Мултивитамини за спортисти – кои са най-подходящите?

Обновена: 23.02.2024|
Мултивитамини за спортисти.

Балансираното хранене и здравословният начин на живот, включващ достатъчно сън, обикновено са достатъчни, за да осигурят на повечето хора енергията, от която се нуждаят за ежедневните си дейности.

Хората, които се движат активно обаче натоварват тялото си значително повече и затова имат нужда от мултивитамини за спортисти, които да им осигурят още по-голям енергиен тласък.

 

Защо е важно да приемаме витамини, когато спортуваме?

Мултивитаминните добавки са отличен източник на жизненоважни за организма хранителни вещества, които може да липсват в диетата ни. Ако сте активен човек, е нужно да си добавяте допълнително всички тези важни елементи, за да се възстановите след всяка тренировка.

Недостигът на някои витамини може да предизвика много нежелани и неприятни симптоми, например умора. Ако постоянно се чувствате изтощени, няма да можете да положите максимални усилия за физическото си представяне.

vitd3 400
vitd3 600
vitd3 400
vitd3 600

А трябва да имате предвид и факта, че до недостиг на витамини и минерали се стига и чрез потенето. Затова и е нужно липсите да бъдат попълнени впоследствие.

Възстановяването след физическо натоварване включва няколко фактора, включително почивка и правилно хранене. Витамините и минералите, които са били изчерпани по време на движението, трябва да бъдат възстановени, за да можем отново да тренираме оптимално.

Освен това, ако организмът ни не получава ценните хранителни вещества, от които се нуждае, за да се развива, потенциално можете да се изложите на риск от травми.

Това е така, защото по време на спортуване тялото ни работи усилено, за да отговори на изискванията, които му поставяме.

 

Кои са най-важните витамини и минерали за спортуващите хора?

 

Мултивитамини за спортисти.

 

Има десетки микроелементи, които е добре да присъстват във всички мултивитамини за спортисти.

Някои от най-важните са витамин D, цинк, магнезий, витамини от групата В, калций, калий и желязо. Това, разбира се, са само част от съставките.

Нека ги разгледаме по-подробно.

Магнезий

Магнезият спомага за отпускането на мускулите след тренировка и има защитен ефект срещу мускулни увреждания. Той е електролит, подобно на калия и натрия, който трябва да бъде заменен след продължителни или натоварващи тренировки и загуба на пот. Отговаря за повече от 300 ензимни функции.

Желязо

Желязото често не се консумира в достатъчно големи количества, особено при жените спортисти.

То е необходимо поради ролята му в преноса на кислород до клетките, както и за придвижването на хранителните вещества чрез кръвта до мускулите и тъканите, които се нуждаят от възстановяване след тренировка.

Липсата на желязо може да доведе до умора, слабост, задух, сърцебиене и други проблеми. Хората на растителна диета трябва да бъдат особено внимателни за недостиг на желязо, тъй като това от растителните източници се усвоява по-трудно.

Калий

Калият е основен минерал, който трябва да приемаме с храната или чрез хранителни добавки, тъй като тялото ни не го произвежда.

За спортистите приемът му е особено важен, тъй като той е електролит, който може да бъде загубен чрез потта, и е жизненоважно да бъде заменен, ако губим много телесни течности.

Отговаря за функциите на мускулните клетки, сърдечно-съдовата и дихателната системи. Добре е да имате предвид, че ако сте на нисковъглехидратна диета, сте изложени на по-висок риск от загуба и недостиг на калий.

Витамин А

Той подпомага имунната система, междуклетъчните процеси, растежа и развитието. Същевременно каротеноидите са антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на нивата на възпаление след тренировка.

Витамин D

Някои изследвания показват, че допълнителният прием на витамин D може да помогне за по-бързото възстановяване на мускулната функция. Той прави това, като значително намалява увреждането на мускулните клетки от силовите упражнения.

Освен това повишава антиоксидантната способност на организма и потиска оксидативния стрес – виновник за мускулното увреждане.

Цинк

Цинкът участва в защитните функции, изграждането на протеини, включително мускулите, заздравяването на рани, развитието на ДНК и растежа. Той е полезен и за имунната система, която може да бъде засегната от чести и продължителни физически упражнения.

Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант и може да помогне за намаляване на възпалението и оксидативния стрес след тренировка.

Въпреки това допълнителнителният прием на витамина може да не е ефективен или безопасен, като се има предвид, че той може да се окаже токсичен при високи нива. Най-добре е да си набавяме този витамин от храната. И, като цяло, недостигът му не е често срещан.

Витамини от групата B

Витамините от група B играят важна роля за превръщането на хранителните вещества в енергия. Те вдигат тонуса, грижат се за здравето на нервната система и работата на мускулите, както и за подобряване на перисталтиката.

 

Какво съдържат мултивитамините?

 

Мултивитамини за спортисти.

 

Мултивитамините са вид хранителни добавки, които съдържат различни минерали и витамини. В тях могат да съдържат още билки, аминокиселини и мастни киселини.

Някои хранителни вещества също улесняват оптималното спортно възстановяване, включително омега-3 мастни киселини, които могат да намалят възпалението. Също аминокиселини, креатин и невитаминни антиоксиданти като коензим Q10 и др.

Точният им състав се различава при отделните марки и продукти.

Витамините, които обикновено се съдържат в повечето мултивитамини за спортисти, включват:

 • Витамин А
 • Витамини от група В – като фолиева киселина и витамин 12
 • Витамин С
 • Витамин D
 • Витамин Е
 • Витамин К

Минералите, които често ще срещнем в най-различните мултивитамини за спортисти:

 • Калций
 • Йод
 • Желязо
 • Магнезий
 • Манган
 • Молибден
 • Селен
 • Цинк

 

Към какви мултивитамини да се насочим?

Както вече стана ясно, спортистите се нуждаят от определени витамини, за да достигнат най-високо ниво на ефективност. Независимо от марката, която ще изберете, щом се занимавате активно със спорт, е хубаво да се насочите към мултивитамини за спортисти, които включват изброените по-горе витамини.

Прочетете внимателно опаковката

При някои производители се изисква да приемате по две таблетки на ден, а не стандартната една. В случай, че искате да подобрите постиженията си или да повишите нивото си на енергия, пробвайте продукт с коензим Q10, пробиотици и глюкозамин в списъка със съставките.

Ако сте над 50-годишна възраст

Търсете мултивитамини за спортисти с витамин В12, защото може да не усвоявате този витамин толкова добре с храната. Веганите също трябва да си осигуряват достатъчно от него, тъй като може да не си го добавят достатъчно чрез приеманите от тях протеини.

При прием на лекарства

Ако приемате едновременно мултивитамини и лекарства, уверете се, че те няма да си взаимодействат. Ето защо е добре да се консултирате с лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате каквато и да е добавка.

 

Допълнителни здравословни съвети за всеки спортуващ

 

Мултивитамини за спортисти.

 

Споделяме и няколко съвета, които ще направят тренировката ви още по-ефективна.

Увеличете приема на течности

Пиенето на течности е жизненоважно, за да сме хидратирани преди, по време и след тренировка. Ако не си осигуряваме достатъчно количество течности, има вероятност телесната ни температура и сърдечният ни ритъм да се повишат. А това, от своя страна, може да повлияе на двигателния контрол и други телесни функции.

Чистата вода е отличен избор. Въпреки това поддържането на хидратация е нещо повече от просто пиене на вода. Електролитите могат да бъдат полезни, ако активността е с продължителност над 60 минути.

Но внимавайте – повечето спортни напитки обикновено съдържат захари, оцветители и емулгатори, които могат да бъдат вредни за организма.

Хранете се балансирано

Добре балансираното хранене и оптималното съотношение на въглехидрати, белтъчини и мазнини ви гарантира, че ще постигнете най-доброто от своите възможности.

Бъдете предпазливи към некачествените храни, включително силно преработените такива, всички захари, подсладени напитки, рафинирани зърнени храни, както и към тези с висок гликемичен индекс.

Не пропускайте разтягането

От съществено значение е да отделяте няколко минути не само за загрявка, но и за разтягане след тренировка.

Това спомага за елиминирането на млечната киселина и може да намали болката и вероятността от нараняване.

Постепенното разпускане след тренировка е полезно както за тялото, така и за ума.

Възстановяване

Препоръчителните седем до осем часа сън на нощ, планирането на почивни дни и смяната на вида на упражненията играят важна роля за възстановяването. Ако си вземете един ден почивка от редовните си тренировки, това осигурява достатъчно време за възстановяване. Същото правило важи и за травмите.

Помнете, че опитите да пренебрегнете незначителни увреждания с надеждата, че те ще се подобрят от само себе си, могат да доведат до влошаването им и да ви откажат от любимата ви дейност още по-дълго.

 

Заключение

Организмът използва витамините и минералите, за да се саморегулира и да осигурява важни химикали за процесите, които ни поддържат живи. Това се отнася за всичко, което се случва в нашето тяло – от дишането до храносмилането и изграждането на мускулите.

Когато тренираме усилено, организмът ни е подложен на силен стрес, което налага необходимостта от добавяне на специални мултивитамини за спортисти. Правилният баланс на витамините и минералите в диетата е един от най-важните фактори за съставяне на оптимален хранителен режим за мускулите.

Защо е важен приемът на мултивитамини за спортисти?

Недостигът на някои витамини може да предизвика много нежелани и неприятни симптоми, например умора. А трябва да имате предвид и факта, че до недостиг на витамини и минерали се стига и чрез потенето.

Кои са най-важните мултивитамини за спортисти?

Това са магнезий, желязо, калий, витамини А и Д, цинк и др.

Какво е важно при прием на мултивитамини за спортисти?

Освен подходящи витамини и минерали, са важни още хидратацията, разтягането, пълноценният сън.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:41 | Публикувана: 19 април 2023 в 10:50 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Витамини и минерали, Здраве, Любопитно