Кето шоколадови топчета с ядка – 3 вкусни рецепти
Хрупкави шоколадови топчета с ядка в центъра са перфектен здравословен кето десерт, който да си хапнете, когато искате да задоволите нуждата си от нещо сладко.
Този десерт с ниско съдържание на въглехидрати, подходящ за спазване на кето диета, може да се приготви и съхрани за дълго време в хладилник. Те са толкова вкусни – сигурни сме, че ще си приготвите не една, но няколко партиди от тях.
Кето шоколадови топчета с макадамия
Ядките макадамия са много подходяща кето храна, когато се консумират в умерени количества. Единственото нещо, което може да ги направи по-вкусни, е – познахте – тъмният шоколад! Тези шоколадови топчета са сладко-солени и приятно хрупкави.
Заслужава си да отделите време, за да си ги приготвите. Така ще имате винаги под ръка готов нисковъглехидратен и лек десерт.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 + 30 минути | 4 | 2 г нетни |
Необходими продукти:
- 40 г шоколад със стевия
- 1 с. л. MCT масло или кокосово масло
- Морска сол
- 45 г сурови ядки макадамия, нарязани наполовина
Начин на приготвяне:
- Използвайте гумена формичка за бонбони с фигура по ваш избор – сърца, кръгчета и други.
- Поставете по 3 половинки от ядки макадамия във всяко гнездо на гумената формичка за бонбони.
- Разтопете шоколада във фондю или на водна баня до гладкост, като разбърквате често.
- След това добавете маслото и овкусете с щипка морска сол, а после разбъркайте.
- Изсипете от разтопения шоколад в гнезденцата с макадамия във формичката за бонбони. Постарайте се да покриете ядките.
- Поръсете по желание с още малко морска сол и поставете формата на хладно за поне 30 минути или докато шоколада стегне.
Съвет
Рецептата е напълно адаптивна и може да се използват най-различни, подходящи за спазване на кето диета, ядки и семена.
Заменете или комбинирайте макадамията с бадеми, орехи, пекани, лешници или семена, за да направите вкусните шоколадови топчета още по-хрупкави и полезни.
Бързи кето шоколадови топчета с ядка
Меки отвън, хрупкави отвътре – сочни, сладки и топящи се в устата кето шоколадови топчета.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
10 минути + 2 часа за стягане | 16 шоколадови топчета | 1,72 г нетни |
Необходими продукти:
- 250 г шоколад със стевия, наситнен
- 120 мл готварска сметана или кокосово мляко
- 1 ч. л. екстракт от ванилия, мента, бадем или друг
- 30 г сурови бадеми (лешници или други ядки)
По желание:
- 2 с. л. какао на прах, за овалване
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Изсипете сметаната в тенджера и сложете да заври на умерен огън.
- След това я изсипете в купа заедно с натрошения кето шоколад със стевия.
- Добавете екстракт от ванилия (или друг по ваш вкус) и разбъркайте с помощта на шпатула до получаване на хомогенна смес.
- Сложете я след това в хладилник да стегне за около 2 часа.
- Извадете и оформете малки топчета. По желание сложете по една сурова ядка в центъра.
- Подредете готовите шоколадови топчета в плосък съд, покрит с пергаментова хартия.
- Оваляйте ги след това в какао на прах.
- Друг вариант е да разтопите шоколад със стевия на водна баня или във фондю.
- Потопете шоколадовите топчета в разтопения шоколад и поставете върху пергаментова хартия да стегнат на хладно за около 30 минути.
- Можете да гарнирате с кокосови стърготини или натрошени ядки, след като ги облеете с шоколада.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Идеи за кето бонбони:
- Домашни бонбони Рафаело: без захар + видео рецепта
- Кето бонбони Фереро Роше + видео рецепта
- Шоколадови бонбони без захар + видео рецепта
- Кето сурови бонбони – 4 нисковъглехидратни предложения
- Кето шоколадови бонбони с колаген
- Кето трюфели
- Нисковъглехидратни шоколадови трюфели
Обикновени и кето шоколадови топчета с бисквити
За хората, които не спазват кето диета, сме приготвили още една възхитиителна рецепта за шоколадови топчета с бисквити. Това е от онези рецепти, които всеки обича и е опитвал под една или друга форма.
Тя обаче лесно може да се адаптира и да стане режимна, като се заместят някои нейни продукти. И така, ето какво е нужно за тези вкусни бисквитени топчета с шоколад.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути + 2 часа за стягане | 30 шоколадови топчета | 1,5 г нетни (за кето версията) |
Необходими продукти:
- 300 г бисквити (най-добре обикновени или чаени)
- 100 г смлени орехи
- 100 г краве масло
- 100 г шоколад
- 150 мл прясно мляко
- 4 с.л. неподсладено какао
- 1/2 пакетче ванилия
- 30 г смлени ядки или кокосови стърготини, по желание
Начин на приготвяне:
- Сложете прясното мляко в малка тенджера и го затоплете на котлона на умерена температура. Прибавете маслото и какаото и разбъркайте добре до хомогенна смес.
- Начупете шоколада на парчета и също го добавете в топлата млечна смес, докато напълно се разтопи.
- Свалете от котлона сместа и я оставете да се охлади. Натрошавате на ситно бисквитите и също ги добавяте към тенджерката. Прибавят се ванилията и смлените орехи и се разбърква много добре.
- От получената смес се оформят малки топчета, които може да оваляте в избраните от вас смлени ядки или стърготини. Сложете топчетата от бисквити, орехи и шоколад в хладилника, за да стегнат.
За да адаптирате рецептата в кето вариант, заменете бисквитите с кето таханови бисквити. Изберете натурален шоколад със стевия, а прясното мляко заменете, например, с бадемово.
Останалите продукти в рецептата можете да запазите, а стъпките са същите.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за кето шоколадови топчета с ядка са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Празнична трапеза, обикновен зимен ден или просто ви се хапва нещо сладко – рецептата за орехови снежни топчета […]
Пригответе си бързи и лесни шоколадови трюфели, за да имате винаги подръка готов десерт, който да задоволи нуждата […]
Малки вкусни хапки при чието приготвяне можете да се развихрите в опциите за декорация или пълнеж – нисковъглехидратни […]