На въпроса как да приготвим вкусно ястие, което да бъде и хранително, и безмесно си отговорихме лесно – с нещо вкусно, здравословно и без излишни калории.
Какво друго освен зеленчук? С малко опити и много настроение създадохме перфектното решение. Опитвали ли сте зеленчуков шницел?
Е, нашето предложение е много по-добро.
Рецепта за шницели от зеле
Започваме с това, че зелето е изключително полезен зеленчук. Той е предпочитан избор за хора, които спазват хранителни режими или диети, тъй като е с много ниско съдържание на калории.
Но и не само – богато е на витамин С и В. Богатото съдържание на витамин C способства изгарянето на мазнините, а витамин В забързва метаболизма.
Колко по-добра комбинация от това? Като прибавим и съдържанието на фибри и желязо, които се грижат за доброто здраве на храносмилателния тракт – то определено се превръща в една от любимите ни съставки за кулинарни изпълнения.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 5 | 12,2 г |
Необходими продукти:
- Зелка (до 1 кг)
- 120 г кашкавал
- 120 г орехи
- 2 яйца
- 100 мл масло Гхи
- 100 г бадемово брашно
- Подправки по избор
- Стръкче магданоз
- 2 с. л. вода
Изпълнение на рецептата за шницели от зеле:
- Оставяме на котлона съд за варене с вода, която трябва да покрие цялото зеле, когато сме готови да го сварим.
- Подсоляваме водата, когато заври.
- След като сме подбрали малка и прясна зелка, я измиваме добре и нарязваме на големи шайби, без да отделяме от зелето. Идеята е основата на зелето и кочана да останат цели, за да задържат шайбичките без да се разпадат.
- Когато сме готови с успоредното разрязване на горната част на зелето, го поставяме внимателно във врящата вода за около 3-4 минути
- Време е да блендираме орехите – хубаво е те да са пресни и предварително обелени. Но дори и да използвате стари, това не е проблем.
- Настъргваме и кашкавала, който решихме да добавим към рецептата. Съветваме ви да го включите към ястието – той придава истински неустоим вкус.
- Разбиваме двете яйца внимателно и към тях добавяме 2 супени лъжици вода. Разбъркваме добре и добавяме и кашкавала. Овкусяваме със сол, черен пипер и магданоз, който също е по ваш избор.
- Разделяме внимателно парчетата от зелката и ги овалваме първо в брашно, а след това в сместа от яйца и кашкавал.
- В отделна купичка разбъркваме смлените орехи с няколко супени лъжици брашно и овалваме в тях финално зелевия шницел.
- Всяко подготвена зелева шайба изпържваме в предварително загрят и омазнен с масло тиган. Не са ни нужни повече от 3-4 минутки за всеки отделен зеленчуков шницел.
Препоръчваме ви да си направите и млечен сос с магданоз и копър, с който да залеете вече приготвените шницели от зеле.
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Ако зелето омекне прекалено много след варенето, оформете зелеви котлети с малко брашно и сместа от яйце, орехи и кашкавал. Резултатът ще е еднакво добър!
Нашите шницели от зеле са готови – вкусно, оригинално и екстравагантно ястие за вкуса на ценителите. Освен добра идея за празниците, зелевите шницели са изключително бюджетен избор. Може да се приготвят и като гарнитура на риба или друго месно ястие – не отнеме почти никакво време, а отзивите винаги са много добри!
Ако тази лесна рецепта ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Желаем ви успех и очакваме вашите резултати – изпратете ни снимка на лично съобщение, под публикацията или в чата на сайта.
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
Здавейте
Звучи много вкусно, но дали може да направите видео рецепта? Нарязването на зелето не мога да си го представя. Предварително благодаря!