7 причини да приготвяме рецепти с бадемово брашно
Човек както и да готви, няма как да не използва брашно.
Добре известен продукт в кулинарията, то се използва за приготвяне на печива, застройки, заливки, десерти. Историята му датира отпреди хилядолетия и се смята за една от съставките, които се използват най-широко за изхранване на населението. В последните години в нашите географски ширини се появи избор от редица нестандартни видове. Причината: търсенето на най-добрите заместители на стандартното бяло брашно в името на по-балансираното и здравословно меню.
Затова и ще ви разкажем малко повече за един от по-любопитните видове: бадемово брашно. Дочетете докрай: приготвили сме ви няколко съвета и две апетитни рецепти с бадемово брашно за хляб без глутен и вкусни палачинки – без захар!
Съхранява се най-добре в херметически затворени съдове.
След смилането бадемите пренасят полезните си свойства в брашното. Сред тях са минералите калций, желязо, магнезий и цинк, както и витамини от В групата – B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B9 (фолиева киселина). Те играят важна роля в обмяната на вещества между клетките, а оттам – и за цялостното здравословно състояние на организма. Не бива да пропускаме и наличието на витамин Е – той се бори с високия холестерол.
В самата си същност самото бадемово брашно има високо съдържание на растителни протеини. Те са необходими на организма и полезни за мускулите и формирането на тъканите, за здравето на кожата и костите. Освен това бадемовото брашно е с ниско съдържание на мазнини. Това го прави подходящо допълнение на множество хранителни режими, фокусирани върху намаляването на килограмите и сантиметрите на талията. Въпреки това не бива да пренебрегваме факта, че този тип брашно е и много калорично – точно като самите ядки, от които е направено.
Важно за различните рецепти с бадемово брашно е, че те са безглутенови. По този начин хора с глутенова непоносимост и различни заболявания може да се насладят на вкусни ястия без здравословни тревоги.
Къде се използва бадемовото брашно?
Намира приложение в кулинарията под формата на рецепти с бадемово брашно при направата на редица фини сладкиши. Освен това се използва често като добавка към дресинги на салати, панировки и сосове. То придава на всички тях лек допълнителен аромат и дъхавост. Известно е, че с него се приготвят и известните традиционни френски макарони, а всяко печиво с бадемово брашно става по-пухкаво и леко.
7 причини да използваме рецепти с бадемово брашно
Разберете защо бадемовото брашно е правилния избор за вашите кулинарни цели:
1.Високо съдържание на витамини
На първо място трябва да поставим високото му съдържание на витамини, минерали и растителни протеини: всички изброени по-горе минерали и полезни вещества в него несъмнено го поставят на преден план при планирането на хранителен режим. Така изпълнението на различни рецепти с бадемово брашно води до здравословни печива и пълноценни ястия.
2. Нисковъглехидратно
Ако спазвате хранителен режим и с него целите намаляване на въглехидратите, бадемовото брашно ще се превърне във ваш приятел, тъй като 50 г от него съдържат:
- 14 грама мазнини
- 6 грама протеин
- 6 грама въглехидрати
- 3 грама фибри
За сравнение, при обикновеното бяло брашно за 100 г тези показатели са: 71 грама въглехидрати, 13.3 грама белтъчини и 1.9 грама мазнини.
С бадемовото брашно трябва да се внимава поради голямото количество калории, които съдържа, но останалите показатели със сигурност го извеждат пред бялото.
3. Богато на омега-6 мастни киселини
Бадемовото брашно е богато и на Омега-6 мастни киселини. Затова то помага за редуциране на теглото, намалява риска от сърдечни заболявания и подобрява мозъчните функции. Тези ценни елементи помагат на всички клетки да функционират правилно.
4. Безглутеново
Бадемовото брашно не съдържа глутен. Това го прави подходящо при непоносимост на организма към продуктите, в чиито състав присъства глутенът – тестени изделия и други, съдържащи жито, ечемик, овес, ръж. Безглутеновите печива често съдържат бадемово брашно като чудесна алтернатива на обикновеното брашно, без да се прави компромис с вкуса.
5. Подходящо за хора с алергии към ядки – не дразни стомаха
Дори да сте сензитивни към ядките, можете да консумирате бадемово брашно – то не съдържа люспи и не дразни стомаха. При хора с по-сериозни алергии към ядки трябва да се подходи с повишено внимание, в случай че се използват рецепти с бадемово брашно. В това число влизат и други алтернативни брашна, които може да причинят алергична реакция.
6. Повишава антиоксидантите в организма, регулира кръвната захар
Регулира нивата на инсулина и намалява кръвната захар. Освен това повишава нивата на антиоксидантите в кръвта. Тези два фактора цялостно може да подобрят здравето, което зависи от деликатния баланс на тези нива.
