Рецептата за кето тортила е нисковъглехидратна. Не съдържа ядки, кокос и яйца, което я прави подходяща за хора, страдащи от алергия към някоя от тези съставки. Източник е на полезни мазнини, идващи от бадемовото брашно. Благодарение на съдържащите се в рецептата хуск фибри, които помагат в контрола на кръвната захар, кето тортилата е подходяща за консумиране от диабетици. Освен това те са чудесна алтернатива на класическия хляб, тъй като не съдържат глутен.

Представяме ви рецепта за приготвяне на кето тортила, както и няколко много вкусни предложения за плънка с ниско съдържание на въглехидрати. А за любопитните, няколко факта за произхода на първата тортила.

 

Рецепта за кето тортила

От продуктите в рецептата за кето тортила могат да се приготвят 6 или 8 тортили (в зависимост от дебелината на тестото). Съдържанието на въглехидрати в 1 кето тортила е около 1 г.

Необходими продукти:

  • 110 г бадемово брашно
  • 90 г кокосово брашно
  • 10 г хуск фибри
  • 1 ч. л. морска сол
  • 1 ¼ вода
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин или кокосово масло

 

Начин на приготвяне на кето тортилите:

  1. Подгответе си всички съставки, които ще са ви нужни за направата на кето тортилите.
  2. Изсипете в купа кокосовото и бадемовото брашно, хуск фибрите и солта. Разбъркайте сухите съставки.
  3. Добавете 1 ч. ч. вода в купата с брашната и омесете с ръце.
  4. Добавяйте по малко вода до получаване на меко, но не лепкаво тесто.
  5. Ако сте прекалили с водата и тестото ви е станало лепкаво, може да добавите малко хуск фибри. По този начин лесно ще регулирате количествата, за да получите тесто с правилната консистенция за приготвянето на кето тортили.
  6. Оформете готовото тесто на топка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за 1 час.
  7. Извадете охладеното тесто от хладилника и го нарежете на 6 или 8 равни части.
  8. Разточете с точилка всяко парче на много тънък слой като го поставите между два листа хартия за печене. С помощта на кръгла чиния с размери 20 см изрежете тестото във формата на кръг.
  9. Загрейте тиган на средна температура и намажете със зехтин екстра върджин или с кокосово масло.
  10. Гответе всяка кето тортила за 1-2 минути, след което обърнете и гответе от другата страна за още 1 минута. Продължете по същия начин с останалите тортили.

 

Как да консумирате кето тортила?

Кето тортилите могат да се поднесат топли или студени. Сервирани за обяд или вечеря с плънка от свежа салата, те ще ви заситят и заредят с полезни хранителни вещества. Добавете вашите любими зеленчуци – пресни, сотирани или печени. Овкусете ги с подправки и дресинг по ваш вкус.

Добавете от любимите си сосове. Предлагаме ви да използвате домашна кето майонеза. Ако искате да увеличите количествата протеини в дневното си меню, добавете парченца печено месо, яйца, сирене или късчета риба. Представяме ви няколко предложения за плънка към тортилата, така че да и се насладите максимално.

Предложения за плънка от свежа салата:

  • Пилешка кето салата с песто и грах
  • Яйчена кето салата с авокадо
  • Салата с мариновани тиквички, маслини и червена чушка
  • Салата с пиле, авокадо и кориандър
  • Кето салата цезар
  • Кето салата с морски дарове и авокадо

Рецептите за приготвянето на тези свежи салати ще откриете в нашия кулинарен блог.

Предложения за плънка с месо или риба:

Рибата е изключително полезна за здравето на човек. Тя съдържа здравословни мастни киселини и витамини, необходими на организма ни, за да функционира правилно.

Протеините от месото ни помагат за изграждането на мускулна маса и поддържането на множество жизненоважни функции. Без значение коя от плънките ще изберете, бъдете сигурни, че са с ниско съдържание на въглехидрати и богати на полезни хранителни вещества.

 

От къде произхожда тортилата?

Тортилата произхожда от Мексико, Южна Америка и се приготвя и консумира от хиляди години. Постъпилите на континента испанци преди хилядолетия я наричат тортила, което от испански език в превод означава „малка торта“.

Според легендите на маите първата тортила е измислена от един от поданиците на царя преди повече от 12 хиляди години. Тази питателна храна е основна в диетата на маите и ацтеките от векове. Днес е популярна храна по цял свят и се приготвя с най-различни брашна – бадемово, кокосово, ленено и други.

Традиционната рецепта за тортила се приготвя от царевично брашно. Тъй като то е високовъглехидратен източник, може да се замени с бадемово и кокосово брашно. Отново ще се получат много вкусни тортили с приятен ядков вкус.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето тортила. Кето салата. Skin fast.

Вижте предложения за свежи кето салати, които да използвате в плънката на вашите тортили.

 

Ако тази рецепта за кето тортила ви е харесала, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог. За полезните свойства на бадемовото брашно и кокосовото брашно, основни заместители на царевицата в тортилата, можете да научите повече от статиите по темата в блога ни.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!