В горещото време избягваме да пускаме фурната или котлоните, затова търсим варианти за десерти без печене – като чийзкейк Страчатела, например.
И не само в топлите дни, този чийзкейк е решение за бърз и лесен десерт, изискващ минимални усилия, но с чудесен вкусов и визуален резултат.
Приготвен без захар и глутен, чийзкейк Страчатела е абсолютно подходящ за вашия нисковъглехидратен режим.
Ето как да си го приготвите.
Рецепта за кето чийзкейк Страчатела
Ще ви бъдат необходими:
- форма за торта с диаметър 18 см
- лист хартия за печене
- ацетатна (трансферна) ролка
Последната е фолио, което поставяме от вътрешната страна на съда, за да не залепне тортата по него и да я извадим в съвършена форма.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути (+ минимум 2 часа за охлаждане) | 8 | 3,5 г |
Необходими продукти:
За блата:
- 75 г бадемово брашно
- 1 с. л. какао на прах
- 2 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
- 3 с. л. разтопено масло Гхи
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. | ||
Стевиола прах 350г | 21.60лв. |
За пълнежа:
- 60 г шоколад със стевиола
- 400 г крема сирене (стайна температура)
- 1 ч. л. стевиола ванилия (или ванилов екстракт)
- 1 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
- 180 мл сметана за разбиване
- 1 с. л. желатин на прах
- 60 г (4 с. л.) бадемово (или друго ядково) мляко
Шоколад със Стевия | 4.80лв. | ||
Стевиола ванилия | 10.80лв. |
За декорацията:
- 40 г шоколад със стевиола
- 2 с. л. сметана за разбиване
Изпълнение на рецептата за кето чийзкейк Страчатела:
- Първо подгответе формата за торта, като изрежете кръг от хартията за печене, който да покрие добре дъното на съда. От вътрешната страна сложете лента от ацетатната ролка.
- В купа смесете бадемовото брашно, какаото и стевиолата на прах, предварително блендирана. Разбъркайте, за да се смесят добре.
- Добавете разтопеното масло Гхи и бъркайте, докато се оформи полулепкаво тесто.
- Прехвърлете го в съда и покрийте добре дъното му с тестото, като притискате с пръсти, за да оформите блата. Приберете в хладилник за около 30 минути.
- През това време натрошете 60 г от шоколада със стевиола и го наситнете с нож.
- В купа разбийте крема сиренето с миксер до гладка консистенция. Добавете 1 с. л. стевиола на прах и ванилията. Миксирайте отново.
- В отделна купа разбийте сметаната до образуването на меки върхове. Изсипете я при крема сиренето и миксирайте отново за кратко.
- В малка купичка смесете желатина на прах с бадемовото мляко. Бъркайте го около 5 минути, докато набъбне, след това завъртете в микровълновата за 10-15 секунди.
- Преместете го в по-голяма купичка и сложете 2 с. л. от сместа с крема сиренето, като разбъркате добре до хомогенност.
- Изсипете сместа към крема сиренето и миксирайте около 10 секунди, не повече.
- Накрая изсипете вътре наситнения шоколад и разбъркайте с шпатула.
- Извадете блата от хладилника и изсипете отгоре пълнежа, като го разпределите равномерно.
- За декорацията – в купичка смесете шоколада и сметаната, сложете в микровълновата за 20-30 секунди и след това разбъркайте.
- Със супена лъжица разнесете неравномерно сместа върху пълнежа и с клечка за зъби и въртеливи движения ще получите красива, дори флорална, декорация.
- Охладете 2 до 3 часа вашия чийзкейк Страчатела или го оставете в хладилника за една нощ.
Ето още няколко десерта без печене или друга топлинна обработка, които са подходящи за здравословния ви режим:
- Кето десерти с цедено кисело мляко
- Парфе в чаша
- Кето бонбони Фереро Роше
- Чийзкейк с бери плодове – вместо да правите сладко на котлона, можете да го украсите с пресни плодчета.
- Домашни бонбони Рафаело
- Домашно приготвени кето баунти барчета
Кето фантазии | 31.62лв. |
Какво означава Страчатела?
Ако обичате италианската храна, може би сте виждали „stracciatella“ в менютата и в кулинарните книги. Но какво означава stracciatella? Първото нещо, което трябва да знаете, е, че това не е едно ястие, а три, при това доста различни:
- Вид сладолед (джелато) – кремообразен ванилов сладолед с парченца шоколад.
- Яйчена супа – при която в горещия бульон се наливат разбитите яйца и консистенцията им в супата е като „раздърпани“ яйца.
- Биволско сирене – направено с техника на разтягане и настъргване.
Но какво означава страчатела буквално?
В италианския език думата stracciatella идва от глагола strattore, което означава „да се разтягам“, така че буквално означава „на парцали“ или „малки парченца“.
Въпреки че супата, сладоледът и сиренето имат напълно различен вкус и дори не принадлежат към една и съща група храни, те имат едно общо нещо: включват някакъв вид настъргване, натрошаване, раздърпване.
Още от здравословната ни кухня

Друго предложение за класически десерт с печене е рецептата за нисковъглехидратен кекс с кокосово брашно.
Ако нашето предложение за кето чийзкейк Страчатела ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар