Предястия с гриловани патладжани

Обновена: 08.01.2024|
Мини киш с прошуто. Запечени кюфтенца от тиквички. Предястие от гриловани патладжани.

Ароматни гриловани патладжани, комбинирани със сирена с богат и дълбок вкус, поднесени с микс от свежа салата. Представяме ви 2 рецепти за перфектни нисковъглехидратни предястия, които ще ви заситят, а и заредят с полезни хранителни вещества.

 

 

Гриловани патладжани с моцарела – пъстра кето салата

Средиземноморска салата от гриловани патладжани е идеална гарнитура към пиле на скара или риба. Но може да й се насладите и като леко ястие за обяд или вечеря. Добавете малко риба тон за повече полезни хранителни вещества.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
15 + 20 минути 4 10 г

Необходими продукти:

  • 900 г патладжани
  • 160 мл зехтин
  • Сока на ½ лимон
  • 200 г домати
  • 55 г аншоа (по желание)
  • 260 г прясна моцарела
  • 20 г прясна мента или босилек
  • Сол и черен пипер на вкус
keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжана по дължина и намажете с половината зехтин от двете страни. Подправете със сол.
  2. Изпечете върху загрята скара от всяка страна за 5 минути или докато придобият приятен цвят и се сготвят.
  3. Пригответе дресинга като смесите в купа останалия зехтин с лимоновия сок и разбъркайте.
  4. Поставете патладжана в чиния за сервиране и го овкусете с дресинга.
  5. Нарежете доматите и ги изсипете към патладжаните.
  6. Поднесете с аншоа, няколко парчета прясна моцарела и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Гарнирайте с прясна мента или босилек, преди да сервирате.

 

Плато с гриловани патладжани, тиквички и чедър

Насладете се на средиземноморски шедьовър от гриловани патладжани. Свежа комбинация от зеленчуци на скара, маслини, ядки и сирене, овкусени с финален щрих от зехтин и лимон, разбира се.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
10 + 20 минути 2 12 г

Необходими продукти:

  • 230 г патладжан
  • 230 г тиквички
  • 60 мл зехтин
  • 1 с. л. прясно изстискан сок от лимон
  • 140 г сирене чедър, нарязано на кубчета
  • 10 черни маслини
  • 30 г бадеми
  • 90 г кисело мляко (4% мазнина)
  • 55 г зеленолистни зеленчуци
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжаните и тиквичките по дължина на филийки с дебелина около 1 см. Посолете ги от двете страни и оставете за 5-10 минути да постоят.
  2. С помощта на хартиени кърпи или чиста кухненска кърпа премахнете отделилата се течност от зеленчуците.
  3. Полейте ги със зехтин и подправете със смлян черен пипер.
  4. Изпечете зеленчуците върху загрята скара, като ги обръщате, докато станат меки и се сготвят от двете страни.

На фурна:

  1. Може също така да изпържите зеленчуците в загрята до 225 градуса фурна.
  2. За целта подредете тиквичките и патладжана върху тава с решетки или покрита с хартия за печене тавичка.
  3. Овкусете със зехтин и черен пипер и изпечета за 15-20 минути или до златистокафяво от двете страни, като ги обърните веднъж по средата на готвенето.

Севрирайте:

  1. Поднесете ароматните гриловани патладжани и тиквички в плато.
  2. Добавете към тях нарязаното на кубчета сирене чедър, бадемите, маслините, киселото мляко и зеленолистните зеленчуци.

Съвет: Запечете бадемите в сух тиган на средно силен огън за още по-богат и приятен аромат и вкус. Разбъркайте топлите ядки с бадемово масло и сол за перфектен завършек.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Още няколко идеи за рецепти с патладжани:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гриловани патладжани. Кюнефе.

Подсладете се с нисковъглехидратен десерт от Турция – сиропирано кюнефе.

 

Ако нашите предложения за гриловани патладжани са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 25 февруари 2022 в 17:35 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф