В горещото време избягваме да пускаме фурната или котлоните, затова търсим варианти за десерти без печене – като чийзкейк Страчатела, например.

И не само в топлите дни, този чийзкейк е решение за бърз и лесен десерт, изискващ минимални усилия, но с чудесен вкусов и визуален резултат.

Приготвен без захар и глутен, чийзкейк Страчатела е абсолютно подходящ за вашия нисковъглехидратен режим.

Ето как да си го приготвите.

 

Рецепта за кето чийзкейк Страчатела

Ще ви бъдат необходими:

  • форма за торта с диаметър 18 см
  • лист хартия за печене
  • ацетатна (трансферна) ролка

Последната е фолио, което поставяме от вътрешната страна на съда, за да не залепне тортата по него и да я извадим в съвършена форма.

Време за приготвяне: 50 минути (+ минимум 2 часа за охлаждане)

Порции: 8

Въглехидрати в порция: 3,5 г

Необходими продукти:

За блата:

  • 75 г бадемово брашно
  • 1 с. л. какао на прах
  • 2 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
  • 3 с. л. разтопено масло Гхи
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.
Стевиола прах 350 г21.60лв.

 

За пълнежа:

  • 60 г шоколад със стевиола
  • 400 г крема сирене (стайна температура)
  • 1 ч. л. стевиола ванилия (или ванилов екстракт)
  • 1 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
  • 180 мл сметана за разбиване
  • 1 с. л. желатин на прах
  • 60 г (4 с. л.) бадемово (или друго ядково) мляко
Шоколад със Стевия4.80лв.
Стевиола ванилия9.60лв.

 

За декорацията:

  • 40 г шоколад със стевиола
  • 2 с. л. сметана за разбиване

Изпълнение на рецептата за кето чийзкейк Страчатела:

Кето Чийзкейк Страчатела. Кето профитероли. Богати на магнезий. Храни, богати на желязо. Домашно руло. Видове кето режими. Храни за диабетици.

  1. Първо подгответе формата за торта, като изрежете кръг от хартията за печене, който да покрие добре дъното на съда. От вътрешната страна сложете лента от ацетатната ролка.
  2. В купа смесете бадемовото брашно, какаото и стевиолата на прах, предварително блендирана. Разбъркайте, за да се смесят добре.
  3. Добавете разтопеното масло Гхи и бъркайте, докато се оформи полулепкаво тесто.
  4. Прехвърлете го в съда и покрийте добре дъното му с тестото, като притискате с пръсти, за да оформите блата. Приберете в хладилник за около 30 минути.
  5. През това време натрошете 60 г от шоколада със стевиола и го наситнете с нож.
  6. В купа разбийте крема сиренето с миксер до гладка консистенция. Добавете 1 с. л. стевиола на прах и ванилията. Миксирайте отново.
  7. В отделна купа разбийте сметаната до образуването на меки върхове. Изсипете я при крема сиренето и миксирайте отново за кратко.
  8. В малка купичка смесете желатина на прах с бадемовото мляко. Бъркайте го около 5 минути, докато набъбне, след това завъртете в микровълновата за 10-15 секунди.
  9. Преместете го в по-голяма купичка и сложете 2 с. л. от сместа с крема сиренето, като разбъркате добре до хомогенност.
  10. Изсипете сместа към крема сиренето и миксирайте около 10 секунди, не повече.
  11. Накрая изсипете вътре наситнения шоколад и разбъркайте с шпатула.
  12. Извадете блата от хладилника и изсипете отгоре пълнежа, като го разпределите равномерно.
  13. За декорацията – в купичка смесете шоколада и сметаната, сложете в микровълновата за 20-30 секунди и след това разбъркайте.
  14. Със супена лъжица разнесете неравномерно сместа върху пълнежа и с клечка за зъби и въртеливи движения ще получите красива, дори флорална, декорация.
  15. Охладете 2 до 3 часа вашия чийзкейк Страчатела или го оставете в хладилника за една нощ.

 

Ето още няколко десерта без печене или друга топлинна обработка, които са подходящи за здравословния ви режим:

Кето фантазии29.00лв.

 

Какво означава Страчатела?

Ако обичате италианската храна, може би сте виждали „stracciatella“ в менютата и в кулинарните книги. Но какво означава stracciatella? Първото нещо, което трябва да знаете, е, че това не е едно ястие, а три, при това доста различни:

  • Вид сладолед (джелато) – кремообразен ванилов сладолед с парченца шоколад.
  • Яйчена супа – при която в горещия бульон се наливат разбитите яйца и консистенцията им в супата е като „раздърпани“ яйца.
  • Биволско сирене – направено с техника на разтягане и настъргване.

Но какво означава страчатела буквално?

В италианския език думата stracciatella идва от глагола strattore, което означава „да се разтягам“, така че буквално означава „на парцали“ или „малки парченца“.

Въпреки че супата, сладоледът и сиренето имат напълно различен вкус и дори не принадлежат към една и съща група храни, те имат едно общо нещо: включват някакъв вид настъргване, натрошаване, раздърпване.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Чийзкейк Страчатела. Кето кекс с кокосово брашно.

Друго предложение за класически десерт с печене е рецептата за нисковъглехидратен кекс с кокосово брашно.

 

Ако нашето предложение за кето чийзкейк Страчатела ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!