Целина – 9 полезни свойства и употреба

Обновена: 13.01.2024|

Бедната на въглехидрати, а богата на хранителни вещества целина е често подценяван зеленчук. Но тя има редица ползи за здравето – предпазва от остеопороза, подсилва имунитета, подпомага сърдечното здраве, намалява възпаленията и кожните раздразнения, препоръчва се при диабет.

При кето диета се консумират само стръковете, тъй като режимът изключва зеленчуците, растящи под земята.

 

Целина – хранителна стойност и 9 полезни свойства

Освен страхотният вкус, кореноплодното растение притежава и много полезни свойства. В около 150 грама целина откриваме редица витамини и минерали:

  • 64 мкг витамин K
  • 179 мг фосфор
  • 0,257 мг витамин B6
  • 12,5 мг витамин C (аскорбинова киселина)
  • 1,09 мг желязо
  • 156 мг натрий
  • също така мед, манган и други

В 100 грама глава целина се съдържат 9 грама въглехидрати, от които 1.8 са фибри, а в 100 г стръкове целина – само 1,4 г нетни въглехидрати.

 

1. Подпомага костната плътност и предпазва от остеопороза

 

Целина. Магнезий и менопауза, каква е връзката.

 

Вкусната целина помага при остеопороза заради голямото количество витамин K, който се съдържа в нея. Благодарение на него в костите успява да задържи жизненоважния калций, предпазвайки ни от остеопороза. Когато калцият се отделя от костите, вместо да остане в тях, той навлиза в кръвния поток, където втвърдява артериите.

В целината се откриват още полезните за костите минерали като калций и фосфор. Калцият не може сам да увеличи костната плътност, затова се нуждае от фосфор, който помага на образуването на минерална плътност в тях. Всъщност над половината от костната структура е направена от фосфат.

 

2. Когнитивна функция и силен имунитет

Витамин B6 известен още като пиридоксин помага за производството на невротрансмитери (това са веществата, които помагат на нервните и мозъчни клетки да „комуникират“ помежду си). Те помагат на метаболитните процеси и преработването на мазнините и протеините.

Витамин K помага за подобряване на състоянието при синдром на карпалния тунел, артрит, депресия и предменструален синдром.

Вкусната целина подпомага и имунната система, благодарение на високите количества витамин C.

 

3. Превенция на болестта на Паркинсон

Консумирайки целина помагаме на регулацията на хормона хомоцистеин, чиито високи нива нарушават баланса на допамина – невромедиаторът, предаващ нервните импулси, необходими за нашите правилни движения.

Витамин B6 участва в метаболизма на хомоцистеина, следователно намалява риска от болест на Паркинсон като регулира количеството на хормона. А само в 100 грама целина се съдържат 14% от необходимата дневна доза от витамина.

 

4. Подпомага сърдечното здраве

 

Целина. Див копър. Дъб. Витамини за сърцето. Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве.

 

В целината се съдържат витамини K, C, E, селен, лутеин, както и малки количества омега-3 мастни киселини. Всички те заедно предпазват артериите, борят се с високото кръвно налягане, увеличават притока на кръв и поддържат здрави и силни кръвоносни съдове.

 

5. Ускорява заздравяването на рани

Витамин C подпомага синтеза на колаген и развитието на нови тъкани. Той предпазва от инфекции и подсилва имунната система. Възпалителните процеси често увеличават свободните радикали, които пречат на заздравяването на раните.

Още едно предимство на витамина е, че подпомага абсорбцията на желязото, което е много важно за снабдяването на засегнатия участък с кислород и енергия.

 

6. Подпомага храносмилателната система

Целината е богата на фибри, за които знаем, че са неизменна част от доброто храносмилане. В нея се съдържат както разтворими, така и неразтворими влакна. Разтворимите фибри са тези, с които се хранят нашите добри чревни бактерии, а неразтворимите преминават през храносмилателната система цели, като тяхната функция е да пречистят червата.

Консумирането на богати на фибри храни намалява риска от диабет.

 

7. Богатата на желязо целина поддържа мускулната и мозъчна функция

 

Целина, ползи и употреба.

 

Желязото е изключително важен минерал в борбата с анемията. То подпомага производството на червени клетки и хемоглобин, спомага за снабдяването на клетките с кислород, подпомага метаболизма.

