Ползи от ябълковия оцет при редица заболявания

Обновена: 13.03.2024|
Ползи от ябълковия оцет.

Ябълков оцет откриваме във всяка кухня, но рядко се замисляме за здравословните му качества извън възможностите му да овкусява любимата ни храна.

Днес ще разкажем за някои негови ползи и кои са заболяванията, които той може да облекчи ефективно.

 

Какво представлява оцетът?

Ябълковият оцет е ферментирал сок от ябълки. Съдържа оцетна киселина и хранителни вещества. Освен това в състава му откриваме и важните микроелементи калий и магнезий.

Не е за подценяване и количеството витамини в него:

vitc 400 1
kurk pep 600
vitc 400 1
kurk pep 600
 • А
 • В1
 • В2
 • В12
 • С и Е

В кулинарията този продукт се използва от хилядолетия, но едва през последните няколко века стават известни повечето му здравословни ползи. Древните хора също са имали известна представа за някои от неговите лечебни свойства, но едва в днешни дни сме опознали повечето.

От тогава във времето се разпространяват множество митове и истини за действието му. Така той се е оказал част от редица режими за отслабване, но и рецепти за чудодейно оздравяване от някои болести.

Ябълковият оцет съдържа множество ензими, които влияят на храносмилането, както и важни аминокиселини.

 

Защо е полезен: основни ползи за здравето от ябълковия оцет

Доказано е, че консумацията на този продукт може да:

 • Възстановява баланса на киселините в тялото
 • Стимулира имунитета
 • Подпомага усвояването на калций в тялото
 • Подобрява храносмилането и регулира апетита
 • Помага на кръвообращението
 • Предпазва от появата на остеопороза
 • Придава блясък на косата
 • Съдейства за по-добро качество на съня

Има едно важно правило при избора на ябълков оцет: желателно е да търсите такъв със 100% чисто съдържание. Причината се крие в начина на създаването му и факта, че останалите видове са преминали един или друг тип обработка, които са елиминирали полезните вещества в него.

Ще познаете чистия, „жив“, ябълков оцет по това, че има утайка. Желателно е, разбира се, и да проверите етикета.

 

Какви видове оцет има?

Вероятно ще останете изненадани колко голямо е разнообразието при видовете оцет.

Ще изброим някои от най-популярните:

 • Дестилиран бял
 • Балсамов
 • Бял винен
 • Червен винен
 • Оризов
 • Малцов
 • Оцет от червен ориз
 • Оцет от шампанско
 • Шери
 • Черен
 • Тръстиков
 • Бирен

 

Как се прави ябълков оцет?

 

Ползи от ябълковия оцет.

 

Това става чрез двуетапен процес. В първия етап към ябълките се добавят дрожди, които задействат ферментация – при нея захарите се превръщат в алкохол.

Във втория етап се добавят бактерии, които допълнително ферментират алкохола и го превръщат в оцетна киселина, която е основното активно вещество в неговия състав.

Нефилтрираният продукт съдържа протеини, ензими и полезни бактерии, които са причина за мътността на продукта.

 

5 ползи от ябълковия оцет при различни здравословни проблеми

Това, което трябва винаги да помним, е, че, подобно на много други продукти, той не е магическа отвара, и в зависимост от здравословното си състояние, трябва да подхождаме с внимание към приема му.

Най-добре е преди да решите да завишите дозите при една от болестите, за които ще говорим, да се консултирате с лекуващия ви лекар, за да направите нужните изследвания, ако е необходимо.

 

1. Неутрализира инфекции

Инфекциите от различен тип и вид върлуват постоянно и са наш спътник най-вече по време на есенно-зимния период. Ябълковият оцет намира множество приложения именно в тази връзка. Благодарение на витамините в състава си, течността повишава имунитета ни.

Сигурни сме, че сте чували и за използването на компреси с оцет при много висока температура. Тази бабина рецепта изобщо не е за подценяване, когато температурата е опасна и не се влияе от лекарствени средства.

Той облекчава успешно и главоболието, предизвикано от нея, както и получено от стрес, натоварване и други.

Освен това прочиства организма вътрешно от гъбички и инфекции. В това отношение може да се използва както за вътрешно приложение, във внимателно балансирани дози, така и за външно.

Компрес от оцет дезинфекцира отворени рани и прорязвания, а също е средство залечение на брадавици. Нещо повече – на него можем да се доверим и при различни видове екзема и кожни възпаления: включително и при слънчеви изгаряния и дори при някои досадни видове пърхот.

Случвало ли ви се е да получите инфекция на ухото? И тук ябълковият оцет може да бъде безценен помощник с лесна и проста бабина рецепта за компрес или отвара.

По-различни и сериозни възпаления, при които можем да извлечем ползи от ябълковия оцет, са ревматизъмът и артрозата. Той разтваря натрупванията по ставите и така помага по-дълго време да запазим възможността си за безболезнено движение.

 

2. Ябълков оцет и ползи за устната кухина

 

Ползи от ябълковия оцет. Млада дама, която почситва своите зъби с конец за почистване.

 

Проблемите с венците също са по силите му – дори когато става дума за гингивит и процес на отдръпване. Той се бори активно с бактериите и така помага на венците да се възстановят, а като бонус – премахва лошия дъх и прочиства устната кухина.

Редица проучвания доказват и още една полза: ябълковият оцет се грижи за зъбите и като се бори със зъбния камък, който неминуемо натрупваме с времето и обикновено – отстраняваме трудно.

В допълнение може да облекчи ангина – успешно, бързо и по естествен начин.

 

3. В помощ на храносмилателната система

Славата на ябълковия оцет за храносмилателната система е съвсем оправдана – особено когато става дума за едни от най-популярните и хроничните заболявания и дискомфорти, с които се сблъскваме.

Сред тях са:

 • Запек
 • Киселини
 • Чревни спазми

Причината се крие в това, че ябълковият оцет се отразява балансиращо върху стомашните ензими. Той потиска апетита, но и помага на чревната флора да работи както трябва. Така помага на изхвърлянето на излишните вещества.

Състояния, при които ябълковият оцет е абсолютно незаменим, са хранителните отравяния. Те са в състояние да разстроят и увредят много храносмилателната ни система, а той ефективно се бори с бактериите, гаденето и повръщането.

 

4. Регулиране на кръвната захар

 

Кръвна захар-всичко, което трябва да знаем

 

Ползи от този продукт откриваме и при балансиране на нивата на кръвна захар.

Някои изследователи смятат, че високите нива на кръвната захар са основна причина за стареене и различни хронични заболявания.

Най-ефективният и здравословен начин за регулиране на нивата на кръвната захар е избягването на рафинирани въглехидрати и захар, но ябълковият оцет също може да има благоприятен ефект.

Малко проучване при хора с диабет съобщава, че консумацията на 2 супени лъжици ябълков оцет преди лягане намалява кръвната захар на гладно с 4% на следващата сутрин. Популярна е и рецептата за 1 с. л. оцет в 250 мл вода, изпита преди хранене.

Въпреки това няма достатъчно проучвания по темата и при диагностициран диабет не е препоръчително да се пристъпва към такъв вид самолечение.

 

5. За по-добро общо здраве

Все още не сте се убедили, че е добре да консумирате ябълков оцет редовно? Ще добавим още няколко причини за по-добро общо здраве.

Течността доказано намалява холестерола – един от най-големите проблеми в здравословно отношение на нашето съвремие, предизвикан от недобри хранителни и двигателни навици.

Той се бори и с така досадните мускулни спазми и така нареченото мравучкане.

Бъбреците и жлъчката също извличат ползи от тази чудесна течност, като помага доказано при камъни в тези органи.

 

Съществуват ли рискове при консумацията на ябълков оцет?

 

Ползи от ябълковия оцет. Хипогликемия, ниска кръвна захар.

 

За съжаление, въпреки всички изброени ползи, има и някои заблуди за ябълковия оцет, които върлуват и се разпространяват широко. Те могат да бъдат опасни за здравето и затова е добре винаги да проверявате поне от два източника данните за това дали може да ви помогне или не.

Най-сериозните сред тях са, че той е ползотворен при хора с диабет тип 2. През годините са проведени множество изследвания, като тези от последните 5 години разколебават вярата в това твърдение. Факт е, че течността наистина понижава кръвната захар и това е добре при болестта.

За съжаление обаче тя и намалява скоростта, с която стомахът се изпразва. Това намалява апетита, но може да бъде опасно в дългосрочен план за диабетиците.

Прекаляването с оцета, особено с цел отслабване, е опасно и при хора със състояние, познато като лениви черва или гастропареза. Причината отново е в забавянето на стомашното изпразване.

Не бива да консумирате без мярка и заради киселинността му. Тя може да предизвика изгаряне на меките тъкани на гърлото, ако е силно концентриран.

При тези обстоятелства може да настъпи и ерозия на зъбите и чувствителност в тях.

Задължително се консултирайте с лекар и четете внимателно листовките на лекарствата, които приемате. При някои от тях оцетът може да взаимодейства зле или да предотврати правилното им усвояване.

Затова и ключът е: приемайте го отговорно, разреден и с мярка.

Какви полезни вещества има в ябълковия оцет?

Той представлява ферментирал сок от ябълки. Съдържа оцетна киселина и хранителни вещества. Освен това в състава му откриваме и важните микроелементи калий и магнезий. Не е за подценяване и количеството витамини в него: А, В1, В2, В12, С и Е.

Какви ползи за здравето има?

Той има доста ползи за здравето, като някои от тях са, че подобрява храносмилането и регулира апетита, помага на кръвообращението и регулира кръвната захар.

За какво да внимаваме при употребата на оцет?

Не бива да консумирате продукта без мярка и заради киселинността му. Тя може да предизвика изгаряне на меките тъкани на гърлото, ако е силно концентриран.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 10.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:51 | Публикувана: 10 януари 2022 в 16:10 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни