За разширените вени – с внимание

Обновена: 08.03.2024|

Разширените вени са добре познат за много хора проблем. За съжаление, той е и едно от състоянията на тялото, което с годините придобива по-големи мащаби и хроничност.

Един от най-големите митове за него е, че се появява само при възрастни хора и в частност, единствено при нежната половина от човечеството – жените.

В действителност, има няколко ясни причини, поради които се наблюдава явлението. Разкриваме ви неговия произход и как можете да предотвратите и повлияете положително на разширените вени по тялото.

 

За вените: какво трябва да знаем

Вените са онези части от тялото ни и в специфика, от кръвоносната ни система, които пренасят кръвта към сърцето. Тъй като те достигат до всяка част на тялото, броят им е далеч по-голям от този на артериите.

Функцията на вените е да отвежда кръвта, която е използвана от тъканите и е бедна на кислород, до дясното предсърдие, което я пренася в дясната камера на сърцето. Оттам тя преминава към белодробните артерии към белите дробове, където отново се насища с кислород и поема по пътя си към различните части на тялото ни.

По строеж и структура вените се различават от артериите по две основни характеристики – диаметър и мускулатура. Вените са с по-голям диаметър, за да може през тях да преминава повече кръв и поради по-тънък среден мускул, са по-нееластични. Някои от вените имат и клапи, за да позволяват движение на кръвта само в една посока.

Всички вени са изградени от три слоя: външен, който се състои от колагенови и еластични влакна, среден слой с мускулатура и външен слой с епителна тъкан, която има регулиращи фактори за кръвта.

 

Какво представляват разширените вени?

Вече споменахме за различните слоеве на вените. Именно с един от тях е свързан и така разпространеният проблем с разширените вени – вътрешният слой, към който са прикрепени венозните клапи. Познато още като “варикоза”, състоянието може да бъде най-добре определено като разширение, увиване и удължаване на вените.

Допреди няколко десетилетия се е смятало, че най-често разширените вени засягат хората над 40 години, и то предимно сред жените. В последните години става ясно обаче, че възрастовата граница за варикозата все повече пада и все повече хора под 25 години са засегнати от често хроничната прогресираща с времето диагноза за вените.

Като честота се смята, че е разпространено сред поне 40% от населението. Изследвания сочат, че основен фактор за развитието на разширените вени са възпалителни процеси във вените и генетична предразположеност. И двете водят до едно последствие – увреждане на венозните клапи и проблеми с придвижването на кръвта по предназначените и пътища в кръвоносната система.

 

Кой е изложен на риск от разширени вени?

 

Тренировка, млада дама, която се разтяга преди тренировка.

 

Може би покрай всички рекламни съобщения и хората около вас ви се струва, че от разширените вени няма спасение с годините. Ключът обаче е в разбирането на причините зад тях и навременната превенция. Затова и на първо място е важно да правите профилактични прегледи с времето.

От друга страна, по-голям риск разширените вени представляват за няколко специфични групи. Една от тях е бременните жени. При бременност обемът на кръвта в тялото се увеличава, но циркулацията й към и от краката намалява. Това много често води до разширени вени на краката още в по-млада възраст. С всяка следваща бременност рисковете и количеството разширени вени се увеличават, както заради натоварването на тялото, така и заради хормоналните промени в него.

В сериозен риск от варикоза са и хората с наднормено тегло. Затлъстяването е сред най-честите причини, водещи до разширяване на кръвоносните съдове. Освен това, теглото оказва и натоварване върху крайниците и вените. Това води до известният проблем с име “хипертония” – предшественик на разширените вени. Проблемът се усложнява от това, че при по-голямо тегло мазнините скриват състоянието на вените и така забавят лечението на варикозата.

Често горните фактори вървят поотделно или заедно с обездвижване на тялото. Дори и да се движите обаче, ако работите на бюро, например, може да се окажете с разширени вени. Застояването в една поза, независимо каква е тя, нарушава кръвообращението и оттам води до проблеми с клапите и разширените вени.

 

Външни фактори, които водят до разширени вени

Освен здравословни фактори и състояния на тялото, разширените вени могат да се причинят и от странични причини – като някои от напитките и храните, които приемаме ежедневно.

Много често причина за варикоза се явяват фактори, като:

  • прекомерна консумация на сол
  • тютюнопушене
  • травми на крака в близкото или далечно минало
  • носене на стегнати дрехи или обувки
  • носене на токчета през цялото време

Затова е важно да следим знаците, които тялото ни дава и ако почувстваме дискомфорт, да променим хранителния си режим, спортните си навици или облеклото си.

Симптоми на разширени вени

Условно можем да разделим симптомите на разширените вени на първични и вторични.

Сред първичните влизат честа болка, тежест и дискомфорт в краката, особено в края на деня. Придружават се често с парене, сърбежи и отоци на краката. Често признак за разширени вени са и честите мускулни крампи.

В по-напреднал стадии на състоянието започваме да забелязваме промени и на повърхността на кожата: пигментации и по-специфично, оцветяване на вените в оттенъци на лилавия и синия цвят.

Възможно е във времето тези фактори да доведат до кожни възпаления и по-трудно зарастване на наранявания по епидермиса.

 

Мерки срещу разширените вени

 

Rear view of woman stretching her arm and shoulder

 

Трудно се борим с разширените вени след появата им, затова и най-важна е превенцията. Ако процесът е започнал при вас, то е важно да следвате следните правила:

Наблегнете на движението – естествен метод за подобряване на състоянието на вените. Сред препоръчителните упражнения са раздвижване на пръстите на краката в седнало и легнало положение, свиване на коленете, повдигане на пръсти.

Съществуват и т.нар. изкуствени методи за борба с разширените вени. Сред тях са компресионните/еластични чорапи и оперативни методи за отстраняване на засегнатите съдове. Едни от съвременните начини за справяне с варикозата е подлагане на терапия с лазер или ултразвук.

Преди да се подложите на който и да е от тях обаче, е важно да се консултирате със специалист за степента на разпространение и сериозност на варикозата.

 

Какво да похапваме за по-малко разширени вени?

За да поддържате вените си здрави, специалистите препоръчват да включвате в менюто си храни, които не са богати на сол. Тя спомага за задържане на повече вода с тялото и вреди на кръвоносната система.

От друга страна, храните с фибри носят на организма безброй ползи, сред които и понижаване на лошия холестерол. Оттам те спомагат и за по-здрави вени за по-дълго време.

Задължително наблегнете и на плодовете и зеленчуците, богати на антиоксиданти – бери плодове, артишок, кейл, спанак.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 13.09.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 17:13 | Публикувана: 13 септември 2019 в 13:09 | Категория: Хранене и видове храни