Предменструален синдром – как да се справим със симптомите

Обновена: 13.03.2024|

Състоянието на предменструален синдром често е омаловажавано. В действителност той е комбинация от различни, често пъти индивидуални за всеки, симптоми, свързани с емоциите и физиологията на жената. Разбирането на състоянието може да помогне значително за облекчаването му, но и отстраняването на евентуалните причини зад по-сериозните симптоми.

Вдигаме завесата пред тайните на предменструалния синдром, още познат като ПМС, и как да го преборим.

 

Предменструален синдром – причини за появата му

Предменструалният синдром е набор признаци – физически и психологически, които могат да се проявяват при жената около месечния й цикъл. Специалистите определят времевата рамка като период около 5 до 11 дни преди началото на самия цикъл и първите два до три дни след началото му.

 

Причината дори и до днес не може да се каже, че е точно определена, но по-голямата част от изследователите и лекарите се обединяват около мнението, че става дума за изменение на нивата на хормоните в женския организъм. По-специфично: в нивата на допамин и серотонин, които тялото синтезира и отделя в началото на цикъла.

Наред с това не бива да забравяме крехкия баланс на естрогена и прогестерона, които също се менят по време на цикличността на процесите в женското тяло. Те, заедно с останалите полови хормони в тялото ни, ежемесечно подготвят организма за потенциално оплождане и осигуряване на подходяща среда за развитие на плода.

Не бива да забравяме като фактор и така известните „врагове“ на тялото и психиката ни: стрес, психологическо натоварване, консумация на храни с ниски хранителни стойности и малко нутриенти. Всички те силно влияят на физическото здраве, емоционалното състояние и поведението на жените по време на описания период.

За предпоставка за по-тежък предменструален синдром се считат и някои психологически състояния: депресия, биполярно разстройство, състояния, свързани с паник атаки и тревога, физически и психически травми, зависимости към алкохол и забранени субстанции.

 

Средства за облекчаване симптомите на предменструален синдром

Предменструален синдром, пмс.

За съжаление, тъй като причините не са известни напълно, всяка жена търси и открива свой начин да се справи с ПМС. За най-добри помощници са широко приети:

 • Засилена активност – спортуване или релаксираща спортна активност, която да помогне на тялото да се отпусне, а на умът – да се отърси повече от стреса.
 • Богато на витамини и минерали меню – повече свежи и пресни продукти, богати на магнезий, калций, селен и витамини от група B и Е, както и Омега-3.
 • Избягване на кофеин и стимулиращи нервната система напитки, както и на захар (макар че много жени твърдят, че това им помага в борбата с ПМС).
 • Прием на повече вода и успокояващи напитки – например чай от мента.
 • Хранене с „антидепресивни“ храни: мляко, сирене, пуешко месо, ядки и семена, които съдържат триптофан (вещество, което подпомага образуването на серотонин)
 • Качествен сън.
 • Чист въздух и разходки на открито.

Имайте предвид, че тези препоръки далеч не изключват активирането на предменструален синдром и макар да могат да го облекчат, не са универсален лек.

Ако изпитвате ежемесечни сериозни симптоми на ПМС и той влияе много на вашата физика и психика, задължително се консултирайте с гинеколог и при нужда – психолог. Възможно е да имате хормонален проблем, психологическо предразположение, дефицит на витамини или дори ендометриоза.

 

Симптоми на предменструалния синдром

 

Предменструален синдром. Хранителна кетоза и хормонален баланс. Грешки при отслабване.

 

Макар и подценявани от мнозина, симптомите на предменструален синдром са изключително неприятни и дискомфортни. Смята се, че се наблюдават с различен интензитет при около 90% от жените и включват:

 • Главоболие, понякога дори мигрена
 • Кожни проблеми и активиране на акне, дори да не е обичаен проблем за кожата ви
 • Задържане на вода
 • Крампи
 • Напрежение или болка в гърдите
 • Болезнено увеличаване на размера на гърдите
 • Болка с умерен или голям интензитет в долната част на корема
 • Задържане на вода и подуване
 • Психологически изменения: раздразнение, тревожност, депресивност
 • Силна умора, сънливост, лошо качество на съня

Това далеч не изключва и други признаци, като стомашни проблеми: диария, запек, гадене при силна болка, мигрени, мравучкане на крайниците. При всяка жена е различно заради специфичните хормонални изменения и начина на живот.

Добрите новини са, че тези симптоми, дори и изключително неприятни, преминават в рамките на няколко дни.

Не бива да се притеснявате да приемете обезболяващи в разумни количества, ако болките не отминават. Но помнете – не е нормално да ви боли и е добре да потърсите причината, за която ви сигнализира тялото ви.

 

Как правилното хранене може да ни помогне при ПМС

 

Предменструален синдром, пмс.

 

Както споменахме и малко по-горе, един от начините, по които да облекчим синдромите на предменструален синдром, според наблюдения, се оказва по-правилното хранене.

Причината се крие в това, че тялото ни изтощава част от запасите си от някои вещества, за да синтезира и отделя хормоните, които бушуват в организма ни точно преди и по време на месечния цикъл.

Затова и на нас се пада ролята да разбираме добре от какво има нужда той и да му го набавим, за да преминем по-лесно през този период.

Съветваме ви да добавите към храните в този период повече млечни продукти, тъй като те съдържат повече калций. Минералът подпомага костите ни, но и доказано облекчава тревожността и ни помага да се справим със стреса и депресивните състояния, които идват с ПМС.

Не е добре да консумирате твърде много тежки и мазни храни – бърза храна и тестени продукти, както и храни, богати на въглехидрати. В този период тялото ви задържа вещества и вода, за да се подготви за предстоящия месечен цикъл. Приемът на такъв тип храна от една страна ще затрудни метаболизма, а от друга – ще ви накара да се чувствате дори още по-подути и като цяло – в дисонанс с тялото си.

Вместо това съставете меню, в което присъстват повече зеленолистни зеленчуци и плодове, богати на антиоксиданти. Пълнозърнести и богати на фибри продукти също ще съдействат на стомашно-чревната система да бъде в по-добър баланс, а консумацията на достатъчно вода ще улесни още повече тялото ви.

Не на последно място, не забравяйте да отделите време да правите неща, които ви правят щастливи. Любима книга, филм или сериал, музика или пък разходка ще активират синтеза и отделянето на серотонин, и ще ви помогнат да преминете по-леко през този период.

Категории: Здраве|Публикувана: 01.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:32 | Публикувана: 1 февруари 2022 в 16:03 | Категория: Здраве