Кето салата от тиквички
За любителите на зеленчуците днес приготвяме специално 3 рецепти за кето салата от тиквички, овкусени с богат на здравословни мазнини зехтин. Хрупкави, полезни и много апетитни – така можем да ги опишем.
Поднесете ги като салата или гарнитура към основно ястие за пълноценен обяд или вечеря.
Нисковъглехидратна салата от тиквички с орехи
Запознайте се с вашето ново любимо ястие с ниско съдържание на въглехидрати – салата от тиквички.
Тази свежа салата има богати вкусове и хрупкава текстура. Идеална е за поднасяне с барбекю или за вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 4 | 7 г нетни въглехидрати, 58 г мазнини, 8 г протеин и 582 калории |
Необходими продукти:
- 1 маруля
- 1-2 стръка пресен лук
- 110 г рукола
- 400 г тиквички (2 броя)
- 1 с. л. зехтин екстра върджин
- Сол и черен пипер на вкус
- 100 г орехи или пекани, едро нарязани
- печено пилешко месо, по желание
За дресинга:
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 180 мл домашна кето майонеза
- 2 ч. л. лимонов сок
- ½ ч. л. чесън на прах
- ¼ ч. л. чили на прах
Начин на приготвяне:
- В малка купа пригответе дресинга, като смесите зехтина и домашната кето майонеза.
- Добавете лимоновия сок и подправете с чесън и чили на прах за придаване на пикантност на дресинга. Може да овкусите с любимите си подправки.
- Оставете дресинга настрана, за да поеме всички аромати, докато приготвите салатата.
- Нарежете марулята и пресния лук в голяма купа. Добавете руколата.
- Разрежете тиквичките по дължина през средата и премахнете семената им. След това нарежете половинките напречно на тънки резени. Друг вариант е да настържете тиквичките по дължина на дълги тънки ленти.
- Загрейте зехтин в тиган на средно силен огън. Изсипете тиквичките в тигана, подправете със сол и черен пипер и пържете, докато леко покафенеят.
- Прехвърлете изпържените тиквички в купата със зелената салата и разбъркайте.
- Запечете орехите или пеканите в същия тиган, след което и тях изсипете в купата със салатата.
- По желание може да добавите към салатата нарязани късове изпечена пълешка пържола.
- Изсипете дресинга, подправете със сол и черен пипер.
- Разбъркайте и поднесете ароматната кето салата от тиквички с орехи на трапезата.
Съвети
- Този пикантен дресинг се съчетава перфектно и с други салати или дори може да го поднесете като освежаващ сос за месо или риба.
- Може да поднесете салата от тиквички като гарнитура към изпечено на скара месо, пиле или риба. Съхранете в хладилник до 5 дни.
- Експериментирайте като добавете към салатата от любимите си зеленчуци – домати, краставици, чушки или други.
Кето салата от тиквички
Приготвяме алтернативен вариант на картофената салата, но с тиквички. С кремообразна текстура, приятни аромати и почти никакви въглехидрати тази салата от тиквички е перфектна за пикник и барбекю.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 6 | 4 г нетни въглехидрати, 32 г мазнини, 3 г протеин и 312 калории |
Необходими продукти:
- 900 г тиквички
- 2 с. л. краве масло Гхи или зехтин екстра върджин
- Сол и черен пипер на вкус
- 85 г стръкове целина, наситнени
- 55 г пресен лук, наситнен
- 2 с. л. пресен див лук, наситнен
- 240 мл домашна кето майонеза
- ½ с. л. дижонска горчица
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете тиквичките на парчета с дебелина около 1-1,5 см.
- С помощта на лъжица премахнете семената от вътрешността на зеленчука.
- Сложете нарязаните на кубчета тиквички в гевгир и подправете с малко сол. Оставете така да престоят за 5-10 минути, след което внимателно отцедете водата.
- Загрейте на умерен огън краве масло Гхи или зехтин екстра върджин. Запържете тиквичките за няколко минути, докато леко омекнат, но не покафенеят. Извадете ги от тигана и оставете настрана да изстинат.
- В голяма купа изсипете нарязаните стръкове целина, пресен и див лук.
- Добавете домашната кето майонеза, дижонската горчица и изстиналите тиквички.
- Разбъркайте и поднесете на трапезата вкусна кето салата с тиквички, наподобяваща картофена салата, но с нисковъглехидратни съставки.
Съвети
- Може да приготвите кето салата от тиквички 1-2 дни по-рано. Вкусовете и ще станат по-силни с времето.
- Добавете твърдо сварено яйце към салатата, за да я направите по-засищаща и богата на протеини.
Салата от тиквички с яйца и кисели краставички
Вкусна кето салата от тиквички и твърдо сварени яйца. Пикантна и хрупкава благодарение на лютата чушка и киселите краставички, които променят вкуса на салатата и я извисяват на друго ниво.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 6 г нетни въглехидрати, 52 г мазнини, 9 г протеин и 531 калории |
Необходими продукти:
- 650 г тиквички
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 240 мл домашна кето майонеза
- 4 твърдо сварени яйца
- 70 г зелена чушка без семената, нарязана на кубчета
- 85 г стръкове целина
- 85 г кисели краставички
- 55 г пресен лук, наситнен
- 3 с. л. люта чушка халапеньо (или друга)
- ½ с. л. дижонска горчина
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете тиквичките на малки кубчета. Премахнете семената от тях.
- След това ги сложете в гевгир и подсолете. Оставете за 10-тина минути, за да се отцеди излишната вода.
- Запържете тиквичките в загрято краве масло Гхи, докато омекнат.
- Оставете ги настрана да изстинат, а през това време нарежете на кубчета зелената чушка, целината, киселите краставички. Пресния лук и лютата чушка наситнете.
- В голяма купа смесете охладените изпържени тиквички с домашната кето майонеза, твърдо сварените яйца (нарязани на кубчета), нарязаните зеленчуци и дижонската горчица.
- Подправете със сол и черен пипер.
- По желание поръсете с малко зехтин, разбъркайте и поднесете пълноценната кето салата от тиквички на трапезата.
Още от здравословната ни кухня
Ако сте събрали богата реколта от тиквички и се чудите какво да ги правите, ето още едно предложение – направете си нисковъглехидратни пълнени тиквички.
Ако тези нисковъглехидратни рецепти за кето салата от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Пробвали ли сте да си направите кето лазаня с тиквички, вместо тестени кори? Елиминирането на глутена от нея
Нискокалоричните палачинки с бадемово брашно и тиквички са вкусни и кето-приятелски. Този здравословен кето вариант на