Съществува разлика между естественото и преждевременно стареене на нашата кожа.

От момента, в който се родим, започваме да стареем, и това се случва всяка минута, в която сме живи.

Но това е естествен процес, от който не трябва да се срамуваме или притесняваме, защото засяга всеки един от нас. Това, което е притеснително, е остаряването преди да ни дойде времето и отключването на голяма част от заболявания, които могат да се предотвратят.

 

Можем ли да забавим стареенето на кожата?

Доскоро се смяташе, че не можем да направим почти нищо, за да се предпазим или забавим преждевременно стареене на кожата, но голяма част от последните проучвания сочат, че това не е истина.

Оказва се, че 20% от това как ще остареем и какви заболявания ще развием, са генетични, а 80% са фактори на околната среда и именно те интерферират с нашите гени. Тоест външните фактори могат да променят нашите гени и 80% от тях са в нашите ръце.

Терминът “експозоми” се дефинира чрез съвкупността от външни и вътрешни фактори през целия живот на човека, които могат да причинят или променят различни заболявания и състояния.

Това са всички не-генетични фактори за стареене на кожата и към тях спадат:

 • Външни климатични условия
 • Замърсяване на околната среда
 • Диета
 • Начин на живот
 • Социални фактори и др.

Нашата кожа бързо, видимо рефлектира това, което се случва вътре в тяло – от високите нива на стрес до увреждащото действие на УВ-лъчите. Тя чувства и показва.

Разбирайки от научна гледна точка защо лицето ни се променя, ще разберем и как да забавим и предотвратим процесите на стареене и ще възвърнем здравия му вид.

 

Структура на кожата

Кожа и преждевременното й стареене.

Кожата е най-големият орган с дебелина 1,5-4 мм (най-големият вътрешен орган е черният дроб).

Тя има три слоя – най-дълбокият е подкожната мазнина (субкутис), отгоре стои дермиса и най-отгоре – епидермисът.

Повърхността й е дом на милиарди бактерии, като съвкупността от тях и техните геноми, заедно с кожната повърхност, се нарича кожен микробиом. Те живеят в симбиоза с повърхностните слоеве на епидермиса, космено-мастните фоликули, потните жлези и формират заедно кожната бариера.

Композицията на този микробиом варира спрямо различните места на кожната повърхност и възрастта.

 

Епидермис – външна бариера

Състои се от безядрени клетки, наречени кератиноцити. Това са клетките, които произвеждат кератин (тухличките, които съставят „оградата“ на кожата).

Коренеалния слой се състои от корнеоцити, богати на протеини, и мултиламеларен липиден слой, свързващ корнеоцитите.

Кератиноцитите произвеждат естествен овлажняващ фактор, който е хумектант, което означава, че абсорбира влагата отвън и така хидратира кожата.

Тук е домът и на меланоцитите. Те са клетки, които произвеждат меланин и го предават на кератиноцитите, за да защитят техните ДНК и подлеждащите структури. В епидермиса меланоцитите инжектират меланозомите чрез израстъците си в перинуклеарното (областта около клетъчното ядро) пространство на околните кератиноцити. Представете си го като едно чадърче, което пази ядрото. Един меланоцит доставя меланозоми на средно 36 кератиноцита.

В епидермиса има и лангерхансови клетки – вид имунни клетки, които са първа защита от чужди микроорганизми, както и меркелови клетки –  това са невроендокринни клетки, участващи в тактилното усещане за допир.

Периодът, през който става заместването на една клетъчна популация с друга, се нарича транзиторно време, траещо около 28 дни, като в ранна детска възраст то е по-кратко, а в напреднала възраст се забавя.

 

Дермис – среден слой

Дермисът е точно под епидермиса. Именно тук се забелязват едни от най-големите признаци на стареене.

Състои се от няколко структури:

 • Колаген – той дава сила и здравина. Съществуват над 20 типа колаген, като в кожата има най-голямо изобилие на тип 1.
 • Еластин – дава еластичност, тоест възможност кожата да си възвърне оригиналната форма след като се разтегне или натисне.
 • Глюкозамингликани – хидрофилни съставки (с афинитет към водата), които обграждат мрежата от колаген и еластин, задържат ги и поддържат хидратирани и овлажнени. Една от тях, за която сигурно сте чували, е хиалуроновата киселина, която може да задържи вода 1000 пъти над собственото си тегло.
 • Фибробласти – активните клетки в дермата, които произвеждат колагеновите и еластиновите фибри, и ГАГ (глюкозамингликани).

Тук се наблюдават кръвоносни съдове, които доставят есенциалните нутриентни в кожата, както и космено-мастните фоликули и потните жлези.

Себумът е продукт на космено-мастните жлези и се състои от триглицериди, сквален, свободни мастни киселини и др. Себумът е лубрикант за кожата и космите и представлява физиологична защита срещу външни неблагоприятни фактори на околната среда и инфекциозни причинители.

Потните жлези се разделят на екринни и апокринни жлези. Те ни помагат да запазим оптимална за нашето здраве вътрешна температура. Но, освен външната среда, върху тях влияят и емоциите, които изпитваме.

Косми – символ на сила и красота

Кожа и преждевременното й стареене.

Косми – символ на сила и красота

Човешката коса расте с 0,35 мм на ден.

Растежът на космите е асинхронен. Съществуват три фази:

 • Анаген (фаза на растеж)
 • Катаген (транзиторна фаза)
 • Телоген (фаза на покой)

Фазата на растеж продължава средно 3-5 години, като близо 90% от космите на главата са в тази фаза. Тоест максималната дължина на косата не може да достигне земята, а ако видите такива коси, знайте, че те се състоят от споени един върху друг такива.

Около 10% от космите на главата са във фаза на телоген и екзоген (фазата на отпадане).

Нормално е около 50-100 косъма от косата да отпадат на ден.

 

Нокти

Това са плътни рогови плочки. Те имат светлорозов цвят, конвексна повърхност и напречни набраздявания, наречени „стрии на Бо“. Здравината им идва от твърдо специфично вещество, наречено кератин.

 

Субкутис – мастният слой на кожата

Хиподермата е образувана от съединителнотъканни повлекла, съставени от колагенови снопчета и еластични влакна.

Пространствата между тях са изпълнени с мастна тъкан.

Клетките на мастната тъкан – адипоцити, далеч не са пасивни, а са много важен изотчник на хормони, растежни фактори, стволови клетки и др.

В повлеклата преминават кръвоносни съдове, лимфни съдове и нерви. Хиподермата има различна дебелина в различните части на тялото. Тя липсва под ноктите, клепачите, скротума, а е най-дебела под гърдите, корема, седалището, дланите и ходилата.

 

Третиране срещу преждевременно стареене на кожата

Дали кожата ви ще бъде бляскава или суха, чувствителна, с пигментации и т.н., е комбиниран резултат от промяна на всеки един различен слой.

Третирайки най-горния слой – епидермиса, ще получим равномерен тен, бляскавост. Ако минем стъпка надолу в дермиса, където кожата ни складира колаген, еластин и вътрешната хидратация – хуалуроновата киселина, ще я хидратираме и подобрим нейната еластичност.

Пигментациите и бръчките засягат в една или друга степен всички слоеве, а причините могат да са от свободни радикали до възпаление.

Защо кожата е толкова важна?

На клетъчно ниво тя има много различни роли – от имунна и метаболитна функции до детоксификация. Затова ако нашето тяло не функционира оптимално, тя ще страда и ще го покаже. Казано е „здраво тяло – здрава кожа“.

Това е главната бариера между тялото и околната среда и е подложена на всички външни стресори като замърсяване, тютюнев дим, УВ-лъчи.

Разглеждаме основните й роли в защита на организма.

 

Бариера

Липидите на кожната повърхност включват:

 • Триглицериди – 65%
 • Сквален – 10%
 • Восъчни естери – 25%
 • Холестеролови естери – 3%
 • Холестерол – 1,5%

В различните области съотношението се променя. Липидите омекотяват кожата, без себум тя е суха и опъната и лесно се напуква. Ненаситените мастни киселини имат бактерицидно и фунгистатично действие.

 

Водно-липидна мантия

В резултат на процеса кератинизация и функцията на мастните и потни жлези на повърхността, се образува функционален слой, известен като водно-липидна мантия.

Значителна част от липидите произхождат от кератиноцитите на роговия слой. Така се обяснява омазняването на дланите и ходилата, където липсват мастни жлези.

Водно-липидният слой има огромно биологично значение и предпазва кожата и подлежащите тъкани:

 • От атмосферните влияния – свръховодняване, изсушаване, внезапни промени в температурата.
 • Забавя и пречи на абсорбцията на чужди химични вещества.
 • Защитава я от механични и химични агенти, и от инфекции.

Намаляването на липидната фаза на повърхността създава предпоставки за въздействие на външни физични и химични фактори.

 

Терморегулация

Изпотяването в зависимост от високата външна топлина, горещи храни и течности се контролира от регулаторен център, разположен в хипоталамуса. Съобразно температурата в кръвта, стигаща до него, както и от външни стимули върху кожата, той контролира изпотяването.

Изпотяване може да се предизвика и от емоционален стрес, най-често по длани, ходила, аксили (подмишници), чело. Вкусово стимулираното изпотяване се съчетава със саливация и се съпровожда от зачервяване, видими капчици пот по устните, носа, назолабиалните гънки.

Чрез потта се отделят и много медикаменти – хлор, бром, йод, хинин, арсен, салицилати. Количеството на потта се влияе от колебанието на температурата, някои диуретични храни, фебрилни състояния, емоции.

 

Вискоеластичност на кожата

Кожа и преждевременното й стареене.

Тя притежава едновременно свойства както на вискозна течност, така и на еластична компонента. Нейното физично напрежение, еластичност, съпротивление при механично въздействие и релаксационна способност, наречено кожен тургор, е синоним на понятието вискоеластичност.

Вискоеластичността на кожата е функция на роговия слой на епидермиса, на колагеновите и еластичните влакна в дермата, на основното вещество на съединителната тъкан и неговата вискозност.

Тя зависи още от водното съдържание, от връзката между дермата, хиподермата, подлежащите тъкани и др.

Вискоеластичното свойство на кожата осигурява защита срещу наранявания, тъй като позволява допълнително движение на кожните структури далеч и връщане към изходната линия без увреждане.

Кожата може да се разглежда и като воден резервоар, тъй като съдържа 20% от водата в организма.

Най-голямо влияние върху вискоеластичността й оказват:

 • Стареенето
 • Излагането на слънце
 • Хормоните
 • Полът
 • Възрастта
 • Индексът на телесната маса
 • Хидратацията
 • Цветът й
 • Определени заболявания

Вискоеластичните свойства са комплексна проява на структурата и функциите на фибриларната мрежа и гелообразната среда.

 

Имунологична роля

В кожата има редица клетки на имунната система, които осигуряват защита срещу инфекции. Нервните окончания в нея ни позволяват да усещаме допир, натиск, температура и болка.

Като ендокринен орган тя може да произвежда и метаболизира хормони с цел да ги активира или инактивира – например витамин Д, мъжки и женски полови хормони и др.

Заключение

Ако имате проблеми, свързани с кожата, знайте, че това може да е зов за събуждане, че нещо в тяло ви не е наред, тъй като тя е видима, за разлика от всички други органи и системи.

И защото ни интересува как изглеждаме, може да ни служи като добър повод да променим начина си на живот и на хранене, ако той ни носи преждевременно стареене отвътре и отвън.

Затова не се обръщайте с пренебрежение или недоволство към тези проблеми, а ги вижте като предизвикателство. Приемете с любов това, което виждате, и работете вурху него.

Какво означава преждевременно стареене на кожата?

Съществува разлика между естественото и преждевременно стареене на кожата. Оказва се, че 20% от това как ще остареем и какви заболявания ще развием, са генетични, а 80% са фактори на околната среда и именно те интерферират с нашите гени. 

Какво предизвиква преждевременно стареене на кожата?

Част от не-генетичните фактори за преждевременно състаряване са външни климатични условия, замърсяване на околната среда, диета и други.

Можем ли да забавим преждевременно стареене?

Разбирайки от научна гледна точка защо лицето ни се променя, ще разберем и как да забавим и предотвратим процесите на стареене и ще възвърнем здравия вид на нашата кожа.

 

Обновена: 31 август 2023 в 11:31 | Публикувана: 20 юни 2023 в 13:31 | Категория: Kрасота и грижа за тялото