Висок хемоглобин – какво е решението?

Обновена: 25.03.2024|
Висок хемоглобин.

Хемоглобинът е сложен протеин, намиращ се в червените кръвни клетки, който помага за циркулацията на кислород в тялото. Ако нивата му са твърде ниски или твърде високи, това може да има различни последици за здравето.

Наличието на висок хемоглобин е относително рядък проблем, но все пак се случва. Днес ще обърнем специално внимание на това състояние, на какво се дължи и как се лекува.

 

Хемоглобин – мониторинг и норми

Хемоглобинът се измерва като част от пълната кръвна картина – рутинен тест, който обикновено се препоръчва, за да помогне за диагностицирането на редица състояния. За да се извърши изследването, обикновено се взима венозна кръв.

 

За измерване на хемоглобина кръвта се комбинира с течност, съдържаща цианид, който се свързва плътно с молекулите на хемоглобина. Чрез насочване на светлина през получения разтвор (цианметхемоглобин), в зависимост от количеството светлина, което се абсорбира, могат да се определят нивата на хемоглобина в кръвта.

Един от методите за измерване на хемоглобин е смесването на кръв с течност, съдържаща цианид, в резултат на което се образува циан метхемоглобин. Чрез насочване на светлина през разтвора, по скала се определя неговата интензивност, което е показател за нивата на хемоглобина в кръвта.

Нормалните нива обикновено зависят от пола, възрастта и общото здравословно състояние. Нисък или висок хемоглобин може да покаже наличие на здравословен проблем. Ето и нормите:

 • Новородени: 14-24 г/дл
 • 0-2 седмици: 12-20 г/дл
 • 2-6 месеца: 10-17 г/дл
 • 6 месеца-1 година: 9,5-14 г/дл
 • 1-6 години: 9,5-14 г/дл
 • 6-18 години: 10-15,5 г/дл
 • Мъже: 14-18 г/дл
 • Жени: 12-16 г/дл
 • Възрастни хора: наблюдава се леко понижение на стойностите
 • Бременни: >11 г/дл

Новородените бебета обикновено имат по-високи нива на хемоглобин и това не е притеснително. Развиващото се тяло на бебето консумира повишено количество кислород, приблизително три пъти повече от това на възрастен.

 

Какво представлява хемоглобин A1c?

 

Висок хемоглобин.

 

Нормалният хемоглобин е известен и като А1 (HbA). Има и друг вид хемоглобин, известен като хемоглобин A1c или гликиран. Към хемоглобин A1c е прикрепена глюкоза.

Колкото по-високо е нивото на кръвната глюкоза, толкова по-голяма е вероятността глюкозата да се свърже с хемоглобина и да го превърне в A1c.

Тестът за хемоглобин A1c обикновено се използва за скрининг и наблюдение на диабет. Може също да провери риска от развитие на заболяването.

 

Висок хемоглобин – същност и симптоми

Състоянието, при което е повишен хемоглобинът е известно като полицитемия.. По-просто казано, това означава, че има наличие на твърде много червени кръвни клетки.

Когато говорим за висок хемоглобин, обикновено се има предвид отклонение в нивата на хемоглобин А1c. Стойности от 6,5% или повече се считат за висок (хемоглобин A1C) гликиран хемоглобин.

Това означава, че концентрацията на кръвната захар е по-висока от нормалната. Съответно хора с такива отклонения са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, затлъстяване и др.

Поради своята рядкост, високите нива на хемоглобин често могат да бъдат открити само случайно или след като симптомите вече са започнали да стават по-тежки. Признаците за високи нива на хемоглобин включват:

 • сърбеж
 • главоболие
 • световъртеж
 • лесно получаване на синини
 • изпотяване повече от обикновено
 • необичайна загуба на тегло
 • жълтеница
 • умора
 • лилав или червеникав оттенък на кожата
 • студени ръце и крака

Много фактори могат да повлияят на нивото на хемоглобина. Понякога високият хемоглобин е резултат от начина на живот или страничен ефект от приема на лекарства. Редица болестни състояния също са свързани с повишен хемоглобин:

 • Полицитемия вера (костният мозък произвежда твърде много червени кръвни клетки)
 • Белодробни заболявания като ХОББ, емфизем или белодробна фиброза
 • Сърдечно заболяване, особено вродено такова
 • Тумори на бъбреците
 • Дехидратация
 • Хипоксия (ниски нива на кислород в кръвта)
 • Излагане на въглероден оксид (обикновено свързано с тютюнопушенето)

 

Висок хемоглобин – как да помогнем за нормализирането на нивата му?

 

Висок хемоглобин. Отслабване. Кетогенна диета - често задавани въпроси.

 

Понижаването на хемоглобина няма да се случи за една нощ, може да отнеме различно време, според състоянието на всеки отделен човек. По-бързото оздравяване обаче е  постижимо, ако освен лекарствена терапия, предприемете и някои промени в начина на живот.

Съобразена диета

Подходящата диета е основен фактор за понижаване на по-високите нива на хемоглобина.

Въглехидратите повишават захарта в кръвта, а оттам и нивата на хемоглобин А1c. Основните насоки на специалистите са да се набляга на месо, яйца, риба, плодове и зеленчуци.

Същевременно трябва да се ограничат от менюто храни като тестени изделия, ориз, картофи, сладкиши. Най-добре е да се консултирате се с диетолог за изграждане на подходящ хранителен режим, особено при много висок хемоглобин.

И още един съвет от нас – всяко хранене трябва да се придържа към следните пропорции:

 1. Половината от чинията ви да е пълна със зеленчуци.
 2. Една четвърт от чинията да съдържа протеини.
 3. Останалата една четвърт да включва пълнозърнести храни.

Редовни тренировки

При хората, които изпълняват 30 минути упражнения 5 пъти седмично, се наблюдава плавно намаляване на нивата на хемоглобина.

Упражненията са чудесен начин да стартирате естествения инсулин на тялото си.

Това е от голямо значение, специално за нормалните нива на хемоглобин A1c.

Редовната физическа активност би помогнала и за намаляване на теглото с 5-7%. Макар и невинаги да е решаващ фактор за висок хемоглобин, наднорменото тегло оказва влияние.

Все пак, преди да заложите на тренировка с висока интензивност, ви препоръчваме да се консултирате с лекар.

Управление на стреса

Стресът и напрежението вредят на физическото и психическото ни здраве, и предизвикват отделянето на кортизол, който повишава кръвната захар. Правете медитация и упражнения, за да редуцирате стреса. Така ще помогнете и за намаляване нивата на хемоглобина.

Отказване на цигарите

Доказано е, че тютюнопушенето повишава нивата на хемоглобина в кръвта. Това е компенсаторна реакция на организма срещу кислородния глад, причинен от въглеродния монооксид в тютюневите изделия. Хората, които ги употребяват и страдат от високи нива на хемоглобин, трябва задължително да се откажат от този вреден навик.

Освен лекарства и промени в начина на живот, понякога се налага и прилагането на флеботомия. При тази процедура специалист използва игла, с която източва кръв от вената. Манипулацията може да се повтори и потрети в зависимост от нивата на хемоглобина, докато те се доближат до нормата.

 

И така, ако сте предразположени към колебания в нивата на хемоглобина, променете живота си още сега, за да намалите риска от развитие на сериозни здравословни усложнения. Ранната диагностика може да помогне за по-ефективно управление на симптомите. Така че при първи съмнения за висок хемоглобин, посетете специалист.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Мариан 07.02.2024 at 12:23 - Отговор

  Аз имам висок хемоглобин 187 на възраст съм 62 години и ходих приеха ме стационарно в хомеопатичен център изследваха ми нивата на кръвта всички изследвания ми направиха включително и едно нуклеарно изследване на еритропотеин ми се оказа 10 а той е минимална граница 4 максимална 32 и така лекарят не можа да ми каже каква е причината и какво трябва да направя за да регулирам хемоглобина дори аз съм кръводарител на всеки три четири месеца аз давам кръв но в кръвния център ми казаха че при това положение мога да давам и на два месеца да съгласен съм но все пак ако има някаква алтернатива чрез билки съм съгласен да го правя понеже не съм пушач пия вода минимум два литра на ден и се чувствам в перфектно здравословно състояние но защо произвеждам повече червени кръвни телца засега никой не може да ми каже

Оставете коментар

Обновена: 25 март 2024 в 16:37 | Публикувана: 28 февруари 2022 в 10:58 | Категория: Здраве