Кето пълнени гъби с кайма
Ароматни и засищащи пълнени гъби с кайма – любимо предястие или гарнитура към основно ястие. Приготвяме ги с нисковъглехидратни съставки – топящи се сирена, пълнеж от кайма, тако подправка и с тайната ни съставка – много любов.
Пълнени гъби с кайма и пармезан
Гъбите могат да се напълнят с плънка по всеки вкус. В тази рецепта използваме мляно месо, а ако искате да ги приготвите, за да са подходящи за вегетарианци, използвайте зеленчукова или яйчена плънка.
Време за приготвяне: 20 + 15 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 5 г нетни въглехидрати, 33 г мазнини, 26 г протеин и 432 калории.
Необходими продукти:
- 1 с. л. краве масло Гхи, за намазняване
- 500 г цели големи гъби портобело (2 на порция)
- 110 г праз, нарязан
- 450 г смляна телешка или свинска кайма (агнешка или смес)
- 50 г настъргано сирене пармезан
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на пълнени гъби с кайма:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Намазнете голяма тава с краве масло Гхи.
- Премахнете пънчетата от гъбите и ги сложете в кухненски робот заедно с праз лука. Пулсирайте, докато се накълцат на ситно. Алтернативно можете да нарежете всичко на ръка с нож.
- Прехвърлете сместа в голяма купа, добавете смляната телешка или свинска кайма (може да използвате и микс от двете) и настърганото сирене пармезан.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте сместа. Може да пропуснете тази стъпка, ако използвате овкусена кайма.
- Напълнете гъбите с приготвената плънка.
- Изпечете на средната решетка на фурната за 15 минути или докато гъбите омекнат и достигнат вътрешна температура на месото 71°C.
Съвет: За да приготвите праза, изплакнете го, подсушете и отрежете крайните зелени връхчета. Нарежете останалия праз на тънки кръгчета.
Пълнени гъби с кайма и чедър
Пригответе си вкусни и засищащи пълнени гъби с кайма и зеленчуци, овкусени с тако подправка и гарнирани със сирене и заквасена сметана. Поднесете със зеленчукова салата по желание.
Време за приготвяне: 15 + 30 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 6 г нетни въглехидрати, 49 г мазнини, 43 г протеин и 645 калории.
Необходими продукти:
За тако подправката:
- 1 ½ с. л. чили на прах
- ½ с. л. смлян кимион
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- ¼ ч. л. лют червен пипер
За гъбите:
- 60 г краве масло Гхи или зехтин
- 650 г смляно телешко или пуешко месо
- 4 гъби портобело (около 320 г)
- 110 г настъргано сирене чедър
За гарниране:
- 60 г заквасена сметана
- чери домати
- 2 с. л. пресен кориандър, наситнен
Начин на приготвяне на пълнени гъби с кайма:
- Пригответе тако подправката като смесите всички съставки в малка купа и разбъркате.
- В голям тиган на средно силен огън запържете телешката кайма в половината от мазнината, като разбърквате с дървена лъжица, за да раздробите месото. Запържете за около 7 до 10 минути или докато телешкото месо се сготви.
- Подправете с тако подправката и разбъркайте. Свалете тигана от котлона.
- Загрейте фурната до 190 градуса.
- Премахнете пънчетата и намазнете отвътре и отвън гъбите с останалото краве масло или зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Поставете гъбите в голяма тава за печене с дъното нагоре.
- Напълнете ги с получената плънка и поръсете с настъргано сирене чедър.
- Изпечете за 15-18 минути, докато сиренето се разтопи и гъбите омекнат и се сготвят.
- Извадете от фурната и гарнирайте със заквасена сметана, черидомати и пресен кориандър.
- Поднесете ароматните пълнени гъби с кайма топли.
Още предложения с гъби:
Повече за различните видове гъби, може да прочетете в статиите по темата:
- Гъби майтаке – употреба и какви са ползите от тях
- Гъби шийтаке – всичко за тях
- Сушени гъби шийтаке – употреба и ползи
- Гъби рейши – какви са ползите и употребата им
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за пълнени гъби с кайма са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Крем супа от гъби е питателно, ароматно и богато на полезни хранителни вещества ястие.
Рецептата за пълнен алабаш е чудесна за хора на нисковъглехидратен режим, но и за
Днес решихме да приготвим едно питателно, много ароматно и вкусно предястие от гъби в