Витамин С като бариера пред вирусните инфекции

Обновена: 20.05.2024|
Джинджифил. Кръвните групи. Витамин С - бариера. Мака.

Почти всеки знае за действието на витамин С като бариера пред вирусните инфекции, която има силни антиоксидантни свойства.

Сигурно сте чували и за морската чума – грозно страдание, което поразявало мореплавателите. По време на дълго пътешествие сред водната шир, от ноздрите и венците им внезапно потичала кръв. Един по един зъбите им се разклащали и падали, кожата пожълтявала, тялото отичало и се покривало с рани. Убивала ги болест, наречена скорбут.

За щастие имало цяр – усилена консумация на кисели плодове и зеленчуци. Целебният подход бил познат още в древността, но станал широко известен по време на Великите географски открития. Тогава обяснявали ефекта от лечението с т.нар. противоскорбутен фактор.

Едва в началото на 20 век учените успели да посочат истинския победител на скорбута – витамин С, известен още като аскорбинова киселина. Откритието първоначално било прието за медицинско чудо и един от авторите му – унгарският физиолог Алберт фон Сент-Дьорди, бил удостоен с Нобелова награда за физиология или медицина.

Как действа противоскорбутният витамин?

Аскорбиновата киселина влияе многопосочно върху човека. Тя е мощен антиоксидант, което означава, че има силата да неутрализира вредните за организма нестабилни съединения, наречени свободни радикали. Благодарение на тези свойства противоскорбутният витамин намалява възпалението.

Освен това засилва производството на колаген (най-разпространеният протеин в човешкото тяло) и така ускорява зарастването на рани.

 

 

 

Витамин С укрепва целия организъм, включително кожата, която е бариера пред всякакви външни въздействия.

Витамин С повишава активността на имунните клетки, наречени фагоцити, чиято функция е да „поглъщат“ попаднали в тялото вредители.

Едновременно с това той стимулира растежа на друг вид имунни клетки – лимфоцити, с чиято помощ нарастват циркулиращите в кръвта белтъчни вещества, способни да атакуват външни агресори.

Приема се, че аскорбиновата киселина ограничава предразположението към редица вирусни инфекции, а когато са настъпили – омаломощава симптомите им. Според някои изследвани тя забавя процеса на натрупване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, участва в обмяната на микроелементите желязо и мед, на витамин В9 и някои аминокиселини.

Витамин С потиска превръщането на нитратите във вредни съединения – нитрозамини. Не е случаен фактът, че т. нар. природни нитрати се установяват в състава на храни, богати на аскорбинова киселина. Доказано е, че тя повишава устойчивостта към студ, може да се свързва с токсични вещества и улеснява тяхното елиминиране от организма.

Витамин С е особено полезен в по-големи количества за хората, пристрастени към тютюнопушене.

 

Витамин С като защитна бариера при белодробни възпаления

Все още се проучва потенциала на високите дози аскорбинова киселина и ефекта й при белодробни възпаления. Нейното безконтролно прилагане не се препоръчва, независимо че е водоразтворима и ненужното й количество се изхвърля от организма с урината.

Като максимално допустима граница за дневен прием на този витамин някои автори сочат количество, равно на 2000 мг.

 

Витамин С като бариера срещу COVID-19

 

Витамин С - бариера. Анемии. Бабини зъби. Диабетна нефропатия. Магнезий - ползи. Пробиотик: инфекции.

 

Интересен факт е, че при коронавирусна инфекция се понижава значително нивото на витамин С в кръвта. Така се е случило при огромна част от най-уязвимите към COVID-19 пациенти – възрастни хора, мъже и жени с хронични заболявания като остеоартрит, хипертония, диабет и други.

Вече е доказано, че по време на активно боледуване от COVID-19 аскорбиновата киселина се изразходва много бързо и недостигът й влияе върху реакциите на имунната система.

Според други наблюдения, когато 60-годишен мъж и друг човек, който е на 20 години, се хранят здравословно, консумирайки сходни, достатъчни количества витамин С, това вещество повлиява в по-малка степен ефективността на имунната защита при възрастния човек, в сравнение с по-младия.

През 2020 година в Китай са проведени лечения с витамин С, чиято цел е била да се подобри белодробната функция на пациентите и те да не се подлагат на механична вентилация. Резултатите обаче са противоречиви.

Независимо от това, в статия, публикувана в „Chinese Journal of Infection Diseases“, Шанхайската медицинска асоциация одобрява използването на високи дози витамин С за терапия на хоспитализирани мъже и жени с COVID-19.

