Чудите се какво да си приготвите за вечеря, нямате много време, а не ви се хапва на крак нещо калорично? Днес ще ви разкрием кулинарната тайна на брюкселското зеле – как да приготвим вкусно зеленчука, така харесван от едни и никак не оценяван от други. Казват, че ако той не ви е харесал от първия път, ще ви хареса от втория – но приготвен по различен начин. Нашата рецепта е по-нестандартна от общоизвестните. Ще се впуснем в малко предизвикателство – брюкселско зеле на фурна с маслини и бадеми. Преди това ще ви запознаем накратко с историята на този интересен зеленчук и с полезните му свойства.

 

Брюкселско зеле на фурна с бадеми и маслини

Първо е нужно да си набавим необходимите продукти, а те са:

  • 3 чаши брюкселско зеле
  • 1 чаша маслини по избор – те могат да бъдат зелени, черни или червени, но е хубаво да са без костилка
  • 1/4 чаша балсамов оцет
  • 2 супени лъжици орехи, нарязани (по избор)
  • половин чаша бадеми, предварително накиснати във вода
  • 2 скилидки чесън, накълцани
  • 1 1/2 супена лъжица прясна мащерка
  • 2 супени лъжица масло гхи
  • 1 чаена лъжичка сол, на вкус
  • прясно смлян черен пипер на вкус
  • 200 грама пармезан или сирене по избор

Ще уточним, че бадемите е хубаво да бъдат накиснати минимум 4 часа предварително във вода. Това отключва полезните им свойства, а и променя вкуса им.

  1. Загрейте фурната до 180 градуса, преди да изпечете ястието.
  2. В малка смесителни купичка съчетайте балсамовия оцет, маслото и подправките / може да добавите билки по ваш избор. Разбъркайте добре. По желание може да разтопите маслото, за да го смесите по-лесно с останалите продукти.
  3. В по-голям съд поставете брюкселското зеле, маслините и бадемите. Посолете и разбъркайте добре.
  4. Използвайте хартия за печене, за да покриете тавата, която сте избрали да използвате. Върху нея наредете зелето, бадемите и маслините. Накрая ги поръсете и намазнете добре със сместа от масло, оцет и билки.
  5. С помощта на лъжица или с ръце се уверете, че всичко в тавата е покрито с течната смес.
  6. Поставете тавата във фурната за около 45 минути – или докато брюкселското зеле омекне добре.
  7. Накрая настържете кашкавала или сиренето и запечете за още няколко минутки (той е по желание, ястието ще бъде готово и без неговото добавяне).
  8. Гарнирайте с по-прясна мащерка, ако е необходимо. Накрая поръсете с нарязани орехи и поднесете с усмивка.

 

Кратка история на брюкселското зеле

Според различни изследователи, самият Карл Линей (смята се за един от бащите на съвременната екология, основател на научната класификация на организмите) е решил да назове този зеленчук брюкселско зеле и за кратък период от време той се е разпространил из цяла Европа, стигайки чак до Америка. Смята се, че за първи път растението е култивирано в средата на 18 век и вече в началото на 19 век то е отглеждано не само в Белгия, но и в Холандия, Великобритания, Германия, Франция, Канада и САЩ.

Брюкселското зеле днес е любимо и на Китай и Индия – то може да се използва за приготвяне на различни разнообразни ястия, като гарнитура или като част от по-голямо основно ястие. В него има много полезни свойства, които го правят търсен и предпочитан продукт.

 

Защо е полезно брюкселското зеле?

Този зеленчук е изключително богат на полезни елементи – изграден е от белтъци, пектин, хранителни влакна, които освен полезен го правят и засищаш. В него се съдържат витамини A, C, E и групата B, както и минералите – калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, желязо, йод, кобалт, мед, молибден, цинк и други. Този зеленчук почти не съдържа калории, което го прави предпочитан при хранителни режими или диети. Сами разбирате на колко микроелементи е наситен и каква доза здраве представлява за организма една порция от него.

 

Богато на витамин С

Витамин С в брюкселското зеле се съдържа в големи количества – от 3 до 5 пъти повече, отколкото в другите растения от този вид. Другите витамини също се съдържат в солидни количества, а ценният растителен белтък е в три пъти повече, отколкото има в цветното зеле и в пет пъти повече, отколкото в стандартното бяло зеле. Брюкселското зеле е изключително полезно за децата, подрастващите и възрастните хора. То влиза и в режимните диети, например при заболявания на органите на храносмилателната и сърдечно-съдовата системи, при безсъние, диабет, нарушена функция на задстомашната жлеза, заболявания на дихателните пътища и други.

Брюкселското зеле притежава противовъзпалителни, бактерицитни, имуностимулиращи и общоукрепващи свойства. Скорошни изследвания, проведени в Австрия, показват, че е  достатъчно да се консумира по 300 грама брюкселско зеле на седмица, за да се снижи значително развитието на дадено раково заболяване.

Съдържанието на фолиева киселина в зелето е изключително полезна за бременните жени, тъй като тя влияе положително на развитието на нервната система на плода.

За всички, които искат да се избавят от излишните килограми, брюкселското зеле е чудесен избор. При редовната му консумация и избягването на сладки и тестени храни – резултатите ще бъдат мигновени и забележими. Освен намаляването на излишните килограми, тялото ще бъде силно тонизирано и изпълнено с енергия.

След като се запознахме с полезните свойства на брюкселското зеле е ред да ви разкрием и нашата рецепта, която ви препоръчваме горещо, защото освен изключително полезна, е и много лесна за приготвяне.

 

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!