Агнешки котлети на фурна с коричка от ядки и ароматни билки
Много изискано ястие, което в ресторантите срещаме под името френч рак – агнешки котлети на фурна с коричка от ядки. Изненадващо, ястието е лесно и бързо за приготвяне, а с подходящата гарнитура и презентация е чудесно за всяка празнична трапеза.
Вижте какво ще ви е необходимо и стъпките по приготвянето му.
Рецепта за агнешки котлети на фурна с коричка от ядки
Агнешки котлети на фурна са супер крехко и вкусно ястие, което ще погали сетивата и възбуди апетита ви. Убедени сме в това.
Те са известни и като френч рак – централно парче от котлетната част на животното, която, цяла, съдържа 8 ребра.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
55 минути | 4 | 1,5 г |
Необходими продукти:
- 1 кг агнешки котлети (френч рак)
- 1 ч. л. провансалски билки (по-надолу вижте какво включва този микс)
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 1 с. л. краве масло Гхи, за запечатване на котлетите
- 100 г орехи, ситно смлени
- 2 с. л. бадемово брашно
- 1 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 1 ч. л. екстра върджин зехтин
- 3 с. л. дижонска горчица
Начин на приготвяне на рецептата за агнешки котлети на фурна:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Подсушете агнешкия рак, като пожелание можете да отстраните много внимателно с нож мазнината, с която е покрит.
- Застелете тавичка за печене с лист алуминиево фолио.
- Овкусете котлетите с провансалските билки, солта и черния пипер, като обтриете щедро от двете страни месото.
- Загрейте маслото в широк тиган и запечатайте котлетите до златисто от двете страни, общо за 6-8 минути.
- Преместете ги върху тавичката и оставете настрана.
- В купичка смесете орехите, бадемовото брашно, разтопеното масло Гхи и зехтина.
- Намажете френч рака от двете страни с горчицата и върху нея разнесете ядковата смес равномерно, с леки потупвания. Ако е необходимо, притиснете с лъжица.
- Печете в предварително загрятата фурна, докато коричката стане златиста и месото е с розов център, около 20-25 минути.
- Прехвърлете ароматните агнешки котлети на фурна върху широка чиния и оставете да починат 10 минути, преди да ги разрежите.
При сервиране разделете котлетите, като изправите рака и разрежете в центъра между всеки две кости.
Предложения за гарнитура към агнешки котлети на фурна с коричка от ядки и билки
Поднесете всяка порция агнешки котлети на фурна заедно със:
- Салата табуле с карфиол
- Салата с карфиол
- Кашкавален карфиолен ориз
- Гриловани зеленчуци с ароматни билки
- Пълнени гъби със сирена
- Брюкселско зеле с маслини и бадеми
Най-бързата кето гарнитура е бланширан и блендиран карфиол, овкусен със сол, смлян черен пипер и малко зехтин – чудесна алтернатива на картофеното пюре.
Ако сте почитатели на нестандартния вкус, на дъното на всяка чиния поставете 1 с. л. течен кето шоколад и наредете котлетите отгоре.
Как да си направим микс провансалски билки?
Необходими са ни следните билки, сушени:
- 1 с. л. копър
- 2 с. л. розмарин
- 2 с. л. мащерка
- 3 с. л. майоран
- 3 с. л. чубрица
- 1 с. л. естрагон
- 1 с. л. босилек
- 1 ч. л. кервиз
- 1 ч. л. мента
- 1 ч. л. лавандула
Смесвате всички подправки и съхранявате в стъклен буркан, далеч от влага и пряка слънчева светлина. Чудесна подправка за приготвяне на агнешко, телешко, свинско меса.
Рецепти с агнешко месо от нашата кето кухня
Агнешкото месо е с високо съдържание на протеини. Една порция агнешко от 100 г съдържа 25,6 грама протеини, почти половината от препоръчителния дневен прием за възрастни.
Диета с високо съдържание на протеини е идеална за спортисти, хора, които искат да отслабнат, и такива, които се възстановяват от операция или нараняване.
Агнешкото месо съдържа важни витамини и минерали. Червените меса като агнешко са с високо съдържание на:
- желязо
- витамин В12
- селен
- ниацин
- фосфор
- цинк
Още няколко предложения с агнешко, които можете да опитате или да поднесете на трапезата за Великден, например.
- Магерица – гръцка супа с агнешко
- Агнешко за Великден – 2 кето рецепти
- Рецепти за агнешка супа + яхния
- Кето агнешка дроб сарма
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за агнешки котлети на фурна с коричка от ядки и ароматни билки ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето гръцка супа с агнешко "Магерица" не се различава много от традиционната гръцка великденска
Тези дни основният протеин на трапезата е агнешкото месо, което често приготвяме под формата
Основното ястие - агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки,