7 здравословни рецепти със спанак

Обновена: 17.01.2024|

Днес ще си поговорим за един листен зеленчук, обичан от малки и големи, и ще ви споделим няколко чудесни и здравословни рецепти със спанак.

Това пълно с полезни вещества зелено растение, от което Попай Моряка черпи неземната си сила в симпатичната анимация, е изключително гъвкаво в кухнята.

От спанак могат да бъдат приготвени както вегетариански ястия, така и да бъде превъзходно допълнение към месно блюдо.

 

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

Какво представлява спанакът?

Преди да споделим някои здравословни рецепти със спанак, ще си поговорим накратко какво представлява това растение.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

С латинско наименование Spinacia oleracea, той е зеленолистно цъфтящо, произхождащо от централна и западна Азия.

Принадлежи към семейството на амаранта и е свързан с цвеклото и киноата. Той е изключително здравословен, тъй като съставът му изобилства от хранителни вещества и антиоксиданти.

Има много начини за приготвяне на спанак. Можете да го купите консервиран или пресен и да го консумирате суров или преминал термична обработка. Вкусен е както самостоятелно, така и в други ястия.

 

Видове спанак

 

Здравословни рецепти със спанак.

 

Хубавото при този разкошен зеленчук е, че може да бъде открит свеж по всяко време на годината. Това позволява да се радваме на вкусни и здравословни рецепти със спанак толкова често, колкото пожелаем.

В миналото е имало много видове, а днес трите основни варианта на съвременния спанак са:

  • Савойски – той има тъмнозелени, набръчкани и къдрави листа;
  • Полусавойски – хибриден сорт, който се почиства много по-лесно от първия;
  • Спанак с плоски или гладки листа – има по-мек вкус и е още по-лесен за почистване поради гладките си листа. Подходящ е за влагане в супи и бебешка храна.

 

Здравословни ползи от консумацията на спанак

Спанакът е с ниско съдържание на въглехидрати, което го прави подходяща храна за кето диета. Той обаче съдържа голямо количество полезни неразтворими фибри, благоприятстващи храносмилателната система.

Освен това е отличен източник на много витамини и минерали, включително:

  • Каротеноиди, които тялото превръща във витамин А: той подпомага естествената защита на тялото срещу болести и инфекции и се грижи за очите.
  • Витамин C: антиоксидант, насърчаващ здравето на кожата и имунната функция.
  • Витамин К: от съществено значение за съсирването на кръвта.
  • Фолиева киселина: известна и като витамин B9, тя е жизненоважна за бременните жени и от съществено значение за нормалната клетъчна функция и растежа на тъканите.
  • Желязо: то помага за създаването на хемоглобин, доставящ кислород в тъканите на тялото, което го прави изключително важен минерал при анемия.
  • Калций: от ключова важност за здравето на костите и решаваща сигнална молекула за нервна система, сърце и мускули.

Спанакът съдържа и няколко други безценни вещества, включително калий, магнезий и витамини В6 и Е.

 

Здравословни рецепти със спанак

Всички обичаме спанак с ориз, но тъй като оризът е доста въглехидратен, сме решили днес да насочим вниманието към по-диетични идеи. Не бива да мислите обаче, че те не са вкусни, а дори напротив.

Подготвили сме ви няколко фантастични идеи за рецепти със спанак, които ще се усладят на всички.

 

1. Крем супа от спанак и кейл + кето крутони с пармезан

 

Зеленчуците в кето храненето. Лятна крем супа от сьомга и тиквички. Крем супа от спанак и кейл.

 

Стартираме с една вкусна и витаминозна зелена супа, която се вписва идеално в кето режим, но дори да не спазвате такъв, си струва да я опитате.


Тази рецепта е свежа, но същевременно много питателна и богата на полезни вещества.

 

2. Калцоне със спанак и сирена в кето вариант

Втората от нашите рецепти със спанак е нисковъглехидратна опция на италианската затворена пица Калцоне.

Да, вероятно звучи като оксиморон, но всъщност е напълно възможно да си приготвите диетична пица. За целта са ви нужни бадемово брашно, спанак, яйца, сирене и подправки и след това ще се уверите колко вкусна е тя.

 

3. Патешко месо с гъби и спанак

Разбира се, няма как да пропуснем любителите на месцето, затова третата от нашите рецепти със спанак е месна. Хубавото при нея е, че няма какво да се обърка, а освен това не са ви нужни много продукти.

Патешки гърди, спанак, гъби, мазнина, сол и черен пипер и ястието е завършено.

 

4. Кето киш със спанак и бекон

В поредната от нашите рецепти със спанак отново залагаме на зелената свежест, но и не пропускаме питателността, която идва от ароматния бекон и яйцата.

В тази рецепта можете да си позволите импровизации, да включите коприва и различни видове сирена. Имате свободата да добавите зелен лук и чесън, други любими подправки, а резултатът накрая ще си заслужава.

 

5. Кето мъфини със спанак и сирене

 

Кюфтета с кашкавал. Кето мъфини със спанак и сирене.

 

Признаваме си, че много обичаме мъфини, независимо дали са сладки или солени. По тази причина не можем да не наредим това предложение сред нашите рецепти със спанак.

Тези са нисковъглехидратни, невероятно вкусни и спокойно могат да ви послужат за здравословна бърза закуска или за похапване в офиса. Идеална алтернатива на солети, бисквити, бейгъли и други тестени изкушения, оставящи отпечатък върху талията ни.

 

6. Печена бяла риба със спанак

Няма как да забравим и любителите на рибата, затова сме я включили към нашите здравословни рецепти със спанак. Ако спазвате кето режим или друга диета за отслабване, това ястие се вписва чудесно навсякъде.

То е вкусно, ароматно, с малко калории и въглехидрати. Бялата риба е допълнена чудесно от спанака и подправките, а пармезанът и кравето масло внасят още повече питателност.

 

7. Пилешки кето руладини с домашно песто от босилек и спанак

 

Пилешки руладини.Пилешки руладини. Здравословни рецепти със спанак.

 

Финалното предложение от нашите здравословни рецепти със спанак включва пилешко месо, спанак и пармезан, придружени от уханен босилек. Вкусно и ефектно ястие, което ще впечатли семейство и гости, а количеството нетни въглехидрати в 1 порция е едва 6 грама.

 

Спанак – как да го съхраняваме?

След като споделихме някои от любимите ни здравословни рецепти със спанак, ще ви кажем и как е добре да съхраняваме този чуден листен зеленчук.

При пресния спанак важи едно основно правило – трябва да се поддържа сух. Това означава да не го държите в найлонов плик или торба, защото той ще се спари и ще се развали много по-бързо.

Подсушете го добре, изхвърлете негодните листа и го положете в плътно затворена кутия, застлана с хартия, след което го съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

Разбира се, спанакът може да бъде замразен за още по-дълго запазване. Това става лесно – просто бланширайте листата за 1 минута във вряща вода, след което веднага охладете под течаща ледена вода. След като бъде подсушен, трябва да се съхрани в специален съд или торба за замразяване.

 

Съществува ли риск при редовна консумация?

 

Кето спаначени палачинки. Спанак. Градинска супа.

 

Както с всяка храна, прекомерният прием на спанак може да има някои нежелани ефекти.

Те се дължат най-вече на съдържанието на оксалова киселина в състава му. Ако консумирате твърде големи количества спанак, са възможни някои негативни прояви.

 

Ограничава усвояването на калций

Тази киселина се свързва с калций и образува оксалати (неразтворими соли) в червата. Те ограничават усвояването на калций от тялото.

 

Повишава риска от камъни в бъбреците

Прекомерна консумация на спанак повишава опасността от камъни в бъбреците. Има риск да доведе и до хипероксалурия, т.е. прекомерно отделяне на оксалат с урината.

 

Нитратите могат да бъдат опасни за бебетата

Спанакът съдържа нитрати, които обикновено не засягат човешката храносмилателна система. Въпреки това, той може да причини проблеми при кърмачетата.

 

Възможно е да си взаимодейства с някои лекарства

Спанакът е много богат на витамин К, който може да взаимодейства с някои медикаменти за кръвосъсирване. Ако приемате лекарство за диабет и хипертония, присъстващият в спанака витамин К може да се комбинира с него и да понижи кръвното налягане твърде много.

Все пак трябва да уточним, че говорим за консумация на твърде големи количества от зеленчука, а неговите ползи многократно надхвърлят рисковете.

 

Заключение

Спанакът е изключително здравословен листен зеленчук с доказани ползи за здравето. Консумацията му може да намали оксидативния стрес, да подобри здравето на очите и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и рак.

Още едно негово предимство е, че е може да се използва в много разнообразни идеи. Здравословни рецепти със спанак са любими както на вегани и вегетарианци, така и на консумиращи месо.

Какво представлява спанакът и защо е полезен?

Той е зеленолистно цъфтящо растение, произхождащо от централна и западна Азия. Принадлежи към семейството на амаранта и е свързан с цвеклото и киноата. Той е изключително здравословен, тъй като съставът му изобилства от хранителни вещества и антиоксиданти.

Какви рецепти със спанак можем да си приготвим?

Съществуват много рецепти със спанак за месни и безмесни ястия. Може да се консумира както суров, така и преминал термична обработка. Освен класиката спанак с ориз, може да го използвате в супи, кишове, с месо и т.н.

Крие ли рискове прекомерният прием на спанак?

При прекомерна консумация на спанак може да има някои странични ефекти. Това се дължи на съдържащата се в него оксалова киселина, която при прекалено натрупване може да увеличи риска от камъни в бъбреците и да си взаимодейства с някои медикаменти.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 09.12.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 декември 2022 в 15:23 | Категория: Хранене и видове храни