Митове за бременността – топ 10 твърдения, в които трябва да спрете да вярвате

Обновена: 20.01.2024|

Всички сме чували разнообразни митове за бременността, които често не възприемаме сериозно, но това се променя, когато една жена види положителен тест. В този момент на бременната й става трудно да отсее фактите от измислиците, защото е затрупана с прекалено много информация, дори и да не я търси.

Днес ще разгледаме най-често срещаните митове за бременността, в които трябва да спрете да вярвате, за да можете спокойно и безпроблемно да се насладите на този важен период.

Тпш 10 митове за бременността

Нередовната менструация е предпоставка за трудно забременяване

Нередовният цикъл всъщност е доста често срещано състояние и не означава, че задължително ще ви създаде проблеми, ако планирате бременност. Хормоналният баланс, който регулира менструалния цикъл, е много деликатен. Следователно нарушенията на съня, редовните тренировки и нивата на стрес могат да се отразят на цикъла.

Притеснението идва на първо място от невъзможността да се предвиди правилно овулацията. По-сериозен проблем може да се заподозре само ако менструация липсва в продължение на 3-4 месеца. Тогава консултацията със специалист е задължителна.

Само акушер-гинеколог може да открие наличие на основен здравословен проблем и да препоръча лечение и промени в начина на живот за успешно зачеване. Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е едно от най-честите състояния, които засягат менструалния цикъл и плодовитостта на жената.

 

Трябва да се храните за двама

 

Митове за бременността. Неправилното хранене при опити за зачеване. Диетите и бременността, хранене при бременност.

 

Един от най-разпространените митове за бременността е именно този. Всяка бременна поне няколко пъти е чувала фразата: „Хапни си, сега трябва да ядеш за двама“. Това не само, че не е вярно, а даже може да бъде вредно.

Удвояването на приема на калории може да доведе до наднормено тегло, което да причини проблеми по-късно по време на бременността. Броят необходими калории през бременността зависи от много фактори, но за здрави жени нормата е от допълнителни 200 калории на ден.

Бебето се нуждае от хранителни вещества, за да расте и да се развива, и бъдещата майка трябва да следва балансирана диета с разнообразие от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, постни протеини и храни, богати на калций.

Но всичко в определени граници.

 

Сексът по време на бременност е опасен за бебето

Добри новини! Това също е сред разпространените митове за бременността, които трябва да забравите. Можете да правите секс, освен ако вашият лекар не ви е посъветвал друго поради специфични състояния.

Ако бременността е нормална, половият живот в никакъв случай не е забранен. Някои жени твърдят, че по време на бременност сексът даже е по-хубав.

Много двойки се страхуват да не наранят бебето по време на полов акт, но няма причини за това. Може да отнеме време, за да свикнете с променящото се тяло и да експериментирате с позите, за да разберете коя е най-удобна и за двамата, но притесненията приключват дотук.

Въпреки това трябва да сте наясно с риска от заразяване с болести, предавани по полов път, тъй като те могат да се предадат на бебето. Болести като херпес, генитални брадавици, хламидия и ХИВ могат да се предадат на бебето по време на раждането – използването на презерватив е задължително.

При рискова бременност и някои усложнения се препоръчва въздържание.

 

Сутрешното гадене предвещава, че бебето е момиче

 

Митове за бременността. Повръщане при бременност.

 

Старите хора ще ви кажат, че колкото повече ви се гади сутрин, толкова по-вероятно е да очаквате момиче. Всъщност 70% от бременните жени изпитват гадене през първите 3 месеца от бременността, така че не може да се използва като метод за предсказване, а и на кого е нужен след като полът може да се разбере чрез подходяща апаратура.

Гаденето е свързано с количеството хормон на бременността в тялото и жените, които очакват момичета, произвеждат по-високи количества хормон на бременността (HCG). Ако очаквате близнаци, също ще ви се гади повече, тъй като нивото на HCG е още по-високо.

Сред интересните митове за бременността с момиче добавяме и гладът на бъдещата майка за сладки и тестени храни. Това също невинаги е така по отношение на пола на бебето.

 

Ако имате киселини, ще родите момче, при това с много коса

 

Митове за бременността.

 

Можем да кажем, че в този мит има доза истина. Ако по време на бременност ви измъчват киселини, има голям шанс бебето да се роди с коса. Връзка между двете може да бъде открита, защото същите хормони на бременността, които отпускат езофагеалния сфинктер (причинявайки киселини), регулират растежа на косата на бебето.

Киселините обаче нямат нищо общо с пола на бебето. Той се определя още в момента на оплождането. Яйцеклетката съдържа хромозома Х, а сперматозоидът, който я опложда, може да съдържа хромозома Х или У. Ако той носи Х хромозома, бебето ще бъде момиче, ако хромозомата е У – бебето ще бъде момче. Така че шансът е 50:50.

Ако ви се хапват повече кисели и солени храни, също не разчитайте, че очаквате син. Същото е и, ако коремът ви е разположен високо. Позицията зависи най-вече от физиологията на майката, в никакъв случай от пола на бебето.

Можете да се отървете от стриите с козметика

 

Митове за бременността.

 

За съжаление, колкото и да ни се иска това да е сред верните митове за бременността, все още няма измислени ефективни средства за лечение на стрии, така че можете да си спестите парите и разочарованието. Стриите са генетично обусловени и повечето жени ги получават по време на бременност. Няма какво да се направи, за да се премахнат или предотвратят.

Ако качите много по време на бременност, има по-голям риск да получите стрии.

Ако изпитвате дискомфорт от стриите след раждане, лазерната терапия може да ги премахне частично, но не и напълно. Тъй като тази технология става все по-добра може би един ден ще постигне още по-задоволителни резултати, но засега е единствената алтернатива.

За да ви успокоим, ще ви кажем, че стриите често стават по-малки след раждането и с течение на времето добиват почти същия цвят като кожата. Зачервяването и сърбежът не остават завинаги.

 

По време на кърмене не може да се забременее

 

Митове за бременността. Божидар Василев. Алкохол и кърмене, тютюнопушене по време на кърмене, медикаменти по време на кърмене. Кърмене. Диета след раждане.

 

Ако трябва да подредим в класация кои са най-глупавите митове за бременността, със сигурност следващото твърдение ще е в челните позиции. Някои двойки използват кърменето като форма на „естествена контрацепция“, но това не е вярно.

Въпреки че овулацията и менструалните хормони се потискат от активните хормони по време на кърмене, може да забременеете веднага след като менструалния цикъл започне.

Много е индивидуално колко време след раждането се случва това. Овулацията идва около 2 седмици преди менструацията, така че дори цикълът да не е започнал, вие не можете да знаете със сигурност дали и кога ще стане това.

Всъщност много от непланираните породени бебета са резултат от забременяване по време на кърмене, така че бъдете внимателни.

 

Бременните не трябва да си боядисват косата

Съвсем в реда на нещата е да боядисате косата си и да си направите маникюр по време на бременност. Няма научни доказателства, че това може да навреди на вас или на бебето. Поредните митове за бременността, в които не бива да вярвате. Грижете се за себе си, обратното може да повлияе пагубно на самочувствието ви.

Притеснения може да имате само от миризмите и изпаренията, които в някои случаи предизвикат гадене. Все пак по време на бременност чувствителността към тях се увеличава.

Що се отнася до посещението при маникюрист за по голяма безопасност, можете да носите със себе си собствени инструменти, за да намалите риска от инфекция. Но това можете да го правите независимо дали сте бременна, или не.

 

Кафето е забранено по време на бременност

 

Митове за бременността.

 

Докато всяка бременна жена трябва да се въздържа от алкохол, не е забранено да се наслади на чаша кафе на ден. Всяко друго твърдение може да бъде причислено към досадните митове за бременността.

Тук водещо е количеството. Изследванията показват, че умерената консумация на кофеин (200 мг или по-малко на ден) не може да бъде причина за спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Все пак е хубаво да обсъдите консумацията на кафе с лекаря си. Някои жени наистина трябва да избягват кофеина, но обикновено има причина за това. Запомнете и, че ако решите да се насладите на чаша кафе, важно е да ограничите друга консумация на кофеин от безалкохолни напитки, чай и шоколад.

 

Ако една бременност завърши с цезарово сечение, така ще е с всички бъдещи бременности

Много жени все още вярват, че след като са родили бебе чрез цезарово сечение, задължително трябва да родят така и останалите си деца. Това невинаги е вярно. Вагиналното раждане след цезарово сечение се счита за безопасна опция за много жени.

В зависимост от конкретния случай, причината за първоначалното цезарово сечение и местоположението на разреза, специалист може да даде зелена светлина за нормално раждане.

Евентуалните рискове включват инфекция, загуба на много кръв и разкъсване на предишния разрез (случва се изключително рядко). Затова се прибягва до спешно цезарово сечение във всеки един момент по време на нормалното раждане, ако здравето на родилката или бебето е в опасност.

 

Надяваме се, че всичко, което прочетохте, ви е било полезно и сме допринесли да имате една по-спокойна бременност. Ако знаете други интересни митове за бременността, споделете ги с нас в коментар.

Леко раждане и успех!

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 18.04.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 април 2022 в 12:15 | Категория: Бременност и женско здраве