Нисък хемоглобин при бременност и дефицит на желязо

Обновена: 14.03.2024|
Нисък хемоглобин при бременност.

Голяма част от жените се оплакват от нисък хемоглобин при бременност, за който основна причина е дефицит на желязо.

Това състояние не е никак безопасно и носи усещане за слабост и умора, а освен това крие рискове както за майката, така и за бебето.

В днешната статия ще разгледаме защо често се стига до нисък хемоглобин при бременност, кои са симптомите и какво може да се направи, за да се избегне това състояние.

 

Какво представлява желязото и защо е толкова важно за човешкото здраве?

Желязото е минерал, от който тялото се нуждае за правилния растеж и развитие. Организмът го използва, за да произвежда хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, пренасящ кислород от белите дробове до всички части на тялото.

Също така е изключително необходим за продукцията на миоглобин – друг вид протеин, който доставя кислород на мускулите. Човешкото тяло също се нуждае от желязо, за да произвежда някои хормони, затова и недостигът му, особено при бременни, е критичен за здравето.

 

Какво причинява нисък хемоглобин при бременност?

 

Обезводняване по време на бременност. Нисък хемоглобин при бременност.

 

През периода на бременност обемът на кръвта в тялото се увеличава, както и количеството желязо, от което бъдещата майка има нужда.

Майчиният организъм използва минерала с цел да произведе повече кръв, за да достави кислород на нарастващия плод. При липса на достатъчни запаси от него или при недостатъчното му получаване през този период, има опасност от развитие на желязодефицитна анемия.

Именно тя е виновникът за нисък хемоглобин при бременност и всички неприятни симптоми и скрити рискове.

 

Как нисък хемоглобин при бременност засяга бебето и майката?

Тежката желязодефицитна анемия увеличава риска от преждевременно раждане (настъпващо преди 37 пълни седмици от бременността). Нисък хемоглобин при бременност също се свързва с раждане на бебе с ниско тегло и следродилна депресия при майката.

Покачва се и опасността детето да е с анемия или мозъчно увреждане и забавено развитие. Някои проучвания също показват повишен риск от детска смъртност непосредствено преди или след раждането.

 

Какви са рисковите фактори за желязодефицитна анемия по време на бременност?

Съществува повишен риск от развитие на нисък хемоглобин при бременност при:

 • две близки бременности
 • многоплодна бременност
 • често повръщане поради сутрешно гадене
 • недостатъчна консумация на храни, богати на желязо
 • тийнейджърска възраст
 • обилно менструално течение преди зачеването
 • анамнеза за анемия преди бременността
 •  лоша абсорбция на хранителни вещества в червата

 

Симптоми на нисък хемоглобин при бременност

 

Кето диета при преумора. Витамини от група В.

 

Най-често срещаните признаци са:

 • перманентна умора
 • слабост
 • замаяност или често причерняване пред очите
 • главоболие
 • бледа или жълтеникава кожа, устни и нокти
 • студени крайници
 • недостиг на въздух
 • желание за дъвчене на лед – един от най-честите и странни симптоми за недостиг на желязо

Симптомите на тежка анемия могат да включват:

 • учестен пулс
 • ниско кръвно налягане (хипотония)
 • затруднено концентриране

Имайте предвид обаче, че симптомите на анемия често се припокриват с общите неразположения през този период.

На всяка бъдеща майка, независимо дали има или няма симптоми, трябва да бъдат направени кръвни изследвания за скрининг на анемия и нисък хемоглобин при бременност.

 

Как да действаме при дефицит на желязо и нисък хемоглобин при бременност?

Всяка бъдеща майка е добре да приема пренатални витамини, а те обикновено съдържат желязо.

Приемът на такива може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия и съответно на нисък хемоглобин при бременност. В някои е възможно лекарят да препоръча отделна добавка с минерала, за да се набавят необходимите дневни количества.

Доброто и разнообразно хранене също е от ключово значение за този период и може да е от огромна полза срещу проблема.

 

Как да вдигнем хемоглобина с храна?

 

Нисък хемоглобин при бременност. Дефицит на желязо. Спанак.

 

За да повишим стойностите на хемоглобин, е добре да консумираме повече от хранителните източници на желязо. Някои от най-разпространените включват:

 • червено месо и органно месо (животински черен дроб)
 • птици
 • риба
 • тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, зеле, коприва, лапад, броколи)
 • обогатени зърнени закуски
 • боб, леща и тофу
 • ядки и семена
 • яйца

Трябва да се има предвид обаче, че най-лесно минералът се усвоява от животински продукти и най-вече месо.

За да се подобри абсорбцията му от хранителни източници и добавки, е добре да се комбинира с храна или напитка с високо съдържание на витамин С, например:

 • цитрусови плодове и сокове
 • ягоди
 • киви
 • домати
 • чушки и камби

 

За какво да внимаваме?

Избягвайте да приемате едновременно желязо, витамин С и калций. Въпреки че комбинацията от калций и витамин С придава устойчивост на организма срещу инфекции и калцият е основно хранително вещество по време на бременност, той може да намали усвояването на желязото.

По тази причина е добре да не консумирате мляко и млечни продукти, както и калциеви добавки, непосредствено преди или след прием на такива с желязо.

Прекомерните количества цинк също възпрепятстват желязното усвояване, тъй като двата минерала си взаимодействат конкурентно по време на чревната абсорбция.

Когато двете хранителни вещества се приемат едновременно във водни разтвори на нива, обикновено използвани в добавките, има доказателства, че излишъкът от желязо инхибира абсорбцията на цинк и обратно.

 

Как се лекува желязодефицитна анемия по време на бременност?

 

Дефицит на магнезий при бременност.

 

Ако въпреки приема на пренатални витамини, съдържащи желязо, и разнообразното хранене анемията продължава, е необходимо да се проведат още изследвания, за да се определят други възможни причини. В някои случаи може да се наложи посещение при лекар, специализиран в лечението на кръвни заболявания (хематолог).

Ако причината за нисък хемоглобин при бременност е дефицит на желязо, специалистът може да препоръча допълнителен прием на минерала.

В случаи на анамнеза за стомашен байпас или операция на тънките черва, а също и при непоносимост към перорални железни добавки, е възможно да се наложи интравенозно приложение, тоест, чрез инжекция.

 

Видове анемия по време на бременност

За съжаление, желязодефицитната анемия не е единствената, която може да се развие при бъдещите майки.

Освен нея, съществуват още и:

 • фолиевонедоимъчна анемия (характеризираща се с дефицит на фолиева киселина)
 • пернициозна анемия (свързана с траен недостиг на витамин В12)

 

Фолиевонедоимъчна анемия

Фолатът, който в организма се превръща в биологично активния витамин В9, се намира естествено в определени храни като зеленолистни зеленчуци. Тялото има необходимост от него, за да произвежда нови клетки, включително здрави еритроцити.

Бъдещите майки имат нужда от допълнително количество фолат, но понякога те не получават достатъчно от диетата си. Когато това се случи, организмът не може да произвежда достатъчно нормални червени кръвни клетки, за да транспортира кислород до тъканите в цялото тяло.

Дефицитът на фолиева киселина може директно да допринесе за някои видове вродени дефекти, като аномалии на невралната тръба (спина бифида) и ниско тегло при раждане.

 

Пернициозна анемия

 

Вирус на Епщайн-Бар. Желязодефицитна анемия.

 

Витамин B12 ни е изключително нужен, за да образуваме здрави еритроцити. Когато една бременна не получава достатъчно от него чрез менюто си, организмът не успява да произвежда достатъчно здрави червени кръвни телца.

Жените, които не консумират месо, млечни продукти и яйца, имат по-голям риск от развитие на дефицит на витамин B12. Това крие опасност от вродени дефекти на плода може да доведе до преждевременно раждане. Загубата на кръв по време и след раждането също може да причини анемия.

 

Нисък хемоглобин при бременност – какви са стойностите?

Общоприетите референтни стойности на хемоглобин при бременни се различават от тези на мъжете и небременните жени.

Това е напълно нормално, тъй като в този период нивата му спадат, за да покрият нуждите на нарастващия в майчината утроба плод.

Ето и какви са референтните стойности на хемоглобин:

Пол Хемоглобин g/l (грамове на литър)
Мъже 140-180
Жени 120-160
Бременни жени 110-155

 

Ако с кръвен тест се потвърди по категоричен начин нисък хемоглобин при бременност, е важно да се вземат навременни мерки от следящия бременността лекар.

 

От колко желязо, фолиева киселина и витамин В12 се нуждаят бременните?

Препоръчителната дневна доза желязо за бременни е 30 милиграма, но в случаи на анемия количеството може да се увеличи. Точната доза се определя от наблюдаващия акушер-гинеколог.

Освен това бъдещите майки трябва да набавят на организма си 400 микрограма фолиева киселина всеки ден. По този начин значително се увеличава шансът за раждане на здраво бебе и за предотвратяване на сериозни вродени дефекти в мозъка на му (аненцефалия), както и на гръбначния стълб (спина бифида).

Добре е бъдещите майки да следят и за адекватния дневен прием на витамин В12. Известен още и като кобаламин, той не се произвежда по естествен начин в тялото и трябва да бъде набавен чрез хранителен източник или добавка.

Обикновено бременните жени имат нужда от около 2,6 – 3 микрограма витамин В12 дневно, а при случаи на установена пернициозна анемия – по лекарска препоръка.

Какво представлява минералът желязо?

Желязото е минерал, от който тялото се нуждае за правилния растеж и развитие. Организмът го използва, за да произвежда хемоглобин, но той има още важни функции. Недостигът на желязо води до състояние, наречено желязодефицитна анемия.

Какви са симптомите на нисък хемоглобин при бременност?

Умора, слабост, бледа кожа, студени крайници и недостиг на въздух са някои от признаците. При по-тежка анемия има също и учестен пулс и ниско кръвно налягане.

Как да повишим нивата на хемоглобин?

Консумирайте храни, богати на желязо, например месо, риба, яйца и зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва и лапад. Хранителните добавки също са от голяма полза, особено при доказани случаи на анемия.

Защо нисък хемоглобин при бременност е опасен?

Тежката желязодефицитна анемия увеличава риска от преждевременно раждане. Също така се свързва с раждане на бебе с ниско тегло и следродилна депресия при майката, както и други усложнения.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 06.01.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:42 | Публикувана: 6 януари 2023 в 09:48 | Категория: Бременност и женско здраве