Предястия с гриловани патладжани
Ароматни гриловани патладжани, комбинирани със сирена с богат и дълбок вкус, поднесени с микс от свежа салата. Представяме ви 2 рецепти за перфектни нисковъглехидратни предястия, които ще ви заситят, а и заредят с полезни хранителни вещества.
Гриловани патладжани с моцарела – пъстра кето салата
Средиземноморска салата от гриловани патладжани е идеална гарнитура към пиле на скара или риба. Но може да й се насладите и като леко ястие за обяд или вечеря. Добавете малко риба тон за повече полезни хранителни вещества.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
15 + 20 минути | 4 | 10 г |
Необходими продукти:
- 900 г патладжани
- 160 мл зехтин
- Сока на ½ лимон
- 200 г домати
- 55 г аншоа (по желание)
- 260 г прясна моцарела
- 20 г прясна мента или босилек
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете патладжана по дължина и намажете с половината зехтин от двете страни. Подправете със сол.
- Изпечете върху загрята скара от всяка страна за 5 минути или докато придобият приятен цвят и се сготвят.
- Пригответе дресинга като смесите в купа останалия зехтин с лимоновия сок и разбъркайте.
- Поставете патладжана в чиния за сервиране и го овкусете с дресинга.
- Нарежете доматите и ги изсипете към патладжаните.
- Поднесете с аншоа, няколко парчета прясна моцарела и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Гарнирайте с прясна мента или босилек, преди да сервирате.
Плато с гриловани патладжани, тиквички и чедър
Насладете се на средиземноморски шедьовър от гриловани патладжани. Свежа комбинация от зеленчуци на скара, маслини, ядки и сирене, овкусени с финален щрих от зехтин и лимон, разбира се.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 + 20 минути | 2 | 12 г |
Необходими продукти:
- 230 г патладжан
- 230 г тиквички
- 60 мл зехтин
- 1 с. л. прясно изстискан сок от лимон
- 140 г сирене чедър, нарязано на кубчета
- 10 черни маслини
- 30 г бадеми
- 90 г кисело мляко (4% мазнина)
- 55 г зеленолистни зеленчуци
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете патладжаните и тиквичките по дължина на филийки с дебелина около 1 см. Посолете ги от двете страни и оставете за 5-10 минути да постоят.
- С помощта на хартиени кърпи или чиста кухненска кърпа премахнете отделилата се течност от зеленчуците.
- Полейте ги със зехтин и подправете със смлян черен пипер.
- Изпечете зеленчуците върху загрята скара, като ги обръщате, докато станат меки и се сготвят от двете страни.
На фурна:
- Може също така да изпържите зеленчуците в загрята до 225 градуса фурна.
- За целта подредете тиквичките и патладжана върху тава с решетки или покрита с хартия за печене тавичка.
- Овкусете със зехтин и черен пипер и изпечета за 15-20 минути или до златистокафяво от двете страни, като ги обърните веднъж по средата на готвенето.
Севрирайте:
- Поднесете ароматните гриловани патладжани и тиквички в плато.
- Добавете към тях нарязаното на кубчета сирене чедър, бадемите, маслините, киселото мляко и зеленолистните зеленчуци.
Съвет: Запечете бадемите в сух тиган на средно силен огън за още по-богат и приятен аромат и вкус. Разбъркайте топлите ядки с бадемово масло и сол за перфектен завършек.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Още няколко идеи за рецепти с патладжани:
- Нисковъглехидратен огретен с патладжани
- Кето гръцка мусака с патладжани
- Нисковъглехидратна запеканка с патладжан
- Кето пълнен патладжан
- Кюфтенца от патладжан
- Патладжан с пармезан и моцарела
- Кьопоолу + кето рецепта за пастет от патладжан
Още от здравословната ни кухня
Подсладете се с нисковъглехидратен десерт от Турция – сиропирано кюнефе.
Ако нашите предложения за гриловани патладжани са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници