Кето тортила + свежи предложения за плънка
Рецептата за кето тортила е нисковъглехидратна. Не съдържа яйца, което я прави подходяща за хора, страдащи от алергия към тях.
Представяме ви 2 рецепти за приготвяне на кето тортила, както и няколко много вкусни предложения за плънка с ниско съдържание на въглехидрати. А за любопитните, няколко факта за произхода на първата тортила.
Рецепта за кето тортила
Кето тортила е източник на полезни мазнини, идващи от бадемовото брашно.
Благодарение на съдържащите се в рецептата хуск фибри, които помагат в контрола на кръвната захар, кето тортилата е подходяща за консумиране от диабетици.
Освен това те са чудесна алтернатива на класическия хляб, тъй като не съдържат глутен.
От продуктите в рецептата за кето тортила могат да се приготвят 6 или 8 тортили (в зависимост от дебелината на тестото).
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 8 | 3 г нетни |
Необходими продукти:
- 110 г бадемово брашно
- 90 г кокосово брашно
- 10 г хуск фибри
- 1 ч. л. морска сол
- 1 ¼ ч. ч. вода
- 2 с. л. кокосово масло
Начин на приготвяне на кето тортилите:
- Подгответе си всички съставки, които ще са ви нужни за направата на кето тортилите.
- Изсипете в купа кокосовото и бадемовото брашна, хуск фибрите и солта. Разбъркайте сухите съставки.
- Добавете 1 ч. ч. вода в купата с брашната и омесете с ръце.
- Добавяйте по малко вода до получаване на меко, но не лепкаво тесто.
- Ако сте прекалили с водата и тестото ви е станало лепкаво, може да добавите малко хуск фибри.
- По този начин лесно ще регулирате количествата, за да получите тесто с правилната консистенция за приготвянето на кето тортили.
- Оформете готовото тесто на топка, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за 1 час.
- Извадете охладеното тесто от хладилника и го нарежете на 6 или 8 равни части.
- Разточете с точилка всяко парче на много тънък слой като го поставите между два листа хартия за печене. С помощта на кръгла чиния с размери 20 см изрежете тестото във формата на кръг.
- Загрейте тиган на средна температура и намажете с кокосово масло.
- Гответе всяка кето тортила за 1-2 минути, след което обърнете и гответе от другата страна за още 1 минута. Продължете по същия начин с останалите тортили.
Ако се чудите как да спестите време, четейки рецептата, можете да използвате нашите готови за консумация кето тортили.
Рецепта за кето тортила с ленено брашно
Представяме ви още един начин за приготвяне на кето тортила, която да напълним с вкусна кето плънка. Поради наличието на ленено семе, рецептата е подходяща за кето режим, но не и за хора със здравословно проблеми като Хашимото.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 136,3 г калории и 0,9 г въглехидрати |
Необходими продукти:
- 100 гр брашно от ленено семе
- 170 мл вряща вода
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. чубрица
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете водата да заври.
- Смесете брашното от ленено семе с чесъна, чубрицата и солта.
- Добавете врящата вода и разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
- Оставете тестото да почине за 4-5 минути, след което го разделете на 4 части и ги оформете на топки.
- Разстелете всяка една между две листа хартия за печене до получаването на кръг.
- Загрейте един тиган на котлона и печете по една минута от всяка страна.
Може да добавите още различни подправки, в зависимост от вкуса. Също така може да дооформите кето тортилите си с купа или капак на тенджера, за да постигнете перфектна кръгла форма.
Как да консумирате кето тортила?
Кето тортилите могат да се поднесат топли или студени. Сервирани за обяд или вечеря с плънка от свежа салата, те ще ви заситят и заредят с полезни хранителни вещества.
Добавете вашите любими зеленчуци – пресни, сотирани или печени. Овкусете ги с подправки и дресинг по ваш вкус.
Поднесете с любимите си сосове. Предлагаме ви да използвате домашна кето майонеза. Ако искате да увеличите количествата протеини в дневното си меню, добавете парченца печено месо, яйца, сирене или късчета риба.
Представяме ви няколко предложения за плънка към тортилата, така че да и се насладите максимално.
Предложения за плънка от свежа салата:
- пилешка кето салата с песто и грах
- яйчена кето салата с авокадо
- салата с тиквички, маслини и червена чушка
- салата с пиле, авокадо и кориандър
- кето салата Цезар с пилешко и крутони
- кето салата с морски дарове и авокадо
Рецептите за приготвянето на тези свежи салати ще откриете в нашия кулинарен блог.
Предложения за плънка с месо или риба:
- Запечени кюфтенца с риба тон и пармезан
- Печена бяла риба със спанак
- Фланк стек със сос чимичури
- Пиле тарияки със салата от мариновани краставици
- Запечена обезкостена телешка плешка с билки
- Шницели от зеле с млечен сос с магданоз и копър
Рибата е изключително полезна за здравето на човек. Тя съдържа здравословни мастни киселини и витамини, необходими на организма ни, за да функционира правилно.
Протеините от месото ни помагат за изграждането на мускулна маса и поддържането на множество жизненоважни функции.
Без значение коя от плънките ще изберете, бъдете сигурни, че са с ниско съдържание на въглехидрати и богати на полезни хранителни вещества.
От къде произхожда тортилата?
Тортилата произхожда от Мексико, Южна Америка и се приготвя и консумира от хиляди години. Постъпилите на континента испанци преди хилядолетия я наричат тортила, което от испански език в превод означава „малка торта“.
Според легендите на маите първата тортила е измислена от един от поданиците на царя преди повече от 12 хиляди години. Тази питателна храна е основна в диетата на маите и ацтеките от векове.
Днес е популярна по цял свят и се приготвя с най-различни брашна – бадемово, кокосово, ленено и други.
Традиционната рецепта за тортила се прави от царевично брашно. Тъй като то е високовъглехидратен източник, може да се замени с бадемово и кокосово брашна. Използването на ядкови брашна правят тортилите още по-здравословни и приятни на вкус.
За полезните свойства на бадемовото брашно и кокосовото брашно, основни заместители на царевицата в тортилата, можете да научите повече от статиите по темата в блога ни.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето тортила ви е харесала, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В днешната статия сме събрали вкусни и бързи рецепти за цялото семейство, които са с ниско съдържание на въглехидрати.
Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортиля. Разликата е главно
Опитвали ли сте да си приготвите бургер без питка? Изглежда този вид бургери са