Салата с морски дарове – 3 апетитни кето предложения

Обновена: 28.02.2024|
Салата с морски дарове.

Представете си как си похапвате салата с морски дарове на брега на някой красив плаж. Е, дори да не сте на плажа, сигурни сме, че с тези три рецепти, които сме ви приготвили, ще се принесете на кулинарно пътешествие.

Ако обичате скариди, октопод или риба тон, тези кето предложения със сигурност ще ви харесат.

 

Салата с морски дарове: Скариди на барбекю с кето сос айоли

Ароматна салата с морски дарове – приготвя се бързо и лесно с много свежи и здравословни продукти.

Време за приготвяне: Порции: Хранителен състав в 1 порция
15 + 15 минути 4 8 г нетни въглехидрати, 37 г мазнини, 34 г протеин и 510 калории

Необходими продукти:

За соса айоли:

  • 180 мл домашна кето майонеза
  • Кората на 1 лимон
  • 1 с. л. пресен магданоз, наситнен
  • 1 с. л. пресен зелен лук, наситнен
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. дижонска горчица
  • Сол и черен пипер на вкус

За скаридите:

  • 900 г скариди, обелени и почистени
  • 1 с. л. чили на прах
  • 1 с. л. пушен червен пипер
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. краве масло Гхи + още ако е необходимо

За сервиране:

  • 120 г бейби спанак
  • 280 г краставици
  • 140 г чери домати

По желание:

  • Чили на люспи
  • Пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Соса айоли:

  1. Поставете всички съставки за соса айоли в малка купа и разбъркайте, за да се смесят добре.
  2. Покрийте с капак или стреч фолио и оставете да престои в хладилник за поне 15 минути, за да се освободят вкусовете.

Скаридите:

  1. В голяма купа поставете почистените скаридите и ги овкусете с всички подправки. Разбъркайте, за да се покрият от всички страни.
  2. Загрейте краве масло Гхи в грил тиган на средно силен огън и изпържете скаридите. Гответе на няколко партиди, ако е необходимо, за да избегнете препълване на тигана.
  3. Пържете 2-3 минути от всяка страна (времето зависи от размера на скаридите) или докато се сготвят и придобият приятен загар.

Сервирайте:

  1. Поднесете скаридите върху гнездо от бейби спанак, нарязани на кръгчета краставици и половинки чери домати.
  2. Гарнирайте с люспи чили и пресен магданоз.
  3. Поднесете пикантната кето салата с морски дарове заедно с домашния кето сос айоли.

 

 

Португалска салата с морски дарове: Октопод с хрупкави зеленчуци

Тази салата с морски дарове е типично ястие от Иберийския полуостров, където можете да си я поръчате във всяка таверна или бар. Приготвяме салатата в португалски стил, като добавяме кориандър. Поднесяме като свежо и вкусно предястие с ниско съдържание на въглехидрати.

Време за приготвяне: Порции: Хранителен състав в 1 порция:
5 + 15 минути 2 7 г нетни въглехидрати, 22 г мазнини, 30 г протеин и 361 калории

Необходими продукти:

  • 200 г сготвен октопод
  • 70 г зелена чушка
  • 70 г червена чушка
  • 1 стрък пресен лук
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • Сол и черен пипер на вкус
  • пресен кориандър

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете сготвения октопод на парчета с размери около 1 см, зелената и червената чушка на кубчета, а пресния лук наситнете.
  2. Поставете всички съставки в купа за салата. Овкусете със зехтин, ябълков оцет, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо подправете.
  3. Нарежете пресния кориандър и поръсете върху салатата. Охладете в хладилник за поне 15 минути, преди да сервирате.

 

Тайландска салата морски дарове: Риба тон, увита в лист маруля

Тази салата с морски дарове е идеалният обяд или вечеря с високо съдържание на протеини за натоварените делнични дни. Свежа, цветна и ароматна!

Време за приготвяне: Порции: Хранителен състав в 1 порция:
7 минути 1 2 г нетни въглехидрати, 25 г мазнини, 35 г протеин и 385 калории

Необходими продукти:

  • 140 г риба тон, отцедена
  • 14 г зелен лук, наситнен
  • Пресен кориандър
  • 2 с. л. домашна кето майонеза
  • ½ с. л. червена люта чушка, наситнена
  • Сока на ¼ лайм
  • Сол на вкус
  • 4 малки листа маруля

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа рибата тон, зеления лук, кориандъра, домашната кето майонеза, червената люта чушка и сока от лайм. Подправете със сол, ако е необходимо, и разбъркайте.
  2. Поставете листата от маруля в чиния и отгоре гарнирайте със сместа от риба тон. Увийте и поднесете на трапезата като засищаща кето салата с морски дарове.

Съвет: Експериментирайте с рецептата. Добавете половин авокадо и рохко сварено яйце по желание. Заменете рибата тон с печени пилешки гърди, ако предпочитате.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Салата с морски дарове. Рецепти със сьомга.

За обичащите морски дарове сме приготвили още цели 3 кето рецепти със сьомга.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратна салата с морски дарове са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 25.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Валерия Николла 22.02.2022 at 14:38 - Отговор

    Здравейте!
    Салатата със скариди е просто уникална!
    Благодаря Ви за всички рецепти и за трудът Ви!

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 14:36 | Публикувана: 25 октомври 2021 в 14:35 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти