Брашно за диабетици – 6 алтернативи, които да опитате

Обновена: 21.03.2024|
Бадемово брашно за диабетици.

Диетата е от голямо значение за управление на диабет. Изборът на подходящи храни, които да държат нивото на кръвната захар под контрол, е първата крачка към лечение на заболяването. Но защо брашно за диабетици?

Бялото брашно е с висок гликемичен индекс, затова на диабетиците често се препоръчва да ограничат консумацията на тестени изделия. За щастие има и здравословна алтернатива – брашно за диабетици, с помощта на което ще можете да се насладите на любимите си печива.

Днес ще ви помогнем в избора, като изтъкнем полезните свойства на няколко опции, които можете да откриете на пазара.

 

Кое брашно е подходящо за диабетици?

Има много опции, които са полезни за диабетици. Ако брашното е с високо съдържание на фибри, лесно се усвоява и има ниско съдържание на въглехидрати, тогава то е подходящо.

Добавянето на фибри към диетата е чудесен начин за управление на диабета. Храните с високо съдържание на фибри обикновено имат нисък гликемичен индекс. Те имат по-бавен процес на храносмилане и по-постепенно повишаване на нивата на кръвната захар.

Храните с високо съдържание на фибри също са по-засищащи и намаляват приема на калории, защото може да се издържи по-дълго време без прием на храна.

Брашното също може да бъде добър източник на протеини. Те не предизвикват значителен скок в нивата на кръвната захар след консумация и следователно брашна, съдържащи протеин, са полезни за диабетици.

Когато избирате брашно за диабетици, запомнете, че колкото по-високо е съдържанието на протеин, толкова по-добро ще бъде управлението на кръвната захар.

Допълнително някои видове брашно могат да бъдат обогатени с витамини, минерали и други основни хранителни вещества, които могат да са от полза за цялостното здраве на всеки.

 

  1. Кокосово брашно за диабетици

 

Кокосово брашно за диабетици.

 

Тези, които вече следват нисковъглехидратна диета като кето, са запознати с кокосовото брашно. То има малко по-висок гликемичен индекс, но все пак е в рамките на нормалното – около 49-51. Влиза в списъка и на най-добрите безглутенови брашна с много по-лека текстура от други видове.

Същевременно кокосовото брашно съдържа по-малко въглехидрати и повече фибри от обикновеното бяло брашно, което помага за намаляване на усвояването на захарта в кръвообращението и контрола на кръвната захар. Предимство е и, че по-лесно се усвоява от брашната на зърнена основа.

Това брашно запазва кокосовия си вкус след готвене или печене и може да се използва и за други, например козметични и лечебни цели. Не на последно място – на достъпна цена е.

 

  1. Бадемово брашно

 

Бадемово брашно за диабетици.

 

В рецептите за диабетици бадемовото брашно е може би най-използваната алтернатива на бялото брашно. То има високо съдържание на протеини и нисък гликемичен индекс, допълнително е източник и на полезни за сърцето мазнини.

Тъй като гликемичният му индекс е по-малък от единица, ефектът върху кръвната захар е минимален. Бадемовото брашно е много универсално, тъй като може да се използва както в сладки, така и в солени ястия. С него успешно ще приготвите бисквитки, мъфини, хляб и дори пица.

Ако това не е достатъчно, ви напомняме, че бадемите имат едно от най-високите нива на антиоксиданти и са пълни с калций, витамин Е, витамин В6, магнезий, манган и мед.

Затова, използвайки бадемово брашно за диабетици, ще понижите приема на калории, ще се снабдите с повече протеини, без да правите компромис с вкуса или текстурата.

 

  1. Орехово брашно за диабетици

Ореховото брашно е най-малко използваният, но същевременно най-здравословният вариант на брашно за диабетици.

Орехите имат нулев гликемичен индекс. Тоест те няма да доведат до повишаване на кръвната захар, под каквато и форма да ги консумирате.

Допълнително, ореховото брашно е добър избор за вегетарианци, вегани, без глутен е, без ГМО и подходящо за всички нисковъглехидратни диети. Сред продуктите на хората, които започват кето диета за начинаещи, това е любима съставка.

Орехите също така осигуряват здравословни мазнини, фибри за подпомагане на храносмилането на други въглехидрати и имат уникален маслен вкус. С това брашно за диабетици можете да приготвите палачинки, хляб, мъфини, сладкиши и други печени изделия.

 

  1. Брашно от амарант

Амарантът също е с високо съдържание на протеини и не съдържа глутен. Брашното от амарант има орехов, земен вкус и плътна текстура. Поради тази причина е хубаво да се смесва с друг продукт в рецептите – в този случай с друг вид подходящо брашно за диабетици.

Брашното от амарант е най-подходящо за палачинки и хлябове. Но може да се наложи да добавите 1 до 2 с.л. течност към тестото, тъй като това брашно създава по-суха, по-ронлива текстура на печените изделия.

Когато купувате брашно от амарант, е по-добре да изберете продукт без глутен – той е по-добър за диабетици. Но имайте предвид, че понякога амарантът може да влезе в контакт със зърна, съдържащи глутен, по време на процеса на смилане.

 

  1. Брашно от елда за диабетици

Може би не знаете, но брашното от елда не съдържа пшеница и освен това е без глутен, тъй като е направено от семе, а не от зърно. Страхотен е за приготвяне на палачинки, мъфини и хляб.

По отношение на хранителните свойства брашното от елда се нарежда от ниско до средно по скалата на гликемичния индекс, но съдържа много протеини, така че също е добър вариант, ако имате диабет.

Избирайки брашно от елда вместо обикновеното бяло брашно, ще се заредите с много разтворими фибри, което е важен аспект на здравословната диета за диабет.

Брашното от елда има леко горчив, земен вкус, което го прави подходящо както за пикантни, така и за сладки ястия. И последен съвет, ако планирате да печете с това брашно, е по-добре да изберете рецепти без мая.

 

  1. Брашно от макадамия

 

Брашно за диабетици от макадамия.

 

Тъй като ядките макадамия съдържат само малки количества въглехидрати, те имат положително влияние върху нивата на кръвната захар. Съдържащите се в тях мазнини, протеини и фибри също помагат за понижаване на гликемичния индекс на храната.

Проучванията показват, че брашното от макадамия е най-подходящо за  хора с диабет тип 2. Ядките като макадамията също съдържат хранителни вещества, мазнини, фибри и полифеноли, които могат да помогнат за подобряване на инсулиновата функция.

Добрата новина е, че брашното от макадамия, както и останалите ядкови брашна, могат да помогнат в превенцията на диабет. Всъщност само 30 г ядки на ден може да намали риска от диабет тип 2 с повече от 10%.

Един от най-простите и успешни методи за контролиране на диабета, е да промените рецептите, за да отговарят на вашите нужди. Често това налага заменянето на продукти с високо съдържание на въглехидрати (като бяло брашно) с нисковъглехидратни – брашно за диабетици.

Опитайте и ще се уверите, че не е трудно. Вече имате списък с алтернативи, а ако не успявате да намерите подходяща рецепта, винаги можете да вземете вдъхновение от нашия кулинарен блог или двете части на книгата ни с кулинарни рецепти „Кето фантазии„.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 20.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар