Бъбречно-каменна болест, позната като „камъни в бъбреците“

Обновена: 29.02.2024|
Бъбречно-каменна болест, камъни в бъбреците.

Бъбречно-каменна болест, позната още и като камъни в бъбреците, се среща често и засяга приблизително 1 на всеки 5 мъже и една на всеки 10 жени до 70-годишна възраст.

За щастие, съществува лечение, което позволява ефективно справяне с бъбречно-каменната болест. Разбира се, най-важното остава превенцията и мерките за предотвратяване на повторната поява на камъни в бъбреците.

 

Как се образуват камъни в бъбреците?

Камъни в бъбреците могат да се образуват, когато в урината има високи нива на определени вещества (калций, оксалат, цистин или пикочна киселина).

Друга причина е тези вещества да са в нормални нива, ако човек не произвежда много урина (например не се пият достатъчно течности). Веществата образуват малки кристали, които се закрепват в бъбреците и постепенно увеличават размера си, образувайки бъбречен камък.

Камъкът може да остане в бъбрека в продължение на години или десетилетия, без да предизвиква никакви симптоми или увреждане на бъбреците.

Обикновено малкият камък в крайна сметка се придвижва през пикочните пътища и се изхвърля от организма с урината. Камъкът може да причини болка, ако се заклещи и блокира потока на урината. Големите камъни невинаги преминават сами и понякога се налага минимално инвазивна процедура за отстраняването им.

 

Какви са рисковите фактори за появата на бъбречно-каменна болест?

 

Камъни в бъбреците, бъбречно-каменна болест.

 

 • Някои заболявания, хранителни навици или лекарства могат да увеличат риска от развитие на бъбречно-каменна болест.
 • След като веднъж човек е имал камък в бъбреците, рискът да получи друг такъв в бъдеще е повишен. Фамилната анамнеза за камъни в бъбреците също може да увеличи риска.
 • Обезводняване – ако човек не пие достатъчно вода всеки ден, това може да увеличи риска от поява на бъбречно-каменна болест. Хората, които живеят в топъл и сух климат, и тези, които се потят много, може да са изложени на по-висок риск от останалите.
 • Храненето с високо съдържание на протеини, натрий (сол) и захар може да увеличи риска от някои видове камъни в бъбреците. Това е особено вярно при диета с високо съдържание на натрий. Твърде много сол в диетата увеличава количеството калций, което бъбреците трябва да филтрират, и значително увеличава риска от бъбречно-каменна болест.
 • Затлъстяване – нарушенията в мастната обмяна са фактор за възникване на инулинова резистантост, а тя води до компенсаторна реакция на задстомашната жлеза, която произвежда повече инсулин. Това от своя страна може да повиши отделянето на калций с урината и да допринесе за образуването на камъни.
 • Повтарящи се инфекции на пикочните пътища

 

Какви видове могат да бъдат камъните в бъбреците?

 

Камъни в бъбреците, бъбречно-каменна болест.

 

Познаването на вида на камъните в бъбреците помага да се определи причината за появата им и може да подскаже как да намалите риска от появата на нови.

 • Калциеви камъни – повечето бъбречни камъни са калциеви, обикновено под формата на калциев оксалат. Оксалатът е вещество, което се произвежда ежедневно от черния дроб или се абсорбира от храната. Калциевите камъни могат да се появят и под формата на калциев фосфат. Този тип камъни се среща по-често при метаболитни състояния, като например бъбречна тубулна ацидоза.
 • Струвитни камъни  – образуват се в отговор на инфекция на пикочните пътища. Тези камъни могат да растат бързо и да станат доста големи, понякога с малко симптоми или без предупреждение.
 • Камъни от пикочна киселина – могат да се образуват при хора, които губят твърде много течности поради хронична диария или малабсорбция (нарушено усвояване на хранителните вещества), при хранещи се с високопротеинова диета и при хора с диабет или метаболитен синдром.
 • Цистинови камъни – при хора с наследствено заболяване, наречено цистинурия. Това заболяване стимулира бъбреците да отделят прекалено много  аминокиселини, чиято повишена концентрация в урината води до образуване на камъни.

 

Какви са симптомите на бъбречно-каменната болест?

 

Камъни в бъбреците, бъбречно-каменна болест.

 

Понякога камъните в бъбреците не предизвикват никакви симптоми и се откриват случайно при образни изследвания по друга причина. Камъните могат да останат в бъбреците в продължение на години, без да предизвикват симптоми.

Бъбречно-каменната болест се характеризира със симптоми, когато камъните преминат от бъбреците през пикочните пътища.

Най-често срещаните от тях са:

 • Болка – тя е най-често срещаният симптом при преминаване на камък в бъбреците. В повечето случаи се появява само при обструкция, т.е. когато камъкът блокира или възпрепятства преминаването на урината от бъбреците към пикочния мехур. Болката може да варира от лека до силен дискомфорт, който да изисква лечение в болница. Обикновено варира по сила, но не изчезва напълно без лечение. Силната болка или така наречената бъбречна колика обикновено продължава от 20 до 60 минути. Може да се промени – например да се премести на друго място или да стане по-интензивна, докато камъкът се движи по пикочните пътища.
 • Кръв в урината – Повечето хора с камъни в бъбреците имат кръв в урината, а медицинският термин за това е „хематурия“. Урината може да изглежда розова или червеникава или кръвта може да не се вижда, докато пробата от урината не се изследва под микроскоп. Кръв в урината винаги е състояние, което трябва да се обсъди с лекаря, за да се изключат други възможни причини.
 • Други симптоми – могат да включват гадене или повръщане, болка при уриниране и спешна нужда от уриниране, мътна или лошо миришеща урина, треска и студени тръпки при  възникване на инфекция.

 

Как се поставя диагнозата бъбречно-каменна болест?

Камъните в бъбреците обикновено се диагностицират въз основа на симптомите, физическия преглед и образните изследвания.

 • Кръвните тестове позволяват да се установи наличието на калций или пикочна киселина в кръвта. Понякога се изисква определяне на серумен креатинин, и ниво на калий и натрий, както и пълна кръвна картина.
 • Изследването на урината обикновено е насочено към откриване на следи от кръв и кристали.
 • Компютърната томография създава триизмерен образ на структурите в тялото и е най-добрият начин да се види камък.
 • Ултразвукът също може да се използва за откриване на камъни в бъбреците, въпреки че малки камъни или камъни в уретерите (тръбите, които свързват бъбреците с пикочния мехур) могат да бъдат пропуснати. Ултразвукът е предпочитана диагностична процедура за хора, които трябва да избягват излагане на радиация, включително бременни жени и деца.

 

Какво е лечението?

 

Камъни в бъбреците, бъбречно-каменна болест.

 

Лечението на камък в бъбреците, който причинява запушване, зависи от размера и местоположението на камъка, както и от нивото на болката. При много малък камък и поносима болка лечението може да стане и в домашни условия.

При наличие на силна болка или гадене ще се наложи лечение с по-силни болкоуспокояващи лекарства и интравенозни течности, които често се дават в болница.

Може да се приемат болкоуспокояващи лекарства без рецепта, докато камъкът премине. Това включва нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които се продават без рецепта, като ибупрофен или напроксен, но е важно първо да се консултирате с вашия лекар.

Хората с определени здравословни състояния не трябва да приемат НСПВС.

Съществуват няколко различни лекарства, които могат да съкратят времето до преминаването на камък в бъбреците. В зависимост от ситуацията и размера на камъка, лекарят може да препоръча да приемате едно от тези лекарства в продължение на няколко седмици, докато камъкът премине.

Камъни, по-големи от 9 или 10 милиметра, рядко преминават сами и обикновено изискват процедура за разбиване или отстраняване. Някои по-малки камъни също не преминават. В такива случаи има няколко процедури, които могат да бъдат направени и обсъдени с уролог.

Уретероскопията е често срещана процедура, която позволява на лекаря да види камъка и да го отстрани или раздроби на по-малки парчета, които могат да преминат по-лесно.

Уретероскопията често се използва за отстраняване на камъни, блокиращи уретера, а понякога и за малки камъни в бъбреците.

Литотрипсия с ударни вълни включва насочване на високоенергийни ударни вълни към камъка. Тази енергия кара камъка да се разпадне на фрагменти, които могат по-лесно да се отделят с урината.

Процедурата , при която камъкът се разбива  със звукови вълни, е известна като екстракорпорална литотрипсия. Когато, за да се раздроби камък, към него се насочва лазерен лъч, се извършва лазерна литотрипсия.

Най-инвазивен метод е перкутанната нефролитолапаския, при която се използват инструменти, подобни на уретероскопа, но по-големи и позволяващи по-бързо изчистване на раздробения камък.

Как могат да се предотвратят бъдещи камъни в бъбреците?

 

Камъни в бъбреците, бъбречно-каменна болест.

 

След като сте имали камък в бъбреците, има по-голяма вероятност да имате друг такъв в бъдеще. Вашият лекар ще прецени дали имате определени здравословни проблеми, които увеличават риска от камъни в бъбреците и в зависимост от вида на камъните може да ви посъветва да намалите някои видове храни.

Най-добрият начин да предотвратяване на бъбречно-каменна болест е да пиете много вода всеки ден, за да избегнете дехидратация. За да предотвратите повторното образуване на камъни, трябва да се стремите да пиете до 3 литра течност всеки ден.

Препоръчва се:

 • да пиете вода, но напитки като чай и кафе също се считат за важни
 • добавяте пресен лимонов сок към водата си
 • избягвате газираните напитки
 • не консумирате прекалено много сол

Поддържането на урината чиста помага да се предотврати концентрирането на отпадъчните продукти и образуването на камъни.

Можете да определите колко разредена е урината, като погледнете цвета й. Колкото по-тъмна е урината, толкова по-концентрирана е тя. Сутрин урината обикновено е с тъмножълт цвят, защото съдържа натрупване на отпадъчни продукти, които тялото е произвело през нощта.

Напитки като чай, кафе и плодови сокове могат да се причислят към приема на течности, но водата е най-здравословният вариант и е най-доброто средство за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Също така трябва да се уверите, че пиете повече, когато е горещо или когато спортувате, за да замените течностите, загубени при изпотяване.

В зависимост от вида на камъните, които имате, вашият лекар може да ви посъветва да намалите някои видове храни.

Как се образуват камъни в бъбреците?

Камъни в бъбреците могат да се образуват, когато в урината има високи нива на определени вещества (калций, оксалат, цистин или пикочна киселина). Друга причина е тези вещества да са в нормални нива, ако човек не произвежда много урина (например не се пият достатъчно течности).

Какви видове камъни в бъбреците има?

При бъбречно каменна болест могат да се образуват калциеви камъни, струвитни, камъни от пикочна киселина, цистинови камъни.

Какви са симптомите на бъбречно-каменна болест?

Понякога камъните в бъбреците не предизвикват никакви симптоми и се откриват случайно при образни изследвания по друга причина. Но когато камъните преминат от бъбреците през пикочните пътища, симптомите са болка, кръв в урината, възможни са гадене, повръщане, болка при уриниране.

Какво е лечението при бъбречно-каменна болест?

Лечението на камък в бъбреците, който причинява запушване, зависи от размера и местоположението на камъка, както и от нивото на болката. При много малък камък и поносима болка лечението може да стане и в домашни условия. Камъни, по-големи от 9 или 10 милиметра, рядко преминават сами и обикновено изискват процедура за разбиване или отстраняване.

Категории: Здраве|Публикувана: 12.01.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 12:54 | Публикувана: 12 януари 2023 в 10:33 | Категория: Здраве