Ушна екзема – симптоми и лечение

Обновена: 05.01.2024|

Екземата е заболяване на кожата, което представлява възпаляване на епидермиса. Известно е още с името дерматит. Симптомите му са разнообразни и лесно могат да бъдат сбъркани с алергия или друг тип проблем. Макар че не е животозастрашаващо заболяване, екземата е много неприятна и ако не е третирана правилно, може да се превърне в хронично състояние. 

 

Какви са симптомите на ушна екзема

Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за екземата е, че не е заразна. Това значи, че няма да пречи на ежедневните ви дейности и човешки взаимоотношения. Освен това за екземата няма възраст. Тя може да се появи както при малки деца, дори бебета, така и при възрастни хора и такива в активна възраст.

За да разпознаем екземата и да я лекуваме правилно, е хубаво да знаем какви видове бива тя и каква е индивидуалната им симптоматика. Обичайно, когато говорим за екзема, става дума за т.нар. атопичен дерматит. Неговите признаци са сърбяща кожа, която се отличава със сухота. Появява се и обрив от дребни, червени пъпчици.

vitc 400 1
multi 600

 

vitc 400 1
multi 600

Атопичният дерматит е и най-често срещаният вид кожна екзема. Лошите новини са, че той е и хроничен. Други видове, които срещаме, са контактен дерматит, предизвикан от досег с вещество-дразнител, както и дисхидротичен и нумуларен дерматит.

 

Ушната екзема, от своя страна, е по-особена заради разположението си върху тялото. Факт е, че дерматитът може да се появи навсякъде по тялото, но проблемът при проявяването му в областта на ушите ни е, че е много дразнеща и често пъти болезнена. Най-често ушният дерматит засяга външната част на ухото (ушната мида), но в някои случаи се пренася и към вътрешния канал. 

Разпознаваме го по следните симптоми:

  • Суха кожа, която се лющи, около ушите и/или в ушния канал.
  • Интензивен сърбеж във външната част на ухото.
  • Малки подутини, които е възможно да са червеникави, но и с цвета на кожата. При разчесване от тях изтича течност.
  • Удебелена, лющеща се кожа с бели и жълтеникави люспи (при наличието на инфекция).

Въпреки че при екземата кожата е много раздразнена и сърби много, е желателно да не я чешете, тъй като може да предизвикате развитие на инфекцията и да се наложи лечение с антибиотик. 

Имайте предвид, че за ушната екзема няма сезон, но е по-тежка и неприятна през летните месеци, когато е по-горещо. 

 

Какво предизвиква ушната екзема

 

Ушна екзема, дерматит, лечение.

 

Въпреки че на изследването на екземата са посветени десетилетия, учените все още не са близо до разгадаване на тайната какво я предизвиква. 

Въпреки това, според вида ушна екзема, можем да изолираме потенциална причина.

Алергичната ушна екзема, както личи от името й, се появява на база външен фактор, който дразни кожата в областта на ушите ни.

Особено често се проявява при жени, които боядисват косата си в домашни условия или използват некачествена козметика в ежедневието си.

Освен тях обаче потенциални причинители могат да бъдат бижута с примеси в състава, от които можем да направим алергична реакция, но и дори мобилен телефон и слушалки, които не почистваме често и/или правилно. Понякога екземата се появява дори след плуване в басейн заради почистващите съставки в състава на водата.

Астеатотичната ушна екзема, от друга страна, се проявява основно при хора над 60 години. Причината зад нея се крие в това, че с времето кожата изсъхва и губи естествената си еластичност, както и способността си да се възстановява бързо. Симптомите допълнително се влошават при наличието на по-горещо време и неподходящи козметични продукти. 

Себорейният дерматит, от друга страна, е свързван колкото с ушната екзема, толкова и с цялостните проблеми на скалпа. Той може да засегне цялата повърхност на главата, включително и областта на ушите и кожата зад тях. По-неприятното при себорейния дерматит, който засяга и ушите е, че едновременно имаме отделяне на повече себум от жлезите, но и сухи, дразнещи и сърбящи, люспести участъци на кожата. Много голям фактор при този вид екзема е количеството стрес, на което сме подложени. Външните метеорологични фактори също влияят сериозно. 

 

Как да лекуваме ушната екзема

 

Ушна екзема.

 

За да приложим правилно лечение за екземата, е нужно първо да отидем на преглед при специалист. Най-добре е той да е дерматолог. Много често още при прегледа се установява екземата и вида й, но понякога е нужно да се вземе проба, която евентуално да изолира други потенциални причини за ушната екзема. 

Какво следва след това и какво лечение можем да приложим?

Винаги имате вариант за медикаментозно лечение. Обикновено то се изразява в мехлеми и кремове с подходящи съставки, успокояващи възпалението и хидратиращи кожата така, че сухотата и лющенето да изчезнат. Често в тях има и кортикостероиди, които действат локално.

Освен това е хубаво да приемаме витамини за подкрепа на имунната система. Понякога списъкът включва и успокоителни, за да можете да спите по-добре и да се възстановите по-лесно. В зависимост от това дали и какви още здравословни проблеми придружават ушната екзема, може да се наложи да преминете и на хранителен режим.

Най-важно обаче е да се премахнат външните дразнители и причинители на екземата – ако това е възможно, разбира се.

Начинът е да пазите засегнатото място от влага и вода, да премахнете бижутата, поне временно, както и да почиствате по-често слушалките и телефона си.

Има обаче и няколко домашни и природни средства, които могат да помогнат. Ето и кои са най-добрите съюзници в борбата с екземата.

На първо място са билките. Добър вариант е да използвате отвари от лайка или бял равнец, за да си правите парни бани и компреси. Още една формула, на която може да се доверите, е комбинацията от мед и картофен сок. Твърди се, че едно от свойствата на меда е да лекува възпалението, а сокът от картофи хидратира добре кожата, докато се борим с екземата.

Имайте предвид, че природните методи могат да се използват само:

  • в началните етапи на ушната екзема
  • като превантивно действие срещу хронична ушна екзема
  • като допълнение към медикаментозното лечение

Ушната екзема много рядко е изолирано възпаление. Обикновено върви с развитие на дерматит и по челото, врата и скалпа, и борбата с нея трябва да бъде комплексна.

Категории: Здраве|Публикувана: 14.10.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 14 октомври 2021 в 12:02 | Категория: Здраве