7. Повишава енергичността
Дава повече енергия – макроелементите и полезните мазнини в състава му спомагат именно за това и ви правят по-жизнени и енергични. Калориите в него са всъщност един от основните извори на енергия, които се крият в бадемовото брашно. Редовната консумация може да ни помогне да се чувстваме тонизирани и сити за по-дълго време.
За какво да внимаваме, когато използваме бадемово брашно
Както при всяка храна, е хубаво да знаем повече, преди да се доверим безусловно на бадемовото брашно. Така ще може да следваме различни рецепти с бадемово брашно, като сме напълно наясно с плюсовете и минусите, които ще получим от храната.
Едно от нещата, които не трябва да забравяме е, че бадемовото брашно е особено богато на калории. Съответно ястията, приготвени по рецепти с бадемово брашно, може да са доста калорични в комбинация с всички други състави.
Дори това да е плюс при някои режими и най-вече при кето диетите, този факт не е за пренебрегване. Причината се корени най-вече в това, че несъзнателно можете да стигнете до пресищане на организма с така полезните иначе Омега-6 мастни киселини. Освен в бадемовото брашно те могат да бъдат намерени в редица продукти от менюто на съвременните хора.
Прекомерната употреба и натрупване в организма на омега-6 би могла да доведе до проблеми, свързани с храносмилането, щитовидната жлеза и други.
Рецепти с бадемово брашно
Ето и нашите предложения за бърза и лесна употреба на бадемовото брашно в кухнята. Нашите рецепти с бадемово брашно са възможно най-лесни и с достъпни продукти, за да бъдат вкусни, но и здравословни.
Лек и пухкав хляб с бадемово брашно без глутен
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 белтъка от яйце
- 4 лъжици люспи от псилиум хуск (20 грама)
- 2 чаши бадемово брашно (200 грама)
- ¼ чаша разтопено масло Гхи
- 1 ½ чаени лъжички бакпулвер
- Щипка сол
- ½ чаша хладка вода
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата добре и добавете останалите съставки.
- Смесете ги до получаването на хомогенна смес.
- Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути във форма за хляб.
- Приготвеният хляб е идеален за сандвичи – лек, пухкав и засищащ. Получават се около 12 филии.
Може да добавите ядки и семена за допълнителен вкус.
Лесни палачинки с бадемово брашно без захар и глутен
Обичате да похапвате палачинки, но смятате, че няма как да се впишат в хранителния ви режим? Пригответе ги с бадемово брашно за по-малко от 10 минути.
Необходими продукти:
- ½ чаша бадемово брашно (50 грама)
- 1 голямо яйце
- 2-3 свежи ягоди за цвят и аромат
Начин на приготвяне:
- Разбивате съставките добре и приготвяте като стандартни палачинки на тиган.
- Получават се пухкави и здравословни засищащи палачинки, перфектни за закуска.
- Може да добавите към тях бери плодове и сладко по ваш вкус без захар!
Сладките рецепти с бадемово брашно чудесно си отиват и с ядков или лешников шоколад или тахан, който придава приятен ядков вкус и допринася за здравословните ползи на готовия десерт.
Заключение
Може да изберем да следваме рецепти с бадемово брашно поради различни причини – дори само за да експериментираме в кухнята. То е вкусно и засищащо, а ястията с него стават също толкова вкусни. Заслужава си да го опитаме и да го включим в ежедневното си хранене, тъй като е изключително полезно за нас и може да набави някои ценни хранителни вещества на нашия организъм.
Често задавани въпроси
Какво представлява?
Бадемовото брашно е изключително чист продукт, който се приготвя от бадемови ядки и вода. Това не е проста задача, тъй като бадемите преминават през термична обработка, обелване, изсушаване и смилане. Самият процес отнема допълнително време, за да се уверите, че всички по-големи парченца са превърнати във фино брашно.
Къде намира приложение?
Намира приложение в кулинарията при направата на редица фини сладкиши. Освен това се използва често като добавка към дресинги на салати, панировки и сосове. То придава на всички тях лек допълнителен аромат и дъхавост. Известно е, че с него се приготвят и известните традиционни френски макарони, а всяко печиво с бадемово брашно става по-пухкаво и леко.
За какво да внимаваме при рецепти с бадемово брашно?
Едно от нещата, които не трябва да забравяме е, че бадемовото брашно е особено богато на калории. Дори това да е плюс при някои режими и най-вече при кето диетите, този факт не е за пренебрегване.
Източници
- WebMD Editorial Contributor. Health Benefits of Almond Flour, WebMD, Medically Reviewed by Christine Mikstas, RD, LD on December 30, 2024
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Кето пица с бадемово брашно е хрупкава и здравословна алтернатива на традиционните високовъглехидратни рецепти за пица. Пригответе
Ако искате да направите вкусен десерт, но нямате много време, рецептата за кето бадемова торта с рикота е
От векове брашното е ключова съставка в рецептите на множество ястия. То присъства в списъка с продукти за