Полезни съвети за хранене при омазнен черен дроб

Обновена: 01.04.2024|
Детокс на черния дроб за отслабване. Индекс на телесната маса. Хранене при омазнен черен дроб.

Омазнен черен дроб е все по-често срещано заболяване, включително и сред младите. Повечето хора свързват състоянието с прекомерна консумация на алкохол, но всъщност то се проявява и при хора, които изобщо не пият. Тази форма на заболяването се нарича неалкохолна мастна чернодробна болест.

Има няколко причини, поради които човек може да страда от натрупване на мазнини в черния дроб, включително:

Днес ще ви дадем полезни съвети за хранене при омазнен черен дроб, за да можете да облекчите и дори да излекувате състоянието.

 

02 drob 400 copy
biotin 02 600
02 drob 400 copy
biotin 02 600

Първи симптоми на омазнен черен дроб

Черният дроб е един от най-важните телесни органи, който понася много от нашите нездравословни избори. Повечето хора не знаят, че имат омазнен черен дроб, докато симптомите станат по-изразени.

Ето някои често срещани, ранни признаци, на неалкохолна чернодробна болест, за които трябва да внимавате:

 • Умора
 • Усещане за пълнота в дясната страна или центъра на корема
 • Подуване на корема
 • Видимо увеличени кръвоносни съдове
 • Червеникави длани
 • Жълт оттенък на кожата и очите
 • Повишени чернодробни ензими

Най-често се започва с чувство на умора и лека болка в дясната част на корема. Ако изпитвате 2 или повече от изброените симптоми, се консултирайте със специалист.

 

Най-чести причини за омазнен черен дроб

 

Хранене при омазнен черен дроб. Автоимунен хепатит. Неалкохолна чернодробна болест.

 

Както вече споменахме, има огромен набор от причини, поради които някой може да развие неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFL – non-alcoholic fatty liver).

Някои от тях, като диетата, могат да бъдат контролирани. Други, като преддиабет, имат генетична връзка, която може да не се повлиява толкова лесно и ще изисква прием на лекарства.

Ето и най-вероятните причини:

 • Недохранване – недохранването може да причини митохондриални промени, които могат да доведат до омазнен черен дроб.
 • Затлъстяване – подобно на недохранването, прехранването също може да причини възпаление, което да повлияе на чернодробната функция. Установено е, че повечето възрастни с наднормено тегло имат някаква форма на неалкохолна мастна чернодробна болест.
 • Преддиабет – хората, които имат чувствителност към инсулин или са инсулиноустойчиви, обикновено съхраняват повече мазнини в черния си дроб, отколкото тези, които нямат заболяването.
 • Прекомерна консумация на въглехидрати и захар – твърде много захар, рафинирани въглехидрати, като бяло брашно и сода, са свързани с NAFL, особено ако тези видове храни се консумират от инсулиноустойчиви индивиди.
 • Проблеми с червата – дисбалансът на бактериите в лигавицата на червата може да допринесе за развитието на омазнен черен дроб при някои хора.
 • Генетична предразположеност – някои раси са по-склонни към развитие на затлъстяване на черния дроб, особено мъже от испански или афро-американски произход.

 

Хранене при омазнен черен дроб – на какво да наблегнете?

Едно от най-добрите неща, които можете да направите при доказани първи симптоми на заболяването, е да се информирате за подходящото хранене при омазнен черен дроб. Първата стъпка е да намалите рафинираните въглехидрати.

Повечето специалисти препоръчат средиземноморската диета с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати и високо на протеини, включително постно месо като риба и нискомаслени млечни продукти, както и пресни плодове и зеленчуци. Тези храни ще подпомогнат функцията на черния дроб и ще предотвратят усложненията на неалкохолната чернодробна болест.

Ето на какво конкретно да заложите.

1. Кафе – как любимата напитка помага за здрав черен дроб

 

Хранене при омазнен черен дроб. кафе с кокос и масло. кофеин.

 

Доказано е, че хората, които страдат от мастна чернодробна болест и пият много кафе, с времето показват по-малко увреждане на черния дроб, отколкото тези, които не са любители на кофеина. Една чаша черно кафе на ден е чудесен начин да подпомогнете здравето на черния си дроб.

2. Авокадо – плод с много предимства

Авокадото е богато на ненаситени мазнини и е чудесна алтернатива на продуктите с наситени мазнини като масло, което трябва да се избягва, ако имате омазнен черен дроб.

Установено е също, че то съдържа съединения, които могат да помогнат за излекуването на увреждане на черния дроб, свързано с неалкохолна мастна чернодробна болест.

 

3. Зехтин – една от най-ценните мазнини

Един от най-важните съвети за хранене при омазнен черен дроб е да избягвате наситените мазнини, като тези в червените меса, например. Мазнините като зехтина са ненаситени и са много по-добра алтернатива. Стремете се да консумирате не повече от 1/4 чаша зехтин на ден.

 

4. Овесени ядки – полезни за черния дроб

Овесените ядки са чудесна, засищаща, нискомаслена закуска, която съдържа както фибри, така и сложни въглехидрати и насърчава отслабването. Ето защо задължително трябва да бъдат част от храненето при омазнен черен дроб. По принцип поддържането на теглото е от решаващо значение за тези, които страдат от чернодробна болест.

При кето режима на хранене овесените ядки не са позволени, затова можете да проучите действието на хуск фибрите и да ги включите в менюто си.

 

5. Зелени зеленчуци – особено полезни храни за черния дроб

 

Кето храни за отслабване. Митохондриално отделяне.

 

Доказано е, че зелените зеленчуци като броколи и спанак намаляват натрупването на мазнини в черния дроб. Стремете се да приемате обилни количества броколи, спанак и зелена салата всеки ден. Те също ще помогнат за поддържане на теглото, така че нямате причина да не последвате този съвет за хранене при омазнен черен дроб.

 

6. Мазна риба – от полза за целия организъм

Както сьомгата, така и пъстървата си струва да се добавят към вашата диета, ако имате омазнен черен дроб, защото те са добри източници на 2 хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на състоянието – омега-3 мастни киселини и витамин Е.

Те са особено ефективни във втория и третия етап на неалкохолна чернодробна болест – неалкохолен стеатохепатит и чернодробна фиброза.

 

7. Орехи – една от най-полезните храни

Тези ядки са чудесно допълнение към всеки диетичен план. Те са с особено високо съдържание на омега-3 мастни киселини и има данни, че помагат на черния дроб. Проучване от 2019 г. установява, че по-високата консумация на ядки е значително свързана с по-ниските нива на омазнен черен дроб.

 

8. Зелен чай – източник от антиоксиданти

 

Омазнен черен дроб. Зелен чай.

 

Използването на тази напитка за медицински цели е практика, датираща от хиляди години. Зеленият чай осигурява няколко антиоксиданта, като например катехини. Изследванията показват, че те могат да помогнат за подобряване на симптомите на мастно чернодробно заболяване.

 

9. Чесън – мощна подправка за здравето

Това растение със силна миризма и вкус е основен елемент в много диети и може да осигури ползи за хора с мастно чернодробно заболяване.

Изследване установява, че добавките с чесън на прах изглежда спомагат за намаляване на телесното тегло и облекчават състоянието. Ако обичате чесън, може да го добавите към своя режим на хранене при омазнен черен дроб.

 

10. Куркума – как помага на чернодробното здраве

Тази подправка, и по-точно нейната активна съставка куркумин, могат да намалят маркерите за чернодробно увреждане.

Проучвания, фокусирани върху добавянето на растението, показват, че ярко оранжевият корен може да намали нивата на ALT и AST – два ензима, които са необичайно високи при хора, страдащи от омазнен черен дроб.

 

Хранене при омазнен черен дроб – какво да избягвате?

 

Хранене при омазнен черен дроб. Най-трудното в кетогенната диета. Преяждане по празниците.Диабет и затлъстяване. Пропускливи черва. Диета без въглехидрати и захар.

 

Може би си мислите, че мазнините са най-големият виновник за неалкохолната чернодробна болест, но всъщност това са захарта и въглехидратите.

Въпреки че е важно да избягвате наситените мазнини за запазване на цялостното здраве и загуба на тегло, намаляването на приема на въглехидрати ще гарантира най-голямото подобрение на омазнения дроб.

Ето още напитки и храни, които да избягвате.

 

Алкохол

Въпреки че неалкохолната чернодробна болест не се причинява от пиенето, трябва да го намалите или да го избягвате напълно, ако имате омазнен черен дроб. Това е така, защото приемът на много алкохол е свързано с повишена чернодробна мастна тъкан, увреждане и фиброза.

Най-добре е да не пиете изобщо, но ако го правите, стремете се да пиете не повече от 14 единици на седмица. Това са около 10 малки чаши вино или 6 халби бира.

Пържени храни

Независимо дали ги правите у дома или ги взимате от ресторант за бързо хранене, пържените храни е най-добре да се избягват в храненето при омазнен черен дроб.

Те са с високо съдържание на калории, което може да доведе до наддаване на тегло – рисков фактор за прогресия на мастната чернодробна болест. Също така могат да бъдат с високо съдържание на наситени мазнини.

Шоколад

Шоколадът, особено млечният или белият шоколад, е с високо съдържание на калории, наситени мазнини и рафинирани захари. Всички те могат да влошат омазнения черен дроб. И както бе споменато по-горе, наситените мазнини може да допринесе за специфични промени в черния дроб, които причиняват заболяването.

Ако не можете да живеете без това изкушение, черният шоколад (с поне 70% какао) е вашето решение, защото има по-малко захар и наситени мазнини от другите видове.

Сладкиши

Подобно на шоколада, сладките печива (включително кексове, бисквити и торти) също е най-добре да се избягват, ако имате омазнен черен дроб. Те могат да доведат до наддаване на тегло, тъй като са с високо съдържание на калории, наситени мазнини и рафинирани захари.

Не всички сладки изкушения са вредни за черния дроб. Можете да изберете варианти с ниско съдържание на мазнини и без захар, но все пак ги консумирайте умерено.

 

Чернодробната болест може да произтича от безброй проблеми, но каквато и да е причината, трябва да заложите на подходящо хранене при омазнен черен дроб. Следването на правилната диета е от ключово значение за предотвратяването и заздравяването на затлъстяването на черния дроб.

Допълнително ще помогне да контролирате теглото и кръвната си захар, за да избегнете усложнения и да се радвате на дълъг и здравословен живот.

Какво представлява омазнен черен дроб?

Това е все по-често срещано заболяване и представлява натрупване на мазнини в черния дроб. Повечето хора свързват състоянието с прекомерна консумация на алкохол, но всъщност то се проявява и при хора, които изобщо не пият.

Какво трябва да е правилното хранене при омазнен черен дроб?

Включвайте в менюто си храни като черно кафе, авокадо, зелени зеленчуци, чесън, зехтин, орехи и др. Те повлияват благоприятно органа.

Кои храни да избягваме при омазнен черен дроб?

Правилното хранене при омазнен черен дроб изисква намаляването на въглехидратния и алкохолния прием. Не се препоръчват пържени храни и сладкиши.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 17:08 | Публикувана: 3 август 2021 в 14:25 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни