Естествени диуретици в природата – 9 ефективни предложения

Обновена: 13.03.2024|
Естествени диуретици. Хранително натравяне.

Природата ни е дала всичко, от което се нуждаем, за да живеем – храна, вода, витамини и минерали, с които да подхранваме организма си, но и средства, с които да му помагаме.

Именно към нейните чудеса се обръщаме, когато ни е нужна помощ. А колкото по-естествени, толкова по-добре! Днес насочваме поглед към видовете естествени диуретици и как ни помагат.

 

Какво представляват диуретиците?

По своята същност диуретиците са вещества, които помагат на тялото ни да се освободи от излишните количества вода, сол и излишни съставки, попаднали в организма ни. Те постигат това чрез стимулиране на тялото да отделя повече урина.

Чрез това действие се осъществява и освобождаването от редица токсини. Така извършваме ефективен детокс и предотвратяваме натрупване на различни вредни вещества в тъканите. Респективно – работим върху това да бъдем по-здрави в по-дългосрочен план.

Природните диуретици се считат за по-мека алтернатива на диуретиците с рецепта и осигуряват допълнителни ползи за здравето. Те могат да бъдат източник на основни минерали като калий, магнезий и калций, които са важни за различни телесни функции, като поддържането на правилна мускулна и нервна функция.

 

Защо обаче се стига до това да се налага да използваме диуретици?

С годините и напредването на възрастта организмът ни става по-неспособен да отделя както водата, която тъканите не могат да абсорбират, така и различните вещества, които не дават позитиви на тялото.

Освен това обаче задържането на течности се среща често и при бременните жени, като е възможно и при хормонален дисбаланс или след похапване на много солена храна. За съжаление, то е често срещано и при някои здравословни състояния. Такива са:

В такива случаи се препоръчва използването на медикаментозни или натурални диуретични методи. В следващите редове ви представяме някои естествени диуретици, с които да изхвърлите ненужните течности и вещества.

 

1. Зелен чай

 

Естествени диуретици. Зелен чай за отслабване, с 4 купички насипни видове от него.

 

Много пъти сме говорили за зеления чай – включително и като диуретик. Този дар от изтока съдържа много полезни вещества, сред които антиоксиданти и съставки с противовъзпалително действие. Именно на тях се дължи и ефективността му на диуретик.

Освен това помага при отслабване, по-добра концентрация, но и за изхвърляне на токсините след отказване на вредни навици, като тютюнопушене и алкохол, например. Доказано е, че хората, които консумират зелен чай, са по-жизнени, по-здрави и по-щастливи в дългосрочен план.

 

2. Глухарче

Познаваме го като цвете и бурен от деца, както и като растение, чиито семенца изпълняват желания, след като прецъфти.

В действителност глухарчето е мощно натурално средство, което се използва за лечение на редица състояния. То е и прекрасен диуретик – един от най-мощните по нашите ширини.

Листата от глухарче съдържат много витамини и минерали, но и различни съединения, които помагат на бъбреците да осъществяват дейността си по-интензивно.

Благодарение на това след употреба на отвара от глухарче се увеличава честотата на уриниране и организмът се прочиства по-бързо от вредните вещества и задържаната вода.

Единственият минус на глухарчето е, че приготвеният чай от него е горчив и е хубаво да си подготвите подсладител и/или лимон.

 

3. Магданоз

Често го използваме като подправка – за супи, салати, готвени ястия. Знаете ли обаче, че е изключително силен диуретик?

Точно така, магданозът много добре може да ни помогне в борбата с излишните течности в тялото. Затова и столетия наред той е бил използван като естествен дуиретик.

Магданозът е богат на витамини и повишава обема на урината, като помага на организма да намали обратния прием на солите в бъбреците. Така се намалява и отокът в тъканите, и се изхвърлят повече натрий и калий от организма.

 

4. Коприва

 

Естествени диуретици. Супа от коприва. Купичка с коприва, готова за готвене.

 

Парлива, но изключително полезна – не можем да устоим на копривата. Още повече когато узнаем, че тя е много силен диуретик, благодарение на всички полезни вещества в листата й. Те подпомагат целия организъм, но в специфика влияят на отделителната система.

За оптимален ефект – пригответе чай от коприва и ще усетите чудодейното й действие в намаляването на задържаната вода и токсини съвсем скоро.

 

5. Вода

Изненадващо, но много често забравяме, че пиенето на вода всъщност е най-добрият начин да се освободим от токсините и излишните течности.

Обикновено я пренебрегваме, но тя всъщност съдейства много както за хидратирането на целия организъм и всички тъкани в него, така и за по-интензивното изхвърляне на токсините и излишните количества течност.

Пиенето на повечето вода стимулира работата на бъбреците и така действа като естествен диуретик.

 

6. Червени боровинки

Бери плодовете са незаменими за целия организъм, но поставяме червените боровинки на фокус и като естествени диуретици. Затова и много често се прилагат, когато става дума за бъбречни заболявания, които изискват по-сериозно освобождаване на течности и отмиване на токсини, като цистит например.

Те са и един от най-добре познатите естествени диуретици – използват се от векове от жените по цял свят, като не променят pH на урината и имат един голям плюс – изключително бързото си обезболяващо действие.

 

7. Краставиците като естествени диуретици

Когато говорим за природни методи за детокс и естествени диуретици, краставиците са един от зеленчуците, които помагат бързо и ефективно.

Те съдържат голямо количество витамини, но имат и високо съдържание на вода, която стимулира работата на бъбреците ни. Именно така постигат и добрия си диуретичен ефект.

 

8. Глог

 

Глог, чай.

 

Този родственик на розовото семейство е мощен диуретик. Има потенциала да намали задържането на течности, а изследвания показват, че хранителните вещества на растението увеличават отделянето и потока на урината.

Плодовете на глога под формата на чай могат да действат и като диуретици, допринасяйки за лечение на бъбречни проблеми.

 

9. Хвощ (Конска опашка)

Проучване от 2014 г. установява, че екстрактът от хвощ има същите диуретични ефекти като лекарствата, отпускани с рецепта, но с по-малко странични ефекти.

Хвощът може да бъде добра алтернатива на диуретиците с рецепта, особено ако сте имали проблеми със страничните им ефекти.

 

Други начини за намаляване на задържаните течности

 

Рак на гърдата. Естествени диуретици.

 

Други методи също могат да ви помогнат да намалите задържането на течности.

Те включват:

  • Упражнения: Физическата активност може да помогне да се отървете от излишната течност, като увеличите притока на кръв към тъканите, което води до изпотяване.
  • Увеличете приема на магнезий: Магнезият е електролит, който помага за регулиране на баланса на течностите. Доказано е, че магнезиевите добавки помагат за намаляване на задържането на течности при жени с предменструален синдром.
  • Яжте храни, богати на калий: Това може да увеличи производството на урина и да намали нивата на натрий, намалявайки задържането на вода.
  • Консумирайте по-малко сол: Диетата с високо съдържание на сол може да насърчи задържането на течности.

 

За какво да внимаваме?

Диуретиците могат да бъдат полезни за хора с бъбречни заболявания, чиито бъбреци не могат да филтрират калий. Това може да доведе до натрупване, което води до сериозни здравословни проблеми.

Диуретиците могат също да променят нивата на други важни минерали в тялото като магнезий.

Нивата на натрий, калий и магнезий трябва да се проверяват често, когато се използват естествени диуретици. Бъбречната функция и кръвното налягане също се нуждаят от редовно тестване.

Какво означава естествени диуретици?

По своята същност диуретиците са вещества, които помагат на тялото ни да се освободи от излишните количества вода, сол и излишни съставки, попаднали в организма ни. Те постигат това чрез стимулиране на тялото да отделя повече урина.

Защо се налага използването на естествени диуретици?

С годините и напредването на възрастта организмът ни става по-неспособен да отделя както водата, която тъканите не могат да абсорбират, така и различните вещества, които не дават позитиви на тялото.

Кои са естествените диуретици?

В списъка с естествени диуретици попадат зеленият чай, глог, коприва, магданоз и др.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 14.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:19 | Публикувана: 14 юни 2021 в 11:41 | Категория: Билки, Здраве