Дефицитът на желязо води до промяна в настроението, ниска концентрация и слабост. То е необходимо за мускулните движения и помага за съхраняването на кислород в тях, което подобрява функцията им.

Минералът е от значение и за мозъчната функция, тъй като 20% от кислорода в тялото ни се използва от мозъка. По-ниските количества желязо, намаляват притока на кислород, което води до отслабена памет и чувство на мозъчна мъгла.

 

8. Понижава възпалението и облекчава артрита

Целината е източник на мед и калий. Два минерала, които са важни в превенцията срещу артрит.

Калият е минерал, отговорен за функцията на всички клетки, тъкани и органи. Полезното вещество играе важна роля в баланса на натрий и магнезий в тялото.

Медта има силни противовъзпалителни свойства и облекчава болката в ставите при артрит и възстановява съединителната тъкан.

Знаете ли, че при артрит много хора носят медни гривни? Смята се, че през кожата може да се абсорбира минерала, като по този начин се повлияе върху болката и възпалението.

 

9. Поддържа здрава кожа

Благодарение на витамин B5, който откриваме в целината, може да се сдобием със здрава, хидратирана и мека кожа. Витаминът действа противовъзпалително, подпомага хидратацията на кожата като абсорбира влагата от въздуха.

B5 е водоразтворим витамин, който не се съхранява в тялото, така че включвайте по-често в менюто си целина, за да си го набавяте.

 

Консумация на зеленчука

 

Целина, ползи и употреба.

 

Може да бъде включен в менюто ни по безброй начини:

  • Суров, печен или варен.
  • Идеално се вписва в гювечета или супи.
  • В комбинация с друг кореноплоден зеленчук може да приготвим вкусно пюре.
  • Настърган, за салата в комбинация с различни зеленчуци.
  • Комбинира се добре със свинско месо, патица, агнешко.
  • Листата могат да бъдат изсушени и да се използват като подправка.
  • Целината (подобно на алабаша) заменя пържените картофи, ако искаме да се храним нисковъглехидратно.
  • Стеблата могат да се консумират сурови в комбинация с разядка, да се добавят към супа или да се направят на смути.

 

Кето рецепти със стръкове целина

 

Селъри. Рецепта с целина. Лабне.

 

Както споменахме, кетогенният режим позволява консумацията само на стеблата целина, които също са с богат хранителен профил и придават чудесен вкус на ястията.

Опитайте:

 

 

Кюфтенца от целина

В повечето случаи главата целина се хапва на салати или се пече като гарнитура. Но ние ви предлагаме много вкусен и нетрадиционен начин да я включите в менюто си, а именно на кюфтенца в комбинация с пащърнак.

Необходими продукти:

  • 250 г целина
  • 250 г пащърнак
  • 2-3 стръка зелен лук
  • 180 г бадемово брашно
  • 30 г магданоз
  • 5 яйца
  • 1 с. л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 2 с. л. масло Гхи за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Измиваме добре кореноплодните, обелваме и настъргваме на ситно ренде.
    Добавяме бадемовото брашно и разбъркваме с ръце.
  2. Разбиваме и добавяме яйцата, също магданоза и подправките, разбъркваме всички продукти.
  3. Загряваме маслото в тиган. Оформяме плоски кюфтета от сместа с ръце или с помощта на лъжица.
  4. Кюфтенцата се пържат за 2-3 минути от всяка страна, докато придобият златен загар.
  5. Готовите кюфтенца слагаме в чиния, застлана с кухненска хартия, за да се отдели от тях излишната мазнина.

Сервираме с любим сос.

 

Предпазни мерки при консумацията на целина

Като всеки зеленчук е много малко вероятно да изпитаме някакво неразположение след консумацията на целина, но трябва да имаме едно на ум в някои случаи.

Избягва се консумирането на големи количества по време на бременност.

Хората, приемащи диуретични лекарства и антикоагуланти трябва да внимават също да не прекалят с хапването на зеленчука.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 09.05.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Данна Панджарова
Данна Панджарова е автор на стотици статии на тема здравословен начин на живот, хранене и диети. Тя е създател на рецепти, познавач на качествени хранителни продукти и невероятен сладкар.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 9 май 2022 в 15:12 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни