Копривата – познаваме я още от деца като парливо растение, което има място сред природата и често: на трапезата и в менюто ни. Днес ще разкажем за всички полезни свойства на копривата за организма.

 

Какво трябва да знаем за копривата?

Копривата е многогодишно растение, от което има общо около 45 вида в световен мащаб. Най-разпространена е обикновената коприва, която се среща предимно в дивата природа. Специфика на растението е неговата парливост. Тя произлиза от сока, който отделят власинките, покриващи листата й при допир. Той, от своя страна, е комбинация от хистамин и мравчена киселина.

Усещането е леко и по своята същност – безвредно за човека, освен при наличие на алергия към сока на копривата. В повечето случаи остава само неприятно боцкане, което отминава в рамките на няколко часа. То лесно може да бъде потушено от крем с алое или друг тип хидратиращо и успокояващо епидермиса мазило.

За хранене се използват само листата на копривата. Добре е тя да се употребява прясна, откъсната в периода преди цъфтеж. Това време се познава по кичестите зелени мънички цветчета, обикновено в най-горната част на растението.

От друга страна, учени са установили полезни качества и в стеблото, семената и корените й, което прави копривата рядко богатство.

Безспорно много хора я избягват заради времето, което отнема да се откъснат и обработят листата й, които парят дори през тънки ръкавици, но повярвайте ни – търпението и дискомфортът си заслужават. Вижте защо това е така.

 

Полезните вещества в копривата

 

Купичка с коприва, готова за готвене.

 

Наричат я “чудо на природата” и “лековит дар” и това не е далеч от истината.

Под парещата си същност копривата крие редица полезни вещества за целия организъм. В козметичната индустрия растението е познато като изпитан лек срещу косопад. Има изключително високо съдържание на желязо – копривата е растенията, които са най-богати на елемента. Счита се и за антианемично средство за хората, предразположени към това състояние: възрастни, бременни, кърмачки и хора, занимаващи се с активен труд.

Сред състава на копривата намираме още хлорофил, фолиева киселина, магнезий и калий – всички те са отговорни както за здравето на тялото, доброто състояние на нервната система и ума. Към това се добавя и богатство на белтъчини от растителен произход – почти толкова, колкото в месото и яйцата. За разлика от тях обаче, копривата се усвоява много по-лесно и бързо от организма и не натоварва излишно храносмилането.

Добавяме към микса и витамин C, както и витамините A, B, D, E и K и копривата се доближава още повече до статута си на магически за организма продукт. От друга страна, тя е много богата и на минералите калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий, мед.

Освен всичко това копривата има и силни противовъзпалителни свойства. Те са толкова големи, че дори се твърди, че чаят от растението облекчава болките при артрит.

За разлика от много други природни дарове и изкуствени съставки обаче, копривата щади организма и не предизвиква натрупване на вредни вещества в него – дори напротив. Известни са и нейните диуретични свойства. Затова и много често е избор на редица специалисти при детоксикация на организма.

 

При какво още помага копривата?

Вече споменахме за това, че парещото растение помага при артрит. След описания микс от полезни витамини и минерали, няма как да не ви споделим и за още няколко нейни свойства.

  • Диуретично действие. По естествен път тя действа изключително благотворно на цялата храносмилателна система, като главно насочва усилията си към изчистването на токсините.
  • Кръвоспиращо и антианемично действие. Това я прави препоръчано растение за консумация при състояния, свързани със заболявания на кръвта.
  • При високо съдържание на захар в кръвта – само след 1-2 приема тя чувствително подобрява нивата й.

Нещо повече – копривата е враг на всички възпаления в организма и се използва ефективно дори при проблеми на отделителната система – включително при задържане на течности. Правени са редица изследвания и за това, че влияе благотворно при една от най-често срещаните алергии – сенната хрема.

И ако това все още не ви е убедило, че трябва да я добавите към менюто си, допълваме още едно нейно качество.

При преумора копривата действа като стимул за организма по естествен път да повиши концентрацията и работоспособността, и да премахне нервното напрежение.

 

Как да приемаме копривата

Чай, супа, каша или като изсушена подправка – изборът е изцяло ваш!

Голям плюс на тази така разпространена билка е, че тя не губи качествата си при термична обработка. Разбира се, за предпочитане е да я задушите пред това да я пържите, тъй като по-високата температура ще убие част от витамините и минералите в нея.

От гледна точка на хранителни стойности, копривата не отстъпва на някои от най-здравословните храни. В 100 гр. коприва се съдържат средно:

  • 42 калории;
  • много малко мазнини;
  • въглехидрати на стойност 7.49 г;
  • 6.9 г изключително полезни за организма фибри;
  • изключително малко количество захари;
  • около 2.71 г белтъчини;

Останалото е вода.

 

Коприва при бременност

Добри новини за всички бъдещи майки – подобно на много други природни дарове, копривата е едно от позволените и дори препоръчани блага за вас.

Тя ще ви помогне с приема на достатъчно желязо за вас и плода, а калцият и калият ще укрепят костите на мама и бебе. Освен това ще поддържа всички съставки на кръвта и антителата ви в норма и ще помогне да се възстановите по-бързо след раждането.

Именно тогава ще ви бъде и още по-полезна, тъй като копривата е един от продуктите, които дават допълнителен тласък на организма да произвежда повече кърма, богата на полезни вещества.