Кактус Нопал – бодлив, но полезен

Обновена: 25.06.2024|
Кактус Нопал.

Кактус Нопал се използва както за медицински, така и за кулинарни цели. Той е нискокалоричен и нисковъглехидратен продукт, предлагащ много ползи за организма ни.

Въпреки това трябва да сме наясно и със страничните ефекти, които могат да възникнат, както и това кога трябва да избягваме употребата и консумацията му.

Какво е кактус Нопал?

Кактус Нопал е много издръжлив на суша, което му помага да обхваща нови и нови територии. Това е причината, поради която се е превърнал в един от най-инвазивните видове в Европа, познат като опунция. Лесно се разпознава по плоските му и дебели стебла, които хората често бъркат с листа.

calc magn 400
folieva 02 600 02
calc magn 400
folieva 02 600 02

Те са с форма на лопатки, покрити с малки и остри бодливи шипове, причиняващи дразнене при допир.

Кактус Нопал е известен още под името „бодлива круша“. Принадлежи към рода Opuntia от семейство Кактусови. Родното му място е Америка, обикновено се среща в Мексико и югозападните Съединени щати, но може да се намери и в други части на Централна и Южна Америка.

Най-често подложките са зелени, но можем да засечем такива с червени или лилави тонове, в зависимост от вида. Височината на растението също може да варира спрямо вида, достигайки височини до 5 метра.

Плодовете на кактус Нопал са познати като кактусова или бодлива круша, цветът им бива бледозелен или тъмночервен. Въпреки бодливите си части, кактус Нопал много често бил използван още от древните култури за различни цели – кулинарни и медицински.

 

Ползи

Нопаловият кактус е нискокалорична храна, която ни осигурява стабилно количество диетични фибри, минерали и витамини, най-вече витамин С. Това, заедно с потенциалните си ползи за здравето, го прави ценна и подходяща съставка към много ястия и хранителни добавки.

 

Храносмилателна система

 

Кактус Нопал растение.

 

Кактус Нопал може да помогне на храносмилателната ни система по няколко начина. Разтворимите фибри в  растението образуват гелообразно вещество в храносмилателния тракт, което може да помогне за омекотяване на изпражненията и насърчаване на редовните движения на червата, предотвратявайки запек.

Неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията, като подпомагат движението им през червата и поддържат цялостното здраве на храносмилането.

Фибрите в този кактус предотвратяват подуване, газове и също играят ролята на пребиотик, което означава, че набавят храна за полезните бактерии в червата, осигурявайки по-добро храносмилане и чревна имунна функция.

Те могат да насърчат усещането за ситост, като помагат за контролиране на апетита и намаляване на общия калориен прием. Това може да бъде от полза за контрол на теглото и поддържането му.

 

Сърдечно здраве

Една от най-изявените ползи на кактус Нопал е способността му да се справя с “лошия“ холестерол. Голяма част от това се дължи на разтворимите фибри. Свързвайки се с LDL холестерола, те помагат за елиминирането му от тялото ни.

Въпреки това, фибрите не влияят зле на “добрия“ холестерол, което подпомага за поддържането на здравословен хормонален баланс.

Друг начин, по които кактус Нопал поддържа доброто сърдечно здраве, е чрез високото си съдържание на калий. Той е изключително важен минерал, играещ ключова роля за регулирането на кръвното ни налягане.

Адекватният прием на калий помага за отпускане на кръвоносните съдове, насърчавайки здравословен кръвен поток и по-малко напрежение върху сърцето.

Не са за пренебрегване и по-горе споменатите антиоксиданти – витамин С и беталаините. Те допринасят за доброто здраве на сърцето чрез намаляне на оксидативния стрес. По този начин предотвратяват увреждането на кръвоносните съдове и намаляват риска от атеросклероза – втвърдяване на артериите.

Ползата, свързана с по-доброто храносмилане и фибрите, е значима и за сърцето, тъй като чрез подобряването на метаболизма се контролира и теглото, което може да предотврати затлъстяване – често срещан фактор за сърдечни проблеми.

Противовъзпалителни свойства

 

Кактус Нопал против възпаления.

 

Един от основните компоненти, отговорни за неговите противовъзпалителни свойства, са беталаините. Това са водоразтворими пигменти, които придават на кактус Нопал неговия отличителен червен, лилав или жълтеникав цвят.

Беталаините са известни със своите антиоксидантни свойства, помагайки за неутрализиране на вредните свободни радикали и намаляване на оксидативния стрес в тялото. Чрез смекчаването му, кактусът може да помогне за облекчаване на възпалението.

Подобна е и функцията на витамин С в състава му – мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативно увреждане.

Кактус Нопал съдържа и флавоноиди, за които се смята, че модулират възпалителните пътища и намаляват производството на възпалителни молекули в тялото.

Има изследвания, които предполагат, че кактусовият Нопал може да инхибира производството или активността на някои възпалителни медиатори като цитокини и простагландини. Това действие може да помогне за намаляване на цялостния възпалителен отговор в тялото.

Антиоксидантни свойства

Беталаините, които по-рано споменахме, помагат за неутрализиране на свободните радикали – нестабилни молекули, увреждащи клетките, допринасящи за стареенето и различни заболявания.

Аскорбиновата киселина (витамин С) е добре известен антиоксидант, който пречиства свободните радикали и помага за поддържане целостта на клетъчните структури. Консумирането на кактус Нопал като част от балансираното ни хранене може да допринесе за антиоксидантната защитна система на тялото.

 

Хидратация

 

Кактус Нопал за пиене.

 

Кактус Нопал е естествен източник, богат на вода. Това го прави чудесен избор за поддържане на добра хидратация в тялото, особено в по-сухи райони или горещи дни. Когато се консумира умерено, като част от диета, може да задоволи допълнителните ни нужди от течности, но не е заместител на водата.

Въпреки това в някои региони, в които има ограничени водни ресурси, кактусите се превръщат в надеждни водни източници. Растението съхранява течността в дебелите си месести подложки и това му позволява да оцелее в сухи условия.

Регулира кръвната захар

Кактус Нопал традиционно се използва за регулиране на нивата на кръвната захар. Някои проучвания предполагат, че разтворимите фибри и част от съединенията в него могат да забавят усвояването на захарта в храносмилателния тракт, което би стабилизирало нивата на кръвната захар.

Този ефект може да бъде от полза за хора с диабет или такива, изложени на риск от развитието му. Въпреки това хората, страдащи от такъв тип заболявания, трябва винаги да се консултират със своя лекар, преди да включат кактус нопал в храненето си, тъй като той може да взаимодейства с определени лекарства.

Грижа за кожата

 

Кактус Нопал - жена пие.

 

Кактус Нопал може да предложи различни ползи за кожата, което го прави естествена съставка за грижа за кожата.

Едно от основните предимства, които този вид кактус предлага на кожата е хидратацията. Високото съдържание на вода в растението ни помага да поддържаме кожата си достатъчно овлажнена, еластична и да избегнем сухота.

Антиоксидантните свойства помагат за борбата ни с признаците на стареене и увреждането на кожата, причинено от фактори на околната среда. Противовъзпалителните свойства, от своя страна, успокояват кожата при раздразнение или възпаление, намалявайки зачервяването и дискомфорта.

Има проучвания, които показват, че гелът или екстрактите от растението могат да помогнат в процеса на заздравяване на малки порязвания, изгаряния и рани, насърчавайки възстановяването на тъканите и намаляване на възпалението.

Успокояващите и охлаждащи ефекти могат да помогнат за облекчаване на слънчево изгаряне и кожно раздразнение, осигурявайки облекчение при раздразнена кожа. Чудесният състав на растението го прави страхотна добавка към различни козметични продукти – лосиони, кремове, сапуни и т.н.

Кактус Нопал подпомага още:

  • За по-добро състояние на черния дроб
  • Защита на нервните клетки
  • При увеличена простата
  • За справяне с махмурлука
  • При възстановяване от наранявания

 

Съвет относно махмурлука е да приемем екстракт от кактус преди консумация на спиртни напитки, за да избегнем проблема, вместо след това да се борим с него.

Важно е да споменем, че, въпреки ползите, трябва да се уверим, че имаме здравната възможност да консумираме или използваме продукти с кактус Нопал. Най-добре е да се консултираме с лекар за потвърждение или препоръки.

Друго, което не трябва да пренебрегваме, е това, че растението не е заместител на вода, необходими здравни лечения или на основни продукти за грижа за кожата.

 

Странични ефекти от кактус Нопал

Докато кактус Нопал, известен още като кактус от бодлива круша, обикновено се счита за безопасен за повечето хора, когато се консумира в умерени количества като част от балансирана диета. Има някои потенциални странични ефекти, които трябва да имаме предвид.

Стомашно-чревни смущения

Някои хора могат да изпитат леки стомашно-чревни проблеми, като подуване, газове или диария, след консумация на кактус Нопал. Това може да се дължи на високото му съдържание на фибри, което да не се понася добре от някои хора, особено ако не са свикнали да консумират храни, богати на тях.

Алергии

В редки случаи хората могат да бъдат алергични към кактус Нопал или неговите компоненти. Алергичните реакции могат да варират от леки кожни раздразнения до по-тежки симптоми, като затруднено дишане.

Ако имаме известна алергия към други видове кактуси или растения, трябва да бъдем внимателни, когато опитваме или използваме продукти с кактус Нопал за първи път и да потърсим медицинска помощ, ако получим някакви нежелани реакции.

Взаимодействие с лекарства

 

Кактус Нопал - жена пие лекарства.

 

Растението може да взаимодейства с определени лекарства, особено такива за диабет.

Твърди се, че понижава нивата на кръвната захар, така че хората, приемащи лекарства за контрола й, трябва да бъдат внимателни и да се консултират с лекар, преди да включат кактус Нопал в диетата си.

Кожни раздразнения

Боравенето с пресни кактусови нопалови подложки може да причини дразнене на кожата поради наличието на шипове или глохиди. От съществено значение е да боравим с тях внимателно и да премахнем бодлите преди да ги консумираме, използваме в ястия или продукти за грижа за кожата.

Бременност и кърмене

Има ограничени изследвания за безопасността на кактус Нопал по време на бременност и кърмене. Препоръчително е бременните и кърмещите жени да бъдат внимателни и да се консултират със здравен специалист, преди да консумират кактус Нопал.

Камъни в бъбреците

Някои източници предполагат, че прекомерната консумация на кактус Нопал може да увеличи риска от развитие на камъни в бъбреците поради съдържанието на оксалат.

Хората с анамнеза за камъни в бъбреците или тези, които са предразположени към образуването им, трябва да бъдат внимателни и да намалят приема на кактуса.

 

Кактус Нопал в кулинарията

 

Кактус Нопал за готвене.

 

Ядливите части на растението са подложките и плодовете. Подложките се приготвят и консумират в различни ястия, а сладките и сочни плодове от бодлива круша могат да се консумират пресни или да се използват в сокове, конфитюри и десерти.

Преди да използваме кактус Нопал за кулинарни цели, е важно първо да почистим подложките и да отстраним шиповете. Веднъж почистен, кактусът може да се вари, пече на скара или да се задуши, за да стане крехък и готов за консумация.

Неговият мек вкус му позволява да се съчетава добре с различни съставки и подправки, което го прави универсална добавка към много ястия.

Освен това кактус Нопал е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, което го прави популярен и подходящ избор за хора, които следват нисковъглехидратна или кетогенна диета.

 

Заключение

Този вид кактус е инвазивен в Европа, може да оцелее в много сухи региони поради високото си съдържание на вода и дълбоките корени. Предлага няколко изключително важни ползи за организма, но въпреки това не трябва да го използваме за самолечение или заместител на основни продукти, например вода.

Трябва да сме наясно със страничните ефекти и състоянията, в които не е препоръчително да консумираме или използваме кактус Нопал, например по време на бременност или кърмене.

 

Какво е кактус Нопал?

Известен е още под името бодлива круша. Принадлежи към рода Opuntia от семейство Кактусови. Родното му място е Америка, обикновено се среща в Мексико и югозападните Съединени щати, но може да се намери и в други части на Централна и Южна Америка.

Ползи от кактус Нопал?

Растението може да помогне за по-добро храносмилане, състояние на чревната флора, контрол на кръвната захар, контрол на теглото, хидратация, сърдечно здраве и други. Има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които допринасят за още други плюсове на нопаловия кактус.

Странични ефекти от кактус Нопал?

Неща, които трябва да имаме предвид са това, че не трябва да приемаме растението при кърмене, бременност или при проблеми с бъбреците, например камъни. Също така трябва да сме сигурни, че нямаме алергии, непоносимост или да прекаляваме с дозата.

Категории: Kрасота, Здраве|Публикувана: 10.10.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 юни 2024 в 13:19 | Публикувана: 10 октомври 2023 в 15:10 | Категория: Kрасота, Здраве