Диария – как да се спре?

Обновена: 07.03.2024|
Диария, болки в стомаха.

Всеки е изпитвал поне веднъж в живота си дискомфорт от появата на по-воднисти и по-чести от нормалното изхождания.

Този проблем, наречен диария, води до множество нарушения в организма. Първото от тях е прекомерна загуба на течности. Ако проблемът се задържи за повече от три дни, настъпват други сериозни увреждания.

И така, какво провокира диария, до какви неприятности води тя, как бързо може да се прекрати, какво да направим, за да не ни застига? Отговорите на тези и други въпроси ще намерите в днешната статия.

 

Защо възниква диария?

Диарията е симптом на различни болестни състояния. На първо място сред тях са вирусните инфекции.

Виновници за появата на воднисти изхождания:

 • Представители на рода Ротавируси, които често поразяват кърмачета и малки деца
 • Норовирус
 • Цитомегаловирус
 • Причинителите на вирусни хепатити и др.

Сред възбудителите на диария са различни бактерии и паразити. Те навлизат в човешкото тяло при контакт със заразени хора или след поемане на замърсени храни и напитки.

С това обаче не се изчерпват пътищата за микробна агресия. Например, бактерията Клостридиум дифициле напада човешкия организъм след антибиотично лечение, когато е нарушен естественият микробен баланс в храносмилателната система.

Проблемът може да се случи и по време на хоспитализация. Не само антибиотици, но други медикаменти при неправилна употреба провокират диария като страничен ефект.

За него фармецевтите предупреждават в листовки към някои лекарства – срещу злокачествени заболявания или срещу стомашни киселини, особено антиацидни таблетки с магнезий и др. Причината е, че медикаментите поразяват микробите, без да правят разлика между вредните и добрите бактерии, които са необходими за храносмилането.

Лактозната непоносимост е също фактор за диария. Лактозата е вид захар, намираща се в млякото и млечните продукти. При хора с този вид непоносимост възниква диария след консумация на ястия, съдържащи мляко.

Лактозната непоносимост нараства с напредване на възрастта, тъй като през годините постепенно намаляват някои ензими (вещества, ускоряващи биохимичните процеси), които помагат за усвояване на въпросната захар.

Диария може да се появи и при храносмилателни разстройства – болест на Крон, улцерозен колит, цьолиакия, микроскопичен колит, синдром на раздразнените черва, както и след операция на жлъчката или панкреаса, или след друга хирургична интервенция.

 

Как диарията се проявява?

 

Диария. Анасон. Висок холестерол. Болка в корема при хранене.

 

Най–честите симптоми при това състояние:

 • Разхлабени и воднисти изхождания
 • Гадене
 • Коремни спазми и болки
 • Повишаване на телесната температура
 • Кръв и слуз в изпражненията
 • Подуване на корема
 • Внезапно възникване на остра необходимост за отиване до тоалетната

 

Диарията може да бъде:

 • Краткосрочна (остра). Диария, която продължава 1 или 2 дни и изчезва. Това може да бъде причинено от бактериално инфектирани храна или вода, или вирусно заболяван
 • Дългосрочна (хронична). Продължава няколко седмици. Може да е причинена от друг здравословен проблем като синдром на раздразнените черва, болест на Крон или целиакия. 

 

Ако диарията продължи повече от три дни и изхожданията станат кървави или черни, а температурата надмине 39 градуса по Целзий, трябва незабавно да се търси лекарска помощ.

При кърмачета и малки деца, когато състоянието им не се подобрява в рамките на 24 часа от началото на диарията, също е наложителна лекарска намеса. Трябва да се има предвид, че неукрепналият, растящ организъм бързо се дехидратира.

Същото може да се случи и на стари хора, пациенти с отслабена имунна система, страдащи от диабет, бъбречна недостатъчност, автоимунни или други заболявания.

За настъпила дехидратация говорят следните симптоми:

 • Силна жажда
 • Суха кожа и лигавици
 • Тъмна урина
 • Оскъдно, понякога липсващо уриниране
 • Слабост
 • Замаяност
 • Тежка умора

 

Как се открива причината, довела до диария?

 

Диария. Улцерозен колит, колоноскопия.

 

Обикновено се провеждат лабораторни тестове, включително пълна кръвна картина и изследване на отделената течност при изхождане, за да се провери наличието на бактерии или паразити.

При необходимост се извършват ендоскопски изследвания:

 • Сигмоидоскопия (за установяване състоянието на долните части на дебелото черво)
 • Колоноскопия (чрез нея се вижда цялото дебело черво)

За целта в ректума се въвежда ендоскоп – гъвкава тръба, снабдена със светлина и миниатюрна камера. Ендоскопските изображения се наблюдават на монитор. Това позволява да се анализира състоянието на червата и, ако е необходимо, да се прави биопсия. Така се нарича вземането на тъканна проба от тествания орган, която се подлага на хистологично изследване.

 

Възможности за лечение

 

Диария. Как пилешката супа лекува

 

Леката, неинфекциозна диария обикновено изчезва в рамките на няколко дни, без да се прилагат медикаменти. Важно е само пострадалият да получава достатъчно течности.

Освен чиста питейна вода, добре е да се приемат различни видове супи, чрез които се набавят предимно натрий, калций и фосфор, както и плодови сокове, доставящи на тялото главно калий и магнезий. По този начин се възстановят и поддържат нормалните нива на електролитите в организма.

Най-добрият помощник при лечението на стомашно-чревното разстройство е правилната диета. Полезни са ястия, които задържат вода и предотвратяват загубата на електролити.

Например:

 • Варен ориз, без мазнини
 • Варени картофи
 • Варени моркови
 • Пюре от ябълки
 • Леко препечен хляб

Не трябва да се консумират продукти, увеличаващи движението на червата, като масла, зеле и други зеленчуци, които лесно ферментират; пълнозърнести храни и сладкиши.

Продължителната диария се овладява с лекарства. Ако разстройството е резултат от бактериална или паразитна инвазия, прилагат се антибиотици. В тежките случаи се правят интравенозни вливания. Трябва да се има предвид, че антибиотиците са безполезни, когато е настъпила вирусна инфекция и тя все още не е създала условия за бактериална агресия.

Консумацията на пробиотици възстановява здравословния микробен баланс в чревния тракт като повишава нивото на полезните бактерии. Този подход обаче не съкращава продължителността на разстройството.

Ако пък диарията е причинена от антибиотик, дозата му следва да се намали или да се премине към друг медикамент.

 

Как да се пазим от диария?

 

Диария. Лаймска болест. Правилно прилагане на маски и дезинфектанти. Поддържане на хигиена. Ръце, които държат препарат за миене на ръце.

 

Ето три изпитани профилактични мерки.

1. Стойте далече от развалени храни

Нетрайните ястия, продуктите с изтекъл срок на годност, храните, които не са подложени на достатъчна термична обработка, както и питейната вода с неясен произход често съдържат вредни микроби и причиняват диария.

Не забравяйте, че мляко, сметана, яйца, майонеза, месо и други храни, които са престояли дълго време на стайна температура, могат да провокират диария.

Задължително е, когато купувате хранителни продукти, и особено когато консумирате морски дарове, да проверявате срока на годност и произхода им. Отдавна е известно, че след ядене на риба, обитаваща нечисти води, възникват стомашно-чревни разстройства.

Такива проблеми се явяват по-често и след похапване на екзотични ястия.

2. Не пестете водата

Измивайте ръцете си обилно и продължително с вода и сапун след посещение на тоалетната, след пътуване в градския транспорт, след ръкуване или пазаруване. Ползвайте дезинфектанти.

Не си позволявайте да консумирате ястия с немити ръце. Внимавайте за чистотата на обстановката, при която се храните. Ако сте на непознато място, пийте вода от затворени бутилки и предпочитайте пакетирани храни.

Много важно е да измивате плодовете и зеленчуците обилно с течаща вода.

3. Внимавайте за леда, с който се разхлаждат напитките

Замразяването на питейна вода у дома е под контрола на всеки отделен човек, но в заведенията за хранене ледът може да бъде направен от чешмяна вода със съмнителна чистота или да бъде разчупен от човек със замърсени ръце.

 

Посочените по-горе мерки са лесни за изпълнение и вероятно са известни на всички. Затова често се възприемат като досадна задача. Тези мерки обаче не отнемат много време, а могат да ни предпази от продължителни здравословни проблеми.

Какво представлява диарията?

По-воднисти и по-чести от нормалното изхождания. Този проблем, наречен диария, води до множество нарушения в организма. Първото от тях е прекомерна загуба на течности. Ако проблемът се задържи за повече от три дни, настъпват други сериозни увреждания.

Защо възниква диария?

Диарията е симптом на различни болестни състояния. На първо място сред тях са вирусните инфекции. Сред възбудителите на диария са различни бактерии и паразити. Проблемът може да се случи и по време на хоспитализация

Как се облекчава диария?

Освен чиста питейна вода, добре е да се приемат различни видове супи, чрез които се набавят предимно натрий, калций и фосфор, както и плодови сокове, доставящи на тялото главно калий и магнезий. По този начин се възстановят и поддържат нормалните нива на електролитите в организма.

Категории: Здраве|Публикувана: 28.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 14:58 | Публикувана: 28 октомври 2022 в 16:52 | Категория: Здраве