Тахикардия или ускорено сърцебиене

Обновена: 08.03.2024|
Тахикардия, ускорено сърцебиене.

„Усетих сърцето си в гърлото, щеше да изскочи“. Чували сте подобни думи, нали? Те метафорично представят ускореното сърцебиене. Това е вид аритмия. Нормално броят на сърдечните удари в минута варира от 60 до 80, но ако надхвърли 100, състоянието се назовава с медицинския термин тахикардия.

Кой я причинява, как се демонстрира, с какво се лекува и може ли да се предотврати? Подробностите са тук.

 

Защо е важна електрическата система на миокарда?

Няма как да се справим с ускореното сърцебиене, ако не сме наясно със структурата и функциите на миокардната електрическа система.

 

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

И така, човешкото сърце се състои от четири камери – две горни, наречени предсърдия и две долни – вентрикули.

Сърдечният ритъм обикновено се контролира от структура, наречена синусов възел. Представлява сбор от клетки, които могат да създават електрическо възбуждане. Това всъщност е естествен пейсмейкър, разположен в дясното предсърдие.

Импулсите от синусовия възел преминават през предсърдията, принуждавайки ги да се свиват и да изпомпват кръвта към долните сърдечни камери.

След това електрическите сигнали достигат до група клетки, наречена атриовентрикуларен (AV) възел, чиято функция е леко да забавя възбуждането, преди да го препрати към вентрикулите.

Това забавяне позволява на долните камери да се напълнят с кръв. Те също се свиват под действие на импулсите, което позволява да се изпомпва кръв – от дясно към белите дробове, а от ляво към останалата част от тялото.

Всички фактори, затрудняващи или увреждащи тази сложна система, може да принуждават сърцето да бие твърде бързо, прекалено бавно или неравномерно.

 

Кои са виновниците за учестено сърцебиене?

 

Тахикардия, учестено сърцебиене. Сепсис. Понижаване на кръвното налягане.

 

Тахикардия се причинява от всяко нещо, способно да нарушава нормалните електрически импулси, контролиращи скоростта, с която миокардът изпомпва кръвта.

Много фактори водят до проблеми в тази сърдечна електрическа система. Сред тях са:

 • заболявания, свързани с лошо кръвоснабдяване, включително атеросклероза, повредени клапи, кардиомиопатия, тумори, инфекции
 • вродени сърдечни нарушения (аномалии в структурата на миокарда, метаболитни увреждания и др.)
 • високо или ниско кръвно налягане
 • странични ефекти на някои лекарства – антибиотици, противогъбични средства, медикаменти срещу кашлица и др.
 • силни емоции, тревожност, паника (отдавна е доказано, че когато в организма се отделят хормони на стреса, сърдечният ритъм се ускорява)
 • електролитен дисбаланс, породен от промени в кръвните нива на микроелементи като натрий, калий, магнезий
 • тютюнопушене
 • приемане на наркотици
 • злоупотреба с алкохол и кофеинови напитки

В някои случаи точната причина за ускорено сърцебиене остава неразкрита. Факт е обаче, че всяко състояние, оказващо натиск или вредна на миокардния мускул, увеличава риска от тахикардия.

Тя може да настъпи и при анемия, диабет, някои белодробни заболявания, повишаване на телесната температура над 38 градуса, хипертиреоидизъм (свръхактивна функция на щитовидна жлеза) и др.

Стареенето на организма е също фактор за проблема.

 

Симптоми на тахикардия

 

Тахикардия, учестено сърцебиенеЕстествени начини за пречистване на белите дробове.Електролитен дисбаланс.

 

При стартирало сърцебиене настъпва недостиг на кислород за тъканите и органите. Състоянието е в основата на следните симптоми:

 • задух
 • ускорен пулс
 • мощно, отчетливо усещане на сърдечната дейност
 • болка в гърдите
 • световъртеж
 • припадък

 

Диагностика на ускорената сърдечна дейност

 

Тахикардия, ускорено сърцебиене.

 

След общ преглед, на пациента се прави електрокардиограма (ЕКГ), както и ултразвуково изследване на миокарда (eхокардиография).

Друг често прилаган тест е проследяване на сърдечната дейност чрез апарат на Холтер. Това устройство регистрира сърдечния ритъм в рамките на 24 до 48 часа, след което кардиолог анализира получения запис.

Ползва се и т.нар. електрофизиологично изследване. Извършва се под локална анестезия. Електрическата активност на миокарда се установява с помощта на катетър, поставен през слабините в сърцето. За детайлна диагностика се прилагат ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КТ) на сърцето.

Ако е необходимо да се изясни основното състояние, допринасящо за тахикардия, се правят лабораторни изследвания, включително пълна кръвна картина.

 

Как се лекува тахикардия?

Когато сърдечната честота е повишена, лечението има за цел да я забави и така да предотврати бъдещи усложнения.

Най-лесно ускореният пулс се нормализира чрез т.нар. „вагусови маневри“. Това са различни подходи за стимулиране на блуждаещия нерв, известен още като nervus vagus, свързващ мозъка с вътрешните органи.

Например, сърдечният ритъм се забавя, когато лицето на пострадалия се напръска със студена вода или върху челото му се постави плик с лед или бъде накаран да се изкашля.

Предписват се също антиаритмични средства. Това са лекарства, способни на въздействат върху електрическите свойства на миокарда. По такъв начин те нормализират сърдечния ритъм и го държат под контрол.

В случаи на възобновяващо се ускорено сърцебиене, дължащо се на допълнителни електрически импулси, се прилага метод, наречен катетърна аблация. При въпросната процедура специален катетър се придвижва към сърцето през вена от областта на слабините. Чрез електроди на катетъра, при придвижването му, се изгаря източникът на допълнителните импулси, водещи до тахикардия.

Когато с горните методи не може да се овладее ускореното сърцебиене, извършва се оперативна интервенция – под кожата се имплантира пейсмейкър. Това е малко устройство, което открива аритмията и генерира импулси, чрез които възстановява нормалната сърдечната дейност.

 

10 препоръки срещу ускорено сърцебиене

 

Тахикардия, ускорено сърцебиене. Магнезий и менопауза, каква е връзката.

 

 1. Хранете се здравословно, за да подобрите функциите на сърцето си. Осигурявайте си достатъчно омега-3 мастни киселини, витамини, магнезий и калий. За целта наблегнете на рибата, зехтина, ядките, семената, зеленолистните зеленчуци и сушените плодове.
 2. Не се лишавайте от движения. Разходките сред природата и утринната гимнастика укрепват миокарда.
 3. Поддържайте нормално телесно тегло. Не забравяйте, че затлъстяването увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания.
 4. Контролирайте кръвното си налягане и нивата на лошия холестерол.
 5. Гарантирайте си 7- или 8-часов сън. Кардиолози предупреждават, че липсата на достатъчно сън или прекаляването с него водят до сърдечно-съдови проблеми.
 6. Внимавайте с концентратите и упойващите вещества. Ако са ви постоянни спътници, говорете с личния си лекар за стратегии и програми, които ще ви помогнат да се справите с възникналата зависимост.
 7. Скъсайте с цигарите. Отдавна се знае, че никотинът предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и ускорява сърдечния ритъм.
 8. Ограничавайте кофеина. Почитателите на кафето трябва да го приемат умерено – не повече от две чашки на ден. Любителите на силния чай може да се преориентират към билкови отвари, например от маточина или мента.
 9. Имайте предвид, че някои лекарства за настинка и кашлица съдържат стимуланти, които провокират тахикардия. Посъветвайте се с кардиолог какви медикаменти е добре да избягвате;
 10. Овладявайте стреса чрез медитация, йога и ведро настроение.

Приемайте житейските несгоди откъм смешната им страна. Неслучайно великият Чарли Чаплин е твърдял, че „Хуморът е лекарство“ и „Ден без смях е пропилян ден“.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.04.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:57 | Публикувана: 15 април 2022 в 12:03 | Категория: Здраве