Брюкселско зеле с маслини и бадеми на фурна
Чудите се какво да си приготвите за вечеря, нямате много време, а не ви се хапва на крак нещо калорично? Днес ще ви разкрием кулинарната тайна на хрупкавото брюкселско зеле – как да приготвим вкусно зеленчука, така харесван от едни и никак не оценяван от други.
Казват, че ако той не ви е харесал от първия път, ще ви хареса от втория – но приготвен по различен начин. Нашата рецепта е по-нестандартна от общоизвестните. Ще се впуснем в малко предизвикателство – брюкселско зеле на фурна с маслини и бадеми.
След това ще ви запознаем накратко с историята на този интересен зеленчук и с полезните му свойства.
Брюкселско зеле на фурна с бадеми и маслини
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час | 6 | 6 г |
Необходими продукти:
- 600 г брюкселско зеле
- 200 г маслини по избор – те могат да бъдат зелени, черни или червени, но е хубаво да са без костилка
- 40 мл балсамов оцет
- 2 с. л. орехи, нарязани (по избор)
- 100 г бадеми, предварително накиснати във вода
- 2 ч. л. чесън на прах
- 3 стръкчета прясна мащерка
- 2 с. л. масло Гхи
- 1 ч. л. сол, на вкус
- прясно смлян черен пипер на вкус
- 200 г пармезан или сирене по избор
Ще уточним, че бадемите е хубаво да бъдат накиснати минимум 4 часа предварително във вода. Това отключва полезните им свойства, а и променя вкуса им.
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса, преди да изпечете ястието.
- В малка смесителни купичка съчетайте балсамовия оцет, маслото и подправките / може да добавите билки по ваш избор. Разбъркайте добре. По желание може да разтопите маслото, за да го смесите по-лесно с останалите продукти.
- В по-голям съд поставете хрупкавото брюкселско зеле, маслините и бадемите. Посолете и разбъркайте добре.
- Използвайте хартия за печене, за да покриете тавата, която сте избрали да използвате. Върху нея наредете зелето, бадемите и маслините. Накрая ги поръсете и намазнете добре със сместа от масло, оцет и билки.
- С помощта на лъжица или с ръце се уверете, че всичко в тавата е покрито с течната смес.
- Поставете тавата във фурната за около 45 минути – или докато брюкселското зеле омекне добре.
- Накрая настържете кашкавала или сиренето и запечете за още няколко минутки (той е по желание, ястието ще бъде готово и без неговото добавяне).
Гарнирайте с по-прясна мащерка, ако е необходимо. Накрая поръсете с нарязани орехи и поднесете с усмивка.
Брюкселско зеле – кратка история
Според различни изследователи, самият Карл Линей (смята се за един от бащите на съвременната екология, основател на научната класификация на организмите) е решил да назове този зеленчук брюкселско зеле и за кратък период от време той се е разпространил из цяла Европа, стигайки чак до Америка.
Смята се, че за първи път растението е култивирано в средата на 18 век и вече в началото на 19 век то е отглеждано не само в Белгия, но и в Холандия, Великобритания, Германия, Франция, Канада и САЩ.
Брюкселското зеле днес е любимо и на Китай и Индия – то може да се използва за приготвяне на различни разнообразни ястия, като гарнитура или като част от по-голямо основно ястие. В него има много полезни свойства, които го правят търсен и предпочитан продукт.
Защо е полезно да хапваме брюкселско зеле?
Този зеленчук е изключително богат на полезни елементи – изграден е от белтъци, пектин, хранителни влакна, които освен полезен го правят и засищаш. В него се съдържат витамини A, C, E и групата B, както и минералите – калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, кобалт, мед, молибден, цинк и други. Този зеленчук почти не съдържа калории, което го прави предпочитан при хранителни режими или диети. Сами разбирате на колко микроелементи е наситен и каква доза здраве представлява за организма една порция от него.
Богато на витамин С
Витамин С в брюкселското зеле се съдържа в големи количества – от 3 до 5 пъти повече, отколкото в другите растения от този вид. Другите витамини също се съдържат в солидни количества, а ценният растителен белтък е в три пъти повече, отколкото има в цветното зеле и в пет пъти повече, отколкото в стандартното бяло зеле. Брюкселското зеле е изключително полезно за децата, подрастващите и възрастните хора. То влиза и в режимните диети, например при заболявания на органите на храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, при безсъние, диабет, нарушена функция на задстомашната жлеза, заболявания на дихателните пътища и други.
Брюкселското зеле притежава противовъзпалителни, бактерицитни, имуностимулиращи и общоукрепващи свойства. Скорошни изследвания, проведени в Австрия, показват, че е достатъчно да се консумира по 300 грама брюкселско зеле на седмица, за да се снижи значително развитието на дадено раково заболяване.
Съдържанието на фолиева киселина в зелето е изключително полезна за бременните жени, тъй като тя влияе положително на развитието на нервната система на плода.
За всички, които искат да се избавят от излишните килограми, брюкселското зеле е чудесен избор. При редовната му консумация и избягването на сладки и тестени храни – резултатите ще бъдат мигновени и забележими. Освен намаляването на излишните килограми, тялото ще бъде силно тонизирано и изпълнено с енергия.
След като се запознахме с полезните свойства на брюкселското зеле е ред да ви разкрием и нашата рецепта, която ви препоръчваме горещо, защото освен изключително полезна, е и много лесна за приготвяне.
Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Една от любимата на българина рецепта против махмурлук е известната супа с кисело зеле и праз или армеева чорба.
Днес сме подготвили за вас един нов прочит на любимата ни паста, който е
Един Коментар
Благодаря чудесна рецепта ще я пробвам