Заместители на яйцата – 11 предложения

Обновена: 20.05.2024|
Заместители на яйцата.

Любимите ни рецепти много често съдържат яйца. Те са важна част от много печива, супи, салати, десерти, питки и какво ли още не. Понякога обаче се налага да използваме заместители на яйцата — ако сме алергични, ако не консумираме животински продукти, ако сме забравили да купим достатъчно.

 

В зависимост от рецептата и желания резултат се използват различни продукти и техники, които да отговарят на нуждите ни. Всеки заместител има определена пропорция, за да възпроизведе яйчения ефект по най-добрия начин.

omega3 400
burn 01 600
omega3 400
burn 01 600

 

Предложения за заместители на яйца

Ще разгледаме 11 предложения за най-добрите заместители на яйцата спрямо желания продукт.

1. Неподсладено гъсто ябълково пюре

60 г = 1 яйце

Най-добре работи в рецепти за сладки кексове, мъфини и питки. Не бива да се слага повече от 200 г в рецептата, тъй като придава неприятна гумена текстура на продукта. Може обаче да се комбинира с някои от другите техники, които не включват плодове.

2. Тахани и ядкови масла

 

заместители на яйцата

 

3 с.л. тахан (~60 г) = 1 яйце

Тахани от фъстъци, кашу и бадеми са добри заместители на яйцата. Хубаво е предварително да разбъркаме добре тахана и в него да няма буци или парченца. Тази алтернатива ще придаде специфичен вкус на печивото, затова се предпочита в браунита, шоколадови сладкиши и десерти с ядки.

3. Намачкан или пасиран банан

60 г (половин банан) = 1 яйце

Този заместител е чудесен за сладки печива – мъфини, браунита, кекс. Специфичното тук е, че бананът оставя своя характерен вкус в продукт. Ако харесваме този плод, резултати като бананови палачинки и кекс с банан може да се превърнат в нова любима рецепта.

Покафенелите омекнали банани са перфектни заместители на яйцата.

С използването на банан ще добавим витамини и фибри към готовия продукт. Плодове със същата функция, които може да използваме, са тиквата и авокадото.

Ако не обичаме банани или смятаме, че няма да са подходящи за рецептата ни, можем да използваме тази алтернатива в същите пропорции.

4. Смлени семена от чия или ленено семе

1 с.л. семена (~30 г) = 1 яйце

Тези семена имат желиращи свойства, които ги правят перфектни заместители на яйцата. В чаша смесваме 1 с.л. смляно семе по избор и добавяме 3 с.л. вода. Разбъркваме и чакаме сместа да се сгъсти, и да започне да се желира. След това добавяме към мокрите съставки и продължаваме готвенето.

Подходящо е за хлябове, мъфини и палачинки.

Използването на тези семена добавят полезни мастни киселини и фибри към рецептата. Тъй като имат редица ползи за организма, може да ги използваме за заместител само на едно от яйцата в рецептата.

5. Аквафаба (вода от нахут)

 

заместители на яйцата

 

3 с.л. (~45 г) аквафаба = 1 яйце

Аквафаба се нарича течността, която остава след варене на нахут, и която откриваме във всяка консерва с тази бобова култура. Тя е един от най-известните заместители на яйцата.

Ако варим нахут, може да оставим част от водата да се изпари и към края останалата течност само да покрива зрънцата. Така аквафабата ни ще е по-концентрирана. Приготвена по този начин, можем да я съхраним в буркан за няколко дни.

Аквафабата е много близка до яйчния белтък и е незаменима алтернатива за тази част от яйцето. При интензивно разбиване с миксер или бъркалка се превръща в бяла кремообразна смес и е перфектна за веган целувки и десерти с повече белтъци.

6. Сода и оцет

1 ч.л. сода (~8 г) + 1 с.л. оцет (~10 г) = 1 яйце

При химичната реакция между тези две съставки се освобождава въглероден диоксид, чиято роля в печивата е да помогне с набухването им. Използва се в пропорция 1:1 заедно с мокрите съставки. Подходящо е за бухнали продукти като хлебчета, питки, торти.

Препоръчва се да използваме бял или ябълков оцет.

7. Желатин и агар-агар

1 с.л. желатин или агар-агар = 1 яйце

Тези две съставки имат еднакво действие в рецептите, но докато желатинът е от животински произход, агар-агар е алтернатива за диета без животински продукти. И двата продукта се откриват под формата на прах – 1 с.л. от избрания заместител се смесва с 1 с.л. хладка вода. След няколко минути се добавят 2 с.л. гореща вода и сместа започва да произвежда пяна.

За разлика от някои други заместители на яйца, тези няма да променят вкуса на любимата рецепта. Подходящи са за всякакъв вид солени и сладки печива.

8. Кисело мляко

 

заместители на яйцата

 

60 г кисело мляко = 1 яйце

Обикновеното кисело мляко може да замести яйцата в много продукти, като можем да използваме плодово или подсладено за добавен вкус към печивото. Предпочитан метод е за мъфини, сладкиши и торти.

9. Арарут

2 с.л. арарут (~25 г) = 1 яйце

Това интересно име носи грудково растение, произхождащо от Южна Америка. То има високо съдържание на нишесте, което го прави подходящо за заместване на яйцето в рецептата ни. То се използва в различни печива, но е подходящо също за застройка на супа и сгъстяване на сосове и ястия.

Смесваме 2 с.л. арарут, който се продава под формата на прах, с 3 с.л. хладка вода. Разбъркваме добре и добавяме към мокрите съставки.

10. Соев лецитин

1 с.л. (~15 г) = 1 яйце

Този остатъчен продукт се открива в разнообразие от пакетирани сладкиши в пазарната мрежа. Това е така заради чудесното му действие, наподобяващо яйца – свързва и залепва съставките заедно. Можем да го открием под формата на прах, който смесваме към сухите съставки в рецептата.

Домашното тесто със соев лецитин става гладко и еластично, но можем да го добавим към всякакъв вид печива – дори към супи и сосове. Той не придава допълнителен вкус и е най-добрият избор за рецепти, съдържащи само жълтъци.

11. Газирана вода

60 г = 1 яйце

Газираната вода има същата функция като содата и оцета – добавя въглероден диоксид към съставките. Чрез това подпомага набухването и поради тази причина е най-подходяща яйчена алтернатива за хляб, кексчета, блатове за торти.

 

Съвети и трикове при заместителите на яйца

 

заместители на яйцата

 

Както споменахме в началото, яйцата имат няколко функции в печивата. Не всички съставки могат да изпълнят всички тези роли и затова може да правим комбинации или да добавим допълнителни продукти.

  • Заместители като желатин, тахан, агар-агар, арарут и соев лецитин са свързващи агенти без много влага.
  • Заместители като ябълково пюре, намачкан банан или авокадо, пасирана тиква, чия и ленено семе, кисело мляко предлагат допълнителна влага на сладкиша или тестото.
  • Газираната вода и комбинацията от сода и оцет създават въздушни балончета от въглероден диоксид, които действат като набухвател.

Аквафабата е уникална с това, че комбинира допълнителната влажност със силно свързващо действие.

 

Заключение

Независимо от причината да премахнем яйцата от рецептата, можем да осигурим добър краен резултат, като използваме един или няколко от множеството заместители на яйцата.

 

Често задавани въпроси

Защо да премахваме яйцата от диетата си?

Причините за това може да са много - при алергия, при веган диета, при липса на яйца в хладилника.

Как най-добре да заместим яйцата?

Яйцата имат няколко функции в рецептите. При използването на заместители можем да използваме техники и комбинации, които да направят готовия продукт неразличим от оригиналната рецепта.

Кои са най-добрите заместители на яйцата?

За щастие, тук имаме избор - може да използваме кисело мляко, газирана вода, сода и оцет, аквафаба, арарут на прах, соев лецитин, пасирани плодове, желатин, агар-агар, някои семена.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 13.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 май 2024 в 17:38 | Публикувана: 13 ноември 2023 в 14:00 | Категория: Хранене и видове храни