Екзема на краката

Обновена: 08.03.2024|
Екзема на краката.

Екзема на краката е възпалително кожно заболяване, засягащо хора с лошо кръвообращение. В медицината се нарича стазис дерматит или застойна екзема. Обикновено се проявява върху подбедриците и стъпалата. В следващите редове представяме най-важното за този здравословен проблем.

 

Защо се появява застойна екзема?

Известно е, че клапите във вените на краката помагат за изтласкване на кръвта към сърцето. При венозна недостатъчност клапите отслабват, което води до задържане на течности в долната част на тялото. В такива случаи натискът върху вените нараства и се увреждат най-фините кръвоносни разклонения. Това позволява преминаване на течности, кръвни клетки и протеини от капилярите в тъканите и формиране на периферни отоци.

Проблемът често се причинява от стареене, но може да се дължи на сърдечно, бъбречно или друго заболяване.

 

Кои хора са предразположени към екзема на краката?

Повечето пациенти със стазис дерматит са на възраст над 50 години. Жените са по-склонни към застойна екзема, отколкото мъжете. Както отбелязахме, водещ рисков фактор е венозната недостатъчност, но не всеки с този проблем развива екзема на краката.

Предразполагащи са следните условия:

 

Какви са симптомите при екзема на краката?

 

. Оставете празно, ако то е с изцяло декоративна цел.

 

Болестта засяга долната част на краката от едната или от двете страни. Не е изключена поява на застойна екзема и в други области на тялото, но това се случва много рядко.

Ранни признаци на стазис дерматит са отоци около глезените и кожни увреждания по подбедриците и стъпалата.

Върху тях се появяват петна, които са оранжево-червени, ако кожата е светла. Петната са лилави, кафяви, понякога сиви у по-мургавите хора. Пострадалите изпитват дискомфорт. Понякога имат чувството, че ги полазват мравки. Засегнатите места са сухи и сърбят.

В други случаи основните оплаквания са тежест и болки в краката. Симптомите са най-силно изразени след дълги периоди на седене или стоене.

 

Как се доказва застойна екзема?

Преди всичко диагнозата се основава на оплакванията и вида на кожата. Прилагат се и изследвания със звукови вълни, чрез които се проверява движението на кръвния поток. При основно заболяване, свързано с отоци по краката, се провеждат общ и биохимичен кръвен тест, анализ на дермални частици от засегнатите области и други изследвания.

 

Има ли са усложнения при екзема на краката?

 

Екзема на краката.

 

Ако липсва лечение, кожата постепенно става лъскава. Екземата се разраства, отоците се увеличават. Настъпват удебеляване, втвърдяване и потъмняване на кожата. По нея се образуват неравности. Понякога в увредените места се отварят рани. Формират се язви, които нерядко кървят.

При бактериална инвазия в кожата възникват абсцеси. В тежките случаи може да се развие остеомиелит (инфекциозно възпалително заболяване на костите).

 

Как се лекува застойна екзема?

Тя е хронично болестно състояние, което изисква дългосрочна терапия под ръководството на опитен дерматолог и специалист по съдови заболявания. Лечението е свързано с точно установяване на причината за възникналата екзема на краката и отстраняване на факторите, които водят до усложнения.

Изписват се антихистаминови таблетки или мехлеми за преодоляване на сърбежа и общия дискомфорт, също – кортикостероидни медикаменти и антисептични разтвори срещу възпалението.

Прилагат се противобактериални средства, включително антибиотици, ако кожата е инфектирана. Може да се ползват мехлеми за регенерация на тъканите и витаминни комплекси за общо укрепване. Обикновено лекарят изгражда план за прилагане на лекарства и други средства, съобразен с възрастта на пациента, симптомите и цялостното му здравословно състояние.

 

Алтернативна терапия

 

Екзема на краката. Лайка, ползи и употреба.

 

Народната медицина предлага множество билки, от които пострадалите могат да се възползват, за да облекчат симптомите си при екзема на краката:

 • Отвара от лайка. Помага благодарение на своите антиоксидантни свойства. С нея се обливат краката всяка вечер. Течността остава върху кожата за около 20 минути. След това краката се подсушават с чиста, мека кърпа.
 • Отвара от алое вера. Има регенериращи свойства. При редовното й нанасяне върху кожата намаляват възпалението и сърбежът.
 • Ябълков оцет. Поради антимикробните си свойства той действа профилактично срещу усложненията при екзема на краката.
 • Масло от жълт кантарион. Предотвратява раздразнението и сърбежа по кожата. Препоръчително е да се мажат краката всяка вечер преди лягане.
 • Лавандулово масло. Подхранва и обновява поразените места. Може да предотврати появата на малки мехури, сърбеж и възпаление, причинени от екземата;
 • Кокосово масло. Регенерира и подхранва кожата. Осигурява баланс на влагата. Подходящо е при сухи, сърбящи, зачервени и възпалени крака;
 • Куркума. Убива микробите в дълбочина. За целта към куркумата се добавя малко зехтин. Прави се смес, която се нанася върху краката вечер преди лягане, а на сутринта те се почистват с хладка вода.
 • Отвара от изсушена бяла черница. При редовно нанасяне върху увредените места премахва сърбежа и лющенето на кожата.

 

Диетични препоръки

В случай на обостряне при застойна екзема, правилно е да се наблегне на пресните зеленчукови и плодови салати. Те съдържат витамин С, който е антиоксидант и укрепва кръвоносните съдове.

Добре е във всекидневното меню често да присъстват риба и морски дарове, които са богати на омега-3 мастни киселини. Те действат като антиоксиданти. Множество клинични проучвания сочат, че омега-3 мастните киселини облекчават и оздравяват сухата и лющещата се кожа.

Разумно е страдащите от екзема да изключат от храненето си продуктите, към които са проявили симптоми на алергия. Същото се отнася и за всички лакомства, съдържащи трансмазнини.

Наблюдения сочат, че трансмазнините водят до тежки усложнения при съществуваща екзема.

Много важно е да не се злоупотребява с алкохол и тютюнопушене. Тези вредни привички са причина за свиване на периферните кръвоносни съдове, както и за метаболитни нарушения в кожата.

 

10 профилактични правила:

 1. Използвайте компресионни чорапи, за да намалите отоците на краката.
 2. Не се задържайте дълго време в една поза, независимо дали сте в седнало или изправено положение.
 3. Повдигайте краката си над нивото сърцето, поне за няколко минути на всеки два часа.
 4. Не се мийте с много гореща вода, за да не изсушавате кожата си.
 5. Носете удобни обувки.
 6. Обличайте памучни, меки дрехи, които не ви стягат и не са изработени от синтетични, твърди или влакнести тъкани.
 7. Поддържайте ноктите си къси и чисти. Така ще намалите щетите в случай на силен сърбеж, причинен от екземата.
 8. Не допускайте контакт с дразнещи вещества. Ако той все пак ви се налага, изолирайте поразените места. Не забравяйте, че кожата ви е много чувствителна.
 9. Правете всекидневно упражнения, подходящи за вашата възраст и здравословно състояние.
 10. Избягвайте всичко, което ви изтощава физически и емоционално.

Какво представлява екзема на краката?

Екзема на краката е възпалително кожно заболяване, засягащо хора с лошо кръвообращение. В медицината се нарича стазис дерматит или застойна екзема

Кои хора са предразположени към екзема на краката?

Повечето пациенти със стазис дерматит са на възраст над 50 години. Жените са по-склонни към застойна екзема, отколкото мъжете. Както отбелязахме, водещ рисков фактор е венозната недостатъчност.

Какви са симптомите при екзема на краката?

Ранни признаци на стазис дерматит са отоци около глезените и кожни увреждания по подбедриците и стъпалата. Върху тях се появяват петна, които са оранжево-червени, ако кожата е светла.

Има ли усложнения при липса на лечение на екзема на краката?

Ако липсва лечение, кожата постепенно става лъскава. Екземата се разраства, отоците се увеличават. Настъпват удебеляване, втвърдяване и потъмняване на кожата. По нея се образуват неравности. Понякога в увредените места се отварят рани.

Как се лекува екзема на краката?

Изписват се антихистаминови таблетки или мехлеми за преодоляване на сърбежа и общия дискомфорт, също – кортикостероидни медикаменти и антисептични разтвори срещу възпалението. Прилагат се противобактериални средства, включително антибиотици, ако кожата е инфектирана. Може да се ползват мехлеми за регенерация на тъканите и витаминни комплекси за общо укрепване.

Категории: Здраве|Публикувана: 12.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Вергиния 18.09.2023 at 5:38 - Отговор

  Много обстойно написано.Аз имам този проблем.Ще се възползвам от препоръките на док.Шипочлиева.Благодаря й предварите лно.

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 09:54 | Публикувана: 12 септември 2022 в 10:57 | Категория: Здраве