С наближаването на лятото отправяме поглед към един любим морски деликатес – мидите. Панирани, варени, задушени с вино или приготвени на фурна, мидите са любими на мнозина. Малко известен факт е, че мидите са изключително полезни за здравето, защото зареждат с множество полезни витамини и минерали.

Любима храна по света

Мидите са едно от любимите летни ястия, а когато ви ги сервират с изстудено бяло вино, са истинска наслада за вкусовете! Най-известни и предпочитани за готвене са черните миди, популярни в Средиземноморието и на родното ни Черноморие. Има безброй начини за приготвянето на този морски деликатес. В Испания мидите са основна съставка в прочутата валенсианска паеля, италиаците ги добавят в ризотото с морски дарове, гърците ги варят с малко узо, а традиционна българска рецепта е за Миди по Бургаски.

Богати на витамини и минерали

Мидите съдържат много микроелементи като селен, цинк, йод, манган, кобалт и мед, много аминокиселини и са източник на витамини като B-12, Е, С и А. Селенът е изключително важен за възпрепятстване на сърдечно-съдовите заболявания и повлиява положително функцията на черния дроб. Манганът пък помага за нормализиране на обмяната на веществата и укрепване на костите. Мидите имат богато съдържание на цинк, който е важен за синтеза на тестостерона, мъжкият хормон. Ето защо са известни като афродизиак и подобряват либидото.

Мидите имат също благоприятен ефект върху активността на щитовидната жлеза, тъй като тези морски дарове са богати на йод. От присъствието на този елемент в човешкото тяло зависи нормалното функциониране на щитовидната жлеза, както и добрата работа на цялата ендокринна система.

Тези морски дарове изобилстват от витамини от В-комплекс. Дефицитът на витамин В12 е често срещана причина за раздразнителност, сънливост, депресия, както и гастроинтестинални проблеми като диария и констипация. Изяждайки 100 грама, организмът получава двойно повече от необходимия дневен прием на В12 за възрастен човек. Хората, които редовно ядат миди, са много по-малко податливи на костни заболявания като артрит.

Отворени миди, в близък план. Видимо са пресни и приготвени за консумация.

Известно е, че жените имат нужда от 2 пъти повече желязо, отколкото мъжете. Поради тази причина жените по-често страдат от анемия. Честото включване на мидите в менюто помагат да се справите с дефицита на желязо в организма.

Редовната консумация на миди подобрява обмяната на веществата и подсилва имунната система, която е бариерата срещу всякакъв род бактериални и вирусни инфекции.

Здравословна и диетична морска храна

Мидите са идеалната храна, която да включите в диетата си, защото те са чист протеин и предоставят на организма важните омега-3 мастни киселини. В 100 грама миди се съдържат само 86 калории, което е два пъти по-малко от говеждото и пилешкото месо. Може да ги добавите в здравословното си меню като добавка към салата, под формата на супа или като основно ястие. Редовната им консумация помага за редуциране на теглото.

Вредни ли са мидите?

Важно е да знаете, че мидите могат да бъдат и опасни, ако не са пресни или уловени от чисти води. Не случайно, хората ги наричат „филтъра на морето“, тъй като мидите служат като естествен филтър. Те могат да натрупват токсини и микроорганизми, вредни за човешкото здраве. Не са малко случаите на възникнали хранителни отравяния след консумация на развалени или застояли миди. Освен това консумацията им трябва да е с особено внимание от хората, алергични към риба или морски дарове, тъй като мидите са известен алерген. Поради многото си особености не се препоръчват на бременни или кърмещи жени, а консумацията им от деца и възрастни хора трябва да е в малки количества.

Как да изберем хубави миди?

Пресните миди винаги се продават живи – те трябва да бъдат лъскави, добре затворени и със здрави черупки.  Свежите миди миришат приятно на море, остър или неприятна миризма е знак за развалени миди, чиято консумация може да доведе до хранително натравяне. През лятото, когато времето е горещо, трябва да консумираме прясно приготвените миди до 1- 2 часа. Друго важно нещо, за което да следим, е  произходът на мидите. Купувайте мидите от проверен източник, най-добре директно от мидена ферма, която отглежда мидите в чисти води и контролирана среда. Благодарение на специално изградените мидени ферми в Черно море можем да се наслаждаваме на пресни черни миди на достъпна цена. Отглеждането им у нас става все по-популярно и вече има над 20 лицензирани мидени ферми. Ако все пак купувате замразени миди, винаги обръщайте внимание на целостта им. Избирайте само плътно затворени миди, а след варенето им изхвърляйте мидите, които не са се отворили от термичната обработка. Консумирайте ги по възможност още същия ден, най-късно на следващия.

За финал ви предлагаме две морски рецепти от родното ни Черноморие – варени миди за всички, спазващи режимно хранене без въглехидрати и миди по Бургаски – за любителите на по нестандартните ястия без ограничения.

Варени миди черупка

Миди в черупка. Поднесени в тенджерка - още топли. Приготвени по традиционна рецепта.

Какво ни е нужно:

Най важното условие при варенето на миди е тяхното добро почистване преди термична обработка. С помощта на четка изчеткайте черупките на мидите. Отстранете от тях мустачетата, за които са били прикрепени и остранете отворените миди.

Кипнете подсолена вода в дълбока тенджера с капак. Добавете мидите, маслото и нарязания магданоз.

Задушете за около 6-7 минути.

След това тенджерата се разклаща енергично, за да се отворят мидите. Тези, които са останали затворени се отстраняват – те не са годни за консумация.

Сервират се топли.

Миди по Бургаски

Необходими продукти за 5 порции:

  • 1,5 кг пресни черни миди с черупките;
  • 300 гр. ориз;
  • 1 бр. пресен домат;
  • 1 бр. морков;
  • 4 с.л. зехтин;
  • 1 глава стар кромид лук;
  • Сол, черен пипер, дафинови листа, девисил, 2-3 скилидки чесън и копър;
  • 1 ч.ч. сухо ароматно бяло вино;

Начин на приготвяне:

Измийте мидите под течаща вода и почистете внимателно черупките им от полепналите по тях водорасли и песъчинки, а счупените и наранени миди хвърлете.

Нарежете лука и морковите на ситно и запържете със зехтина до златист цвят в дълбок тиган с капак или тенджера. След това добавете ориза и вода в съотношение 1:2. След като оризът набъбне, прибавете мидите, които започват да се отварят само след няколко минути и придобиват специфичен розово-оранжев цвят . Тогава е време да добавите виното и подправките на вкус. Малко преди ястието да е готово, добавете домата, нарязан на кубчета. Варите 10-13 минути и разбърквате леко, за да се запази целостта на мидите.

Поднесете с лимонови резенчета и пресен копър.

Добър апетит!

Автор: Лиляна Узунова