Нисък хемоглобин: с кои храни да увеличим нивата му

Обновена: 06.03.2024|
Кръвните групи. Шарка. Кръвен тест. Нисък хемоглобин.

Проблемът, наречен „нисък хемоглобин“, е нещо, с което редица хора се сблъскват.

Хемоглобинът има много важна роля в организма, тъй като именно той е протеинът в червените кръвни клетки, който пренася 97% от кислорода от белите дробове към тъканите на тялото, а останалите 3% се разтварят от плазмата.

Следователно анормалните нива на хемоглобин могат да доведат до сериозно заболяване.

Днес ще разгледаме състоянията, които причиняват нисък хемоглобин, и как да повишим нивата му естествено чрез диетата си, ако състоянието се дължи на хранителен дефицит.

 

vitbcompl 400
vitc 600 1
vitbcompl 400
vitc 600 1

Структура и функции на хемоглобина

Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който е съставен от 4 вериги. Всяка от тези вериги съдържа съединение, известно като хема, което от своя страна съдържа желязо, а с негова помощ се транспортира кислород в кръвта.

Хемоглобинът е отговорен за формата на червените кръвни клетки, които обикновено изглеждат като понички, но с тънък център, а не дупка. В условия, при които хемоглобинът е в недостиг, като сърповидно-клетъчна анемия, последващата анормална форма на червените кръвни клетки може да доведе до проблеми.

Хемоглобинът функционира чрез свързване и транспортиране на кислород от капилярите в белите дробове до всички тъкани в тялото.

Той също така играе роля при транспортирането на въглероден диоксид от тъканите на тялото обратно към белите дробове. Азотният оксид и въглеродният оксид също са в състояние да се свържат с хемоглобина, като въглеродният оксид се свързва много по-лесно от кислорода (причината, поради която отравянето с въглероден оксид е толкова сериозно).

 

Симптоми за нисък хемоглобин

 

Уморен работещ мъж, спящ върху работното си бюро, затрупан от листи и документи. Нисък хемоглобин.

Кръвният тест е най-сигурният начин да установите дали имате нисък хемоглобин и на какво се дължи той.

Но, както повечето здравословни проблеми, и той е съпътстван от симптоми, като например:

  • Учестен пулс
  • Постоянна умора
  • Студени крайници
  • Тежест и болки в гърдите
  • Избледняване на цвета на венците
  • Главоболие
  • Шум в ушите

 

 

Здравословни състояния, които водят до нисък хемоглобин

Както споменахме съдържанието на хемоглобин в кръвта при мъжете е по-високо. Също така в отделна скала лекарите оценяват нивото на хемоглобина на бременни жени и на децата според възрастта.

Средните стойности, смятани за нормални, са следните (измерени в грама за литър) – мъже (140-180), жени (120-160), бременни (110-150).

Когато нивото на хемоглобина се понижи, това може да причини умора, слабост, задух, главоболие и др.

Ако нивата спаднат значително, състоянието е диагностицирано като анемия.

Причините за анемията могат да включват всичко, което нарушава или хемоглобина, или броя на червените кръвни клетки, присъстващи в тялото. Има много възможни първоизточници на нисък хемоглобин, включително следните няколко.

 

Кръвозагуба

Това може да възникне поради операция, тежка менструация, загуба на кръв от стомашно-чревния тракт или друга форма на кървене. Жените, които са в пременопауза, са много по-склонни от мъжете да имат ниско ниво на хемоглобин поради месечната загуба на кръв.

Логично, това води и до по-нисък хемоглобин.

 

Липса на продукция

Липсата на клетки в костния мозък може да възникне поради недостатъчност на костния мозък (като апластична анемия) или инфилтрация на костния мозък с някои видове рак (като левкемии или лимфоми или солидни тумори).

 

Разграждане на червените кръвни клетки

Кръвните клетки могат да бъдат разградени в кръвообращението при състояния като хемолитична анемия. Това състояние бива причинявано от хемолиза – усилено разрушаване на еритроцитите с вътресъдова или извънсъдова локализация.

Често то остава скрита причина за нисък хемоглобин, а състоянието може да има както леки, така и животозастрашаващи последици.

 

Хранителен дефицит

Недостатъчен прием на някои храни също е причина за нисък хемоглобин. При недостатъчен прием и усвояване на желязо (желязодефицитна анемия), фолиева киселина и витамин В12 (пернициозна анемия).

 

Как да регулирате нивата на хемоглобин в кръвта с храна?

 

Телешко задушено. Манган. Храни, богати на желязо. Подредени върху дървен плот.

 

Докато другите проблеми могат да изискват и медикаментозно лечение, то хранителният дефицит може да бъде лесно контролиран и същевременно да подпомогне лечението.

Консумирането на храни, богати на желязо, фолиева киселина и витамин B12, поддържа нивата на хемоглобина. Хубаво е и да включите хранителните източници, съдържащи витамин С, които повишават усвояването на желязо и витамин B12 в организма.

Бета каротинът и витамин А също могат да са от полза при нисък хемоглобин.

Днес ще ви дадем списък с най-добрите кето храни, които да ви помогнат да предотвратите проблеми, свързани с липсата тези важни хранителни вещества и да повишите нивата на хемоглобина.

 

Бързо вдигане на хемоглобин при желязодефицитна анемия

Желязото е минерал с изключително влияние на процесите в човешкия организъм. За съжаление доста хора страдат от скрит дефицит, а значително по-голям е процентът при жените.

При желязодефицитна анемия в кръвта липсват достатъчно здрави еритроцити – другото име на червените кръвни клетки.

В резултат на това се стига до нисък хемоглобин и е възможно да усещате постоянна умора и недостиг на въздух. Обикновено състоянието може да се коригира с прием на храна и добавки. Понякога са необходими допълнителни изследвания, особено при съмнения за вътрешно кървене.

 

Спанак

Спанакът е най-добрият избор сред зеленчуците за тези, които искат да се справят с ниския хемоглобин, който се дължи на дефицита на желязо. Всъщност само 100 г от него съдържат до 4 мг желязо.

Ако Попай Морякът все още не ви е убедил в изключителните ползи от спанака, тогава тогава статията ни по въпроса може да помогне! Този зеленчук с най-високо съдържание на желязо трябва да бъде основна част от вашата диета, особено ако страдате от нисък хемоглобин.

 

Броколи

Попадайки в категорията на кръстоцветните зеленчуци, броколите също са богат източник на желязо. Това ги прави превъзходна храна при нисък хемоглобин.

Освен желязо (около 2,7 мг на 100 г), зеленчукът съдържа здравословно количество други основни хранителни вещества като магнезий, витамин А и С, които, както казахме помагат за усвояване на желязото и покачването на хемоглобина.

 

Червено месо

 

Нисък хемоглобин. Червено месо във формата на сърце. Полезни ли са животинските мазнини за здравето ни.

 

Включете повече червено месо в диетата си, ако страдате от дефицит на желязо. То също е отличен източник на този хранителен елемент, макар и в по-малки дози (2 мг на 100 г).

Заложете на крехко агнешко или телешко поне веднъж седмично и ще увеличите нивата на хемоглобина. Разбира се, убедете се, че го купувате от сигурен търговец на месни продукти, за да се възползвате от качествата му пълноценно.

 

Сьомга

От морските храни, можете да заложите на любимата си сьомга. Мазните риби не са богати само на омега-3 мастни киселини, но и са добър източник на желязо.

Сьомгата, например съдържа 1,7 мг на 100 г Затова, ако няколко пъти седмично изберете сьомга за вечеря, ще се сбогувате с проблемите с ниския хемоглобин.

 

Черен шоколад

И най-сладкото оставихме за накрая! Ако похапвате любимия си шоколад, можете също да повишите нивата на хемоглобина си доста лесно, защото всеки 100 грама 70% тъмен шоколад може да ви осигури 17 мг желязо, което отговаря на около цели 90% от препоръчителния дневен прием.

Страхотна новина за любителите на сладкото изкушение, особено за тези, които целят бързо вдигане на хемоглобин!

 

Храни при пернициозна анемия (при дефицит на витамин B12)

Витамин Б12 е друго хранително вещество, чийто недостиг в организма е критичен за човешкото здраве.

При това състояние, известно като пернициозна анемия, няма достатъчно здрави червени кръвни телца поради липса на витамин B12. По тази причина телесните тъкани и органи не получават достатъчно кислород, което възпрепятства функциите им.

Фолиевата киселина, наричана още фолат или витамин Б9, е друг витамин от група В, чийто недостиг причинява анемия. За да постигнете бързо вдигане на хемоглобина, следете и за този прием.

 

Черен дроб

От месото черният дроб е най-добрият хранителен начин за повишаване на хемоглобина. Той е и най-добрият източник на B12 и фолат. Можете да избирате между пилешки черен дроб или телешки. Първият е по-популярен избор, но вторият съдържа по-малко калории и холестерол.

Всъщност можем да поставим черния дроб и в двете категории, тъй като съдържа и добро количество желязо (9 мг на 100 г), което означава, че дори малка порция черен дроб е достатъчна, за да повишите нивото на хемоглобина.

 

Миди

 

Храни, богати на желязо. Морски рецепти. Миди, с черупки, представени като ястие. Сервирани мидив плато. Поднесени с подправки.

 

Ако имате афинитет към морските дарове, то най-богатият източник на витамин С и В12 са мидите. Разбира се, те съдържат и желязо, което ги прави чудесен хранителен източник при нисък хемоглобин.

Най-популярни са черните миди, но винаги можете да заложите на нещо по-екзотично, с което да зарадвате небцето си. Важно е да ги похапвате веднъж на една-две седмици, за да повлияете благоприятно на нивата на хемоглобина.

 

Яйца

Яйцата не напразно са известни като храната на шампионите. В едно яйце има приблизително 6 г протеин, 0,55 мг витамин B12, 22 мг. фолат и 0,59 мг желязо, а това е най-добрата комбинация, която може да осигури покачване нивата на хемоглобина.

Затова, консумирайте ги редовно и с удоволствие и така ще понижите риска от нисък хемоглобин.

 

Мляко и млечни продукти

Млякото и млечните продукти като кисело мляко и сирене са чудесни източници на протеини и няколко витамини и минерали, включително витамин В12.

Сиренето също е богат източник на витаминa. Едно парче (около 22 г) съдържа около 28% от дневния препоръчителен прием на витамин B12. Дори е доказано, че тялото усвоява витамин В12 от млякото и млечните продукти по-добре отколкото от рибата и яйцата.

Една чаша пълномаслено мляко доставя 46% от дневния препоръчителен прием на витамин B12. Това означава, че консумацията на прясно мляко може да подобри нивата на хемоглобина при дефицит на B12. Все пак, ако спазвате кето диета, не пийте прясно мляко, а заложете на кисело и на сирена.

 

Заключение

Хемоглобинът функционира участва в свързването и транспортирането на кислород до всички тъкани в тялото, следователно понижаването на нивата му може да доведе до здравословни проблеми.

Ако проблемът с нисък хемоглобин се дължи на хранителен дефицит – недостатъчен прием на желязо, фолиева киселина и витамин B12, можете да го увеличите чрез промени в диетата си.

За най-добри резултати е необходимо да похапвате храни, богати на всички компоненти. Списъка с най-доброто вече го имате, така че да ви е вкусно в битката с !

Какво е хемоглобин?

Хемоглобинът е протеинът в червените кръвни клетки, който пренася 97% от кислорода от белите дробове към тъканите на тялото, а останалите 3% се разтварят от плазмата. Той има изключително важна роля в организма.

Какви са симптомите на нисък хемоглобин?

Постоянната умора е най-честият симптом на нисък хемоглобин. Други са учестен пулс, студени крайници, шум в ушите, главоболие и др.

Храни за бързо вдигане на хемоглобин – кои са те?

Консумирайте повече храни, богати на желязо, фолати и витамин Б12. Такива са: черен дроб, месо, спанак, млечни продукти, яйца и др.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 22.05.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. КакаСия 05.02.2021 at 20:27 - Отговор

    Вижте съдържанието на желязо в следните храни: червена леща, кафява леща, елда, просо.

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:38 | Публикувана: 22 май 2020 в 09:27 | Категория: Хранене и видове храни