата смес и накрая ги пържим.

Може да сервираме с някоя вкусна салата или любим наш сос.

За други идеи може да разлистите страниците на кулинарната ни поредица в две части „Кето фантазии“.

 

История на кюфтетата

 

Кюфтенца от пилешки дроб - история.

 

Кюфтетата са ароматни топчета смляно месо, имат богата и разнообразна история, която се простира назад в кулинарната традиция. Тези творения са оставили своя отпечатък в кухните по света, развивайки се в продължение на векове и на различни континенти.

Корените на кюфтетата могат да бъдат проследени до древни времена, като ранните записи в Китай датират от 3 век пр.н.е.

В Близкия изток и Северна Африка ястия като „kofta“ и „koofteh“ показват подобна концепция – смесване на мляно месо с подправки и оформяне на банички или топки, често задушени в ароматни сосове.

Римляните са изиграли ключова роля в разпространението на кюфтета, използвайки различни меса, комбинирани с билки и подправки.

Тяхната древна готварска книга „Apicius“ дори съдържа рецепти за тези възхитителни месни хапки, за които често се използва хляб, напоен с вино като свързващ агент.

В цяла средновековна Европа кюфтетата остават любимо ястие, включващо разнообразен набор от меса и подправки. Те често са били сервирани на празнични трапези и тържества.

Италия, известна със своите кулинарни приноси, “дарява“ на света популярните спагети с кюфтета.

Швеция допринася със своя емблематична версия, шведски кюфтета или „köttbullar“, които обикновено биват сервирани със сос от червени боровинки и предпочитани по време на празнични пиршества, особено по Коледа.

С времето кюфтетата приели различни форми и вкусове по целия свят. В Близкия изток може да ги открием и под формата на фалафел, пържен нахут или „кюфтета“ от фава боб.

В съвременния кулинарен свят кюфтетата продължават да се разгръщат. Сега те включват различни меса, галета, яйца, билки и подправки, предлагайки безкрайни възможности за вкус.

От тестени ястия и сандвичи до предястия и основни храни, кюфтетата остават универсално и обичано ястие.

Въпросните кюфтенца от пилешки дроб, които ви предлагаме днес, са най-разпространени във френската кухня, която е известна със своите богати и ароматни ястия, а кюфтенца от пилешки дробчета, често наричани „boulettes de foie de volaille“, са класически пример.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето чийзбургер руло. Таратор. Дзадзики - гръцка салата.

 

Може да комбинираме нашите кюфтенца от пилешки дроб с гръцка салата дзадзики – гръцка салата или някое от леките ни салатени предложения.

Ако тази рецепта за кюфтенца с пилешки дроб ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:10 | Публикувана: 26 октомври 2023 в 17:24 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф