От високо кръвно налягане, или още наречено хипертония, страдат огромен брой хора по света. Това е изключително често състояние в днешно време. Факторите, които могат да предизвикат хипертония, са разнообразни – стрес, хормонални проблеми, прекарване на различни вирусни заболявания, неблагоприятна среда на живот и развитие и т.н.

За да се справим своевременно с този проблем, е важно да знаем какво представлява и кои симптоми на високо кръвно налягане трябва да разпознаваме.

 

Високо кръвно налягане

Сърцето е мускул, който изпомпва кръвта в тялото и така осигурява нейното движение, доставката на кислород и хранителни вещества до всички клетки, както и отделянето на отпадните продукти и газове.

Понякога здравословен проблем, например – стеснена артерия, може да затрудни кръвоснабдяването на жизненоважни органи.

Кръвното налягане се определя от силата и скоростта на кръвта, която циркулира в кръвоносните съдове, докато се движи из тялото на човека.

При високо кръвно налягане, тази сила се увеличава и създава натиск върху стените на артериите. Това от своя страна води до негативни последици. Или казано с други думи, когато лекарите измерват кръвното налягане на човек, те отчитат силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите, докато тече през тях.

Ако високото кръвно налягане се задържи твърде дълго, често води до сериозно увреждане на кръвоносните съдове. Това, на свой ред, създава различни усложнения, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи. Те включват:

 • сърдечна недостатъчност
 • загуба на зрение
 • сърдечен удар
 • заболяване на бъбреците

Редовното проследяване на налягането и някои показатели на кръвта помага на човек да разбере дали са необходими превантивни мерки.

 

Измерване и граници

 

симптоми на високо кръвно. Ниско кръвно налягане.

 

През повечето време високото кръвно налягане не се проявява с физически симптоми, докато не достигне изключително високи стойности. Неслучайно хипертонията е позната още като “тихия убиец”.

За да разберем, че страдаме от високо кръвно налягане, се препоръчва честото му измерване, дори и в домашни условия, чрез апарат за кръвно. Той отчита две стойности – горна и долна граница на кръвното налягане.

 • Систоличното налягане е т. нар. горна граница на кръвното налягане. Тя отчита налягането на кръвта, когато сърцето се свива.
 • Диастолното налягане е съответно кръвното налягане между ударите на сърцето. Това е по-ниското число на измерването и представлява долната граница, когато сърцето почива между ударите.

Показанията на кръвното налягане са в милиметри живачен стълб (mm Hg).

 

Стойности на кръвното налягане

Систолно (mm Hg) Диастолно (mm Hg)
Нормално Под 120 Под 80
Повишено 120-129 Под 80
Хипертония 1-ви етап 130-139 80-90
2-ри етап на хипертония 140 или повече 90 или повече
Хипертонична криза Над 180 Над 120

 

Симптоми на високо кръвно налягане

 

Симптоми на високо кръвно налягане. Полицитемия вера. Световъртеж, ухо, слухов апарат.

 

Както споменахме по-горе, без редовно измерване на кръвното налягане е трудно да определим наличие на хипертония.

Въпреки това, при рязко повишаване на кръвното налягане, човек може да изпита:

 • главоболие в тила, което се увеличава при физическо усилие
 • гадене
 • повръщане
 • световъртеж
 • зачервяване на очите от кръвоизливи под конюнктивата
 • замъглено или двойно виждане
 • кървене от носа
 • сърцебиене
 • задух

Всеки, който изпитва тези симптоми на високо кръвно налягане, трябва незабавно да потърси медицинска помощ.

 

Фактори за високо кръвно налягане при различните групи хора

Рискът от високо кръвно налягане може да бъде различен при мъжете и жените. До голяма степен това се дължи на хормоналните промени.

Факторите, които увеличават риска от високо кръвно налягане при жените, включват:

По време на бременност високото кръвно налягане може да показва прееклампсия – потенциално опасно състояние, което носи риск както за бъдещата майка, така и за плода.

При тийнейджърите високо кръвно налягане се наблюдава поради затлъстяване или заболяване:

 • метаболитни състояния, като диабет тип 2
 • нарушения в бъбречната функция
 • ендокринни увреждания
 • сърдечно-съдови проблеми
 • неврологични заболявания

 

Фактори, свързани с начина на живот

 

Симптоми на високо кръвно налягане. Сърдечносъдовите заболявания. Трайно отслабване. Солта и здравето на сърцето.

 

Следните фактори на околната среда могат да повлияят на кръвното налягане на човек:

 • Прекомерен прием на сол: Препоръчително е хората да консумират не повече от 2,4 грама натрий на ден, който се набавя от около 1 ч. л. натриев хлорид, т.е. готварска сол.
 • Нисък прием на калий: Калият помага на тялото да отстрани излишния натрий, за да поддържа нормален баланс между двата микроелемента. Препоръчително е човек да консумира 4700 милиграма на ден.
 • Тегло: Здравословното тегло е от съществено значение за нормалното кръвно налягане. При диета за отслабване може да се очаква, че след всеки стопен килограм, кръвното налягане ще се понижава с около 1 mm Hg.
 • Редовни физически упражнение: Аеробните упражнения могат да намалят кръвното налягане с 5–7 mm Hg.

Понякога няма видима причина за появата на симптоми на високо кръвно налягане. В този случай лекарят ще диагностицира първична хипертония.

Консумирането на здравословни и пресни продукти, поддържането на умерено тегло, ограничаването на алкохола, спирането на тютюнопушенето и редовните физически упражнения биха могли да повлияят благоприятно за намаляване на риска от високо кръвно налягане.

 

Как да понижим кръвното налягане?

Методите са различни в зависимост от редица условия:

 • дали хипертонията е първична (есенциална) или е вторична (т.е. симптом на друго, несъдово заболяване)
 • дали стойностите на кръвното налягане нарастват леко или умерено, или са екстремни
 • налични ли са тежки увреждания като инфаркт или инсулт

Значение имат фактори като възраст, пол, наследственост и пр.

При леко повишено кръвно налягане подходите са основно свързани с промяна в начина на живот и редовно наблюдение на кръвното налягане. При хронично високо кръвно налягане, лечението е изцяло медикаментозно.

 

Предотвратяване на хипертония

 

Симптоми на високо кръвно налягане. Отслабване с кетогенна диета

 

Тъй като има силна връзка между факторите на околната среда и кръвното налягане, здравните специалисти насърчават превенцията на хипертонията чрез няколко основни стъпки:

 1. Здравословна диета с ниско съдържание на сол

Изборът на свежи хранителни продукти, здравословни мазнини и ястия с ниско съдържание на натрий биха повлияли изключително положително на борбата с високото кръвно налягане.

Хората, които спазват здравословна диета за предотвратяване на хипертония и сърдечно-съдови заболявания, също трябва да избягват или ограничават:

 • наситени и трансмазнини
 • солени храни
 • червено месо
 • сладкиши и подсладени със захар напитки

 

 1. Намаляване или спиране на алкохола при симптоми на високо кръвно налягане

Редовният прием на твърд алкохол е силна предпоставка за поява на хронична хипертония.

При наличие на високо кръвно налягане е препоръчително да се намали или да се сведе до минимум приемът на алкохолни питиета.

 

 1. Редовна физическа активност

Препоръчително е да се практикуват 150 минути умерено интензивни физически упражнения седмично. Средно, това са 30 минути дневна физическа активност – или три сесии по 10 минути на ден – 5 дни в седмицата.

При хора с вече диагностицирана хипертония посочените параметри за физическа активност са абсолютна необходимост.

Въпреки това, човек, който не е спортувал известно време или има поставена диагноза, трябва да се консултира с лекар, преди да започне програма за физическа активност, за да се увери, че е подходяща.

 

 1. Избягване на стреса

Стресът е един от главните виновници за повечето здравословни проблеми в съвременния свят. Опитайте се да контролирате стреса чрез дихателни практики, дълги разходки сред природата или практикуването на йога и медитация.

 

Хората с начална хипертония може да не изпитват никакви физически симптоми на високо кръвно налягане. Затова е важно да се следят редовно неговите параметри, което на практика води до осъзнат и здравословен начин на живот.