Защо е важно да приемаме колаген с витамин C?

Обновена: 07.01.2024|

Колаген и витамин С са едни от най-обсъжданите хранителни добавки. Вероятно сте чували за тях по отношение на здравето на кожата, костите и имунната система. Популярността на различни хранителни режими засилва интереса към добавки от този тип.

Много е важно, обаче, как ги комбинираме. А в конкретния случай, за да се възползвате максимално от ползите на колагена, е необходимо да го приемате с витамин С. Нека разгледаме по-отблизо тяхното взаимодействие.

 

Основната връзка между колаген и витамин С

Лесно е да се види, че както витамин С, така и колагенът са необходими за здравословен начин на живот. Това, за което не се говори толкова често, е фактът, че колаген с витамин C в действителност работят в тясна взаимосвързаност.

kolagen 02 400
kolagen 02 600

Без витамин С производството на колаген е прекъснато и не може да бъде завършено. Витамин С добавя въглерод и кислород към аминокиселините за създаване на вещество, наречено проколаген. След това проколагенът се модифицира чрез добавяне на хидроксилни групи към аминокиселините пролин и лизин.

kolagen 02 400
kolagen 02 600

Тази стъпка е важна за по-късното гликозилиране и за образуването на тройната спирална структура на колагена. Тъй като ензимите, които извършват тези реакции, изискват витамин С като кофактор, дългосрочният дефицит на този витамин води до нарушен синтез на колаген.

Недостигът на витамин С причинява скорбут – сериозно и болезнено заболяване, при което дефектният колаген предотвратява образуването на силна съединителна тъкан. Това води до влошаване на венците – те започват да кървят, възможна е загуба на зъби, както и промяна в цвета на кожата.

В миналото скорбутът е бил често срещан сред моряците, тъй като по време на продължителни плавания храната им е била бедна на витамин C. Впоследствие се научили да предотвратяват болестта, като при престоя си на сушата си го набавяли чрез цитрусовите плодове.

 

Малко повече за Витамин С

Ако помолим някого да посочи важните за организма витамини, със сигурност един от първите изброени ще бъде витамин С. По-трудно е да посочим как точно работи той в тялото ни.

Витамин С е водоразтворим витамин, който нашето тяло не може да произвежда само. Именно тази неспособност на организма да се самоснабдява с него кара изследовател, химик и нобелов лауреат като Лайнъс Полинг живо да се интересува от биологичните му въздействия. Полинг съветва всички хора да приемат добавки с витамин С ежедневно.

Витамин С играе много ключови роли в организма, но работата на този оксидант се простира и отвъд влиянието му върху имунната система:

 • Важен е за усвояването на желязо
 • Предпазва витамините А и Е от тежки окислителни ефекти
 • Помага за предотвратяване на сърдечни заболявания
 • Подпомага баланса на кръвния поток
 • Действа при превенция на скорбут

Витамин С можем да си набавим чрез хранителни източници или висококачествени хранителни добавки. Тъй като той има деликатна природа, лесно може да бъде обезсилено действието му при термична обработка. Поради тази причина е предизвикателство за организма да си набавим необходимото количество витамин С само чрез хранителния ни режим.

 

Какво знаем за колагена?

 

Колаген с витамин C.

 

Колагенът е един от 14-те протеина, които съдържа човешкото тяло. Думата колаген произлиза от „кola“ – лепило и „genno“– раждам. Наименованието му идва от факта, че протеинът държи целия ни организъм заедно, образувайки скеле, което му придава здравина и структура.

В организма ни има повече колаген, отколкото всички останали протеини, взети заедно. Като важен компонент на съединителната тъкан колагенът се намира навсякъде в тялото – костите, зъбите, кожата, косата, очите и други органи.

За разлика от витамин С, тялото само синтезира колаген, но допълнителния му прием помага за процесите, които се извършват с негово участие. Особено с напредване на възрастта, когато производството на колаген започва да намалява.

Когато приемаме колаген чрез хранителни източници, организмът ни го разгражда, само за да го възстанови отново в процесите и структурата на тялото. Това е един непрекъснат процес, който:

 • Подобрява здравето на ставите.
 • Играе роля за еластичността и хидратацията на кожата.
 • Укрепва стените на кръвоносните съдове.
 • Предотвратява появата на синдрома на „пропускливите черва. Колагенът може да служи за лекуване на червата, като намалява възпалението и заздравява малките дупки, които позволяват да се развие синдромът.

Външни източници на колаген са животинските кости и съединителната тъкан. Често използваме кости за приготвянето на бульон, за да извлечем колагена от тях.

Както и при витамин С обаче, само чрез хранителния режим е трудно да се набави колаген и по тази причина е разумно да се обмисли приемът на колагенова добавка.

 

Кои са оптималните варианти на добавките?

 

Колаген с витамин C.

 

Докато съществуват около 16 различни вида колаген – диференцирани от това къде се намира в тялото и неговата аминокиселинна структура, всички те все още са един и същи протеин.

Най-лесният за абсорбиране колаген за стави, кожа, коса и нокти, е хидролизираният. Процесът на хидролиза разгражда веригите на аминокиселините на протеина. Това го прави по-лесен за усвояване от организма.

Един от на-добрите и най-често използвани източници на витамин С е царевицата. Тя съдържа L-сорбоза, както и много аскорбатни соли. Препоръчителната му дневна доза е не повече от 1000 мг на ден. Това е важно, тъй като предозирането с витамин С може да доведе до хипервитаминоза, която се проявява с главоболие, неспокойство, завишаване на артериалното налягане.

Когато приемаме хранителни добавки, е много важен начина, по който ще ги комбинираме, за да могат да взаимодействат една с друга за максимален, полезен ефект върху организма.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 04.03.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

8 Коментара

 1. Невена Дамбарова 16.08.2021 at 20:10 - Отговор

  Здравейте.Какво ще ми препоръчате за възрастна жена със счупена ръка и проблем със краката.Аз си мисля за калции и мултивитамини,но искам и вашето мнение.Благодаря

  • For Life 17.08.2021 at 10:12 - Отговор

   Здравейте, Невена, правилно сте се насочили към калция – той се препоръчва за възстановяване при счупване. При нас ще намерите комплекс Калций, магнезий, цинк и витамин Д за максимален ефект. Можете да го комбинирате с витамин С, който допринася за костната минерална плътност.
   Мултивитамините са подходящи за подсилване на имунитета целогодишно и като цяло винаги могат да се добавят към здравословната диета за по-добро здраве.
   Надяваме се да сме Ви били полезни. Препоръчваме и консултация с лекуващия лекар по отношение на добавките в процеса на възстановяване. :)

 2. Анета 15.09.2020 at 18:59 - Отговор

  Може ли да се даде колаген на 10 годишно дете, което е с изгаряне на крачето. Четох, че е добре за по-бързо възстановяване, но никъде не видях може ли да се дава на деца. Амо може в каква доза и колко продължително.

  • Верджиния 16.09.2020 at 14:38 - Отговор

   Здравейте,
   Информацията, която имаме от производителя е, че добавките не са препоръчителни за лица под 18 г. Затова ние препоръчваме да направите консултация с медицинско лице, преди да вземете такова решение. :)

 3. Дитка Станчева 04.09.2020 at 18:48 - Отговор

  Аз имам следния въпрос, имам начален стадий на коксартроза. Какво бихте ми препоръчали защото имам болки и това не ми дава възможност да ходя продължително. Аз си поръчах Глюкозамин и Магнезиев цитат.

  • Верджиния 08.09.2020 at 16:02 - Отговор

   Здравейте, глюкозаминът е добър избор за Вашия проблем. Можете да добавите към него и колаген на прах, който доказано се бори с проблемите, свързани със ставите. Вижте продукта на следния линк: https://www.forlife.bg/produkt/collagen
   :)

 4. Костадин Илиев 28.06.2020 at 0:53 - Отговор

  Доколко колагенът е свързан с набавянето на калций в организма и носи ли това рискове за хора, чийто организъм е склонен към образуване на камъни в бъбреците?

  • Верджиния 06.07.2020 at 17:11 - Отговор

   При бъбречни проблеми е препоръчително да се започне с по-нисък прием на колаген (5-6 грама, колкото е мерителната лъжичка в опаковката, която ние предлагаме). Както и да пиете повече вода, когато включите колагена към диетата си. Хидроксипролинът – една от аминокиселините, на които колагенът е богат, може да предизвика образуването на песъчинки и дори камъни в бъбреците. Препоръчваме и консултация с медицинско лице, ако имате бъбречни проблеми и сте решили да приемате колаген. :)

Оставете коментар

Обновена: 7 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 4 март 2020 в 14:06 | Категория: Витамини и минерали, Здраве