В подкрепа на това се тиражират данни от 2019 г. потвърждаващи, че:

  • оралният прием на високи дози витамин С помага на хора, настанени в отделения за интензивно лечение
  • тази терапия съкращава продължителността на механичната вентилация с 18,2% и с 8% намалява времето за престой в интензивното отделение

Китайските изследователи са стартирали ново клинично проучване с цел по-нататъшно изясняване на въпроса за ефективността на витамин С при хоспитализирани хора с COVID-19. Засега прилагането на въпросния витамин не е стандартна част от лечебния план срещу коронавирусната инфекция.

Възможностите на метода все още се тестват, тъй като не са натрупани достатъчно доказателства за позитивното въздействие на големите количества аксорбинова киселина.

 

Превантивна стратегия срещу коронавируси

Някои представители на международни изследователски екипи изразяват съмнение, че приемането на витамин С е добра превантивна стратегия срещу коронавируси.

Причината е, че в големи дози този витамин повишава кръвосъсирването, което е в противоречие с една от схемите за терапия при COVID-19  – приемане на противосъсирващи средства, чиято цел е да предотвратят образуването на тромби (т.е. кръвни запушалки).

В посочените проучвания обаче не са включени мъже и жени, при които е установен недостиг на аскорбинова киселина. Засега се налага виждането, че лечението с нея изисква специализирана намеса и индивидуален подход. Профилактиката обаче е доказано необходима.

Според Изабел Шифер – генетик и геронтолог, научен говорител на фондацията „Forever Healthy“, с помощта на витамин С хората могат да укрепят здравето си, независимо от своята възраст.

Една от инициативите на фондацията е да направи цялостен преглед на водещите медицински познания в света по различни теми, свързани със здравето. Работейки в по това направление, учени са идентифицирани 50 естествени вещества и смеси, ползвани за предотвратяване на инфекция с SARS-CoV-2, причинител на COVID-19.

Данните за витамин С показват, че при опити с мишки той намалява смъртността от респираторни вируси. Според други изследвания укрепва имунната защита и влияе позитивно върху усилията за овладяване на разрастваща се пневмония. Във всички публикации по проблема се подчертава ролята на аскорбиновата киселина като фактор за повишаване устойчивостта срещу различни вируси.

 

Естествените източници на витамин СВитамин С - бариера.

Цитрусовите плодове са най-известният, но не единственият природен източник на витамин С. Това вещество, в различно количество, се съдържа в огромен брой плодове и зеленчуци.

Изчислено е, че:

  • с половин чаша касис в организма се внасят приблизително 101 мг аскорбинова киселина
  • със същото количество варени броколи – 51 мг
  • с 28 г прясна мащерка – 45 мг
  • в 8 г свеж магданоз, което е около две супени лъжици, се съдържат 10 мг от полезния витамин
  • в един лимон – 83 мг
  • в един средно голям портокал – 70 мг
  • в чаша настъргано сурово зеле – 80 мг

Разбира се, не бихме могли да си осигурим ударни дози аскорбинова киселина единствено чрез всекидневното си меню. Интересът ни към плодовете и зеленчуците, споменати по-горе, не бива да отслабва, дори когато се чувстваме напълно тонизирани.

Приемането на витамин С е важна стъпка в здравословния стил на живот и сигурна бариера срещу вирусните инфекции.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява витамин С?

Витамин C е водоразтворим витамин, който играе съществена роля в множество функции в организма. Той е изключително важен за имунната система, като помага на организма да се бори с инфекциите.

Как подпомага имунната система?

Витамин С повишава активността на имунните клетки, наречени фагоцити, чиято функция е да „поглъщат“ попаднали в тялото вредители. Едновременно с това той стимулира растежа на друг вид имунни клетки – лимфоцити, с чиято помощ нарастват циркулиращите в кръвта белтъчни вещества, способни да атакуват външни агресори.

Кои плодове и зеленчуци съдържат витамин С?

Витамин C включват цитрусовите плодове (портокали, лимони), ягоди, киви, зеленчуци като червени и зелени пиперки, броколите и зелените листни зеленчуци като спанак и други.

Категории: Здраве, Витамини и хранителни добавки|Публикувана: 10.02.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 май 2024 в 17:39 | Публикувана: 10 февруари 2021 в 12:01 | Категория: Здраве, Витамини и хранителни добавки