Кюфтенца от пилешки дроб
Пилешкият дроб е един страхотен и питателен продукт, който ще преобразуваме в кюфтенца от пилешки дроб.
Всяко едно месо може да бъде направено на кюфте, именно затова няма да изпуснем възможността да ви предложим поредното малко по-различно и апетитно ястие.
Освен че са вкусни, тези кюфтенца от пилешки дроб са също чудесен източник на висококачествени протеини, витамини от групата Б, витамин А, цинк, желязо и други.
Рецепта за кюфтенца от пилешки дроб
Сега ще видим как да направим една хубава и хрупкава панировка, която чудесно може да се впише в менюто ни, без да се притесняваме, че ще нарушим кето режима си.
Ястието е изключително нисковъглехидратно, а калориите в него основно идват от маслото за пържене.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 | 1,5 г нетни въглехидрати и 1245 калории |
Необходими продукти:
- 600 г пилешки дробчета
- 100 г кашкавал
- 3 бр яйца
- 20 г хуск
- 200 мл краве масло гхи
- черен пипер
- сол
- 30 г пармезан, настърган
- 50 г бадемово брашно
Начин на приготвяне:
- Започваме, като измиваме пилешките дробчета. Слагаме ги в тенджера да се сварят за около 4-5 минути.
- След това ги вадим, изцеждаме и пасираме. Към тях добавяме 1 яйце, хуска, кашкавала, подправките и бъркаме.
- Започваме да оформяме кюфтенца от пилешки дроб, след което смесваме бадемовото брашно и пармезана, и разбиваме останалите 2 яйца.
- Овалваме всяко от кюфтенцата първо в яйцето, после в сухата смес и накрая ги пържим.
Може да сервираме с някоя вкусна салата или любим наш сос.
За други идеи може да разлистите страниците на кулинарната ни поредица в две части „Кето фантазии“.
История на кюфтетата
Кюфтетата са ароматни топчета смляно месо, имат богата и разнообразна история, която се простира назад в кулинарната традиция. Тези творения са оставили своя отпечатък в кухните по света, развивайки се в продължение на векове и на различни континенти.
Корените на кюфтетата могат да бъдат проследени до древни времена, като ранните записи в Китай датират от 3 век пр.н.е.
В Близкия изток и Северна Африка ястия като „kofta“ и „koofteh“ показват подобна концепция – смесване на мляно месо с подправки и оформяне на банички или топки, често задушени в ароматни сосове.
Римляните са изиграли ключова роля в разпространението на кюфтета, използвайки различни меса, комбинирани с билки и подправки.
Тяхната древна готварска книга „Apicius“ дори съдържа рецепти за тези възхитителни месни хапки, за които често се използва хляб, напоен с вино като свързващ агент.
В цяла средновековна Европа кюфтетата остават любимо ястие, включващо разнообразен набор от меса и подправки. Те често са били сервирани на празнични трапези и тържества.
Италия, известна със своите кулинарни приноси, “дарява“ на света популярните спагети с кюфтета.
Швеция допринася със своя емблематична версия, шведски кюфтета или „köttbullar“, които обикновено биват сервирани със сос от червени боровинки и предпочитани по време на празнични пиршества, особено по Коледа.
С времето кюфтетата приели различни форми и вкусове по целия свят. В Близкия изток може да ги открием и под формата на фалафел, пържен нахут или „кюфтета“ от фава боб.
В съвременния кулинарен свят кюфтетата продължават да се разгръщат. Сега те включват различни меса, галета, яйца, билки и подправки, предлагайки безкрайни възможности за вкус.
От тестени ястия и сандвичи до предястия и основни храни, кюфтетата остават универсално и обичано ястие.
Въпросните кюфтенца от пилешки дроб, които ви предлагаме днес, са най-разпространени във френската кухня, която е известна със своите богати и ароматни ястия, а кюфтенца от пилешки дробчета, често наричани „boulettes de foie de volaille“, са класически пример.
Още от здравословната ни кухня
Може да комбинираме нашите кюфтенца от пилешки дроб с гръцка салата дзадзики – гръцка салата или някое от леките ни салатени предложения.
Ако тази рецепта за кюфтенца с пилешки дроб ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Разгледайте и нашите апетитни кето предложения в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пилешки дробчета с бекон е едно засищащо ястие, което ни предоставя комбинация от текстури и вкусове.
Пилешки дробчета с пюре от карфиол е питателна рецепта, която може да ни осигури изключително много необходими витамини и минерали.
Днешната рецепта за пилешки дробчета е едно сочно и апетитно кето решение за обяд или вечеря. Комбинацията с