Кето чийзкейк Страчатела без печене

Обновена: 07.03.2024|
Кето равиоли. Кето чийзкейк Страчатела.

В горещото време избягваме да пускаме фурната или котлоните, затова търсим варианти за десерти без печене – като чийзкейк Страчатела, например.

И не само в топлите дни, този чийзкейк е решение за бърз и лесен десерт, изискващ минимални усилия, но с чудесен вкусов и визуален резултат.

Приготвен без захар и глутен, чийзкейк Страчатела е абсолютно подходящ за вашия нисковъглехидратен режим.

Ето как да си го приготвите.

 

zink 400
mgnezii 01 600
zink 400
mgnezii 01 600

Рецепта за кето чийзкейк Страчатела

Ще ви бъдат необходими:

  • форма за торта с диаметър 18 см
  • лист хартия за печене
  • ацетатна (трансферна) ролка

Последната е фолио, което поставяме от вътрешната страна на съда, за да не залепне тортата по него и да я извадим в съвършена форма.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
50 минути (+ минимум 2 часа за охлаждане) 8 3,5 г

Необходими продукти:

За блата:

  • 75 г бадемово брашно
  • 1 с. л. какао на прах
  • 2 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
  • 3 с. л. разтопено масло Гхи

 

За пълнежа:

  • 60 г шоколад със стевиола
  • 400 г крема сирене (стайна температура)
  • 1 ч. л. стевиола ванилия (или ванилов екстракт)
  • 1 с. л. стевиола на прах (блендирана предварително)
  • 180 мл заквасена сметана (25-30% масленост)
  • 1 с. л. желатин на прах
  • 60 г (4 с. л.) бадемово (или друго ядково) мляко

 

За декорацията:

  • 40 г шоколад със стевиола
  • 2 с. л. заквасена сметана

Изпълнение на рецептата за кето чийзкейк Страчатела:

Кето Чийзкейк Страчатела. Кето профитероли. Богати на магнезий. Храни, богати на желязо. Домашно руло. Видове кето режими. Храни за диабетици.

  1. Първо подгответе формата за торта, като изрежете кръг от хартията за печене, който да покрие добре дъното на съда. От вътрешната страна сложете лента от ацетатната ролка.
  2. В купа смесете бадемовото брашно, какаото и стевиолата на прах, предварително блендирана. Разбъркайте, за да се смесят добре.
  3. Добавете разтопеното масло Гхи и бъркайте, докато се оформи полулепкаво тесто.
  4. Прехвърлете го в съда и покрийте добре дъното му с тестото, като притискате с пръсти, за да оформите блата. Приберете в хладилник за около 30 минути.
  5. През това време натрошете 60 г от шоколада със стевиола и го наситнете с нож.
  6. В купа разбийте крема сиренето с миксер до гладка консистенция. Добавете 1 с. л. стевиола на прах и ванилията. Миксирайте отново.
  7. В отделна купа разбийте сметаната до гладкост. Изсипете я при крема сиренето и миксирайте отново за кратко.
  8. В малка купичка смесете желатина на прах с бадемовото мляко. Бъркайте го около 5 минути, докато набъбне, след това завъртете в микровълновата за 10-15 секунди.
  9. Преместете го в по-голяма купичка и сложете 2 с. л. от сместа с крема сиренето, като разбъркате добре до хомогенност.
  10. Изсипете сместа към крема сиренето и миксирайте около 10 секунди, не повече.
  11. Накрая изсипете вътре наситнения шоколад и разбъркайте с шпатула.
  12. Извадете блата от хладилника и изсипете отгоре пълнежа, като го разпределите равномерно.
  13. За декорацията – в купичка смесете шоколада и сметаната, сложете в микровълновата за 20-30 секунди и след това разбъркайте.
  14. Със супена лъжица разнесете неравномерно сместа върху пълнежа и с клечка за зъби и въртеливи движения ще получите красива, дори флорална, декорация.
  15. Охладете 2 до 3 часа вашия чийзкейк Страчатела или го оставете в хладилника за една нощ.

 

Ето още няколко десерта без печене или друга топлинна обработка, които са подходящи за здравословния ви режим:

 

Какво означава Страчатела?

Ако обичате италианската храна, може би сте виждали „stracciatella“ в менютата и в кулинарните книги. Но какво означава stracciatella? Първото нещо, което трябва да знаете, е, че това не е едно ястие, а три, при това доста различни:

  • Вид сладолед (джелато) – кремообразен ванилов сладолед с парченца шоколад.
  • Яйчена супа – при която в горещия бульон се наливат разбитите яйца и консистенцията им в супата е като „раздърпани“ яйца.
  • Биволско сирене – направено с техника на разтягане и настъргване.

Но какво означава страчатела буквално?

В италианския език думата stracciatella идва от глагола strattore, което означава „да се разтягам“, така че буквално означава „на парцали“ или „малки парченца“.

Въпреки че супата, сладоледът и сиренето имат напълно различен вкус и дори не принадлежат към една и съща група храни, те имат едно общо нещо: включват някакъв вид настъргване, натрошаване, раздърпване.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Чийзкейк Страчатела. Кето кекс с кокосово брашно.

Друго предложение за класически десерт с печене е рецептата за нисковъглехидратен кекс с кокосово брашно.

 

Ако нашето предложение за кето чийзкейк Страчатела ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 16:15 | Публикувана: 4 август 2021 в 17:02 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти