Кюфтета от коприва и сметанов сос
Кюфтета от коприва – вкусни, веган и подходящи за хора на нисковъглехидратни режими. А за хората, които консумират животински продукти, сме добавили вкусен сметанов сос.
Копривата е широко позната с това, че, когато се пипне с оголена част на тялото, може да ни ожули или опари. Въпреки това, когато е минала термична обработка, замразена, изсушена или преработена в добавка, от нея запазваме само позитивите.
Рецепта за кюфтета от коприва и сметанов сос
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 5,92 г нетни въглехидрати 531,23 калории |
Освен от хора с хранителни предпочитания, нашите кюфтета с коприва са избор и за тези, които просто обичат вкуса на растението. С коприва може да се приготвят всеразлични видове кюфтета, но ето нашето предложение.
Необходими продукти:
- 250 г коприва
- 50 г стрък пресен лук, пера
- 150 г бадемово брашно
- 10 г хуск
- 5 с.л. зехтин
- 2 ч.л. бакпулвер
- 2 ч.л. оцет, без захар
- 70-80 мл вода
- ½ ч.л. чесън на прах
- Щипка черен пипер
- Щипка индийско орехче
- Сол на вкус
За соса:
- 200 г заквасена сметана
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. чесън на прах
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
- Бланширайте копривата за 30 секунди и я поставете в студена вода. След още 30 секунди я извадете и отцедете.
- 150 г от копривата пасирайте заедно с 3 с.л. зехтин, вода, оцета и солта.
- Останалата част от копривата и перата от пресния лук нарежете на ситно.
- Смесете лука, копривата, хуска, брашното, бакпулвера и подправите в купа.
- Към тях добавете пюрето за кюфтета от коприва и омесете сместа добре.
- Започнете да оформяте кюфтета от коприва и ги поставете върху хартия за печене в тава.
- Намажете ги с останалата част от зехтина, препоръчително с четка.
- Печете за около 35-40 минути.
- За приготвянето на соса – смесвате всички съставки в купа и разбърквате.
Сервирайте готовите кюфтета от коприва, докато са още топли.
Допълнителни съвети:
- Може да сервирате готовите кюфтета от коприва с домашно песто, домашна майонеза или други любими сосове.
- Веганите могат да заменят сметановия сос с песто
- Може да добавите 50 г кокосово брашно, за сметка на бадемовото.
- Може да замените хуска с 1 яйце.
- Ако нямате индийско орехче, може да използвате магданоз.
- Може да ги приготвите и в air fryer.
Позитиви от копривата
Копривата е полезна за тялото ни вследствие няколко фактора.
Богата е на хранителни вещества
Тя е добър източник на витамини и минерали, включително витамини А, С и К, както и калций, желязо и магнезий.
Тези хранителни вещества са от съществено значение за цялостното здраве, поддържащите функции като тази на имунната система, здравето на костите и съсирването на кръвта.
Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
Копривата съдържа съединения, за които е установено, че имат противовъзпалителни ефекти. Това може да помогне за облекчаване на симптомите на възпалителни състояния като артрит или алергии.
Растението съдържа антиоксиданти, като флавоноиди и каротеноиди, които помагат за защитата на тялото от оксидативен стрес и увреждания, причинени от свободните радикали. Антиоксидантите са важни за намаляване на риска от хронични заболявания и поддържане на цялостното здраве.
Подпомага здравето на пикочните пътища
Копривата традиционно се използва като диуретик. Помага за увеличаване на производството на урина и насърчава изхвърлянето на токсините от тялото.
Това може да бъде от полза за поддържане на здравето и намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища.
Може да помогне при алергии
Някои изследвания показват, че копривата може да има антихистаминови свойства, които да помогнат за облекчаване на симптомите на сезонни алергии като сенна хрема.
Консумирането на коприва или добавки от нея може потенциално да облекчи симптоми като кихане, сърбеж и секретни задръствания.
Подпомага контрола на кръвната захар
Има някои доказателства, които предполагат, че копривата може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Това би било от полза на хора с диабет или такива, изложени на риск от развитието му.
Поради тези потенциални ползи, препоръчваме нашите кюфтета от коприва като част от вашия нисковъглехидратен, кето или просто здравословен режим на хранене.
Интересни факти за копривата
Копривата има историческо значение извън кулинарната си употреба. Тези растения служели като жизненоважни местообитания за пеперуди.
Въпреки репутацията си, копривата предлага кулинарни изкушения; листата й могат да се превърнат в чайове, супи и дори песто.
От страна на фолклора се смята, че копривата прогонва злите духове, когато е окачена на вратите.
Освен това растението притежава лечебни свойства, като се използва в билкови лекарства за състояния, вариращи от артрит до алергии.
Неочакван аспект на копривата се крие в техния потенциал като естествено багрило, което исторически оцветява тъкани и прежди с нюанси на зеленикаво-жълто и жълтеникаво-кафяво.
Научното й име е Urtica dioica и произлиза от латинската дума uro, което означава „да горя“, тъй като листата й могат да причинят временен дискомфорт като парене, подуване, сърбеж или зачервяване при контакт.
Още от здравословната ни кухня
Освен нашите кюфтета от коприва и сметанов сос предлагаме и зеленчукови кюфтета + сос от синьо сирене, които също се вписват чудесно в нисковъглехидратните и кето режими.
Ако рецептата за кюфтета от коприва ви е допаднала, може да намерите още от споделената ни кухня във фейсбук , готварските ни книги – Кето фантазии 1 и 2 или да разгледате и секцията ни „Кето рецепти“ в нашия блог.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Рибни пръчици се консумират целогодишно и са любимо предястие на хората по цел свят.
Ако търсите ново любимо ястие за семейна вечеря, имаме удоволствието да ви представим рецепта
Чудесни за обяд или вечеря, тези кюфтета в бял сос не съдържат глутен, а