Махмурлук – реакция на тялото

Обновена: 23.02.2024|

Дори да не сте чували термина „веисалгия“, със сигурност ви е позната думата „махмурлук“.  Това е едно и също – съвкупност от доста неприятни физиологични и психологични ефекти, които следват от прекомерна консумация на алкохол.

Обикновено настъпва около 10 часа след повишаването на алкохола в кръвта ни. Имайте предвид, че времето варира в зависимост от пола, теглото и генетичните ни предразположения.

 

Какво всъщност представлява махмурлукът?

Накратко, махмурлукът се причинява от неразграден алкохол.

vitbcompl 400
zink 600

Ацеталдехидът, метаболит на етанола (т.е. алкохола), в крайна сметка се изхвърля от организма като оцетна киселина. Но преди да се превърне в такава, той допринася за симптомите на махмурлука. Знаем, че генетичните фактори играят роля при разграждането на алкохола, поради което симптомите варират при различните хора.

vitbcompl 400
zink 600

Дехидратацията също играе важна роля, както и хипогликемията, която може да се случи поради това, че алкохолът причинява загуба на захар с урината.

Но по всяка вероятност най-голям принос за неприятното състояние има метанолът – друг продукт на ферментацията, който се съдържа в алкохолните напитки. За щастие, в малки количества, тъй като метанолът е силно токсичен – може да причини слепота и дори смърт.

Подобно на своя събрат, етанола, той се метаболизира от същите ензими като него. Единствената разлика е, че в този случай се образува формалдехид вместо ацеталдехид. Но и той може да предизвика симптоми на махмурлук.

 

Какво следва от прекомерната употреба на алкохол?

 

Махмурлук, гадене, повръщане.

 

Наблюдава се съвкупност от изброените в следващите редове симптоми.

Дехидратация

Алкохолът е диуретик – той кара човек да уринира повече, което може да доведе до жажда, световъртеж, загуба на електролити и други симптоми на дехидратация.

Реакция на имунната система

Алкохолът може да предизвика възпалителна реакция на имунната система, която може да повлияе на апетита, концентрацията и паметта.

Дразнене на стомаха

Алкохолът увеличава производството на стомашни киселини и забавя скоростта на изпразване на стомаха – комбинация, която може да предизвика гадене, повръщане и други храносмилателни проблеми.

Спад на кръвната захар

Когато човек пие алкохол, нивата на кръвната му захар могат да спаднат рязко, което води до треперене, лошо настроение, умора, обща слабост, а в някои случаи дори до припадъци.

Разширяване на кръвоносните съдове

Консумацията на алкохол може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове, което да причини главоболие.

Лошо качество на съня

Алкохолът може да доведе до прекъсване или повърхностен сън, което може да засили симптомите на махмурлука и да допринесе за умора, замаяност и лошо настроение.

Странични продукти

Някои странични продукти на ферментацията, които са отговорни за повечето от вкусовите качества и аромати на дестилираните напитки като уиски и джин, допринасят за симптомите на махмурлука.

Токсини

При разграждането на алкохола в организма се образуват токсини, които могат да причинят или да засилят много симптоми на махмурлук. Тялото се нуждае от време, за да преработи алкохола. Пиенето на повече алкохол, преди организмът да е успял да преработи вече наличния алкохол, увеличава вероятността от махмурлук.

 

Какво се случва в тялото ни, когато страдаме от махмурлук?

Алкохол, махмурлук.

Основно правило е, че колкото повече алкохол приемаме, толкова по-вероятно е да страдаме от махмурлук на следващия ден. Изброяваме и процесите, които се случват в организма ни като следствие от прекомерен прием на спиртни напитки.

Натравяме се

Един от начините, по които алкохолът се метаболизира в тялото ни, е чрез ензима алкохолдехидрогеназа (АДХ).

Когато АДХ разгражда етанола, той образува ацеталдехид, който е отрова и канцероген. Той сравнително бързо се превръща в ацетат, а след това – във въглероден диоксид и вода.

При някои хора разграждането става по-бързо, а при други – по-бавно.

При тези, които разграждат бавно ацеталдехида и той се задържа в тялото, им могат да се наблюдават зачервяване, гадене и ускорен сърдечен ритъм.

Смята се, че консумацията на големи количества конгенери – химически странични продукти, получени при ферментацията и дестилацията на алкохола – също влошава махмурлука.

Сред конгенерите са ацеталдехид, ацетони, хистамини и метанол.

Има твърдения, че метанолът, продукт на захарната ферментация, е основен причинител на симптомите на махмурлука. АДХ метаболизира метанола по-бавно от етанола, като образува формалдехид и мравчена киселина – и двете силно токсични.

Високи концентрации на конгенери има например в червеното вино и дестилираните спиртни напитки, а ниски – във водката например.

 

Невротрансмитерите ни се объркват

Два важни невротрансмитера са глутамат и ГАМК (гама-аминомаслената киселина). Глутаматът стимулира активността на мозъка, докато ГАМК я подтиска.

Когато пием алкохол, той стимулира ГАМК. Първоначално това ни успокоява, но с консумацията на повече алкохол той може да изключи важни части на мозъка, като например тези, които влияят на преценката и съзнанието.

В същото време алкохолът блокира глутаматните рецептори и с повишаването на нивото на алкохол започваме да губим способността си да запаметяваме.

 

Появяват се възпаления

 

Махмурлук, гадене, повръщане.

 

Алкохолът уврежда кръвоносните съдове и червата, като така кара организма да заработи срещу себе си. Възпалителният отговор е неприятен – симптомите включват:

 • Гадене
 • Повръщане
 • Главоболие
 • Объркване и треперене
 • Депресия, която предизвиква промени в настроението
 • Когнитивни нарушения
 • Проблеми с паметта и концентрацията

 

Митохондриите се увреждат

Митохондриите отговарят за производство на енергия в нашите клетки. Те са податливи на увреждане от свободните радикали, произвеждани от алкохола чрез ацеталдехида.

Дори леки увреждания на митохондриите могат да доведат до токсичност в областите на мозъка. Алкохолът уврежда и митохондриалната ДНК, особено в черния дроб.

 

Най-честите симптоми на махмурлук

 • Зачервени очи
 • Силна жажда
 • Главоболие
 • Болки в тялото
 • Чувствителност към светлина и звук
 • Лош дъх, известен като халитоза
 • Отделяне на повече слюнка – хиперсаливация
 • Проблеми с концентрацията
 • Умора
 • Тревожност
 • Лошо настроение
 • Ускорен сърдечен ритъм
 • Замайване
 • Гадене, повръщане или диария
 • Треперене

 

На какво се дължат симптомите на махмурлука?

 

Махмурлук, гадене, повръщане.

 

Непоносимост към звук и светлина

Алкохолът потиска активността на глутамата в мозъка и след като спрем да пием, тялото ни се опитва да компенсира това, като увеличава производството му.

Главоболие

Ацеталдехидът разширява кръвоносните съдове в главата. Някои изследвания показват също, че алкохолът може да накара имунната ни система да атакува тялото ни и да освободи химикали, които предизвикват дразнене на кръвоносните съдове и нервите, което води до болка, включително главоболие. То може да е свързано и с дехидратацията, причинена от диуретичния ефект на алкохола.

 

Стомашни неразположения

Алкохолът уврежда лигавицата на стомаха и червата, поради което може да предизвика диария и да ни накара да почувстваме гадене. Възможно е да причини дори възпаление на панкреаса.

 

10 начина да предотвратим махмурлука

 

Махмурлук, гадене, повръщане.

 

Колкото и да не ни се иска, все някоя сутрин се събуждаме с махмурлук. Макар и да е много неприятно, трябва възможно най-бързо да се преборим със симптомите му, за да имаме сили за предизвикателствата на деня.

Макар че няма абсолютен лек за махмурлука, можем да облекчим симптомите му, като спим достатъчно, пием вода, ядем питателни храни и възстановим електролитите си.

Махмурлукът трябва да премине. Това означава, че организмът се саморегулира, докато алкохолът напуска кръвообращението. В по-голямата част от случаите симптомите на махмурлука отшумяват след около 24 часа.

Следните съвети могат да помогнат за намаляване на симптомите.

1. Прием на вода

Алкохолът кара човек да уринира по-често, което обикновено води до дехидратация и в този случай е изключително важно да се набавят отново изгубените течности.

2. Хранене със засищащи храни

Здравословните храни дават на организма гориво, хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да подпомогнат възстановяването и с понижената кръвна захар.

3. Ядене на плодове

Фруктозата в плодовете може да помогне на организма да разгради алкохола. В допълнение, съдържат и много полезни витамини.

4. Почивка

Сънят може да помогне за ускоряване на възстановяването.

5. Прием на лекарства

Нестероидните противовъзпалителни средства, антиацидите и някои болкоуспокояващи могат да облекчат симптомите на махмурлука.

Човек с махмурлук не трябва да приема обезболяващи лекарства или други лекарства, които съдържат ацетаминофен (парацетамол). Тази съставка може да натовари черния дроб – подобно на алкохола, затова е важно да се избягва комбинирането на двете.

6. Да забавим темпото

Ако пием бавно, организмът ни ще има по-голям шанс да преработи алкохола – което означава, че пикът му в кръвта ни няма да е толкова висок – и е доказано, че махмурлукът е по-слаб.

7. Да пием вода с алкохолните напитки

Други начини, по които може да разредим питието си, са като добавим повече лед към него или го пием с безалкохолен разредител. Негазираните напитки са по-добър избор, тъй като газираните могат да ни накарат да абсорбираме алкохола по-бързо.

8. Да пием прозрачни спиртни напитки

Те съдържат по-малко конгенери. Проучване показва, че водката предизвиква по-малък махмурлук от уискито – въпреки че сънят и концентрацията на следващия ден са били лоши и при пиещите водка, и при тези, прекалили с уискито.

9. Да консумираме чай или кафе

Кофеинът може да няма някакви специални сили против махмурлук, но като стимулант може да помогне с главоболието.

10. Витамини от група В и цинк

Проучване, публикувано наскоро в The Journal of Clinical Medicine, оценява диетите за 24 часа преди и след прекомерен прием на алкохол. То установява, че хората, чиято консумация на храни и напитки съдържа по-големи количества цинк и витамини от група В, имат по-леки симптоми на махмурлук.

 

Заключение

Махмурлукът има различна продължителност – от няколко часа до повече от цял ден. Тъй като алкохолът влияе на много системи в нашите тела и мозъци, последствията от него имат безброй начини да ни навредят. При някои хора е възможно неприятното състояние изобщо да не се прояви.

Опасността за тях е, че лесно могат да се пристрастят към алкохола, след като не усещат толкова силно пагубните последствия от употребата му. За да избегнем всичко това, най-доброто решение е да пием умерено количество и то – не на празен стомах. Така буквално ще си спестим доста главоболия на следващия ден.

Какво представлява махмурлукът?

Съвкупност от неприятни физиологични и психологични ефекти, които следват от прекомерна консумация на алкохол, който се разгражда много бавно.

Какви са симптомите на махмурлук?

Симптомите включват: гадене, повръщане, главоболие, объркване и треперене, депресия, когнитивни нарушения, проблеми с паметта и концентрацията.

Как да предотвратим махмурлука?

Можем да облекчим симптомите му чрез прием на много вода, пълноценна почивка, консумиране на засищащи храни, чай или кафе, болкоуспокояващи, цинк или витамини от група В.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 19.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:05 | Публикувана: 19 октомври 2022 в 09:57 | Категория: Здраве, Любопитно