Копривата – какво трябва да знаем за ползите от нея
Копривата – познаваме я още от деца като парливо растение, което има място сред природата и често: на трапезата и в менюто ни. Днес ще разкажем за всички полезни свойства на копривата за организма.
Какво трябва да знаем за копривата?
Копривата е многогодишно растение, от което има общо около 45 вида в световен мащаб. Най-разпространена е обикновената коприва, която се среща предимно в дивата природа. Специфика на растението е неговата парливост. Тя произлиза от сока, който отделят власинките, покриващи листата й при допир. Той, от своя страна, е комбинация от хистамин и мравчена киселина.
Усещането е леко и по своята същност – безвредно за човека, освен при наличие на алергия към сока на копривата. В повечето случаи остава само неприятно боцкане, което отминава в рамките на няколко часа. То лесно може да бъде потушено от крем с алое или друг тип хидратиращо и успокояващо епидермиса мазило.
За хранене се използват само листата на копривата. Добре е тя да се употребява прясна, откъсната в периода преди цъфтеж. Това време се познава по кичестите зелени мънички цветчета, обикновено в най-горната част на растението.
От друга страна, учени са установили полезни качества и в стеблото, семената и корените й, което прави копривата рядко богатство.
Безспорно много хора я избягват заради времето, което отнема да се откъснат и обработят листата й, които парят дори през тънки ръкавици, но повярвайте ни – търпението и дискомфортът си заслужават. Вижте защо това е така.
Полезните вещества в копривата
Наричат я “чудо на природата” и “лековит дар” и това не е далеч от истината.
Под парещата си същност копривата крие редица полезни вещества за целия организъм. В козметичната индустрия растението е познато като изпитан лек срещу косопад. Има изключително високо съдържание на желязо – копривата е растенията, които са най-богати на елемента. Счита се и за антианемично средство за хората, предразположени към това състояние: възрастни, бременни, кърмачки и хора, занимаващи се с активен труд.
Сред състава на копривата намираме още хлорофил, фолиева киселина, магнезий и калий – всички те са отговорни както за здравето на тялото, доброто състояние на нервната система и ума. Към това се добавя и богатство на белтъчини от растителен произход – почти толкова, колкото в месото и яйцата. За разлика от тях обаче, копривата се усвоява много по-лесно и бързо от организма и не натоварва излишно храносмилането.
Добавяме към микса и витамин C, както и витамините A, B, D, E и K и копривата се доближава още повече до статута си на магически за организма продукт. От друга страна, тя е много богата и на минералите калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий, мед.
Освен всичко това копривата има и силни противовъзпалителни свойства. Те са толкова големи, че дори се твърди, че чаят от растението облекчава болките при артрит.
За разлика от много други природни дарове и изкуствени съставки обаче, копривата щади организма и не предизвиква натрупване на вредни вещества в него – дори напротив. Известни са и нейните диуретични свойства. Затова и много често е избор на редица специалисти при детоксикация на организма.
При какво още помага копривата?
Вече споменахме за това, че парещото растение помага при артрит. След описания микс от полезни витамини и минерали, няма как да не ви споделим и за още няколко нейни свойства.
- Диуретично действие. По естествен път тя действа изключително благотворно на цялата храносмилателна система, като главно насочва усилията си към изчистването на токсините.
- Кръвоспиращо и антианемично действие. Това я прави препоръчано растение за консумация при състояния, свързани със заболявания на кръвта.
- При високо съдържание на захар в кръвта – само след 1-2 приема тя чувствително подобрява нивата й.
Нещо повече – копривата е враг на всички възпаления в организма и се използва ефективно дори при проблеми на отделителната система – включително при задържане на течности. Правени са редица изследвания и за това, че влияе благотворно при една от най-често срещаните алергии – сенната хрема.
И ако това все още не ви е убедило, че трябва да я добавите към менюто си, допълваме още едно нейно качество.
При преумора копривата действа като стимул за организма по естествен път да повиши концентрацията и работоспособността, и да премахне нервното напрежение.
Как да приемаме копривата
Чай, супа, каша или като изсушена подправка – изборът е изцяло ваш!
Голям плюс на тази така разпространена билка е, че тя не губи качествата си при термична обработка. Разбира се, за предпочитане е да я задушите пред това да я пържите, тъй като по-високата температура ще убие част от витамините и минералите в нея.
От гледна точка на хранителни стойности, копривата не отстъпва на някои от най-здравословните храни. В 100 гр. коприва се съдържат средно:
- 42 калории;
- много малко мазнини;
- въглехидрати на стойност 7.49 г;
- 6.9 г изключително полезни за организма фибри;
- изключително малко количество захари;
- около 2.71 г белтъчини;
Останалото е вода.
Коприва при бременност
Добри новини за всички бъдещи майки – подобно на много други природни дарове, копривата е едно от позволените и дори препоръчани блага за вас.
Тя ще ви помогне с приема на достатъчно желязо за вас и плода, а калцият и калият ще укрепят костите на мама и бебе. Освен това ще поддържа всички съставки на кръвта и антителата ви в норма и ще помогне да се възстановите по-бързо след раждането.
Именно тогава ще ви бъде и още по-полезна, тъй като копривата е един от продуктите, които дават допълнителен тласък на организма да произвежда повече кърма, богата на полезни вещества.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Левурдата (див лук) съдържа куп полезни свойства. Помага за състоянието на чревната флора, имунната система, високото кръвно и други.
Чай от коприва е използван от векове за много здравословни проблеми, затова днес ви представяме рецепта и обсъждаме ползите му.
Всеки знае, че зеленолистните зеленчуци са сред най-полезните растения и достойно място сред тях взима непретенциозният, но вкусен […]
4 Коментара
Това, за което говорите се отнася за желзото в СПАНАКА, а не се копривата!!!
Здравейте,
Копривата също е сред храните, богати на желязо, както е и спанакът. Да, той съдържа повече милиграми желязо на 100 г, но това не изключва копривата, заедно с лапад, целина, магданоз. Но тази статия е посветена на копривата, по тази причина не сме споменавали другите богати на желязо зеленчуци. :)
Дай Боже да не се разнесе информацията за наличие на желязо в копривата,защото населението от крайните квартали ще ни лишат от нея…
Белтъчините,витамините,микроелементите-да,но желязото му сложете една десетична запетая напред,защото нашия проф.по фармакология ни каза,че на времето първите,които изчислявали желязото в копривата объркали тази запетая и това се разбрало след 100г ,а някои още не го знаят.На мен лично до миналата година не ми пречеше да я ям в комбинация с лапад на манджа,но сега ме разстройва значително ,както и майка ми.