7 причини да приготвяме рецепти с бадемово брашно

Обновена: 11.03.2025|
Спукани капиляри. Трансмазнини. Безглутеново брашно. Шведски кифлички. Фибри. Синтезиране на колаген. Пълнен хляб. Кето пай. Кето хляб. Бадемово брашно с разпръснати около него бадеми.

Човек както и да готви, няма как да не използва брашно.

Добре известен продукт в кулинарията, то се използва за приготвяне на печива, застройки, заливки, десерти. Историята му датира отпреди хилядолетия и се смята за една от съставките, които се използват най-широко за изхранване на населението. В последните години в нашите географски ширини се появи избор от редица нестандартни видове. Причината: търсенето на най-добрите заместители на стандартното бяло брашно в името на по-балансираното и здравословно меню.

Затова и ще ви разкажем малко повече за един от по-любопитните видове: бадемово брашно. Дочетете докрай: приготвили сме ви няколко съвета и две апетитни рецепти с бадемово брашно за хляб без глутен и вкусни палачинки без захар!

Съхранява се най-добре в херметически затворени съдове.

След смилането бадемите пренасят полезните си свойства в брашното. Сред тях са минералите калций, желязо, магнезий и цинк, както и витамини от В групата – B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B9 (фолиева киселина). Те играят важна роля в обмяната на вещества между клетките, а оттам – и за цялостното здравословно състояние на организма. Не бива да пропускаме и наличието на витамин Е – той се бори с високия холестерол.

В самата си същност самото бадемово брашно има високо съдържание на растителни протеини. Те са необходими на организма и полезни за мускулите и формирането на тъканите, за здравето на кожата и костите. Освен това бадемовото брашно е с ниско съдържание на мазнини. Това го прави подходящо допълнение на множество хранителни режими, фокусирани върху намаляването на килограмите и сантиметрите на талията. Въпреки това не бива да пренебрегваме факта, че този тип брашно е и много калорично – точно като самите ядки, от които е направено.

Важно за различните рецепти с бадемово брашно е, че те са безглутенови. По този начин хора с глутенова непоносимост и различни заболявания може да се насладят на вкусни ястия без здравословни тревоги.

 

Къде се използва бадемовото брашно?

 

Домашно руло. бадемово брашно с надпис, че то е лишено от глутен

 

Намира приложение в кулинарията под формата на рецепти с бадемово брашно при направата на редица фини сладкиши. Освен това се използва често като добавка към дресинги на салати, панировки и сосове. То придава на всички тях лек допълнителен аромат и дъхавост. Известно е, че с него се приготвят и известните традиционни френски макарони, а всяко печиво с бадемово брашно става по-пухкаво и леко.

 

7 причини да използваме рецепти с бадемово брашно

Разберете защо бадемовото брашно е правилния избор за вашите кулинарни цели:

1.Високо съдържание на витамини

На първо място трябва да поставим високото му съдържание на витамини, минерали и растителни протеини: всички изброени по-горе минерали и полезни вещества в него несъмнено го поставят на преден план при планирането на хранителен режим. Така изпълнението на различни рецепти с бадемово брашно води до здравословни печива и пълноценни ястия.

2. Нисковъглехидратно

Ако спазвате хранителен режим и с него целите намаляване на въглехидратите, бадемовото брашно ще се превърне във ваш приятел, тъй като 50 г от него съдържат:

  • 14 грама мазнини
  • 6 грама протеин
  • 6 грама въглехидрати
  • 3 грама фибри

За сравнение, при обикновеното бяло брашно за 100 г тези показатели са: 71 грама въглехидрати, 13.3 грама белтъчини и 1.9 грама мазнини.

С бадемовото брашно трябва да се внимава поради голямото количество калории, които съдържа, но останалите показатели със сигурност го извеждат пред бялото.

3. Богато на омега-6 мастни киселини

Бадемовото брашно е богато и на Омега-6 мастни киселини. Затова то помага за редуциране на теглото, намалява риска от сърдечни заболявания и подобрява мозъчните функции. Тези ценни елементи помагат на всички клетки да функционират правилно.

4. Безглутеново

 

рецепти с бадемово брашно

 

Бадемовото брашно не съдържа глутен. Това го прави подходящо при непоносимост на организма към продуктите, в чиито състав присъства глутенът – тестени изделия и други, съдържащи жито, ечемик, овес, ръж. Безглутеновите печива често съдържат бадемово брашно като чудесна алтернатива на обикновеното брашно, без да се прави компромис с вкуса.

5. Подходящо за хора с алергии към ядки – не дразни стомаха

Дори да сте сензитивни към ядките, можете да консумирате бадемово брашно – то не съдържа люспи и не дразни стомаха. При хора с по-сериозни алергии към ядки трябва да се подходи с повишено внимание, в случай че се използват рецепти с бадемово брашно. В това число влизат и други алтернативни брашна, които може да причинят алергична реакция.

6. Повишава антиоксидантите в организма, регулира кръвната захар

Регулира нивата на инсулина и намалява кръвната захар. Освен това повишава нивата на антиоксидантите в кръвта. Тези два фактора цялостно може да подобрят здравето, което зависи от деликатния баланс на тези нива.

7. Повишава енергичността

Дава повече енергия – макроелементите и полезните мазнини в състава му спомагат именно за това и ви правят по-жизнени и енергични. Калориите в него са всъщност един от основните извори на енергия, които се крият в бадемовото брашно. Редовната консумация може да ни помогне да се чувстваме тонизирани и сити за по-дълго време.

 

За какво да внимаваме, когато използваме бадемово брашно

Както при всяка храна, е хубаво да знаем повече, преди да се доверим безусловно на бадемовото брашно. Така ще може да следваме различни рецепти с бадемово брашно, като сме напълно наясно с плюсовете и минусите, които ще получим от храната.

Едно от нещата, които не трябва да забравяме е, че бадемовото брашно е особено богато на калории. Съответно ястията, приготвени по рецепти с бадемово брашно, може да са доста калорични в комбинация с всички други състави.

Дори това да е плюс при някои режими и най-вече при кето диетите, този факт не е за пренебрегване. Причината се корени най-вече в това, че несъзнателно можете да стигнете до пресищане на организма с така полезните иначе Омега-6 мастни киселини. Освен в бадемовото брашно те могат да бъдат намерени в редица продукти от менюто на съвременните хора.

Прекомерната употреба и натрупване в организма на омега-6 би могла да доведе до проблеми, свързани с храносмилането, щитовидната жлеза и други.

 

Рецепти с бадемово брашно

Ето и нашите предложения за бърза и лесна употреба на бадемовото брашно в кухнята. Нашите рецепти с бадемово брашно са възможно най-лесни и с достъпни продукти, за да бъдат вкусни, но и здравословни.

Лек и пухкав хляб с бадемово брашно без глутен

 

рецепти с бадемово брашно

 

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 2 белтъка от яйце
  • 4 лъжици люспи от псилиум хуск (20 грама)
  • 2 чаши бадемово брашно (200 грама)
  • ¼ чаша разтопено масло Гхи
  • 1 ½ чаени лъжички бакпулвер
  • Щипка сол
  • ½ чаша хладка вода

 

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата добре и добавете останалите съставки.
  2. Смесете ги до получаването на хомогенна смес.
  3. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути във форма за хляб.
  4. Приготвеният хляб е идеален за сандвичи – лек, пухкав и засищащ. Получават се около 12 филии.

Може да добавите ядки и семена за допълнителен вкус.

Лесни палачинки с бадемово брашно без захар и глутен

Обичате да похапвате палачинки, но смятате, че няма как да се впишат в хранителния ви режим? Пригответе ги с бадемово брашно за по-малко от 10 минути.

Необходими продукти:

  • ½ чаша бадемово брашно (50 грама)
  • 1 голямо яйце
  • 2-3 свежи ягоди за цвят и аромат

 

Начин на приготвяне:

  1. Разбивате съставките добре и приготвяте като стандартни палачинки на тиган.
  2. Получават се пухкави и здравословни засищащи палачинки, перфектни за закуска.
  3. Може да добавите към тях бери плодове и сладко по ваш вкус без захар!

Сладките рецепти с бадемово брашно чудесно си отиват и с ядков или лешников шоколад или тахан, който придава приятен ядков вкус и допринася за здравословните ползи на готовия десерт.

 

Заключение

 

рецепти с бадемово брашно

 

Може да изберем да следваме рецепти с бадемово брашно поради различни причини – дори само за да експериментираме в кухнята. То е вкусно и засищащо, а ястията с него стават също толкова вкусни. Заслужава си да го опитаме и да го включим в ежедневното си хранене, тъй като е изключително полезно за нас и може да набави някои ценни хранителни вещества на нашия организъм.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява?

Бадемовото брашно е изключително чист продукт, който се приготвя от бадемови ядки и вода. Това не е проста задача, тъй като бадемите преминават през термична обработка, обелване, изсушаване и смилане. Самият процес отнема допълнително време, за да се уверите, че всички по-големи парченца са превърнати във фино брашно.

Къде намира приложение?

Намира приложение в кулинарията при направата на редица фини сладкиши. Освен това се използва често като добавка към дресинги на салати, панировки и сосове. То придава на всички тях лек допълнителен аромат и дъхавост. Известно е, че с него се приготвят и известните традиционни френски макарони, а всяко печиво с бадемово брашно става по-пухкаво и леко.

За какво да внимаваме при рецепти с бадемово брашно?

Едно от нещата, които не трябва да забравяме е, че бадемовото брашно е особено богато на калории. Дори това да е плюс при някои режими и най-вече при кето диетите, този факт не е за пренебрегване.

 

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 23.04.2019|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

32256795112a20886fed11ee6a2bff3b6af774521d080285cf0d06e9fc5451e6?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар