Предястия с гриловани патладжани
Ароматни гриловани патладжани, комбинирани със сирена с богат и дълбок вкус, поднесени с микс от свежа салата. Представяме ви 2 рецепти за перфектни нисковъглехидратни предястия, които ще ви заситят, а и заредят с полезни хранителни вещества.
Гриловани патладжани с моцарела – пъстра кето салата
Средиземноморска салата от гриловани патладжани е идеална гарнитура към пиле на скара или риба. Но може да й се насладите и като леко ястие за обяд или вечеря. Добавете малко риба тон за повече полезни хранителни вещества.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 + 20 минути | 4 | 10 г |
Необходими продукти:
- 900 г патладжани
- 160 мл зехтин
- Сока на ½ лимон
- 200 г домати
- 55 г аншоа (по желание)
- 260 г прясна моцарела
- 20 г прясна мента или босилек
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете патладжана по дължина и намажете с половината зехтин от двете страни. Подправете със сол.
- Изпечете върху загрята скара от всяка страна за 5 минути или докато придобият приятен цвят и се сготвят.
- Пригответе дресинга като смесите в купа останалия зехтин с лимоновия сок и разбъркайте.
- Поставете патладжана в чиния за сервиране и го овкусете с дресинга.
- Нарежете доматите и ги изсипете към патладжаните.
- Поднесете с аншоа, няколко парчета прясна моцарела и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Гарнирайте с прясна мента или босилек, преди да сервирате.
Плато с гриловани патладжани, тиквички и чедър
Насладете се на средиземноморски шедьовър от гриловани патладжани. Свежа комбинация от зеленчуци на скара, маслини, ядки и сирене, овкусени с финален щрих от зехтин и лимон, разбира се.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 + 20 минути | 2 | 12 г |
Необходими продукти:
- 230 г патладжан
- 230 г тиквички
- 60 мл зехтин
- 1 с. л. прясно изстискан сок от лимон
- 140 г сирене чедър, нарязано на кубчета
- 10 черни маслини
- 30 г бадеми
- 90 г кисело мляко (4% мазнина)
- 55 г зеленолистни зеленчуци
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете патладжаните и тиквичките по дължина на филийки с дебелина около 1 см. Посолете ги от двете страни и оставете за 5-10 минути да постоят.
- С помощта на хартиени кърпи или чиста кухненска кърпа премахнете отделилата се течност от зеленчуците.
- Полейте ги със зехтин и подправете със смлян черен пипер.
- Изпечете зеленчуците върху загрята скара, като ги обръщате, докато станат меки и се сготвят от двете страни.
На фурна:
- Може също така да изпържите зеленчуците в загрята до 225 градуса фурна.
- За целта подредете тиквичките и патладжана върху тава с решетки или покрита с хартия за печене тавичка.
- Овкусете със зехтин и черен пипер и изпечета за 15-20 минути или до златистокафяво от двете страни, като ги обърните веднъж по средата на готвенето.
Севрирайте:
- Поднесете ароматните гриловани патладжани и тиквички в плато.
- Добавете към тях нарязаното на кубчета сирене чедър, бадемите, маслините, киселото мляко и зеленолистните зеленчуци.
Съвет: Запечете бадемите в сух тиган на средно силен огън за още по-богат и приятен аромат и вкус. Разбъркайте топлите ядки с бадемово масло и сол за перфектен завършек.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Още няколко идеи за рецепти с патладжани:
- Нисковъглехидратен огретен с патладжани
- Кето гръцка мусака с патладжани
- Нисковъглехидратна запеканка с патладжан
- Кето пълнен патладжан
- Кюфтенца от патладжан
- Патладжан с пармезан и моцарела
- Кьопоолу + кето рецепта за пастет от патладжан
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за гриловани патладжани са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници