Кето пълнени гъби с кайма

Ароматни и засищащи пълнени гъби с кайма – любимо предястие или гарнитура към основно ястие. Приготвяме ги с нисковъглехидратни съставки – топящи се сирена, пълнеж от кайма, тако подправка и с тайната ни съставка – много любов.

 

Пълнени гъби с кайма и пармезан

Гъбите могат да се напълнят с плънка по всеки вкус. В тази рецепта използваме мляно месо, а ако искате да ги приготвите, за да са подходящи за вегетарианци, използвайте зеленчукова или яйчена плънка.

Време за приготвяне: 20 + 15 минути

 

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 5 г нетни въглехидрати, 33 г мазнини, 26 г протеин и 432 калории.

Необходими продукти:

  • 1 с. л. краве масло Гхи, за намазняване
  • 500 г цели големи гъби портобело (2 на порция)
  • 110 г праз, нарязан
  • 450 г смляна телешка или свинска кайма (агнешка или смес)
  • 50 г настъргано сирене пармезан
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на пълнени гъби с кайма:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Намазнете голяма тава с краве масло Гхи.
  2. Премахнете пънчетата от гъбите и ги сложете в кухненски робот заедно с праз лука. Пулсирайте, докато се накълцат на ситно. Алтернативно можете да нарежете всичко на ръка с нож.
  3. Прехвърлете сместа в голяма купа, добавете смляната телешка или свинска кайма (може да използвате и микс от двете) и настърганото сирене пармезан.
  4. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте сместа. Може да пропуснете тази стъпка, ако използвате овкусена кайма.
  5. Напълнете гъбите с приготвената плънка.
  6. Изпечете на средната решетка на фурната за 15 минути или докато гъбите омекнат и достигнат вътрешна температура на месото 71°C.

Съвет: За да приготвите праза, изплакнете го, подсушете и отрежете крайните зелени връхчета. Нарежете останалия праз на тънки кръгчета.

 

Пълнени гъби с кайма и чедър

Пригответе си вкусни и засищащи пълнени гъби с кайма и зеленчуци, овкусени с тако подправка и гарнирани със сирене и заквасена сметана. Поднесете със зеленчукова салата по желание.

Време за приготвяне: 15 + 30 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 6 г нетни въглехидрати, 49 г мазнини, 43 г протеин и 645 калории.

Необходими продукти:

За тако подправката:

  • 1 ½ с. л. чили на прах
  • ½ с. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • ¼ ч. л. лют червен пипер

За гъбите:

  • 60 г краве масло Гхи или зехтин
  • 650 г смляно телешко или пуешко месо
  • 4 гъби портобело (около 320 г)
  • 110 г настъргано сирене чедър

За гарниране:

  • 60 г заквасена сметана
  • чери домати
  • 2 с. л. пресен кориандър, наситнен

Начин на приготвяне на пълнени гъби с кайма:

  1. Пригответе тако подправката като смесите всички съставки в малка купа и разбъркате.
  2. В голям тиган на средно силен огън запържете телешката кайма в половината от мазнината, като разбърквате с дървена лъжица, за да раздробите месото. Запържете за около 7 до 10 минути или докато телешкото месо се сготви.
  3. Подправете с тако подправката и разбъркайте. Свалете тигана от котлона.
  4. Загрейте фурната до 190 градуса.
  5. Премахнете пънчетата и намазнете отвътре и отвън гъбите с останалото краве масло или зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Поставете гъбите в голяма тава за печене с дъното нагоре.
  6. Напълнете ги с получената плънка и поръсете с настъргано сирене чедър.
  7. Изпечете за 15-18 минути, докато сиренето се разтопи и гъбите омекнат и се сготвят.
  8. Извадете от фурната и гарнирайте със заквасена сметана, черидомати и пресен кориандър.
  9. Поднесете ароматните пълнени гъби с кайма топли.

 

Още предложения с гъби:

Повече за различните видове гъби, може да прочетете в статиите по темата:

 

Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнени гъби с кайма.

Пригответе си и безмесни пълнени гъби със сирена като гарнитура или предястие.

 

Ако тези рецепти за пълнени гъби с кайма са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Сподели тази статия, избери платформа!

За автора:

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Оставете коментар

Заглавие