Кои са най-добрите мултивитамини и минерали ?

Обновена: 14.03.2024|
Кои са най-добрите мултивитамини и минерали.

Съвременните хора проявяват все по-голямо внимание и любопитство относно здравето и затова често се питаме кои са най-добрите мултивитамини. Те са най-често използваните добавки в света, а тяхната популярност расте главоломно.

Мнозина ги използват, за да подобрят здравето и имунитета си, да компенсират лошите хранителни навици и дори да намалят риска от някои заболявания.

В тази статия ще разгледаме подробно кои са най-добрите мултивитамини, а също и как те ни влияят.

 

Какво представляват мултивитамините?

Мултивитамините са хранителни добавки, които съдържат широка гама от различни витамини и минерали.

Различните видове съдържат и други вещества като полезни за стомаха бактерии или доказани с лечебните си свойства билки, както и незаменими аминокиселини и мастни киселини.

Те се предлагат в много форми и понякога са универсални, а в други случаи – предназначени специално за дадена група хора, например мултивитамини за бременни.

Много от тях подпомагат произвеждането на ензими и хормони, повишават имунитета и поддържат правилното функциониране на нервите и органите.

Човешкото тяло също се нуждае от тези хранителни вещества за възпроизвеждане, поддържане, растеж и регулиране на телесните процеси.

Най-добрите мултивитамини трябва да са с доказано качество от аптека или от специализиран онлайн магазин. Така може да сте сигурни, че сте заложили на качествен продукт, който има всички необходими лицензи и проверки.

 

Защо е важен техният прием?

 

Видове мултивитамини

 

За да си набавим всички полезни нутриенти, от които се нуждаем, е необходимо да консумираме голямо количество плодове, зеленчуци и други храни. Много често обаче това не се случва и в организма на човек възникват дефицити.

Мултивитамините могат да запълнят всякакви малки, но критични пропуски в хранителния режим. При най-добрите мултивитамини всички съставки са прецизно дозирани, за да не се стига до излишък.

Все пак обаче трябва да се внимава, тъй като някои от тях може да съдържат съставки, които да взаимодействат с други лекарства. Затова е добре да говорите с лекар, преди да започнете прием.

Употребата на отделни добавки в допълнение към тях също крие рискове, тъй като някои вещества могат да се натрупат прекомерно в тялото.

 

Какво съдържат в състава си най-добрите мултивитамини?

Имаме нужда от 13 витамина и около 15 минерала, които са от съществено значение за нашето здраве и благополучие.

Това включва A, C, D, E, K и осемте витамина от група B. Освен витамин D и B3 (ниацин), телата ни не могат да произвеждат тези хранителни вещества, така че трябва да ги набавяме от храната си.

Витамините от група В и витамин С са водоразтворими. Това означава, че ги изхвърляме с урината си, така че трябва да консумираме адекватни количества от тях всеки ден.

Ако не получаваме достатъчно нутриенти от храната си или не можем да ги абсорбираме правилно, може да се окажем със здравословни проблеми, свързани с ниския хранителен прием.

Витамините А, D, E и К са мастноразтворими, което означава, че за разтварянето им е необходима маслена среда. В човешкия организъм те се съхраняват в мастната тъкан и в черния дроб и, за разлика от водоразтворимите, могат да се натрупат в тялото.

Колкото до минералите, най-добрите мултивитамини задължително включват:

Всички те изпълняват жизненоважни функции в организма.

 

Какви видове мултивитамини има?

 

Имунитетът по време на бременност. Витамин D3 при бременност. Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

Съществува истински „рог на изобилието“ що се отнася до мултивитамините. Разбира се, не всички са еднакви. Най-добрите мултивитамини съдържат в състава си всичко необходимо, за да покрие изискванията на организма.

Често обаче те са с по-специална насоченост и са предназначени за индивидуалните нужди и състояния на човек :

 • За бременни
 • За деца
 • За жени
 • За жени над 50 години
 • За мъже
 • За мъже над 50 години
 • За вегани

Що се отнася до формата, там също има различни видове:

 • Таблетки и капсули – те са бързи, удобни и лесни за носене в движение
 • Таблетки за дъвчене – лесен и приятен начин за децата да приемат необходимите добавки, но се предлагат и версии за възрастни
 • Течни мултивитамини – те са чудесна алтернатива за тези, които имат затруднения с преглъщането или дъвченето на хапчета
 • Ефервесцентни – тази форма често води до бързо усвояване и е удобна за хората, които не обичат да пият хапчета.
 • Сашета – пакетчета, най-често с продукти в прахообразна форма, предназначени за директно прилагане върху езика.

 

Признаци за дефицит на витамини и минерали

Недостиг на хранителни вещества може да причини различни неприятни симптоми. Те са начинът, по който тялото „съобщава“ за потенциален дефицит на витамини и минерали.

Ще разгледаме най-често срещаните признаци на витаминни липси и как да се справите с тях.

 

1. Косопад/слаба коса и нокти

 

Млада жена държи в ръка четка с окапала коса от есенен косопад.

 

Различни фактори могат да причинят проблеми с косата и ноктите.

Един от тях е липсата на биотин, известен още и като витамин В7. Той помага на тялото да преобразува храната в енергия. Макар и сравнително рядък, този дефицит води до изтъняла коса и чупливи нокти.

Други симптоми на недостиг на биотин включват хронична умора, мускулни болки, крампи и изтръпване на ръцете и краката.

Бременните жени, заклетите пушачи, употребяващите много алкохол и хората с храносмилателни разстройства като болест на Крон са изложени на най-голям риск от развитие на дефицит на биотин.

Недостиг на желязо също влияе зле на косата и ноктите, затова то задължително присъства в състава на най-добрите мултивитамини.

Като цяло витамините от група Б, както и „слънчевият витамин D“, цинк, селен и магнезий са от ключово значение за тяхното здраве и добър външен вид.

Същото важи и за есенциални аминокиселини, необходими за растежа и поддържането на косата.

 

2. Язви или цепнатини в ъгълчетата на устата

Лезиите в и около устата могат отчасти да бъдат свързани с недостатъчен прием на определени витамини или минерали.

Например, язви в устата, също често наричани афти, често са резултат от недостиг на желязо или витамини от група В.

Ангуларен хейлит е състояние, което причинява напукване, разцепване или кървене в ъглите на устата. Една от причините за появата му е недостатъчен прием на желязо и витамини от група В, особено рибофлавин (В12).

 

3. Кървящи венци

 

Масаж на венците с натурални съставки.

 

Понякога по-грубото четкане на зъбите може да е в основата на кървенето на венците, но дефицит на витамин С също може да е виновник за това.

Наричан още аскорбинова киселина, той има важна роля в заздравяването на рани и имунитета и дори действа като антиоксидант, като помага за предотвратяване на клетъчното увреждане.

Човешкото тяло не произвежда витамин С само, така че единственият начин да поддържате адекватни нива от него е чрез консумация на много пресни плодове и зеленчуци, както и добавки.

Други признаци на дефицит на витамин С включват лесно образуване на синини, бавно заздравяване на рани, суха лющеща се кожа и често кървене от носа.

 

4. Лошо нощно виждане

Бедният на хранителни вещества режим понякога може да причини проблеми със зрението.

Ниският прием на витамин А, например, често се свързва със състояние, известно като нощна слепота, намаляващо способността на хората да виждат при слаба светлина или тъмнина.

Това е така, защото витамин А е необходим за производството на родопсин – пигмент, откриван в ретината на очите, който помага да виждаме през нощта.

Когато не се лекува, нощната слепота може да прогресира до ксерофталмия – състояние, при което се уврежда роговицата.

 

5. Пърхот и лющеща се кожа

 

Себореен дерматит. Третиране и лечение на пърхот.

 

Себорейният дерматит и пърхотът са част от една и съща група кожни заболявания, които засягат отделящите мазнини области на тялото.

И двете включват сърбяща, лющеща се кожа. Пърхотът е най-вече ограничен до скалпа, докато себорейният дерматит може да се появи и по лицето, горната част на гърдите, подмишниците и слабините.

Те могат да бъдат причинени от много фактори, като бедната на хранителни вещества диета е един от тях. Например ниските кръвни нива на цинк, ниацин (витамин B3), рибофлавин (витамин B2) и пиридоксин (витамин B6) могат да са сред виновниците.

 

Други симптоми на витаминен недостиг

Други симптоми на недостиг на витамини и минерали включват:

 • умора и ниска енергия
 • загуба на костна плътност
 • депресивни състояния
 • раздразнителност
 • лесно натъртване или кървене
 • лошо зарастване на рани
 • предразположеност към инфекции

 

Кои са най-добрите мултивитамини и минерали?

 

Макронутриенти. Микронутриенти. Витамини.

 

Най-добрите мултивитамини покриват максимално нуждите на организма.

При тях са дозирани правилно водоразтворимите и мастноразтворимите витамини, за да не се стига до прекомерно натрупване, което може да е потенциално опасно.

Така необходимите за здравето минерали също присъстват във формулата, за да извършват пълноценно своите функции и да намалят опасността от появата на редица здравословни проблеми.

Обикновено най-добрите мултивитамини са разработени за еднократен прием през деня, което е максимално улеснение за хората.

 

Заключение

Тъй като много често не е лесно да си набавим всички необходими нутриенти от храната, на помощ идват мултивитамините. Те са удобен начин за преодоляване на всякакви хранителни пропуски.

Има определени групи хора, които са по-застрашени от такива, например вегани.

Освен това има определени моменти в живота, когато имунната система и цялостното здраве имат нужда от допълнителна подкрепа.

Доверете се на мултивитамини от Forlife, които са изгодни, удобни за употреба и подходящи за вегетарианци. Може да се възползвате от безплатна доставка при поръчка над 99 лв.

Кои са най-добрите мултивитамини и минерали?

Най-добрите мултивитамини съдържат в състава си всички необходими за човешкото здраве витамини и минерали, за да покрият изискванията на организма. Сред тях са витамините А, B, C, D, E и K, както и минерали като желязо, магнезий, цинк, калций, селен и други.

Какви са симптомите на витаминен дефицит?

Слаби коса и нокти, косопад, проблеми с кожата, нисък имунитет, кървящи венци и др.

Какви видове мултивитамини има?

Мултивитамините могат да бъдат както универсални, така и специализирани за различни периоди от живота, например за бременност или за след определена възраст. Колкото до формата, там също има разнообразие – таблетки, капсули, дъвчащи и т.н.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:54 | Публикувана: 15 септември 2022 в 11:06 | Категория: Здраве