Добрият стек трябва да е съпътстван от вкусен сос, затова днес комбинираме фланк стек със сос чимичури. Звучи екзотично, нали? Но всъщност продуктите, необходими за приготвянето на това ястие, са леснодостъпни, а изпълнението не е никак трудно. Зарадвайте себе си и семейството си с един вкусен обяд или вечеря – вижте какво ще ви е необходимо за рецептата.

 

Рецепта за фланк стек със сос чимичури

Фланк стекът е често срещан в САЩ, както и в Колумбия, където е наричан ,,sobrebarrega’’, което буквално означава ,,над корема’’ (месото е от коремната част на животното). Стекът е най-добър, когато е с яркочервен цвят и с напречен разрез, за да е още по-крехко месото.

За да си приготвим перфектния фланк стек, са ни необходими:

  • 1 кг фланк стек
  • Сол и пипер за овкусяване

За маринатата:

  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 с. л. сок от лимон

 

Приготвяне:

  1. В голяма купа разбъркайте съставките за маринатата. Сложете вътре стековете и разбъркайте добре. Когато месото се е покрило хубаво с маринатата, оставете го за 30 минути до 2 ч да се маринова.
  2. Загрейте фурната на 200 градуса, а ако имате грил-програма: използвайте нея.
  3. Върху тавата за печене застелете алуминиево фолио.

Ако разполагате с решетка с размерите на тавата, поставете я върху вече застланото фолио и върху нея също поставете едно парче от фолиото. Така топлината ще циркулира много добре и ще изпечете перфектно вашия фланк стек.

  1. Подсушете леко, със салфетка, маринования фланк стек и наредете парчетата в тавата. Поставете я на най-горната скара във фурната.
  2. Печете 5-6 минути, извадете и обърнете месото. Печете още 5-6 минути.
  3. Преди да го сервирате, оставете да се охлади за още толкова минути.

Междувременно си пригответе соса.

Необходими продукти за сос чимичури:

  • 200 г пресен магданоз
  • 2 с. л. чесън на прах или 1 връзка пресен чесън, нарязан на дребно
  • 2 с. л. риган
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. винен оцет
  • щипка червен пипер на люспи
  • сол на вкус

Приготвяне:

  1. В кухненски робот блендирайте магданоза, чесъна и ригана.
  2. Преместете в купа и добавете зехтина и оцета. Разбъркайте и завършете с червения пипер на люспи и овкусете.

През това време вашият перфектен фланк стек ще е готов за сервиране – направете красиви порции със сос чимичури във всяка чиния.

 

От къде идва името „чимичури“?

Специалитет на Аржентина и Уругвай, сосът се предлага в зелен (чимичури верде) и червен (чимичури рохо) вариант.

Няма конкретен източник или превод на името на известния сос. Може да е вариант на испанското chirriburri „hubbub“ (вик,крясък) или от баски – zurrumurru, което означава „шум, слух“.

Друга теория го свързва с баския tximitxurri „hodgepodge“ – „смесица от различни съставки, без определен ред“, тъй като много баски се заселват в Аржентина през 19 век.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Фланк стек със сос чимичури.

А ако се чудите какво да бъде за десерт – вижте тези лесни и красиви кето парфета с бери плодове.

 

Ако тази рецепта за кето фланк стек с чимичури ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и Весели празници!