Брюкселско зеле с маслини и бадеми на фурна

Обновена: 04.04.2024|
Брюкселско зеле с маслини и бадеми.

Чудите се какво да си приготвите за вечеря, нямате много време, а не ви се хапва на крак нещо калорично? Днес ще ви разкрием кулинарната тайна на хрупкавото брюкселско зеле – как да приготвим вкусно зеленчука, така харесван от едни и никак не оценяван от други.

Казват, че ако той не ви е харесал от първия път, ще ви хареса от втория – но приготвен по различен начин. Нашата рецепта е по-нестандартна от общоизвестните. Ще се впуснем в малко предизвикателство – брюкселско зеле на фурна с маслини и бадеми.

След това ще ви запознаем накратко с историята на този интересен зеленчук и с полезните му свойства.

 

Брюкселско зеле на фурна с бадеми и маслини

 

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
1 час 6 6 г

 

Необходими продукти:

  • 600 г брюкселско зеле
  • 200 г маслини по избор – те могат да бъдат зелени, черни или червени, но е хубаво да са без костилка
  • 40 мл балсамов оцет
  • 2 с. л. орехи, нарязани (по избор)
  • 100 г бадеми, предварително накиснати във вода
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 3 стръкчета прясна мащерка
  • 2 с. л. масло Гхи
  • 1 ч. л. сол, на вкус
  • прясно смлян черен пипер на вкус
  • 200 г пармезан или сирене по избор

Ще уточним, че бадемите е хубаво да бъдат накиснати минимум 4 часа предварително във вода. Това отключва полезните им свойства, а и променя вкуса им.

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса, преди да изпечете ястието.
  2. В малка смесителни купичка съчетайте балсамовия оцет, маслото и подправките / може да добавите билки по ваш избор. Разбъркайте добре. По желание може да разтопите маслото, за да го смесите по-лесно с останалите продукти.
  3. В по-голям съд поставете хрупкавото брюкселско зеле, маслините и бадемите. Посолете и разбъркайте добре.
  4. Използвайте хартия за печене, за да покриете тавата, която сте избрали да използвате. Върху нея наредете зелето, бадемите и маслините. Накрая ги поръсете и намазнете добре със сместа от масло, оцет и билки.
  5. С помощта на лъжица или с ръце се уверете, че всичко в тавата е покрито с течната смес.
  6. Поставете тавата във фурната за около 45 минути – или докато брюкселското зеле омекне добре.
  7. Накрая настържете кашкавала или сиренето и запечете за още няколко минутки (той е по желание, ястието ще бъде готово и без неговото добавяне).

Гарнирайте с по-прясна мащерка, ако е необходимо. Накрая поръсете с нарязани орехи и поднесете с усмивка.

 

pileshko file v bekon 2

Брюкселско зеле – кратка история

Според различни изследователи, самият Карл Линей (смята се за един от бащите на съвременната екология, основател на научната класификация на организмите) е решил да назове този зеленчук брюкселско зеле и за кратък период от време той се е разпространил из цяла Европа, стигайки чак до Америка.

Смята се, че за първи път растението е култивирано в средата на 18 век и вече в началото на 19 век то е отглеждано не само в Белгия, но и в Холандия, Великобритания, Германия, Франция, Канада и САЩ.

Брюкселското зеле днес е любимо и на Китай и Индия – то може да се използва за приготвяне на различни разнообразни ястия, като гарнитура или като част от по-голямо основно ястие. В него има много полезни свойства, които го правят търсен и предпочитан продукт.

 

Защо е полезно да хапваме брюкселско зеле?

Този зеленчук е изключително богат на полезни елементи – изграден е от белтъци, пектин, хранителни влакна, които освен полезен го правят и засищаш. В него се съдържат витамини A, C, E и групата B, както и минералите – калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, кобалт, мед, молибден, цинк и други. Този зеленчук почти не съдържа калории, което го прави предпочитан при хранителни режими или диети. Сами разбирате на колко микроелементи е наситен и каква доза здраве представлява за организма една порция от него.

 

Богато на витамин С

Витамин С в брюкселското зеле се съдържа в големи количества – от 3 до 5 пъти повече, отколкото в другите растения от този вид. Другите витамини също се съдържат в солидни количества, а ценният растителен белтък е в три пъти повече, отколкото има в цветното зеле и в пет пъти повече, отколкото в стандартното бяло зеле. Брюкселското зеле е изключително полезно за децата, подрастващите и възрастните хора. То влиза и в режимните диети, например при заболявания на органите на храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, при безсъние, диабет, нарушена функция на задстомашната жлеза, заболявания на дихателните пътища и други.

brussels sprouts qstiq za budni vecher

Брюкселското зеле притежава противовъзпалителни, бактерицитни, имуностимулиращи и общоукрепващи свойства. Скорошни изследвания, проведени в Австрия, показват, че е  достатъчно да се консумира по 300 грама брюкселско зеле на седмица, за да се снижи значително развитието на дадено раково заболяване.

Съдържанието на фолиева киселина в зелето е изключително полезна за бременните жени, тъй като тя влияе положително на развитието на нервната система на плода.

За всички, които искат да се избавят от излишните килограми, брюкселското зеле е чудесен избор. При редовната му консумация и избягването на сладки и тестени храни – резултатите ще бъдат мигновени и забележими. Освен намаляването на излишните килограми, тялото ще бъде силно тонизирано и изпълнено с енергия.

След като се запознахме с полезните свойства на брюкселското зеле е ред да ви разкрием и нашата рецепта, която ви препоръчваме горещо, защото освен изключително полезна, е и много лесна за приготвяне.

 

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Лидия 18.02.2021 at 19:35 - Отговор

    Благодаря чудесна рецепта ще я пробвам

Оставете коментар

Обновена: 4 април 2024 в 17:37 | Публикувана: 16 октомври 2018 в 19:59 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти