Рецептата за кето тортила е нисковъглехидратна. Не съдържа ядки, кокос и яйца, което я прави подходяща за хора, страдащи от алергия към някоя от тези съставки.

Представяме ви рецепта за приготвяне на кето тортила, както и няколко много вкусни предложения за плънка с ниско съдържание на въглехидрати. А за любопитните, няколко факта за произхода на първата тортила.

 

Рецепта за кето тортила

Кето тортила е източник на полезни мазнини, идващи от бадемовото брашно.

Благодарение на съдържащите се в рецептата хуск фибри, които помагат в контрола на кръвната захар, кето тортилата е подходяща за консумиране от диабетици.

keto baner 011
husk 600

Освен това те са чудесна алтернатива на класическия хляб, тъй като не съдържат глутен.

От продуктите в рецептата за кето тортила могат да се приготвят 6 или 8 тортили (в зависимост от дебелината на тестото).

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
35 минути 8 3 г нетни

Необходими продукти:

  • 110 г бадемово брашно
  • 90 г кокосово брашно
  • 10 г хуск фибри
  • 1 ч. л. морска сол
  • 1 ¼ ч. ч. вода
  • 2 с. л. кокосово масло

Начин на приготвяне на кето тортилите:

  1. Подгответе си всички съставки, които ще са ви нужни за направата на кето тортилите.
  2. Изсипете в купа кокосовото и бадемовото брашна, хуск фибрите и солта. Разбъркайте сухите съставки.
  3. Добавете 1 ч. ч. вода в купата с брашната и омесете с ръце.
  4. Добавяйте по малко вода до получаване на меко, но не лепкаво тесто.
  5. Ако сте прекалили с водата и тестото ви е станало лепкаво, може да добавите малко хуск фибри.
  6. По този начин лесно ще регулирате количествата, за да получите тесто с правилната консистенция за приготвянето на кето тортили.
  7. Оформете готовото тесто на топка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за 1 час.
  8. Извадете охладеното тесто от хладилника и го нарежете на 6 или 8 равни части.
  9. Разточете с точилка всяко парче на много тънък слой като го поставите между два листа хартия за печене. С помощта на кръгла чиния с размери 20 см изрежете тестото във формата на кръг.
  10. Загрейте тиган на средна температура и намажете с кокосово масло.
  11. Гответе всяка кето тортила за 1-2 минути, след което обърнете и гответе от другата страна за още 1 минута. Продължете по същия начин с останалите тортили.

Кето фантазии 31.62лв.
Кето фантазии 2 31.62лв.
Кокосово брашно 500 г7.80лв.
Бадемово брашно 300 гр13.00лв.
Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване11.50лв.
Кокосово масло7.00лв.21.00лв.
200мл500мл

 

Как да консумирате кето тортила?

Кето тортилите могат да се поднесат топли или студени. Сервирани за обяд или вечеря с плънка от свежа салата, те ще ви заситят и заредят с полезни хранителни вещества.

Добавете вашите любими зеленчуци – пресни, сотирани или печени. Овкусете ги с подправки и дресинг по ваш вкус.

Поднесете с любимите си сосове. Предлагаме ви да използвате домашна кето майонеза. Ако искате да увеличите количествата протеини в дневното си меню, добавете парченца печено месо, яйца, сирене или късчета риба.

Представяме ви няколко предложения за плънка към тортилата, така че да и се насладите максимално.

Предложения за плънка от свежа салата:

 

Кето тортила. Свински котлети. Салата Цезар.

 

Рецептите за приготвянето на тези свежи салати ще откриете в нашия кулинарен блог.

Предложения за плънка с месо или риба:

Рибата е изключително полезна за здравето на човек. Тя съдържа здравословни мастни киселини и витамини, необходими на организма ни, за да функционира правилно.

Протеините от месото ни помагат за изграждането на мускулна маса и поддържането на множество жизненоважни функции.

Без значение коя от плънките ще изберете, бъдете сигурни, че са с ниско съдържание на въглехидрати и богати на полезни хранителни вещества.

 

От къде произхожда тортилата?

Тортилата произхожда от Мексико, Южна Америка и се приготвя и консумира от хиляди години. Постъпилите на континента испанци преди хилядолетия я наричат тортила, което от испански език в превод означава „малка торта“.

Според легендите на маите първата тортила е измислена от един от поданиците на царя преди повече от 12 хиляди години. Тази питателна храна е основна в диетата на маите и ацтеките от векове.

Днес е популярна по цял свят и се приготвя с най-различни брашна – бадемово, кокосово, ленено и други.

Традиционната рецепта за тортила се прави от царевично брашно. Тъй като то е високовъглехидратен източник, може да се замени с бадемово и кокосово брашна. Използването на ядкови брашна правят тортилите още по-здравословни и приятни на вкус.

За полезните свойства на бадемовото брашно и кокосовото брашно, основни заместители на царевицата в тортилата, можете да научите повече от статиите по темата в блога ни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето тортила. Кето салата. Skin fast.

Вижте предложения за свежи кето салати, които да използвате в плънката на вашите тортили.

 

Ако тази рецепта за кето тортила ви е харесала, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията “Рецепти” в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!