Пробвали ли сте пиле терияки? Макар да звучи като сложна техника, рецептата е много лесна за приготвяне и дори е приспособима за кето режим. Апетитната азиатска рецепта ще ви научи на някой друг метод на комбиниране на съставките за получаване на чудесни вкусове. Ние решихме да направим рецептата на шишчета. Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето й.

 

Шишчета пиле терияки със салата от мариновани краставици

Ако разполагате с грил тиган, ще е чудесно, защото шишчетата терияки се получават чудесно на него. Ако не – можете да ги изпечете и във фурната на 170 градуса за около 10 минути, като на 5-тата минута обърнете шишчетата, за да се изпекат равномерно. Третият вариант е да запържите съставките за шишчетата в тиган и пак да залеете със соса, докато ги готвите.

Ще са ви необходими дървени пръчки за шишчета, ако решите да ги приготвите по нашия начин.

 

Необходими продукти:

За шишчетата:

  • 900 г пилешки гърди, нарязани на малки парчета
  • По желание – 300 г броколи, разделени на цветчета
  • ½ ч. л. сол
  • 1 с. л. сусам
  • 1 с. л. масло Гхи за намазняване на грил тигана

 

За соса:

  • 2 с. л. винен оцет
  • 2 с. л. гореща вода
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • 1 ч. л. сух чесън
  • ½ ч. л. черен пипер
  • ½ ч. л. джинджифил на прах

 

 

За салатата от мариновани краставички:

 

Тученица. Пиле терияки.

 

  • 50 мл винен оцет
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • ½ ч. л. сол
  • 2 ч. л. екстра върджин зехтин
  • ½ ч. л. чили пипер
  • 1 краставица, нарязана на тънки кръгчета
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на дребно

 

Приготвяне на шишчета пиле терияки:

  • Комбинирайте всички съставки за салатата от мариновани краставици в плитък съд и оставете в хладилник да се мариноват за около час преди сервиране.
  • Отделно разбъркайте съставките за соса в купичка и оставете настрани.
  • Бланширайте цветчетата от броколи. Оставете ги да изстинат. След това пригответе шишчетата, като редувате парче пилешко с броколи. Поръсете със сол.
  • Най-добре се приготвят на грил тиган – намазнете с масло Гхи повърхността и печете шишчетата по около 3 минути на страна.
  • Без да махате шишчетата от грил тигана, разделете соса на 2 места и с четка намажете шишчетата с едната половина. След това продължете да готвите шишчетата още около 5 минути, като ги заливате с останалия сос.
  • Когато са готови, поръсете със сусама и сервирайте с гарнитурата от мариновани краставици.

Традиционната употреба на японския сос терияки е ястието да се приготвя заедно със соса, а не, след като месото вече е готово, сосът да се добави върху него. Класическият сос терияки се прави от мирин (вид слабо японско оризово вино), захар, соев сос и саке.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за брауни и баба гануш. Пиле терияки.

За десерт – вижте нашето предложение за брауни с лешников тахан. Рецептата ще откриете в нашата кулинарна секция, раздел „Десерти“.

 

Ако нашите шишчета пиле терияки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!