Човек както и да готви… няма как да не използва брашно.

Добре известен продукт в  кулинарията, то се използва за приготвяне на печива, застройки, заливки, десерти. Историята му датира отпреди хилядолетия и се смята за една от съставките, които се използват най-широко за изхранване на населението. В последните години в нашите географски ширини се появи избор от редица нестандартни видове. Причината: търсенето на най-добрите заместители на стандартното бяло брашно в името на по-балансираното и здравословно меню.

Затова и ще ви разкажем малко повече за един от по-любопитните видове: бадемовото брашно. Дочетете докрай: приготвили сме ви няколко съвета и две апетитни рецепти за хляб без глутен и палачинки с бадемово брашнобез захар!

Състав на бадемовото брашно

Бадемовото брашно е изключително чист продукт, който се приготвя от бадемови ядки и вода. Това не е проста задача, тъй като бадемите преминават през термична обработка, обелване, изсушаване и смилане. Самият процес отнема допълнително време, за да се уверите, че всички по-големи парченца са превърнати на фино брашно. Съхранява се най-добре в херметически затворени съдове.

В самата си същност, бадемовото брашно има високо съдържание на растителни протеини. Те са необходими на организма и полезни за мускулите и формирането на тъканите, за здравето на кожата и костите. Освен това, бадемовото брашно е с ниско съдържание на мазнини. Това го прави подходящо допълнение на множество хранителни режими, фокусирани върху намаляването на килограмите и сантиметрите на талията. Въпреки това, не бива да пренебрегваме факта, че този тип брашно е и много калорично – точно като самите ядки, от които е направено.

След смилането, бадемите пренасят полезните си свойства в брашното. Сред тях са минералите калций, желязо, магнезий и цинк, както и витамини от В групата – B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B9 (фолиева киселина). Те играят важна роля в обмяната на вещества между клетките, а оттам – и за цялостното здравословно състояние на организма. Не бива да пропускаме и наличието на витамин Е – той се бори с високия холестерол.

Къде се използва бадемовото брашно?

бадемово брашно с надпис, че то е лишено от глутен

Намира приложение в кулинарията при направата на редица фини сладкиши. Освен това, се използва често като добавка към дресинги на салати, панировки и сосове. То придава на всички тях лек допълнителен аромат и дъхавост. Известно е, че с него се приготвят и известните традиционни френски макарони, а всяко печиво с бадемово брашно става по-пухкаво и леко.

Нашите 7 причини да използваме бадемовото брашно

Причина 1:

На първо място трябва да поставим високото му съдържание на витамини, минерали и растителни протеини: всички изброени по-горе минерали и полезни вещества в него несъмнено го поставят на преден план при планирането на хранителен режим.

Причина 2:

Ако спазвате хранителен режим и с него целите намаляване на въглехидратите, бадемовото брашно ще се превърне във ваш приятел. Защо? За разлика от кокосовото брашно, например, ¼ чаша съдържа 14 грама мазнини, 6 грама протеини, 6 грама въглехидрати и 3 грама фибри. За сравнение, при обикновеното бяло брашно за 100гр. тези показатели са: 71 грама въглехидрати, 13.3 грама белтъчини и 1.9 грама мазнини.

Причина 3:

Бадемовото брашно е богато и на Омега-6 мастни киселини. Затова то помага за редуциране на теглото, намалява риска от сърдечни заболявания и подобрява мозъчните функции.

Причина 4:

Бадемовото брашно не съдържа глутен. Това го прави подходящо при непоносимост на организма към продуктите, в чиито състав присъства глутенът – тестени изделия и други, съдържащи жито, ечемик, овес, ръж.

Причина 5:

Дори да сте сензитивни към ядките, можете да консумирате бадемово брашно – то не съдържа люспи и не дразни стомаха.

Причина 6:

Регулира нивата на инсулина и намалява кръвната захар. Освен това повишава нивата на антиоксидантите в кръвта.

Причина 7:

Дава повече енергия – макроелементите и полезните мазнини в състава му спомагат именно за това и ви правят по-жизнени и енергични.

За какво да внимаваме, когато използваме бадемовото брашно

Както при всяка храна, е хубаво да знаем повече, преди да се доверим безусловно на бадемовото брашно.

Едно от нещата, които не трябва да забравяме е, че бадемовото брашно е много силно калорично. Дори това да е плюс при някои режими и най-вече при кето-диетите, този факт не е за пренебрегване. Причината се корени най-вече в това, че несъзнателно можете да доведете до пресищане на организма с така полезните иначе Омега-6 мастни киселини. Освен в бадемовото брашно, те могат да бъдат намерени в редица продукти от менюто на съвременните хора. А както при всичко друго, прекомерната употреба и натрупване в организма би могла да доведе до проблеми, свързани с храносмилането, щитовидната жлеза и други.

Ето и нашите две предложения за бърза и лесна употреба на бадемовото брашно в кухнята:

Лесни палачинки с бадемово брашно без захар и глутен

Обичате да похапвате палачинки, но смятате, че няма как да се впишат в хранителния ви режим? Пригответе ги с бадемово брашно за по-малко от 10 минути.

Бадемово брашно, с яйца и семена, поготвени за приготвяне на пита

За 3 порции / 3 човека са ви необходими:

  • ½ чаша бадемово брашно (50 грама)
  • 1 голямо яйце
  • 2-3 свежи ягоди за цвят и аромат

Разбивате добре и приготвяте като стандартни палачинки на тиган. Получават се пухкави и здравословни засищащи палачинки, перфектни за закуска. Може да добавите към тях бери плодове и сладко по ваш вкус без захар!

Лек и пухкав хляб с бадемово брашно без глутен:

За 12 порции/филии са ви нужни:

  • 2 яйца
  • 2 белтъка от яйце
  • 4 лъжици люспи от псилиум (20 грама)
  • 2 чаши бадемово брашно (200 грама)
  • ¼ чаша разтопено масло Гхи
  • 1 ½ чаени лъжички бакпулвер
  • Щипка сол
  • ½ чаша хладка вода

Разбийте яйцата добре и добавете останалите съставки. Смесете ги до получаването на хомогенна смес. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути във форма за хляб. Приготвеният хляб е идеален за сандвичи – лек, пухкав и засищащ.

Автор: Васи Дюлгерова