Защо е важно да овкусим салатата с мазнина?
Хората, стремящи се да спазват хранителен режим или диета, обръщат голямо внимание на продуктите, подправките и вида мазнина, които използват, дори за салатата. Днес ще разсеем съмнението, че използването на мазнина в салатата води само до излишни калории.
Ако ядем салата без мазнина, губим повечето от полезните за здравето зеленчуци.
Докато добавянето на мазнини според изследване, проведено в Университета на Айова стимулира усвояването на осем хранителни вещества. Те включват мастноразтворими витамини А, Е и К, ликопен, съдържащ се в доматите, и бета-каротин – в морковите.
Да овкусим салата с мазнина? Защо не?
Обичаме да слагаме на масата вкусна и сезонна храна. Изобилието от зеленчуци ни дава възможност да развихрим въображението и да комбинираме различни вкусове. Когато говорим за салата – забравяме правилата, тъй като възможностите там са десетки и всичко зависи от вкуса. Често хората, които се стремят да похапват здравословно, избягват да използват мазнина в салатата.
Това обаче е доста грешно твърдение. Защо? Причината е, че някои от витамините в зеленчуците са липоразтворими и могат да се абсорбират от организма, само когато са съпроводени с мазнини.
Липоразтворими витамини
Консумирането на салата без мазнина в нея може да лиши тялото от важни хранителни вещества, по-известни като каротеноиди. Те са съединения, които предпазват тялото от стареене и са мощен антиоксидант, защото защитават клетките на тялото от свободните радикали.
Каротеноидите – алфа- и бета-каротин, бета-криптоксантин, лутеин и ликопен, съпроводени с мазнина, са много важни за здравето на човека. Мазнината насърчава абсорбцията на витамин А. Той може да се набави от животински продукти, под формата на ретинолови естери (най-вече като ретинил палмитат). В плодовете и зеленчуците се намира под формата на провитамин А каротиноид (основно алфа- и бета-каротин, бета-криптоксантин). Те се абсорбират и метаболизират до ретинол (важен за красотата и здравето на кожата) в червата.
Салатата не трябва да е лишена от мазнини, за да не се намали способността на организма да усвоява тези полезни хранителни вещества. Освен това, количеството мазнина, добавено към зеленчуците, е пропорционално на количеството на абсорбцията на хранителни вещества. Колкото по-голямо количество мазнина сложите, толкова по-пълно ще се абсорбират полезните витамини – в най-голям процент и най-голяма степен.
Типичен пример за това е морковът. Той е вкусен, полезен и често става част от салатата. Зеленчукът съдържа витамин А и витамин Е, които са мастноразтворими, и се усвояват добре само при наличието на мазнина.
Полезните мазнини в зехтина
Една от най-подходящите мазнини, с които да овкусите салатата, е зехтинът, който се добива от плода на маслиновото дърво. Най-висококачественият и здравословен вид зехтин е студено пресованият екстра върджин. Той притежава приятен аромат и запазва всички полезни свойства на маслините. Повече информация за видовете зехтин ще откриете в статията Зехтин – от маслиновото дърво до трапезата.
Около 14% от състава на зехтина са наситени мазнини, докато 11% са полиненаситени, като омега-6 (линолова киселина) и омега-3 мастни киселини (алфа-линоленовата киселина). Нашето тяло няма способност да произвежда тези две киселини, така че единственият начин да си ги набавим, е като ги включим в менюто си.
Преобладаващата мастна киселина в зехтина е мононаситена мазнина, наречена олеинова киселина – известна с изключително благоприятното си влияние върху здравето.
Мононенаситените мастни киселини предпазват от болести чрез увеличаване на течливостта и еластичността на клетъчните мембрани. Доказано е, че консумацията на тези здравословни мазнини намалява риска от сърдечни заболявания, диабет, атеросклероза и рак на дебелото черво.
Освен полезните мастни киселини, зехтинът съдържа витамините Е и К, и има мощни антиоксидантни свойства. Те са биологично активни – борят се с възпаления и помагат за защитата на холестерола в кръвта от окисление – две ползи, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания.
Мазнина за салати – кои видове да избягваме?
Мазнините, с които подправяме салатата, невинаги са полезни. Олиото, макар най-често използвано, е доста вредно, защото масово на пазара се предлага рафинирано слънчогледово олио. Рафинираните масла се произвеждат чрез интензивни химични процеси, при които маслото се извлича от семената. Но в този процес се губят много от полезните минерали и фосфолипиди. Крайният продукт подлежи на окисление и настъпват промени в структурата на мастните киселини, които могат да ги направят вредни за здравето на човека и дори опасни за хората със сърдечни проблеми.
Винаги избирайте нерафинирани, студено пресовани масла – зехтин, кокосово масло или други алтернативи като масло от авокадо или олио от гроздови семки. При тях маслото е извлечено по метода на студеното пресоване без химична и топлинна обработка. Така се запазват вкуса и голяма част от витамините и минералите на маслодайната култура.
Как и с каква мазнина да овкусяваме салатата?
- започнете овкусяването със солта;
- втората стъпка е ябълков оцет, който може да се приготви и в домашни условия;
- а накрая добавете зехтина.
Тук е важно да вметнем, че е добре да овкусите салата си с желаните подправки непосредствено преди консумацията, за да не загубите полезните свойства на продуктите.
Можете да си приготвите ароматен зехтин, подходящ за подправяне на салати, като добавите в бутилка екстра върджин зехтин няколко клончета от розмарин или мащерка, черен пипер, риган или малки люти чушки. Още идеи ще откриете в статията Зехтин с подправки и билки: 5 начина да обогатим вкуса му.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Вероятно всеки в един момент си е задавал въпроса какви са разликите между видовете
Ябълков оцет откриваме във всяка кухня, но рядко се замисляме за здравословните му качества
Днес ще обсъдим дали прием на оцет сутрин има ползи за нашето здраве и кои са нещата, за които да внимаваме.