Каква е връзката между чревната флора и храната ни

Обновена: 11.03.2024|
Ябълков пектин. Цикория. Топене на коремните мазнини. Фибри. Цьолиакия. Глутенова ентеропатия. Лек за хемороиди. Вратига. Диета след празниците. жена и схема на чревната флора

Сигурни сме, че знаете поговорката “Ти си това, което ядеш”, но знаете ли, че храната има връзка със здравето на чревната флора? Когато става дума за нашето здравословно състояние, това понякога е по-вярно, отколкото предполагаме.

Заради свързаността на всички системи в организма, това, което ядем, много често е отговорно за това не само как изглеждаме, но и как се чувства тялото ни. Именно за влиянието на познати и недотам известни и употребявани храни и напитки върху чревната флора ще си говорим днес.

 

За чревната флора и важността й

За да разберем напълно значението на чревната флора, трябва да знаем повече за особеностите на храносмилателната система, в която тя се намира.

В най-общ смисъл тази така важна част от нашето тяло е съставена от горен храносмилателен тракт и долен храносмилателен тракт. Част от последния се явяват и червата – тънкото, дебелото и всички техни части и подразделения. Именно в тях се намира чревната флора, още позната като чревна микрофлора.

probiotik 400
probiotik 600
probiotik 400
probiotik 600

Тя е съставена от всички микроорганизми, милиарди на брой, които се развиват и живеят тялото ни. Те го обитават още с развиването на храносмилателната система по време на бременността на майката и съществуват, изпълнявайки функциите си, до пълното прекъсване на жизнените процеси след смъртта. Те помагат за опазването на имунната система, за синтеза на витамините B и K и за по-доброто кръвоснабдяване на частите на червата.

Най-често за чревната флора и значението и си припомняме покрай гриповете и заболяванията през зимния и пролетния сезони. Понякога те изискват по-сериозна лекарствена намеса – често, антибиотична. Именно тогава, при прием на такъв тип вещества, е важно да обърнем внимание на чревната флора. Това се налага, тъй като антибиотиците често не са строго диференцирани и насочени към вредящите бактерии в организма ни. Истината е именно в обратното – те обикновено покосяват и унищожават и полезните микроорганизми. Тогава се налага и приема на пробиотици, които да балансират и пазят чревната микрофлора. Това ни позволява да съществуваме заедно с тях в макар и крехък, природен баланс. И тъй като са толкова полезни за нас, е важно да ги пазим. А допълнителен важен факт се явява и това, че чревната флора на всеки от нас е абсолютно уникална.

 

Какво влияе на чревната флора

 

Жена, която страда от силни болки в стомаха и неразположение в чревната флора.

 

От прочетеното досега става ясно, че чревната флора е от есенциално значение за правилното функциониране на храносмилателната система. Не бива да забравяме още, че тя е отговорна и за това полезните вещества да бъдат усвоявани по-ефективно, а вредните – да бъдат изпращани към отделителната система. Какво обаче действително дебалансира крехкото състояние на чревната флора и до какви последици може да доведе това?

На първо място са вече споменатите антибиотици и други видове лекарства, насочени към лечение на стомашно-чревни заболявания. Затова и към тях задължително се препоръчва прием на пробиотици – вещества, чието име в буквален превод означава „за живот“. И в действителност, те запазват живота на полезните бактерии в храносмилателната система и сериозно подпомагат работата на червата при състояния на:

  • стомашно-чревни спазми
  • газове и подуване
  • гастроезофагеален рефлукс (така добре познатите киселини)
  • хранителни алергии
  • непоносимост към лактоза, глутен и други
  • гадене
  • натравяния

Изключвайки лекарствата и техните ефекти обаче, както и хронични заболявания, които влияят на чревната флора, какво друго влияе на тази крехка симбиоза? Основните виновници са умората, стресът, депресията и… храната, която консумираме и качеството й.

 

Кои храни влияят негативно на чревната флора?

Рядко се замисляме за това какво похапваме на дневна база, докато стомахът ни не даде ясни сигнали с болка за това, че е нужно да променим хранителните си навици. На този етап обаче много често сме нарушили баланса на полезните бактерии в червата си.

На първо място в списъка с храни, които да избягваме, за да имаме по-добро храносмилане и здрави черва, се намират всички сладки изкушения с голямо количество захар. Ако имате нарушения в перисталтиката е добре да забравите за всички газирани напитки и сокове с високо съдържание на рафинирана захар и изкуствени подсладители. Нашият съвет – приготвяйте сладки изкушения у дома и заместете захарта със стевиола.

Забравете и за изкуствените консерванти и изключете възможно най-много от храните, които ги съдържат, от менюто си. Полуфабрикатните и бързи храни, а и някои консервирани продукти, често съдържат консерванти, които удължават срока им на годност, но вредят на чревната флора.

Когато мислим за ежедневната консумация, е редно да обърнем внимание и на напитките, които приемаме. Затова и алкохолът е следващият продукт, който попада под лупа – той забавя метаболизма от една страна, а от друга, ако съдържа твърде висока концентрация на спирт, убива много от полезните бактерии в чревната флора.

Особено около празниците е добре и да не преяждаме. Прекомерното количество храна и нейното разнообразие и струпване натоварва както стомаха, така и червата. Бактериите не могат да обработят толкова бързо и добре всички вещества и оттам – пълнеем и получаваме газове и болки.

 

Грижа за червата и по-добра чревна флора

 

Графика на черва и стомах, важността на чревната флора

 

Какви са грижите, които можем да положим за по-здрави черва и здравословни нива на микробиома (както още са известни полезните бактерии в тялото ни)? Освен да намалим консумацията на гореописаните храни и напитки, е полезно поне веднъж годишно да правим чревно пречистване с избран природен метод или чрез комплекс за чревно пречистване.

Допълнително добавете повече вода към консумацията на напитки на дневна база и ограничете кафето и/или интензитета му. И за финал: наблегнете на сезонните плодове и зеленчуци, които имат положителен ефект не само върху храносмилателната система, но и върху цялостното здраве на тялото.

А как да избегнем антибиотиците, четете тук.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 13.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 13:52 | Публикувана: 13 март 2020 в 13:49 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни