Рецепта за фланк стек със сос чимичури

Обновена: 08.08.2024|
Алфа липоева-киселина. Свински шишчета. Фланк стек със сос чимичури.

Добрият стек трябва да е съпътстван от вкусен сос, затова днес комбинираме фланк стек със сос чимичури. Звучи екзотично, нали? Но всъщност продуктите, необходими за приготвянето на това ястие, са леснодостъпни, а изпълнението не е никак трудно.

Зарадвайте себе си и семейството си с един вкусен обяд или вечеря – вижте какво ще ви е необходимо за рецептата.

 

Рецепта за фланк стек със сос чимичури

Фланк стекът е често срещан в САЩ, както и в Колумбия, където е наричан ,,sobrebarrega’’, което буквално означава ,,над корема’’ (месото е от коремната част на животното).

Стекът е най-добър, когато е с яркочервен цвят и с напречен разрез, за да е още по-крехко месото.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
17 минути 3 2 г нетни

За да си приготвим перфектния фланк стек, са ни необходими:

  • 1 кг фланк стек
  • сол и черен пипер за овкусяване

За маринатата:

  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. рибен сос
  • 2 с. л. сок от прясно изстиксан лимон

Необходими продукти за сос чимичури:

  • 200 г пресен магданоз
  • 2 с. л. чесън на прах или 1 връзка пресен чесън, нарязан на дребно
  • 2 с. л. риган
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. винен оцет
  • щипка червен пипер на люспи
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Фланк стека:

  1. В голяма купа разбъркайте съставките за маринатата. Сложете вътре стековете и разбъркайте добре. Когато месото се е покрило хубаво с маринатата, оставете го за 30 минути до 2 ч да се маринова.
  2. Загрейте фурната на 200 градуса, а ако имате грил-програма: използвайте нея.
  3. Върху тавата за печене застелете алуминиево фолио.

Ако разполагате с решетка с размерите на тавата, поставете я върху вече застланото фолио и върху нея също поставете едно парче от фолиото. Така топлината ще циркулира много добре и ще изпечете перфектно вашия фланк стек.

  1. Подсушете леко, със салфетка, маринования фланк стек и наредете парчетата в тавата. Поставете я на най-горната скара във фурната.
  2. Печете 5-6 минути, извадете и обърнете месото. Печете още 5-6 минути.
  3. Преди да го сервирате, оставете да се охлади за още толкова минути.

Междувременно си пригответе соса.

Сосa чимичури:

  1. В кухненски робот блендирайте магданоза, чесъна и ригана.
  2. Преместете в купа и добавете зехтина и оцета. Разбъркайте и завършете с червения пипер на люспи и овкусете.

Поднасяне:

  1. През това време вашият перфектен фланк стек ще е готов за сервиране – направете красиви порции със сос чимичури във всяка чиния.

 

Съвети за приготвяне на сочен и крехък фланк стек

Сгответе фланк стека до температура най-малко 54 градуса в центъра за идеално изпечена medium-rare.

След изпичане оставете пържолата да почине за около 5 минути. След това нарежете фланк стека внимателно с остър нож под ъгъл от около 45 градуса и по-точно срещу посоката на влакната.

Насладете се на вкусната храна, която сте приготвили, без значение сами ли я хапвате или с любимите си хора.

Ако добавяте други продукти към рецептата, по ваш вкус, използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите. И не забравяйте – отчитат се само нетните въглехидрати (без фибри).

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

От къде идва името „чимичури“?

Специалитет на Аржентина и Уругвай, сосът се предлага в зелен (чимичури верде) и червен (чимичури рохо) вариант.

Няма конкретен източник или превод на името на известния сос. Може да е вариант на испанското chirriburrihubbub“ (вик, крясък) или от баскиzurrumurru, което означава шум, слух“.

Друга теория го свързва с баския tximitxurri hodgepodge“ – „смесица от различни съставки, без определен ред, тъй като много баски се заселват в Аржентина през 19 век.

 

Още идеи за месни ястия

Опитайте още от нашите богати на протеин предложения за кето ястия:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Фланк стек със сос чимичури.

А ако се чудите какво да бъде за десерт – вижте тези лесни и красиви кето парфета с бери плодове.

 

Ако тази рецепта за кето фланк стек с чимичури ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и Весели празници!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар