Добрият стек трябва да е съпътстван от вкусен сос, затова днес комбинираме фланк стек със сос чимичури. Звучи екзотично, нали? Но всъщност продуктите, необходими за приготвянето на това ястие, са леснодостъпни, а изпълнението не е никак трудно. Зарадвайте себе си и семейството си с един вкусен обяд или вечеря – вижте какво ще ви е необходимо за рецептата.
Рецепта за фланк стек със сос чимичури
Фланк стекът е често срещан в САЩ, както и в Колумбия, където е наричан ,,sobrebarrega’’, което буквално означава ,,над корема’’ (месото е от коремната част на животното). Стекът е най-добър, когато е с яркочервен цвят и с напречен разрез, за да е още по-крехко месото.
За да си приготвим перфектния фланк стек, са ни необходими:
- 1 кг фланк стек
- Сол и пипер за овкусяване
За маринатата:
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 с. л. соев сос
- 2 с. л. сок от лимон
Приготвяне:
- В голяма купа разбъркайте съставките за маринатата. Сложете вътре стековете и разбъркайте добре. Когато месото се е покрило хубаво с маринатата, оставете го за 30 минути до 2 ч да се маринова.
- Загрейте фурната на 200 градуса, а ако имате грил-програма: използвайте нея.
- Върху тавата за печене застелете алуминиево фолио.
Ако разполагате с решетка с размерите на тавата, поставете я върху вече застланото фолио и върху нея също поставете едно парче от фолиото. Така топлината ще циркулира много добре и ще изпечете перфектно вашия фланк стек.
- Подсушете леко, със салфетка, маринования фланк стек и наредете парчетата в тавата. Поставете я на най-горната скара във фурната.
- Печете 5-6 минути, извадете и обърнете месото. Печете още 5-6 минути.
- Преди да го сервирате, оставете да се охлади за още толкова минути.
Междувременно си пригответе соса.
Необходими продукти за сос чимичури:
- 200 г пресен магданоз
- 2 с. л. чесън на прах или 1 връзка пресен чесън, нарязан на дребно
- 2 с. л. риган
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 с. л. винен оцет
- щипка червен пипер на люспи
- сол на вкус
Приготвяне:
- В кухненски робот блендирайте магданоза, чесъна и ригана.
- Преместете в купа и добавете зехтина и оцета. Разбъркайте и завършете с червения пипер на люспи и овкусете.
През това време вашият перфектен фланк стек ще е готов за сервиране – направете красиви порции със сос чимичури във всяка чиния.
От къде идва името „чимичури“?
Специалитет на Аржентина и Уругвай, сосът се предлага в зелен (чимичури верде) и червен (чимичури рохо) вариант.
Няма конкретен източник или превод на името на известния сос. Може да е вариант на испанското chirriburri „hubbub“ (вик,крясък) или от баски – zurrumurru, което означава „шум, слух“.
Друга теория го свързва с баския tximitxurri „hodgepodge“ – „смесица от различни съставки, без определен ред“, тъй като много баски се заселват в Аржентина през 19 век.
Още от здравословната ни кухня
А ако се чудите какво да бъде за десерт – вижте тези лесни и красиви кето парфета с бери плодове.
Ако тази рецепта за кето фланк стек с чимичури ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и Весели празници!
Оставете коментар