Кето шоколадови топчета с ядка – 3 вкусни рецепти

Обновена: 27.09.2024|
агнешки котлети на фурна. кето шоколадови топчета

Хрупкави шоколадови топчета с ядка в центъра са перфектен здравословен кето десерт, който да си хапнете, когато искате да задоволите нуждата си от нещо сладко.

Този десерт с ниско съдържание на въглехидрати, подходящ за спазване на кето диета, може да се приготви и съхрани за дълго време в хладилник. Те са толкова вкусни – сигурни сме, че ще си приготвите не една, но няколко партиди от тях.

 

Кето шоколадови топчета с макадамия

Ядките макадамия са много подходяща кето храна, когато се консумират в умерени количества. Единственото нещо, което може да ги направи по-вкусни, е – познахте – тъмният шоколад! Тези шоколадови топчета са сладко-солени и приятно хрупкави.

Заслужава си да отделите време, за да си ги приготвите. Така ще имате винаги под ръка готов нисковъглехидратен и лек десерт.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
10 + 30 минути 4 2 г нетни

Необходими продукти:

  • 40 г шоколад със стевия
  • 1 с. л. MCT масло или кокосово масло
  • Морска сол
  • 45 г сурови ядки макадамия, нарязани наполовина

Начин на приготвяне:

  1. Използвайте гумена формичка за бонбони с фигура по ваш избор – сърца, кръгчета и други.
  2. Поставете по 3 половинки от ядки макадамия във всяко гнездо на гумената формичка за бонбони.
  3. Разтопете шоколада във фондю или на водна баня до гладкост, като разбърквате често.
  4. След това добавете маслото и овкусете с щипка морска сол, а после разбъркайте.
  5. Изсипете от разтопения шоколад в гнезденцата с макадамия във формичката за бонбони. Постарайте се да покриете ядките.
  6. Поръсете по желание с още малко морска сол и поставете формата на хладно за поне 30 минути или докато шоколада стегне.

Съвет

Рецептата е напълно адаптивна и може да се използват най-различни, подходящи за спазване на кето диета, ядки и семена.

Заменете или комбинирайте макадамията с бадеми, орехи, пекани, лешници или семена, за да направите вкусните шоколадови топчета още по-хрупкави и полезни.

 

Бързи кето шоколадови топчета с ядка

 

Шоколадови топчета с ядка.

 

Меки отвън, хрупкави отвътре – сочни, сладки и топящи се в устата кето шоколадови топчета.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
10 минути + 2 часа за стягане 16 шоколадови топчета 1,72 г нетни

Необходими продукти:

  • 250 г шоколад със стевия, наситнен
  • 120 мл готварска сметана или кокосово мляко
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия, мента, бадем или друг
  • 30 г сурови бадеми (лешници или други ядки)

По желание:

  • 2 с. л. какао на прах, за овалване
  • кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете сметаната в тенджера и сложете да заври на умерен огън.
  2. След това я изсипете в купа заедно с натрошения кето шоколад със стевия.
  3. Добавете екстракт от ванилия (или друг по ваш вкус) и разбъркайте с помощта на шпатула до получаване на хомогенна смес.
  4. Сложете я след това в хладилник да стегне за около 2 часа.
  5. Извадете и оформете малки топчета. По желание сложете по една сурова ядка в центъра.
  6. Подредете готовите шоколадови топчета в плосък съд, покрит с пергаментова хартия.
  7. Оваляйте ги след това в какао на прах.
  8. Друг вариант е да разтопите шоколад със стевия на водна баня или във фондю.
  9. Потопете шоколадовите топчета в разтопения шоколад и поставете върху пергаментова хартия да стегнат на хладно за около 30 минути.
  10. Можете да гарнирате с кокосови стърготини или натрошени ядки, след като ги облеете с шоколада.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии.

 

Идеи за кето бонбони:

 

Обикновени и кето шоколадови топчета с бисквити

 

Шоколадови топчета с бисквити.

 

За хората, които не спазват кето диета, сме приготвили още една възхитиителна рецепта за шоколадови топчета с бисквити. Това е от онези рецепти, които всеки обича и е опитвал под една или друга форма.

Тя обаче лесно може да се адаптира и да стане режимна, като се заместят някои нейни продукти. И така, ето какво е нужно за тези вкусни бисквитени топчета с шоколад.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
30 минути + 2 часа за стягане 30 шоколадови топчета 1,5 г нетни (за кето версията)

Необходими продукти:

  • 300 г бисквити (най-добре обикновени или чаени)
  • 100 г смлени орехи
  • 100 г краве масло
  • 100 г шоколад
  • 150 мл прясно мляко
  • 4 с.л. неподсладено какао
  • 1/2 пакетче ванилия
  • 30 г смлени ядки или кокосови стърготини, по желание

Начин на приготвяне:

  1. Сложете прясното мляко в малка тенджера и го затоплете на котлона на умерена температура. Прибавете маслото и какаото и разбъркайте добре до хомогенна смес.
  2. Начупете шоколада на парчета и също го добавете в топлата млечна смес, докато напълно се разтопи.
  3. Свалете от котлона сместа и я оставете да се охлади. Натрошавате на ситно бисквитите и също ги добавяте към тенджерката. Прибавят се ванилията и смлените орехи и се разбърква много добре.
  4. От получената смес се оформят малки топчета, които може да оваляте в избраните от вас смлени ядки или стърготини. Сложете топчетата от бисквити, орехи и шоколад в хладилника, за да стегнат.

За да адаптирате рецептата в кето вариант, заменете бисквитите с кето таханови бисквити. Изберете натурален шоколад със стевия, а прясното мляко заменете, например, с бадемово.

Останалите продукти в рецептата можете да запазите, а стъпките са същите.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Шоколадови топчета. Кето шоколадови трюфели.

Пригответе си бързи и лесни шоколадови трюфели, за да имате винаги подръка готов десерт, който да задоволи нуждата ви от сладко.

 

Ако нашите предложения за кето шоколадови топчета с ядка са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар