Кето салата Цезар с пилешко и крутони
Салата Цезар е една от най-предпочитаните и любими на много хора. Включена е в менюто на почти всеки ресторант. Това се дължи на нейната простота, кремообразен ароматен дресинг и хрупкавостта на марулята и крутоните. Дори най-придирчивите се наслаждават на тази салата.
Апетитна кето салата Цезар с пилешко и крутони
Нашето предложение за салата Цезар приготвяме с ниско съдържание на въглехидрати. Вместо хлебните крутони, поднасяме с кето крутони с пармезан. А дресингът е толкова ароматен, кремообразен и вкусен.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 1 | 3,6 г нетни въглехидрати 47,1 г мазнини 49,1 г протеин |
Необходими продукти:
- 170 г пилешки гърди без кожа
- 1-2 с.л. зехтин или краве масло Гхи
- Сол и черен пипер на вкус
- 150 г маруля
- 2 с.л. настъргано сирене пармезан
- Крутони от кето хляб, крутони с пармезан или печено сирене халуми
За дресинга:
- 30 г филе от аншоа
- 3 с.л. домашна кето майонеза
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1 с.л. прясно изстискан сок от лимон
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 20 г настъргано сирене пармезан (или друго твърдо сирене)
По желание:
- домати
- краставици
- кейл
- варени яйца
- скариди
Начин на приготвяне
1-ва стъпка: Приготвяне на дресинга за салата Цезар
- Нарежете филетата аншоа възможно най-ситно, за да получите паста.
- Поставете в бурканче пастата от аншоа, домашната кето майонеза, чесъна на прах, сока от лимон, горчицата и настъргания пармезан. Покрийте с капак и разклатете, докато всички съставки се комбинират, или разбъркайте с лъжица. Ако искате дресинга да бъде с по-гладка текстура, поставете съставките в кухненски робот и блендирайте до гладкост.
Забележка: Рецептата за дресинга е за 10 порции, за всяка порция са нужни само 2 с. л. (30 мл). Съхранете останалото количество в добре затворен буркан и в хладилник за една седмица.
2-ра стъпка: Пригответе пилешките гърди
- За да приготвите пилешките гърди, овкусете ги със зехтин или разтопено краве масло Гхи и подправете със сол и черен пипер.
- Загрейте 1 ч. л. масло в тиган на умерен огън. Запържете пилешките гърди за около 10 минути или до готовност. Обърнете гърдите и покрийте тигана с капак. Намалете котлона и продължете да готвите още 10 минути.
- След това прехвърлете месото в чиния и го оставете да почине за 5 минути, преди да го нарежете.
3 стъпка: Пригответе салатата и поднесете
- Накъсайте марулята на по-малки парчета и поставете в купа за салата.
- Нарежете пилешкото месо и подредете върху марулята. Овкусете с 2 с. л. от приготвения дресинг.
- Гарнирайте с крутони от кето хляб, с кето крутони с пармезан или с печено халуми по желание.
- Поднесете вкусната кето салата Цезар на трапезата.
Още нисковъглехидратни предложения ще откриете в нашата книга „Кето фантазии„. За да си приготвите по-бързо крутони, можете да използвате и нашата смес за кето хляб.
История на първата салата Цезар
Обичате ли да откривате произхода на ястията, които консумирате много често? Сигурни сме, че любопитството ви вече е събудено не само да опитате салата Цезар, но и да разберете откъде произхожда.
Знаете ли, че салата Цезар е измислена за пръв път в Мексико? Кой би се сетил. Може би поради самото й име, по-скоро бихме си помислили, че някога в миналото се е поднасяла като изискано римско предястие. Уви, не!
Салатата е измислена от ресторантьора Цезар Кардини в хотел „Цезар“ в Тихуана, Мексико. Майсторът на това изискано предястие е италиански имигрант, който управлявал ресторанти в Мексико и САЩ.
На 4 юли 1924 г в ресторанта на хотела се изчерпват кухненските запаси, при което Кардини е принуден да измисли нещо бързо с останалите налични продукти. Ето така се поражда идеята за салата Цезар.
Един интересен факт: Знаете ли коя е Джулия Чайлд? Това е една от най-добрите кулинарни фурии на всички времена, за която дори има направен филм – Джули и Джулия. Самата тя споделя, че е опитвала салата Цезар в ресторанта на Кардини през 20-те години на миналия век, когато е била дете.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето салата Цезар с крутони е по вашия вкус, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Включете в менюто си тази кето салата със спанак и рукола, за да се възползвате от полезните свойства на зеленолистните зеленчуци.
Представяме ви 3 невероятно вкусни, стилни и апетитни рецепти за кето салата с бекон. Те са нетрадиционни, различни,
Представяме ви рецепта за ароматни, сочни и крехки свински котлети. Запържени в тиган, след което изпечени на фурна, те