При хипотония (ниско кръвно налягане) проверявайте пулса!

Обновена: 08.03.2024|
Остра бъбречна недостатъчност. Хипотония, ниско кръвно налягане.

Преди години се приемаше, че хората с ниско кръвно налягане (на медицински език – хипотония) живеят по-дълго. Това обаче не е напълно доказано.

Клинични наблюдения сочат, че в състояние на хипотония може да се затрудни притокът на кръв към мозъка, сърцето и други органи. Тогава възникват застрашаващи живота симптоми.

Какви са те, как се диагностицират и преодоляват? На тези и други въпроси отговаряме сега.

 

Какви са границите на ниското кръвно налягане?

Както е известно, кръвното налягане показва натиска на кръвта върху нейните съдове. Измерва се в милиметри живачен стълб (mm Hg) и има две стойности, наречени систолично и диастолично налягане. Първото число изразява тласъка на кръвта, когато сърцето я изпомпва в тялото, а второто представя нейния натиск между два сърдечни удара.

Общоприетата граница за идеално кръвно налягане е 120/80 mm Hg. За да се постави диагноза ниско кръвно налягане, стойностите му трябва да са под 90/60 mm Hg.

 

Как се проявява хипотония?

 

Болестни сигнали. Хипотония.

 

Ако човек няма заболяване, ниското кръвно налягане обикновено не води до сериозни последствия. Все пак лечение може да се наложи, когато често настъпват следните оплаквания:

 • Лесна умора
 • Замайване
 • Сънливост
 • Слабост и нестабилност при движение
 • Намалена способност за концентрация
 • Гадене
 • Тревожност
 • Чувство за потиснатост и депресия

При прекалено ниско кръвно налягане, пострадалите могат да изпаднат във високорискова хипотония с шок. Състоянието се проявява със следните симптоми:

 • Бързо и плитко дишане
 • Студена, влажна и бледа кожа
 • Слаб и ускорен пулс
 • Сърцебиене
 • Замъгляване на съзнанието
 • Припадък

В такива случаи до жизненоважните органи не достига достатъчно кръв. Те се оказват лишени от необходимите им хранителни вещества и кислород и организмът реагира с ускоряване на пулса, тоест със сърцебиене.

Когато прекаленият кръвен спад не се компенсира, органите губят функциите си. Ако заедно с ниското кръвно налягане се понижи и пулсът, това може да означава сериозен здравословен проблем (инфаркт, тромбемболия, алергична реакция, отравяне, инфекция).

Състоянието изисква спешна медицинска помощ.

 

Какво провокира хипотония?

 

Хипотония. Куркумата бори депресия и Алцхаймер. Депресия. Функции на магнезия. Надбъбречната жлеза, функции. Ниско кръвно налягане, хипотония.Плеврит - лечение и симптоми. Безсъние и менопауза.

 

Кръвното налягане варира през целия ден. Много са факторите, които го променят. Например, ако човек рязко се изправи, след като дълго време е бил в седнало или легнало положение, настъпва ортостатична хипотония.

Ниско кръвно налягане може да се установи 1-2 часа след обилно нахранване, особено при злоупотреба с въглехидрати и алкохол. Това е т.нар. постпрандиална хипотония.

Друг вид е нервно медиираната хипотония, която настъпва след продължително стоене в изправено положение. Смята се, че тя е резултат от лоша комуникация между сърцето и мозъка. Понякога се провокира и от емоционален стрес.

 

Ниско кръвно налягане се установява при следните условия:

 • Бременност. Хипотонията е често явление в първите 24 гестационни седмици. Резултат е от естественото през бременността разширяване на кръвоносните съдове. В повечето случаи след раждането кръвното налягане на майката се връща към нормалните си стойности.
 • Сърдечни нарушения. Инфаркт, сърдечна недостатъчност, заболяване на миокардните клапи и изключително забавена сърдечна честота (т.нар. брадикардия) могат да причинят ниско кръвно налягане.
 • Хормонални проблеми. Заболявания на паращитовидните жлези, недостатъчност на надбъбречните жлези, понижени нива на кръвната захар (хипогликемия) и други обменни нарушения понякога водят до хипотония.
 • Дехидратация. Когато организмът е лишен от достатъчно вода, намаляват обемът и налягането на кръвта. За това обикновено допринасят: повишаването на телесна температура, повръщането, диарията, прекомерната употреба на диуретици и други фактори.
 • Загуба на кръв. След тежко нараняване, както и при вътрешен кръвоизлив, възниква хипотония. Дължи се на намаленото количество на циркулиращата кръв.
 • Масивна инфекция. Ако вредни микроорганизми попаднат в тялото, те навлизат в кръвния поток и при липса на лечение причиняват септичен шок. Той се проявява с ниско кръвно налягане, сърцебиене, треска, задържане на урина. Състоянието е животозастрашаващо и налага спешна лекарска помощ.
 • Анафилактичен шок. Това е тежка алергична реакция, при която настъпва внезапно и драматично спадане на кръвното налягане. Шокът протича с кожно зачервяване, обриви, сърбеж, секреция от дихателните пътища, сърцебиене, увреждане на кръвообращението, оток на гласните връзки и задушаване.

Разумно е склонните към алергии да носят със себе си ампула с адреналин, който да си поставят мускулно и така да противодействат на разширението на кръвоносните съдове, хипотонията и шока.

 • Лекарства. До ниско кръвно налягане води и неправилната употреба на редица медикаменти: диуретици; алфа- и бета-блокери; някои видове антидепресанти; таблетки за еректилна дисфункция и др.
 • Дефицит на витамини и минерали. Недостигът на витамин B12, витамин В9 и желязо пречи на организма да произвежда достатъчно червени кръвни клетки. При такива условия се развива анемия, която причинява хипотония.

 

Какво да правим при ниско кръвно налягане?

 

Хипотония. Хистидин. Ниско кръвно налягане, хипотония.

 

Ако хипотонията е безсимптомна или протича с леки оплаквания, обикновено не е необходимо лечение. Много важно е да се установи точната причината за проблема и тя да се атакува. Ето защо, освен физически преглед и измерване на кръвното налягане, понякога се правят електрокардиограма, ехокардиография и тест на бягаща пътека.

Изискват се и лабораторни изследвания, чрез които се установяват: ниво на кръвната захар, наличие на антитела срещу определен дразнител, брой на еритроцити и други особености.

При съмнение за ортостатична хипотония пациентът се завързва за специална маса, която се наклонява в различни посоки. Този тест позволява да се оценят реакциите на организма при промени в телесната позиция.

 

Какви лекарства са нужни?

Често се предписват медикаменти, които повишават обема на кръвта и по този начин се овладява хипотонията. Препоръчват се хормони и други биологично-активни вещества.

В някои случаи се предприемат хирургични интервенции. Прилагат се успокоителни лекарства, витаминни и минерални комплекси.

 

10 изпитани подхода срещу ниското кръвно налягане

 

Хипотония. Сребърна вода. Алкална вода. Момиче пие чаша вода, и таблетка цинк до воден ресурс. Камъни в бъбреците.

 

 1. За да предотвратите хипотонията, причинена от дехидратация, приемайте обилно течности. Препоръчително е да изпивате минимум 2 литра вода на ден.
 2. Избягвайте употребата на алкохол. Той причинява жажда и може, дори в умерени количества, да понижи кръвното налягане.
 3. Добре ще ви подейства консумацията на солено сирене, кисели краставички, айрян. Все пак имайте предвид, че прекомерният прием на сол при възрастните хора е свързан със здравословни проблеми. Разумно е да се консултирате с лекар, преди да увеличите солта.
 4. Не се лишавайте от напитки, които съдържат кофеин (силен чай или кафе). Те повишават кръвното налягане.
 5. Идеално ще ви се отрази пиенето на отвара от куркума, особено ако ниското кръвно налягане е свързано с нарушено храносмилане. Изследвания сочат, че куркумата допринася за активиране на обмяната в организма и по този начин стимулира кръвното налягане. Полезни са също отвари от коприва, розмарин, лют пипер и джинджифил. Тези лечебни растения подобряват кръвната циркулация и общия телесен тонус.
 6. Хранете се често, но с малки порции. Това е начин да предотвратите постпрандиалната хипотония.
 7. Избягвайте къпането с много гореща вода и посещението на сауни, за да не губите отведнъж голямо количество течности.
 8. Въздържайте се от резки движения и внезапни промени в позицията на тялото си. Така ще намалите риска от ортостатична хипотония.
 9. Ограничете негативните емоции чрез релаксация и приятни занимания.
 10. Всекидневно измервайте пулса и кръвното си налягане с един и същ апарат.

При необходимост не отлагайте консултацията с лекар.

Какво е хипотония?

Хипотония е ниско кръвно налягане. В състояние на хипотония може да се затрудни притокът на кръв към мозъка, сърцето и други органи. Тогава възникват застрашаващи живота симптоми.

Какви са границите на ниско кръвно налягане?

Общоприетата граница за идеално кръвно налягане е 120/80 mm Hg. За да се постави диагноза ниско кръвно налягане, стойностите му трябва да са под 90/60 mm Hg.

Какви са симптомите на хипотония?

Най-честите симптоми са лесна умора, замайване, сънливост, слабост и нестабилност при движение, намалена способност за концентрация, гадене, тревожност, чувство за потиснатост и депресия.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 20.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Недялка Димитрова 23.04.2024 at 11:52 - Отговор

  Здравейте, Д-р Шипочлиева. Аз съм на 67г.без заболявания и по принцип съм с ниско кръвно 95/65.В последно време/месец, два/при ставане от сън, съм с главоболие и покачване на кръвното до 140/90.Имам ли повод за притеснение? Благодаря предварително.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 09:49 | Публикувана: 20 септември 2022 в 14:29 | Категория: Хранене и видове храни