Всички познаваме зехтина като една от съставките на редица салати и ястия. Знаете ли обаче какви са разликите между видовете и конкретно – доказаните ползи от студено пресован зехтин за организма? Ще ви разкажем за него в следващите редове.

 

Какво е студено пресован зехтин?

Зехтинът е свеж, ароматен, полезен за здравето и извлечен от същинско чудо на природата – маслините! Това обаче важи в най-голяма сила само за наистина качествените видове сред него. 

И преди сме говорили за различните класове зехтин и връзката им с качеството на маслото. Припомняме ви, че те се разделят на:

 

  • рафиниран и нерафиниран зехтин (според начина на извличане)
  • обикновен (olive oil и pure olive oil), върджин и екстра върджин зехтин (според качеството)
  • лайт зехтин – зехтин с по-лек аромат

Когато говорим за студено пресован зехтин, обикновено става дума за екстра върджин зехтина – най-качественият тип масло, извлечено от маслини.

Процес на извличане

 

ползи от студено пресован зехтин. зехтин екстра върджин

 

Процесът, по който това се случва, е следният. Първо се обират и отсяват плодовете на маслиновото дърво с най-високо качество. Те се измиват, а след това – намачкват на паста, като се пресоват без използването на температура и химикали. При тази стъпка се отделя първото масло. То е най-качествено, ароматно и съдържа най-много здравословни вещества.

Следващата стъпка е завъртането на пастата в центрофуга, за да се отделят маслото и естествената вода от маслиновата паста. Продължението на процеса е да се отдели и самата вода.

Обработката на екстра върджин зехтина спира до тук. Затова и той се продава на толкова висока стойност, но пък можем да се радваме на доказаните ползи от студено пресован зехтин. Останалите видове се получават от последващото извличане на масло при използването на различни видове технологии, температура и примеси.

Така производителите имат възможност да използват докрай ресурсите си, но и да предложат на потребителите разнообразни вкусови опции и ценови избор на своите клиенти.

 

Здравословни ползи от студено пресован зехтин

 

Ползи от студено пресован зехтин. Магнезий и менопауза, остеопороза, връзка.

 

Тъй като говорим за зехтин, извлечен директно от маслините, можем да бъдем сигурни, че той ще съдържа възможно най-много полезни вещества. Това ни гарантира здравословни ползи за тялото, които са проучвани от векове. Така днес вече знаем, че зехтинът има неоспорими позитивни ефекти върху здравето и красотата ни.

Сред здравословните ползи на студено пресован зехтин за организма се нарежда преди всичко способността му да намалява лошия холестерол в тялото ни – така наречения LDL (low-density lipoproteins – липопротеини с ниска плътност) холестерол. Заедно с това се балансира добрия холестерол.

Не е за подценяване, че зехтинът има и много силни антиоксидантни свойства. Един от най-важните антиоксиданти в състава на маслиновото масло е витамин Е. Той стимулира имунитета, помага на сърдечно-съдовата система, като пази сърцето и регулира кръвообращението. В допълнение – балансира кръвната захар, което прави зехтинът изключително подходящ и за диабетици. 

Зехтинът има общо и с редуцирането на риска от остеопороза. Причината – регулира процесите на минерализацията и калцирането в тялото, като така намалява риска от появата на остеопороза като цяло. 

 

Ползи от студено пресован зехтин за външния ни вид

 

Ползи от студено пресован зехтин. Зехтин и лимон, ползи и детокс.

 

Ако попитате някого кои са най-известните приложения на зехтина, първият отговор ще бъде “в кулинарията”, а вторият – “в козметиката”. Има редица причини за това и те са известни на хората от древността. В това число влиза грижата за косата, ноктите и кожата.

Зехтинът има много силни подхранващи свойства. Затова и се използва в редица козметични продукти, които се произвеждат масово, но и при домашни лекове и маски. Присъстващ в състава им, зехтинът стимулира по-бързия растеж на косата във времето и се бори с цъфтящите краища на косъма. Особено ако това се дължи на употреба на бои и уреди за топлинно третиране.

Прилагайки продукти или домашни рецепти със зехтин си гарантирате подобряване на състоянието на косата и възвръщането на блясъка й.

Известните ползи от студено пресован зехтин са големи, но ще се впечатлите още повече от това какво може да направи зехтинът за кожата ви. Сред тях са:

  • Ефективност срещу белези и бръчки – продуктите със зехтин забавят появяването на бръчките и ги изглаждат, но и помагат при стрии.
  • Помага при хиперпигментации, причинени от UV лъчите.
  • Хидратира добре кожата – дори при кожа, която е загрубяла във времето.
  • Възвръща еластичността на кожата.
  • Хидратира устните при напукване и сухота.
  • Помага при дерматит.

Всичко това се дължи на богатото съдържание на витамини и антиоксиданти в зехтина. Наред с това може да помогне да подсилите и заздравите ноктите си.

Не пропускайте да прочетете и нашия списък с 12 нестандартни приложения на зехтина.

 

На какво да обърнем внимание при избора на зехтин?

 

Ползи от студено пресован зехтин. Екстра върджин зехтин.

 

Добре е, когато избирате зехтин, да обърнете внимание на няколко неща.

На първо място – дали зехтинът е обозначен като студено пресован. Освен това, проверете добре и състава му, както и това къде е произведен и пакетиран. Наистина качествения зехтин е произведен и пакетиран в една и съща държава. В противен случай може да се окаже, че зехтинът ви има примеси.

Хубаво е да съобразите и датите на производство и срок на годност. Купувайте зехтин с идеята да имате поне година напред във времето, за да го използвате. Причината – с времето след отваряне той се окислява.

За да запазите полезните качества на студено пресования зехтин по-дълго, след закупуване винаги го съхранявайте на тъмно, проветриво място.

Можете да познаете, че зехтинът се разваля, ако започне да излъчва неприятен аромат и да има горчив вкус.

Ако спазвате правилата на съхранение, неотворена бутилка зехтин може да издържи до 2 години след производство. След като я отворите обаче, този срок спада до няколко месеца в зависимост от качеството на зехтина.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:24 | Публикувана: 24 март 2022 в 15:08 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни