Салата Цезар е една от най-предпочитаните и любими на много хора. Включена е в менюто на почти всеки ресторант. Това се дължи на нейната простота, кремообразен ароматен дресинг и хрупкавостта на марулята и крутоните. Дори най-придирчивите се наслаждават на тази салата.

 

Апетитна кето салата Цезар с пилешко и крутони

Нашето предложение за салата Цезар приготвяме с ниско съдържание на въглехидрати. Вместо хлебните крутони, поднасяме с кето крутони с пармезан. А дресингът е толкова ароматен, кремообразен и вкусен.

Време за приготвяне: 10 + 25 минути

 

keto baner 011
keto banner site 01

Порции: 1

Хранителен състав в 1 порция: 3,6 г нетни въглехидрати, 47,1 г мазнини, 49,1 г протеин и 650 калории.

Необходими продукти:

  • 170 г пилешки гърди без кожа
  • 1-2 с. л. зехтин или краве масло Гхи
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 150 г маруля
  • 2 с. л. настъргано сирене пармезан
  • 2 с. л. дресинг за салата Цезар
  • Крутони от кето хляб, крутони с пармезан или печено сирене халуми

За дресинга:

  • 3 филета аншоа или 1 с. л. паста от аншоа
  • 240 мл домашна кето майонеза
  • 1-2 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. прясно изстискан сок от лимон
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 20 г настъргано сирене пармезан (или друго твърдо сирене)

По желание:

  • домати
  • краставици
  • кейл
  • варени яйца
  • скариди

Начин на приготвяне:

1-ва стъпка: Приготвяне на дресинга за салата Цезар.

  1. Нарежете филетата аншоа възможно най-ситно, за да получите паста. Може да използвате и готова паста.
  2. Поставете в бурканче пастата от аншоа, домашната кето майонеза, чесъна на прах, сока от лимон, горчицата и настъргания пармезан. Покрийте с капак и разклатете, докато всички съставки се комбинират, или разбъркайте с лъжица. Ако искате дресинга да бъде с по-гладка текстура, поставете съставките в кухненски робот и блендирайте до гладкост.

Забележка: Рецептата за дресинга е за 10 порции, за всяка порция са нужни само 2 с. л. (30 мл). Съхранете останалото количество в добре затворен буркан и в хладилник за една седмица.

2-ра стъпка: Пригответе пилешките гърди

  1. За да приготвите пилешките гърди, овкусете ги със зехтин или разтопено краве масло Гхи и подправете със сол и черен пипер.
  2. Загрейте 1 ч. л. масло в тиган на умерен огън. Запържете пилешките гърди за около 10 минути или до готовност. Обърнете гърдите и покрийте тигана с капак. Намалете котлона и продължете да готвите още 10 минути.
  3. След това прехвърлете месото в чиния и го оставете да почине за 5 минути, преди да го нарежете.

3 стъпка: Пригответе салатата и поднесете

  1. Накъсайте марулята на по-малки парчета и поставете в купа за салата.
  2. Нарежете пилешкото месо и подредете върху марулята. Овкусете с 2 с. л. от приготвения дресинг.
  3. Гарнирайте с крутони от кето хляб, с кето крутони с пармезан или с печено халуми по желание.
  4. Поднесете вкусната кето салата Цезар на трапезата.

Още нисковъглехидратни предложения ще откриете в нашата книга “Кето фантазии“.

Кето фантазии 31.62лв.
Краве масло Гхи18.40лв.38.00лв.
320мл750мл

 

История на първата салата Цезар

Обичате ли да откривате произхода на ястията, които консумирате много често? Сигурни сме, че любопитството ви вече е събудено не само да опитате салата Цезар, но и да разберете откъде произхожда.

Знаете ли, че салата Цезар е измислена за пръв път в Мексико? Кой би се сетил. Може би поради самото й име, по-скоро бихме си помислили, че някога в миналото се е поднасяла като изискано римско предястие. Уви, не!

Салатата е измислена от ресторантьора Цезар Кардини в хотел „Цезар“ в Тихуана, Мексико. Майсторът на това изискано предястие е италиански имигрант, който управлявал ресторанти в Мексико и САЩ.

На 4 юли 1924 г в ресторанта на хотела се изчерпват кухненските запаси, при което Кардини е принуден да измисли нещо бързо с останалите налични продукти. Ето така се поражда идеята за салата Цезар.

Един интересен факт: Знаете ли коя е Джулия Чайлд? Това е една от най-добрите кулинарни фурии на всички времена, за която дори има направен филм – Джули и Джулия.  Самата тя споделя, че е опитвала салата Цезар в ресторанта на Кардини през 20-те години на миналия век, когато е била дете.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата Цезар. Салата табуле.

Ето още едно вкусно предложение за салата с ниско съдържание на въглехидрати – табуле с карфиол.

 

Ако тази рецепта за кето салата Цезар с крутони е по вашия вкус, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!