Агнешки котлети на фурна с коричка от ядки и ароматни билки

Обновена: 11.03.2024|
Агнешки котлет на фурна.

Много изискано ястие, което в ресторантите срещаме под името френч ракагнешки котлети на фурна с коричка от ядки. Изненадващо, ястието е лесно и бързо за приготвяне, а с подходящата гарнитура и презентация е чудесно за всяка празнична трапеза.

Вижте какво ще ви е необходимо и стъпките по приготвянето му.

 

Рецепта за агнешки котлети на фурна с коричка от ядки

Агнешки котлети на фурна са супер крехко и вкусно ястие, което ще погали сетивата и възбуди апетита ви. Убедени сме в това.

Те са известни и като френч рак – централно парче от котлетната част на животното, която, цяла, съдържа 8 ребра.

bademovo brashno 400
keto 01
bademovo brashno 400
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
55 минути 4 1,5 г

Необходими продукти:

  • 1 кг  агнешки котлети (френч рак)
  • 1 ч. л. провансалски билки (по-надолу вижте какво включва този микс)
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 1 с. л. краве масло Гхи, за запечатване на котлетите
  • 100 г орехи, ситно смлени
  • 2 с. л. бадемово брашно
  • 1 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 1 ч. л. екстра върджин зехтин
  • 3 с. л. дижонска горчица

Начин на приготвяне на рецептата за агнешки котлети на фурна:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Подсушете агнешкия рак, като пожелание можете да отстраните много внимателно с нож мазнината, с която е покрит.
  3. Застелете тавичка за печене с лист алуминиево фолио.
  4. Овкусете котлетите с провансалските билки, солта и черния пипер, като обтриете щедро от двете страни месото.
  5. Загрейте маслото в широк тиган и запечатайте котлетите до златисто от двете страни, общо за 6-8 минути.
  6. Преместете ги върху тавичката и оставете настрана.
  7. В купичка смесете орехите, бадемовото брашно, разтопеното масло Гхи и зехтина.
  8. Намажете френч рака от двете страни с горчицата и върху нея разнесете ядковата смес равномерно, с леки потупвания. Ако е необходимо, притиснете с лъжица.
  9. Печете в предварително загрятата фурна, докато коричката стане златиста и месото е с розов център, около 20-25 минути.
  10. Прехвърлете ароматните агнешки котлети на фурна върху широка чиния и оставете да починат 10 минути, преди да ги разрежите.

При сервиране разделете котлетите, като изправите рака и разрежете в центъра между всеки две кости.

Предложения за гарнитура към агнешки котлети на фурна с коричка от ядки и билки

Поднесете всяка порция агнешки котлети на фурна заедно със:

Най-бързата кето гарнитура е бланширан и блендиран карфиол, овкусен със сол, смлян черен пипер и малко зехтин – чудесна алтернатива на картофеното пюре.

Ако сте почитатели на нестандартния вкус, на дъното на всяка чиния поставете 1 с. л. течен кето шоколад и наредете котлетите отгоре.

 

Как да си направим микс провансалски билки?

 

Агнешки котлет на фурна.

 

Необходими са ни следните билки, сушени:

  • 1 с. л. копър
  • 2 с. л. розмарин
  • 2 с. л. мащерка
  • 3 с. л. майоран
  • 3 с. л. чубрица
  • 1 с. л. естрагон
  • 1 с. л. босилек
  • 1 ч. л. кервиз
  • 1 ч. л. мента
  • 1 ч. л. лавандула

Смесвате всички подправки и съхранявате в стъклен буркан, далеч от влага и пряка слънчева светлина. Чудесна подправка за приготвяне на агнешко, телешко, свинско меса.

 

Рецепти с агнешко месо от нашата кето кухня

Агнешкото месо е с високо съдържание на протеини. Една порция агнешко от 100 г съдържа 25,6 грама протеини, почти половината от препоръчителния дневен прием за възрастни.

Диета с високо съдържание на протеини е идеална за спортисти, хора, които искат да отслабнат, и такива, които се възстановяват от операция или нараняване.

Агнешкото месо съдържа важни витамини и минерали. Червените меса като агнешко са с високо съдържание на:

Още няколко предложения с агнешко, които можете да опитате или да поднесете на трапезата за Великден, например.

 

Още от здравословната ни кухня

 

агнешки котлети на фурна. кето шоколадови топчета

За десерт пригответе едни страхотни и лесни шоколадови кето топчета с ядка.

 

Ако нашето предложение за агнешки котлети на фурна с коричка от ядки и ароматни билки ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 17:35 | Публикувана: 15 април 2022 в 17:23 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф