Салата Цезар е една от най-предпочитаните и любими на много хора. Включена е в менюто на почти всеки ресторант. Това се дължи на нейната простота, кремообразен ароматен дресинг и хрупкавостта на марулята и крутоните. Дори най-придирчивите се наслаждават на тази салата.
Апетитна кето салата Цезар с пилешко и крутони
Нашето предложение за салата Цезар приготвяме с ниско съдържание на въглехидрати. Вместо хлебните крутони, поднасяме с кето крутони с пармезан. А дресингът е толкова ароматен, кремообразен и вкусен.
Време за приготвяне: 10 + 25 минути
Порции: 1
Хранителен състав в 1 порция: 3,6 г нетни въглехидрати, 47,1 г мазнини, 49,1 г протеин и 650 калории.
Необходими продукти:
- 170 г пилешки гърди без кожа
- 1-2 с. л. зехтин или краве масло Гхи
- Сол и черен пипер на вкус
- 150 г маруля
- 2 с. л. настъргано сирене пармезан
- 2 с. л. дресинг за салата Цезар
- Крутони от кето хляб, крутони с пармезан или печено сирене халуми
За дресинга:
- 3 филета аншоа или 1 с. л. паста от аншоа
- 240 мл домашна кето майонеза
- 1-2 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. прясно изстискан сок от лимон
- 1 с. л. дижонска горчица
- 20 г настъргано сирене пармезан (или друго твърдо сирене)
По желание:
- домати
- краставици
- кейл
- варени яйца
- скариди
Начин на приготвяне:
1-ва стъпка: Приготвяне на дресинга за салата Цезар.
- Нарежете филетата аншоа възможно най-ситно, за да получите паста. Може да използвате и готова паста.
- Поставете в бурканче пастата от аншоа, домашната кето майонеза, чесъна на прах, сока от лимон, горчицата и настъргания пармезан. Покрийте с капак и разклатете, докато всички съставки се комбинират, или разбъркайте с лъжица. Ако искате дресинга да бъде с по-гладка текстура, поставете съставките в кухненски робот и блендирайте до гладкост.
Забележка: Рецептата за дресинга е за 10 порции, за всяка порция са нужни само 2 с. л. (30 мл). Съхранете останалото количество в добре затворен буркан и в хладилник за една седмица.
2-ра стъпка: Пригответе пилешките гърди
- За да приготвите пилешките гърди, овкусете ги със зехтин или разтопено краве масло Гхи и подправете със сол и черен пипер.
- Загрейте 1 ч. л. масло в тиган на умерен огън. Запържете пилешките гърди за около 10 минути или до готовност. Обърнете гърдите и покрийте тигана с капак. Намалете котлона и продължете да готвите още 10 минути.
- След това прехвърлете месото в чиния и го оставете да почине за 5 минути, преди да го нарежете.
3 стъпка: Пригответе салатата и поднесете
- Накъсайте марулята на по-малки парчета и поставете в купа за салата.
- Нарежете пилешкото месо и подредете върху марулята. Овкусете с 2 с. л. от приготвения дресинг.
- Гарнирайте с крутони от кето хляб, с кето крутони с пармезан или с печено халуми по желание.
- Поднесете вкусната кето салата Цезар на трапезата.
Още нисковъглехидратни предложения ще откриете в нашата книга “Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
История на първата салата Цезар
Обичате ли да откривате произхода на ястията, които консумирате много често? Сигурни сме, че любопитството ви вече е събудено не само да опитате салата Цезар, но и да разберете откъде произхожда.
Знаете ли, че салата Цезар е измислена за пръв път в Мексико? Кой би се сетил. Може би поради самото й име, по-скоро бихме си помислили, че някога в миналото се е поднасяла като изискано римско предястие. Уви, не!
Салатата е измислена от ресторантьора Цезар Кардини в хотел „Цезар“ в Тихуана, Мексико. Майсторът на това изискано предястие е италиански имигрант, който управлявал ресторанти в Мексико и САЩ.
На 4 юли 1924 г в ресторанта на хотела се изчерпват кухненските запаси, при което Кардини е принуден да измисли нещо бързо с останалите налични продукти. Ето така се поражда идеята за салата Цезар.
Един интересен факт: Знаете ли коя е Джулия Чайлд? Това е една от най-добрите кулинарни фурии на всички времена, за която дори има направен филм – Джули и Джулия. Самата тя споделя, че е опитвала салата Цезар в ресторанта на Кардини през 20-те години на миналия век, когато е била дете.
Още от здравословната ни кухня

Ето още едно вкусно предложение за салата с ниско съдържание на въглехидрати – табуле с карфиол.
Ако тази рецепта за кето салата Цезар с крутони е по вашия вкус, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар