Ниско кръвно налягане (хипотония) – защо е опасно и 7 препоръки за овладяването му

Обновена: 13.05.2024|
Олово. Разходка след хранене. Хипотония. Хистидин. Ниско кръвно налягане, хипотония.

По-често говорим за високо, отколкото за ниско кръвно налягане, но хипотонията може да е също толкова опасна, колкото и хипертонията.

Нека разгледаме подробно какво можем да очакваме при понижаване на кръвното налягане под здравословните показатели.

Какво е хипотония?

Хипотония е медицински термин, описващ ниско кръвно налягане. Когато кръвното налягане е по-ниско от нормалните стойности, може да се появят различни симптоми, като слабост, умора, главоболие и дори замъглено зрение. Хипотонията да бъде предизвикана от различни фактори, като дехидратация, небалансирана диета или някои лекарства.

meno 02 400
chrevno 600
meno 02 400
chrevno 600

 

Кръвно налягане – стойности и показатели

Според „Оксфордски медицински речник“ с термина кръвно налягане се означава „натискът, който упражнява кръвта върху стените на главните артерии“.

Състоянието се характеризира с две стойности:

 • Първата определя кръвния натиск, когато се съкращава сърдечният мускул (при систола).
 • Втората – когато сърцето си почива между два удара (при диастола). Показателите се измерват в милиметри живачен стълб – mm Hg.

Съгласно доклад на Американската кардиологична асоциация, максималното нормално кръвно налягане е 139/89 mm Hg, но най-здравословно е налягането, равно на 120/80 mm Hg.

 

При надхвърляне на нормалната горна граница състоянието се определя като хипертония, а при понижаването й под 90/60 mm Hg – като хипотония, т.е ниско кръвно налягане.

Популярната представа е, че хипотонията не е опасна и не е повод за притеснение. Наистина рисковете за сърцето и кръвоносната система при високо кръвно налягане са в пъти повече.

Въпреки това хипотонията може да застраши здравето чрез рязко намаляване на кръвния приток към жизненоважни органи като мозък и сърце. В такава ситуация пациентът изпитва замайване, пулсът му се ускорява и пострадалият губи съзнание.

 

Видове хипотонии

При част от хората с ниско кръвно налягане не възникват никакви болестни прояви. Това състояние за тях е нормално и те нямат нужда от лечение. Други видове хипотония се появяват, когато кръвното налягане спадне внезапно. Тогава настъпват симптоми с различна тежест.

Разграничават се ортостатична, постпрандиална, нервно-медиирана и високорискова хипотония.

 

Ортостатична

Това е понижаване на кръвното налягане при ставане и изправяне. Демонстрира се със световъртеж и прекъсвания на дишането. Дължи се на невъзможност на тялото да регулира кръвното налягане, когато бързо се променят позициите му.

Спадът на налягането обикновено трае няколко секунди, пострадалият сяда или ляга за кратко, след което състоянието му се нормализира. Ортостатичната хипотония се среща във всички възрасти, но най-често засяга хората над 65 години. Нерядко е симптом на друг здравословен проблем и изисква лекарски преглед.

 

Постпрандиална хипотония

 

Ниско кръвно налягане, хипотония.Плеврит - лечение и симптоми. Безсъние и менопауза.

 

Това е внезапен спад на кръвното налягане след хранене. Също засяга възрастните хора в по-голяма степен. Дължи се на неадекватно преразпределение на кръвта, която се насочва към стомаха след преяждане.

 

Нервно медиирано ниско кръвно налягане

При този вид хипотония кръвното налягане спада след продължително стоене. Резултатът е припадък, гадене, замайване или чувство на дискомфорт. По-често от това страдат деца и млади хора, отколкото възрастни.

 

Високорискова хипотония с шок

В такива случаи кръвното налягане е много по-ниско, отколкото при другите видове хипотония.

В тои случай до мозъка, бъбреците и други жизненоважни органи не може да достигне достатъчно кръв, което ги лишава от кислород и хранителни вещества. Органите не работят правилно и губят функциите си.

Тежка хипотония може да настъпи при изгаряния, алергични реакции, инфекции, отравяния и др. Състоянието е фатално, ако не се овладее навреме.

 

Чести симптоми на ниско кръвно налягане

За кръвно налягане под 90/60 mm Hg обикновено говорят следните оплаквания:

 • слабост
 • умора
 • виене на свят
 • сърцебиене
 • гадене
 • жажда
 • усещане на студ
 • притъмняване пред очите
 • замъгляване на зрението
 • временна загуба на паметта

 

 

Какви са причините?

 

 

ниско кръвно налягане

 

Немалко състояния водят до ниско кръвно налягане. То често се явява при:

 • силно обезводняване на организма
 • продължително прилагане на нездравословна и небалансирана диета
 • бременност
 • неправилно дозиране на някои лекарства, като алфа блокери, ангиотензин II рецепторни блокери, АСЕ инхибитори, бета блокери, диуретици, блокери на калциевите канали, лекарства за еректилна дисфункция, трициклични антидепресанти и др.

Виновни за хипотонията могат да бъдат също: хормонални нарушения (диабет, микседем – тежък хипотиреоидизъм), психологически проблеми (тревожност, деструктивен стрес), инфекции, заболявания на кръвта, мозъка, сърцето, белия дроб и др.

 

Диагностика

Не е достатъчно само да се измери кръвното налягане. За да се установи основната причина, довела до хипотония, трябва да се направят кръвни тестове, включително за анемия и диабет. Необходима е електрокардиограма (ЕКГ), чрез която да се прецени дали съществуват нарушения в сърдечния ритъм и има ли структурни аномалии в сърцето.

Добре е да се проследят промените в кръвното налягане за едно денонощие с помощта на специален апарат, наречен Холтер (по името на неговия създател – д-р Норман Холтер). Допълнително могат да се включат: ехокардиография (ултразвуково изследване на миокарда), стрес тест на бягаща пътека или стационарен велосипед, както и други изследвания.

 

Лечението зависи от вида на хипотонията

При хора с ниско кръвно налягане, но без болестни оплаквания, терапия не се провежда. Ако кръвното налягане спадне внезапно, налага се пострадалият веднага да седне или да легне. Правилно е да се поемат течности, съдържащи натрий и калий. Изправянето от седнало или хоризонтално положение трябва да се извършва плавно.

В случаите на тежка хипотония се налага възстановяване на кръвния приток към органите възможно най-бързо, за да се предотврати увреждането им. Това се постига, като в кръвта се въвеждат специални течности. Приемат се медикаменти за повишаване на кръвното налягане или за нормализиране на сърдечния ритъм.

Ако нивото на кръвното налягане е опасно ниско, се включват хормони и други биологично-активни вещества. В зависимост от причината, довела до хипотония, могат да се приложат антибиотици, хирургични интервенции и други лечения.

 

7 препоръки за овладяване на хипотонията

 

Високо кръвно. Ниско кръвно налягане.

 

 1. Всекидневно измервайте кръвното си налягане. Записвайте стойностите му в специална тетрадка, като използвате един и същ апарат. Така ще може да установите при какви условия се понижава кръвното ви налягане и кога изпитвате най-силен дискомфорт.
 2. Не пропускайте профилактичните прегледи. Те ще ви помогнат да реагирате навреме срещу заболявания (инфекции, диабет, хипотиреоидизм и т.н. ), които водят до хипотония .
 3. Хранете се разнообразно, с достатъчно витамини и микроелементи. Липсата на полезни хранителни съставки води до понижаване на кръвното налягане. Например, ниските кръвни нива на витамин В-12, фолиева киселина и желязо водят до анемия, т.е. до недостиг на кръв и поява на хипотония. Подходящи храни за хората с ниско кръвно са месо, риба, яйца, сирене, козе мляко, ядки, семена, покълнала пшеница, спанак, сок от червено цвекло, горски плодове и др.
 4. Редуцирайте въглехидратите. Доказано е, че тази мярка повлиява позитивно не само на телесното тегло. Ограничаването на въглехидратите стабилизира кръвното налягане.
 5. Пийте достатъчно течности. Не допускайте дехидратация на организма си. Тя често се появява при висока температура на околната среда, тежки физически натоварвания, заболявания, свързани с повръщане, диария и други стомашно-чревни оплаквания. При настъпил рязък спад на кръвното налягане, класическо средство за изход от ситуацията е изпиването на 500 мл солен айрян, бавно на малки глътки.
 6. Избягвайте употребата на алкохол. Никога не го съчетавайте с обилно хранене. Спиртните напитки разширяват кръвоносните съдове, с което улесняват пренасочването на кръвта към стомаха.
 7. Движете се. Статистики сочат, че 80 на сто от всички хора с ниско кръвно налягане се занимават с умствен труд, т.е. не са физически активни. Това може да бъде преодоляно с помощта на специални упражнения. Ето три примера за раздвижване от изходно положение – легнал по гръб:
 • Краката се издигат нагоре и се задържат 30 секунди като свещ;
 • Краката се движат, както при каране на колело, в продължение на една минута;
 • С допрени един до друг глезени, повдигнатите нагоре крака изписват въображаеми цифри от 1 до 10.

Тези упражнения придвижват кръвта от крайниците към сърцето. Освен това, при редовно изпълнение, укрепват и коремните мускули.

Добре е също да започваме деня с хладна баня и да го завършваме с ходене пеша за около 20-30 минути. Така ще подобрим съдовия си тонус.

 

Заключение

Въпреки че често се обръща голямо внимание на рисковете, свързани с високото кръвно (хипертония), ниското кръвно налягане (хипотония) също може да крие значителни проблеми за здравето.

Хипотонията представлява кръвно налягане под 90/60 mm Hg. Тя може да доведе до намален приток на кръв към жизненоважни органи, включително мозъка и сърцето, което понякога предизвиква замаяност, ускорен пулс и дори загуба на съзнание.

Ниското кръвно налягане може да се дължи на дехидратация, диетични недостатъци, бременност, употреба на лекарства, хормонални нарушения, психологически фактори и определени медицински състояния.

Диагностицирането на причината за състоянието често включва комбинация от измервания на кръвното налягане, кръвни изследвания, електрокардиограми и други диагностични процедури.

За по-добро управление на хипотонията се препоръчва балансирана диета с ограничена консумация на въглехидрати и алкохолни напитки, добра хидратация, честа физическа активност. Важно е  редовно да се следи кръвното си налягане и да се посещават профилактични прегледи, както и да се изпълняват специфични упражнения, които спомагат за здравословното кръвообращение и укрепват тялото.

 

Често задавани въпроси

Как да разпознаем хипотонията?

Ако имаме кръвно налягане под 90/60 mm Hg, това е знак за ниско кръвно налягане.

Какви могат да са причините за ниско кръвно налягане?

Може да се дължи на дехидратация, диетични недостатъци, бременност, употреба на лекарства, хормонални нарушения, психологически фактори и определени медицински състояния.

Как може да застраши здравето?

Може да доведе до намален приток на кръв към жизненоважни органи, включително мозъка и сърцето, което понякога предизвиква замаяност, ускорен пулс и дори загуба на съзнание.

Категории: Здраве|Публикувана: 02.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Иван Петров 18.04.2024 at 0:19 - Отговор

  На 83 години съм, относително добре за възрастта :) . От дете съм с повишено според нормите кръвно налягане. 145/85 в покой. Мечтата ми да стана професионален пилот не се осъществи напълно поради тази причина . С големи условности станах безмоторен летец, като редовно проверяваха кръвното ми преди полет. И за очудване на авиолекарите, сядах в самолета със 120/70! Измислиха ми диагноза ИНВЕРСИЯ НА КРЪВНОТО, което ми отряза пътя към летателната професия. По-късно в живота кръвното ми беше доста променливо, с обща тенденция към високо и бях диагностициран като хипертоник. С редовно вземане на лекарство поддържах кръвно около 140/80. През лятото на 2023 г. направих една криза 195/100 (силно казано КРИЗА, защото освен висока стойност на налягането нямах други смущения). Кардиолог ми смени лекарството (Микардис), което вземах от 2008 г. Предписа ми 2 лекарства – едното се взема 10 дни през месеца, другото сутрин и вечер ежедневно. Кръвното първоначално се нермализира, после започна да става все по-ниско. Спрях 10-дневното, то продължи да пада. намалих на веднъх дневно, после спрях да вземам и това. Така почти месец, а днес вече видях и двуцифрено (98/55) кръвно. Ниското налягане ми е по-неприятно от високото, което изобщо не усещах! Не ми се ходи на прегледи! Какво друго бихте ме посъветвали?

 2. Петър 30.01.2024 at 14:26 - Отговор

  Чай против стомашни киселини с билката „сладък корен“ повишава кръвното налягане.
  Действа много бързо.
  Проблемът е, че повишава и нивото на кортизол в кръвта. Това е хормонът на събуждането.

 3. Таня 27.01.2024 at 19:02 - Отговор

  Благодаря ви. Имам кръвно налягане 100 на 40. На другия ден е 130 на 80, днес пак 100 на 45. Чувстваш се като пребит и сякаш не виждаш добре……

Оставете коментар

Обновена: 13 май 2024 в 13:35 | Публикувана: 2 юни 2021 в 11:54 | Категория: Здраве