Кето салата Цезар с пилешко и крутони

Обновена: 28.02.2024|

Салата Цезар е една от най-предпочитаните и любими на много хора. Включена е в менюто на почти всеки ресторант. Това се дължи на нейната простота, кремообразен ароматен дресинг и хрупкавостта на марулята и крутоните. Дори най-придирчивите се наслаждават на тази салата.

 

Апетитна кето салата Цезар с пилешко и крутони

Нашето предложение за салата Цезар приготвяме с ниско съдържание на въглехидрати. Вместо хлебните крутони, поднасяме с кето крутони с пармезан. А дресингът е толкова ароматен, кремообразен и вкусен.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
35 минути 1 3,6 г нетни въглехидрати
47,1 г мазнини
49,1 г протеин

 

keto baner 011
keto 01

Необходими продукти:

keto baner 011
keto 01
  • 170 г пилешки гърди без кожа
  • 1-2 с.л. зехтин или краве масло Гхи
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 150 г маруля
  • 2 с.л. настъргано сирене пармезан
  • Крутони от кето хляб, крутони с пармезан или печено сирене халуми

За дресинга:

  • 30 г филе от аншоа
  • 3 с.л. домашна кето майонеза
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1 с.л. прясно изстискан сок от лимон
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 20 г настъргано сирене пармезан (или друго твърдо сирене)

По желание:

  • домати
  • краставици
  • кейл
  • варени яйца
  • скариди

 

Начин на приготвяне

1-ва стъпка: Приготвяне на дресинга за салата Цезар

  1. Нарежете филетата аншоа възможно най-ситно, за да получите паста.
  2. Поставете в бурканче пастата от аншоа, домашната кето майонеза, чесъна на прах, сока от лимон, горчицата и настъргания пармезан. Покрийте с капак и разклатете, докато всички съставки се комбинират, или разбъркайте с лъжица. Ако искате дресинга да бъде с по-гладка текстура, поставете съставките в кухненски робот и блендирайте до гладкост.

Забележка: Рецептата за дресинга е за 10 порции, за всяка порция са нужни само 2 с. л. (30 мл). Съхранете останалото количество в добре затворен буркан и в хладилник за една седмица.

2-ра стъпка: Пригответе пилешките гърди

  1. За да приготвите пилешките гърди, овкусете ги със зехтин или разтопено краве масло Гхи и подправете със сол и черен пипер.
  2. Загрейте 1 ч. л. масло в тиган на умерен огън. Запържете пилешките гърди за около 10 минути или до готовност. Обърнете гърдите и покрийте тигана с капак. Намалете котлона и продължете да готвите още 10 минути.
  3. След това прехвърлете месото в чиния и го оставете да почине за 5 минути, преди да го нарежете.

3 стъпка: Пригответе салатата и поднесете

  1. Накъсайте марулята на по-малки парчета и поставете в купа за салата.
  2. Нарежете пилешкото месо и подредете върху марулята. Овкусете с 2 с. л. от приготвения дресинг.
  3. Гарнирайте с крутони от кето хляб, с кето крутони с пармезан или с печено халуми по желание.
  4. Поднесете вкусната кето салата Цезар на трапезата.

Още нисковъглехидратни предложения ще откриете в нашата книга Кето фантазии„. За да си приготвите по-бързо крутони, можете да използвате и нашата смес за кето хляб.

 

История на първата салата Цезар

Обичате ли да откривате произхода на ястията, които консумирате много често? Сигурни сме, че любопитството ви вече е събудено не само да опитате салата Цезар, но и да разберете откъде произхожда.

Знаете ли, че салата Цезар е измислена за пръв път в Мексико? Кой би се сетил. Може би поради самото й име, по-скоро бихме си помислили, че някога в миналото се е поднасяла като изискано римско предястие. Уви, не!

Салатата е измислена от ресторантьора Цезар Кардини в хотел „Цезар“ в Тихуана, Мексико. Майсторът на това изискано предястие е италиански имигрант, който управлявал ресторанти в Мексико и САЩ.

На 4 юли 1924 г в ресторанта на хотела се изчерпват кухненските запаси, при което Кардини е принуден да измисли нещо бързо с останалите налични продукти. Ето така се поражда идеята за салата Цезар.

Един интересен факт: Знаете ли коя е Джулия Чайлд? Това е една от най-добрите кулинарни фурии на всички времена, за която дори има направен филм – Джули и Джулия.  Самата тя споделя, че е опитвала салата Цезар в ресторанта на Кардини през 20-те години на миналия век, когато е била дете.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата Цезар. Салата табуле.

Ето още едно вкусно предложение за салата с ниско съдържание на въглехидрати – табуле с карфиол.

 

Ако тази рецепта за кето салата Цезар с крутони е по вашия вкус, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 14:39 | Публикувана: 18 октомври 2021 в 15:55 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф